Tuesday, June 26, 2018

Lagu Deen Assalam yang sangat menenangkan jiwa

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Sejak dua menjak ni bila buka youtube, suka sangat aku dengar lagu ni. Tenang sangat jiwa. Baik penyanyi asal ataupun yang cover, dua-dua berjaya membawa lagu ni dengan baik. Lirik dia pun bagus sangat, 

Deen Assalam membawa maksud Islam Agama perdamaian. Betapa Islam mengajar umatnya supaya saling sayanag menyanyangi sesama makhluk di muka bumi dan juga betapa pentingnya sifat bertoleransi sesama kita. Kalau semua orang dalam dunia mempunyai sifat sebegini, MasyaAllah.. indahnya kan? 




Jom kita sama-sama hayati lagu dan lirik kat bawah ni : 




Penyanyi asal, Sulaiman Al Mughni




Cover by Nissa Sabyan


LIRIK LAGU DEEN ASSALAM (ARAB)

Kala ha dil ar maa taq fi masahat
La u na hasib la sama hat
Wan ta ayas na bahb
La ta ghay kal ar tha nas kan kal ya ghar

Ab ta hayat wab salaam
An syaru wah lal kalam
Zay nu dini yakh te rabb
Ab ma habbat wab ta sam

An syaru ba anil ana
Ha da hud deen as salaam


Terjemahan lirik lagu Deen Assalam 

Seluruh bumi ini akan terasa sempit
jika kita hidup tanpa toleransi
namun jika hidup dengan perasaan cinta
meski bumi sempit kita kan bahagia

melalui perlaku mulia dan damai
sebarkanlah ucapan yang manis 
hiasilah dunia dengan sikap yang hormat
dengan cinta dan senyuman

sebarkanlah diantara insan
Inilah Islam agama perdamaian


Sampai berjumpa lagi di next entri!

7 comments:

  1. suka dengar lagu ni! and yes dia punya maksud pun padat, ringkas dan menyentuh jiwa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, rasa sayu je dengar kan

      Delete
  2. Tenang je lagu ni qin. Nanti akak nak cari kat youtube 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, memang best kak fiza, maksud dia pun sangat bagus

      Delete
  3. Nak dengar la nanti.. line internet slow skang ni :)

    ReplyDelete