Review Movie #1 : The Greatest Showman

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua (:

Hari selasa lepas husband belanja tengok wayang sebab dia dapat percuma tiket sempena birthday gift daripada TGV Movie Club. Yeay thank you (:

Lepas pertimbangkan genre dan waktu yang sesuai untuk menonton, jadi kami decide untuk tengok Movie The Greatest Showman jam 8.15 malam di TGV Dpulze Cyberjaya.Dah solat maghrib semua baru lah senang hati kan nak tengok wayang. Dpulze ni memang dah jadi port kami untuk tengok wayang sebab kat sini tak terlalu crowded dengan orang ramai. 


pic from google

Mengisahkan tentang Barnum (Hugh Jackman) anak kepada seorang tukang jahit yang sering dihina sejak kecil atas kemiskinan hidup. Dia kemudiannya berkahwin dengan anak orang kaya iaitu Charity (Michele Williams) tapi tanpa restu daripada ibu bapa Charity ni (sebab dorang dah lama suka sama suka sejak Barnum ni teman ayah dia sebagai tukang jahit keluarga Charity) .

Barnum sering bertukar-tukar kerja untuk menyara kehidupan bersama isteri dan dua anak perempuannya. Sehinggalah satu hari Barnum berjaya membuat pinjaman dan membeli sebuah muzium lama. Mulanya semua tak berjalan lancar sebab orang tak nak pergi pun Muzium ni sebab semua yang ada dalam muzium tu membosankan dan takde benda yang menarik untuk org tengok.

Satu malam tu anak Barnum beri cadangan padanya supaya buat sesuatu yang hidup 'alive' dekat muzium tu. Dekat sinilah dia dapat idea untuk mencari dan mengumpulkan manusia-manusia yang unik dan pelik, antaranya Perempuan suara merdu tapi berbulu, orang kerdil, orang tinggi, orang bertatu dan banyak lagi. Dan dari saat ni lah muzium tu bertukar menjadi sarkas. Bisnes sarkas Barnum makin hari makin maju sampai dia boleh beli rumah yang dia dan isteri idamkan sejak kecil dan dapat hantar anak perempuan dia pergi kelas ballet. Tapi sarkas dia hanya popular dekat orang-orang biasa je. Orang-orang kaya dan yang bersatutus tinggi di kawasan tu menganggap sarkas Barnum sebagai sampah dan tak setaraf dengan mereka.

Barnum berusaha untuk mengambil hati golongan atasan dan hasil kerjasama dengan partner dia (Zac Efron) dia berkenalan dengan Jenny Lind (Penyanyi opera) dan berjaya mengambil hati golongan atasan.. tapi di sini lah bermula segala konflik.. Skandal Barnum dan Jenny Lind, Rumahtangga Barnum bermasalah, Keangkuhan Barnum, Keruntuhan bisnes sarkas Barnum..

Nak tau cara Barnum atasi masalah-masalah tersebut? kena lah tengok sendiri. Tak suprise kot nak cerita sampai habis. hahaha.

Tapi serius best cerita ni. Cerita muzikal dan lagu-lagu dia semua takde yang tak best. Semua best! dan paling aku suka lagu yang dekat bawah ni. Sunguh memberi inspirasi.

Jom dengar :


A Million Dreams

I close my eyes and I can see
The world that's waiting up for me
That I call my own
Through the dark, through the door
Through where no one's been before
But it feels like home

They can say, they can say it all sounds crazy
They can say, they can say I've lost my mind
I don't care, I don't care, so call me crazy
We can live in a world that we design

'Cause every night I lie in bed
The brightest colors fill my head
A million dreams are keeping me awake
I think of what the world could be
A vision of the one I see
A million dreams is all it's gonna take
A million dreams for the world we're gonna make

There's a house we can build
Every room inside is filled
With things from far away
The special things I compile
Each one there to make you smile
On a rainy day

However big, however small
Let me be part of it all
Share your dreams with me
You may be right, you may be wrong
But say that you'll bring me along
To the world you see
To the world I close my eyes to see
I close my eyes to see


Every night I lie in bed
The brightest colors fill my head
A million dreams are keeping me awake
A million dreams, a million dreams
I think of what the world could be
A vision of the one I s
ee
A million dreams is all it's gonna take
A million dreams for the world we're gonna make


Rumusan keseluruhan : 
Star : 5/5 (:

10 comments:

  1. Macam best jeee. Nanti nak try tengok jugak lahh ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best. sgt recommend tau tengok cerita ni (:

      Delete
  2. macam best je bila baca review nih.. ingatkan xbest.. nnt nk tgk laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula-mula kita ingat pun tak best jugak, tapi bila husband ajak tengok layan je lah, tp mmng tak menyesal lah.

      Delete
  3. tunggu tengok kat rumah jer... macam best jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat best. hihi. Lambat lagi kalau nak tggu tgk kat rumah tu (:

      Delete
  4. Tak sempat tengok lagi movie ni. Semalam pun baru sempat tengok Jumanji. Hahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hih.. nanti tengok tau. pasni maze runner pulak nak keluar (:

      Delete
  5. Jalan cerita ini mengingatkan kepada cite American Horror Story : Freakshow. Tapi yg tu versi horror. Yg filem ni rasanya lebih kepada drama. Best juga cite ni. Nak tgk la nanti. :)

    ReplyDelete
  6. smpi skrg x leh move on. it was daboom!!!

    ReplyDelete