Sunday, May 27, 2018

Come On, Traveloka kan ada

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Tadi masa aku belek-belek kalender kan, aku perasan banyak jugak cuti panjang tahun ni. Korang kalau cuti panjang, selalunya nak pergi mana? Pergi berjalanlah kan..takkan nak duduk rumah aje, boring pulak. Alang-alang cuti panjang sikit, panjang jugaklah langkah, pergilah tempat jauh sikit..Singapura ke Thailand ke Indonesia ke. Bolehlah kenal-kenal budaya jiran serumpun, amik tau cara hidup diorang, makanan apa best dan sebagainya..


Bercuti Dalam Malaysia Pun Okay Kan?

Masa ni duk tengok lembu di Desa Dairy Farm, Kundasang :D


kalau takde passport pun takde hal, boleh jugak melancong dalam negara. Sabah Sarawak misalannya, ada banyak jugak tarikan menarik untuk korang. Lagi pulak sekarang ni ada social media bagai, member-member post gambar berjalan, travel sana sini, buat bakar line je kan. kau pun kenalah rancak travel, live the life kan. Takde duit nak travel? Kumpul duit , menabung la . sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan? Sebenanrnya takde alasan untuk tidak bercuti. Mahu tau tak je.

Aku pun cuti panjang tahun lepas sempat bercuti ke Kundasang Sabah. Sejuk dan nyaman je rasa, dengan pemandangan yang sangat cantik. Memang terasa nak kesana lagi. Tapi tahun ni aku rancang nak ke Pulau Redang di Terengganu. Jatuh hati tengok gambar-gambar laut dan pemandangan yang cantik dekat sana.


Pulau Redang.. nak tengok penyu ! Gambar:google



Tak leceh pun nak rancang percutian

Bila dah ada keinginan untuk bercuti,  mesti benda-benda ni akan berlegar-legar dalam kepala korang macam ni kan?

“Nak pergi mana ea. Tempat apa best ea. Yang boleh ambik gambar lawa-lawa ke”

“Nak tido mana, homestay ke hotel ke chalet ke. Mana nak tau hotel apa yang best, murah.”

“Nak spend sikitlah kat hotel. Ambil besar sikit untuk family / kawan-kawan. Tapi macam mana nak tau hotel ni ada features apa. Nak call hotel malas pulak.”

“Kena book flight lagi. Jenuhnya..nak tengok tiket murah lagi. Nak kena bukak setiap sejam dua jam lagi”

Aku pun sama je macam korang dulu. Tapi sekarang tak lagi dah. Come on guys, Sekarang ni kan semua dihujung jari je!  apa susah susah fikir. Traveloka kan ada!  No more serabut serabut lah!



Dalam Satu Website Macam-Macam Ada!

Kalau korang yang duduk dalam gua tu confirm akan shoot soalan ni...
“Haa apa travel..oka? Travellokar? Eh...amende tu?”

Okeh meh aku cerita sikit kasi tau korang semua. Aku ni dulu pun pening jugak macam korang.   Asal cuti panjang je, pening tak tau nak travel mana. Itinerary tu kekadang rasa macam terlalu leceh. Nak Google lagi, check satu-satu website lagi. Pening weh nak buat research! Lepastu aku jumpalah satu website ni...www.traveloka.com.  Memang baiklah. Semua benda ada dalam satu. UI dia pun senang, friendly..motive kaler biru muda. Chill relax je go around the site.


Macam mana Traveloka ni boleh wujud? Meh aku cerita kat korang :D

Traveloka ni sebenarnya ialah satu company dari Indonesia. Mula beroperasi tahun 2012 dan dibuka oleh Ferry Unardi dan geng, Derianto Kusuma serta Albert Zhang. Idea asal diorang nak bukak Traveloka ni datang dari founder Ferry Unardi, yang stress nak book flight setiap kali nak balik ke kampungnya dekat Padang, Indonesia dari Amerika. Diorang pulang ke Indonesia dari kerja lama diorang kat Amerika semata-mata nak bukak company ni. Bagus betul diorang ni, kalau takde depa nak bukak website ni, aku rasa sampai sekaranglah aku pecah kepala nak book hotellah cari flightlah apalah. Korang pun sama kan? Haha

Tapi dulu diorang ni tak start terus jadi besar macam ni. Diorang buat kecil-kecil je. Masa mula-mula beroperasi dulu, diorang start dengan comparing harga flight ticket dari semua website penerbangan yang ada. Lepastu tahun 2013 baru diorang offer servis untuk book tiket flight. Setahun kemudian baru bukak servis untuk reserve hotel, chalet, homestay dan yang sewaktu dengannya.

Then diorang pun tak terus start kat Malaysia dulu. Diorang mula kat homebase diorang kat Indonesia, pastu baru mula spread ke Malaysia dan negara-negara Asean yang lain macam Thailand, Filipina, Vietnam dan negara jiran Singapura. Daripada team kecil, sekarang dah sebesar 400 orang untuk handle operasi serantau. Slow slow orang kata.


Website yang selamat dan boleh dipercayai. Bukan scammer!

Daripada sejarah Traveloka ni, korang boleh nampaklah yang diorang ni ada proven track record dan kepakaran untuk memudahkan semua urusan travel korang, daripada informasi tentang tempat yang korang nak pergi, hal-hal penerbangan pergi dan balik, penginapan dan lain-lain.

Cukup lengkap pakej diorang ni. Dan semuanya semudah bukak website Traveloka, bukak akaun dan taip je mana korang nak travel. Lepas dah scroll scroll, browse dan jumpa hotel dan flight yang confirm puas hati, boleh check out terus dan bayar online guna kad. See? Semudah tu je kan? Takde lagi kusut-kusut memikirkan cemana nak manage iti nak travel tu !!


Cara-cara merancang percutian menggunakan Applikasi Traveloka di Android
Sebabkan aku rajin harini, meh aku ajar korang cara-cara menggunakan apps Traveloka ni :

1) Install Apps Traveloka di Playstore






2) Lepas sign up dan login, korang akan di bawa ke home page. Boleh start search flight dan hotel




3) Pilih lokasi flight/hotel yang anda inginkan..contohnya kat sini, aku cari untuk Pulau Redang pada 10 Oktober 2018



4)  Isi details peribadi, dan bayar!

See...mudah sangat kan? Kalau ade sebarang masalah ataupun pertanyaan, korang jangan risau sebab Traveloka careline di buka 24 jam! So sangat memudahkan tau!

Jadi...kalau korang tengah plan nak travel tapi takmau rasa serabut Google here Google there, pergi dekat browser korang, bukak je website Traveloka. Takpun download je app Traveloka dekat  Android Playstore macam dekat atas tu bagi sesape yang pakai phone Adroid atau Apple App Store bagi sesiapa yang pakai iPhone. Settle dan dijamin kerja-kerja merancang travel korang tu semestinya jadi mudah dengan adanya Traveloka ni. Tinggal nak packing je lepastu travel mode ON! semestinya dengan Traveloka.



11 comments:

  1. jom-jom bercuti dengan traveloka heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom! semuanya mudah dgn traveloka kan

      Delete
  2. traveloka memang terbaik
    murah dan mudah :)

    ReplyDelete
  3. mudah je kan sekarang dah ada apps traveloka.Dah takpayah susah lagi nak gugel sana sini.Huhuhuhu.. memang terbaikk

    ReplyDelete
  4. Plan nak ke Redang juga. Senang ada traveloka ni. Murah dan mudah.

    ReplyDelete
  5. Senang ada Traveloka..boleh check sekali harung terus. Tahun ni tak ada plan ke mana-mana sebab anak nak PPSR

    ReplyDelete
  6. Cuti dalam Malaysia pun best, Pulau Redang dan Kundasang tu memang terbaik!

    ReplyDelete
  7. skrg semua dah mudah...di hjg jari je ;-)

    ReplyDelete
  8. Good tipsss

    Mekasih sis..salam nuzul quran

    ReplyDelete