Wednesday, January 29, 2020

Food Hunter di Penang!

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Korang tahu tak apa maksud Gastronomi? Gastronomi merupakan satu perkataan yang membawa maksud aktiviti individu atau secara kumpulan yang melawat ke sesuatu tempat dengan tujuan untuk merasa keunikan makanan-makanan yang ada di sesuatu destinasi yang dipilih oleh mereka. Haa. In Simple word, food hunter la. Payah benor nak explain. 

Jadi, hari ni aku nak share dengan korang bagaimana dan di mana nak jadi food hunter yang berjaya kat Malaysia ni. Salah satu tempat yang memang mempunyai daya tarikan pelancong yang agak kuat terhadap makanannya dan terkenal juga di seantero dunia, ialah Pulau Pinang atau lebih mesra di panggil Penang.



Untuk ke Penang, aku naik flight je. Dan dah jadi tabiat aku untuk mencuba flight yang nama pelik pelik. Masa survey hotel, aku perasan Jetstar punya iklan dan aku cuba la cari Jetstar flights tickets ada ke tidak terbang ke Penang. Malangnya takde lah pulak. Tapi kalau korang nak ke Thailand, Japan, Indonesia, Singapore, dia ada sediakan. Macam best jugak actually Jetstar ni.
  

So aku beralih pada book cheap flights to Penang dan jumpa la flight tambang murah. Okay la tu untuk pergi Penang je.So tiket dah dapat, hotel dah. Yang aku kena standby perut yang kosong sebab banyak jugak tempat aku nak pergi ni. 

Korang dah bayangkan makanan apa nak try di Penang? Rojak? Nasi Kandar? Char Kuey Teow? Laksa? Mee udang? Uih. Banyak ooo. So hari ni jadi tanggungjawab aku untuk senaraikan kat korang tempat-tempat best untuk korang cuba sendiri nanti bila ada peluang korang ke sana okay. Let’s begin the journey of food~~

1. Jeruk Madu Pak Ali



Tak sah kalau mai Penang tak shopping Jeruk Madu Pak Ali ni. Jeruk ini adalah salah satu makanan wajib yang korang kena beli untuk bawak balik sebagai ole-ole untuk keluarga dan kawan-kawan. Pelbagai jenis jeruk yang korang boleh cuba. Jeruk kedondong, mangga, sengkuang, salak dan banyak lagi. Favourite aku mesti lah jeruk mangga. Hehe Nak cari jeruk ni tak susah pun sebab kalau dah sampai Penang memang banyak cawangan yang jual jeruk ni di sekitar Penang. Kalau kat Georgetown, korang boleh terus je singgah di Pasar Chowrosta.

2. Cucur Udang Chowrosta

image : google

Dah jalan-jalan, nak minum petang pulak, meh singgah gerai cucur udang ni kat Lebuh Tamil. Aku gerenti cucur udang ni menjaminkan kerangupan dan taufu yang super lembut. Diapitkan pulak dengan kuah kacang yang lazat, lagi menghidupkan rasa hidangan cucur udang tersebut. Gerai ni jugak ada menjual minuman special, iaitu sirap yang dicampur dengan biji selasih dan kelapa. Rasa dia? Datang la cuba baru tau.

3. Ais Tingkap

image : google

Selalu nama pelik-pelik ni mendatangkan keraguan jugak dengan tahap kesedapan dia tu. Tapi lepas tengok orang duk beratur, aku pun terjerumus sekali. Nama minuman ni ialah Ais Sarbat. Keunikan air yang dibuat oleh kedai ni dah popular sejak dulu lagi. Kalau ikut cerita yang tersebar, kedai ni mula bertapak sejak dari 3 generasi peniaga ni lagi. Lama juga tu. Campuran kelapa dan biji selasih didalam air sirap ni dah jadi trademark turun temurun air minuman yang korang kena cuba. Bawah panas terik tu, dapat air sejuk. Uihh. Legaa tekak.

4. Hameediyah Nasi Kandar

                                                                                                  image : google

Terletaknya berhampiran dengan Masjid Kapitan Keling. Fakta menarik untuk restoran nasi kandar yang satu ni ialah ia merupakan restoran nasi kandar yang paling lama atau tertua di Pulau Pinang. Kiranya dia paling senior la dengan yang lain lain tu.

Dari segi keenakan hidangan restoran ni, tak perlu la nak disangkal lagi. Kalau tak macam mana boleh survive lama-lama meniaga kan. Cumanya apa yang best ialah restoran dia boleh dikatakan selesa la untuk korang datang sebab kebersihan menjadi keutamaan dorang dan restoran dia ada aircond. Tapi kalau terkena time ramai orang tu, sesak la jugak sikit.

5. Sani Char Kuey Teow

                                                                                               image : google

Antara kedai char kuey teow yang terkenal dengan portion hidangan yang agak besar dan rasa yang enak. Aku makan hari tu kenyang jugak. Ditambahkan pula kuah yang agak pekat, aku yakin korang akan repeat lagi untuk makan kat kedai ni. Pilihan menu yang ada untuk hidangan Char kuey teow ni lengkap dengan kerang, udang dan telur. Tapi kalau nak pilih salah satu pun tak ada masalah

6. Ais Kepal Armenian Street




Tempat wajib singgah kalau ke Penang! Lepas puas berjalan-jalan ambil gambar dekat Armenian Street, korang wajib try Ais Kepal ni. Nikmatnya rasa bila dapat hirup ais yang bewarna-warni dan manis macam ni. Tengok lah tu kawan-kawan aku makan, sedap sangat katanya.

So korang, macam mana? Ada yang dah start bayangkan makanan apa yang korang nak try nanti tak? Meh la ke Penang. Aku jamin korang takkan rasa rugi punya. Personally bagi aku, aku akan repeat lagi untuk rasa lagi makanan lain yang ada kat sana. Kalau korang ada idea yang lebih menarik, share lah dengan aku tau. Jumpa lagi nanti. Bye!


2 comments:

  1. My wishlist nak pergi ke penang..semoga dapat sampai ke sana suatu hari nanti

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaa semua pun.. Saya yang stay Penang sejak lahir ni pun baru pernah makan Jeruk Madu Pak Ali ja dari semua list tu hahaha sedihnya hidup hm

    ReplyDelete


Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers