Saturday, March 17, 2018

Tuesday, March 13, 2018

Speechless.

March 13, 2018
Assalamualaikum 
salam sejahtera buat semua :) 



Pernah tak jumpa orang macam ni?

Cakap dia je betul, sibuk bercerita pasal orang itu tak betul, orang ini tak betul, seakan-akan nak suruh aku benci orang, hmm. kau dah kenapa wahai perempuan?

Sekali dua aku dengar jugak, percaya jugak, tapi bila jadi depan mata aku sendiri, cerita kecik diperbesarkan, benda remeh dihebohkan, seolah-olah saje nak mencari perhatian orang lain.

Memang aku pun dua kali lima je, kadang-kadang ade tersasar jugak, tapi bila aku cuba letakkan diri di dalam kasut empunya, entah la aku rasa sakit hati pulak. 

Tapi aku takde pulak nak perbesarkan dan menokok tambah cerita macam attention seekers. Tak pernah rasanya.Dan...aku nak berubah jugak. Tak seronok lah hidup macam ni. takde life kan?

Lets get a life, people!

Wednesday, February 28, 2018

TTC Journey I Part 1 : Set Appointment di Hospital Putrajaya

February 28, 2018
Assalamualaikum..
Salam sejahtera buat semua pembaca yang dikasihi :)

Ada tak geng-geng yang sedang berttc macam aku dekat sini? sep sikit. haha.

Tring To Conceive (TTC)? 


Untuk yang tak familiar lagi, TTC ni stand for trying to conceive atau dalam bahasa melayunya mencuba untuk hamil la lebih kurang gitu.  Tak kisah la dah kahwin lama atau baru kahwin, dah ade anak atau belum, bagi setiap wanita yang sedang berusaha secara serius untuk ada zuriat ataupun menambah zuriat, tu dah dikira sebagai sedang berttc.



2 Tahun lepas di LPPKN Jalan Raja Laut


Dan untuk aku, aku dah start berttc seawal 3 bulan usia perkahwinan kami. Walaupun dah 3 tahun berkahwin dan tidak penah mengandung lagi tapi aku tak pernah patah semangat. Aku mulakan rawatan di LPPKN Jalan Raja Laut genap setahun usia perkahwinan kami. Dekat LPPKN ni macam-macam ujian yang aku dah suami dah buat, last sekali pada bulan 2 tahun lepas, on clomid untuk 2nd cycle tapi masih tak berjaya.

Lepas setahun berehat dari rawatan, so aku dan suami decide untuk sambung treatment dekat Hospital Putrajaya pulak, sebab lebih dekat dengan rumah dan tempat kerja aku dan juga kosnya lebih murah walaupun terpaksa menunggu lama sikit.

Request surat Rujukan untuk Rawatan Kesuburan

So harini aku ambil cuti sehari dan pagi-pagi lagi aku dan suami dah pergi ke klinik Kesihatan Presint 18 untuk request surat rujukan dari doktor untuk buat rawatan kesuburan di Hospital Putrajaya. Aku ade jugak bawak report dari LPPKN dan bagi doktor tengok. Ada la jugak doktor tanya sikit-sikit tapi semua tu soalan yang biasa lah macam  period teratur ke tak, keputihan banyak tak? ade senggugut tak? kerap mencuba tak dan ade 2 3 soalan lagi. 

Lepas dapat surat rujukan dari doktor, aku terus pergi ke Klinik O&G di Hospital Putrajaya untuk book appointment. Seperti dijangka, appointment pertama ialah pada bulan 5 ni. Ahahaha. lambat lagi, tapi takpelah, mungkin ada hikmahnya. Amin..


Harapan dan doa  


Mohon kawan-kawan doakan aku semoga usaha dan penantian kami ni membuahkan hasil yang indah tau. Tak sabar nak menimang baby sendiri. Asik tumpang kasih kat anak orang je. hihi  :) Teringin pulak nak bermanja dengan cahaya mata sendiri.

InsyaAllah..
kun fayakun..

Semuanya dalam ketentuan Allah jua..


Updated :

Saturday, February 24, 2018

Thursday, February 15, 2018

KEPUTUSAN UKJK PTD M41

February 15, 2018
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera buat semua :)


Lama dah rasanya tak menaip ni. Ade sape-sape yang rindu tak? hai stalker, rindu tak? ahahaha.

Semalam keputusan untuk UJKJ bagi Jawatan PTD M41 dah pun diumumkan melalui emel, SMS dan portal SPA.

Keputusan aku?
Alhamdulillah, aku gagal untuk UKJK kali ni :)

Mungkin ada rezeki lain yang lebih baik menanti aku. Mungkin tahun ni aku dapat pregnant kan? Allah, rezeki yang ditunggu-tunggu tu untuk dapat mengandung,melahirkan dan membesarkan amanah Allah itu. 

Pada hari UKJK tu berlansung, aku demam teruk. selsema dan demam panas. Aku tak dapat buat ujian larian ulang alik 20m tu dengan baik sebab hingus meleleh-leleh je masa tengah berlari tu dan sebenarnya aku tahu dan sedar yang aku boleh berlari dengan lebih pantas lagi masatu tapi memang badan aku tak larat sangat, so awal-awal lagi aku dah tumpas. 

Satu lagi, memang setiap kali lepas solat aku akan berdoa pada Allah swt, 'Sekiranya jawatan ini baik untukku, maka kau bantulah aku untuk terus berjuang, tapi sekiranya ade rezeki yang lebih baik untukku, maka gagalkan lah aku untuk ujian ini'. Memang straight to the point aku doa. Dan Allah makbulkan doa tu. 

Buat kawan-kawan yang tak berjaya juga, jangan sedih dan putus asa tau. keep positif. Sesungguhnya setiap apa yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi.


Monday, February 5, 2018

Review Movie #2 : Maze Runner : The Death Cure

February 05, 2018
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera buat semua pembaca :)



Minggu lepas aku dan suami berkesempatan untuk tengok wayang. Kali ni kami pilih untuk tengok Maze Runner : The Death Cure . The Death Cure adalah movie yang terakhir untuk trilogi Maze Runner ni. Kalau korang masih ingat, ada 2  sekuel sebelum movie yang ni iaitu The Maze Runner (2014) dan Maze Runner: The Scorch Trials (2015).

Okay, sebelum aku review tentang sekuel yang ketiga dan terakhir ni, jom kita imbas balik (chewahh!) sedikit sinopsis berkaitan 2 sekuel sebelum ni.

The Maze Runner (2014)

Pada sekuel pertama ni mengisahkan sekumpulan remaja yang terperangkap di dalam Maze, diketua oleh Alby. Alby ni merupakan orang pertama yang dihantar kedalam Maze. Setiap bulan akan ada bekalan yang dihantar oleh pencipta maze ni, iaitu orang baru dan juga bekalan makanan dan peralatan untk survive dalam Maze tu. 

Thomas pulak watak utama dalam cerita ni, yang merupakan orang kedua terakhir yang dihantar ke dalam Maze. Remaja-remaja yang dihantar ke dalam Maze ni memang tak akan ingat apa-apa pun kecuali nama mereka sendiri. Setiap hari mereka berusaha mencari jalan keluar dari Maze ni, tapi bukan mudah, sebab Maze ni hanya akan terbuka waktu pagi dan akan tutup dengan automatik menjelang senja. 

Dalam maze ni pulak ade raksasa yang dorang gelarkan sebagai griever. Sape2 yang kena sengat dengan raksaksa ni akan jadi zombi dan sebelum tu ingatan dorang akan dikembalikan. Cuma runner ataupun orang yang pantas berlari akan ditugaskan untuk masuk dalam Maze ni untuk cari jalan keluar. Runner diketuai oleh Minho. Watak utama lain dalam cerita ialah Chuck, Newth dan Teresa. 

Dipendekkan cerita, Alby mati sebab kena sengat, Chuck mati sebab kena bunuh dengan Gally. Gally mati sebab kena bunuh oleh Newth, sebab masa ni Gally dah kena sengat. Thomas dan Teresa pulak sebenarnya ialah pekerja kepada WICKED, iaitu organisasi yang cipta Maze ni.WICKED ni pulak sebenarnya tengah cari penawar untuk penyakit virus zombi yang menyerang dunia pada masa tu, sebab tu dorang kumpulkan kanak-kanak yang dorang rasa imun dan agihkan dorang kepada beberapa maze untuk cari yang paling imun untuk hasilkan penawar tu.

Last sekali dorang dapat lepaskan diri daripada maze ni dan diselamatkan oleh sekumpulan orang bersenjata yang sebenarnya adalah orang-orang WICKED ni jugak. berpura-pura kononnya menyelamatkan tapi semuanya memang dah diplan pun. Mereka dibawa ke satu tempat yang kononnya selamat.. dan cerita pun bersambung.... jeng jeng jeng.



Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

Untuk yang sekuel kedua ni pulak, akhirnya Thomas and the geng dapat tahu yang WICKED ni sebenarnya berniat jahat, so mereka pun larikan diri bersama untuk jumpa 'The Right Arm'. The Right Arm ni sebenarnya hero yang menyelamatkan ramai kanak-kanak daripada tawanan WICKED. 

Masa dalam proses mencari 'The Right Arm' ni dorang dikejar zombie-zombie tu dan akhrnya bekerjasama dengan Bertha dan orang tua tu, tak ingat lah sape nama dia. ahaha! Bertha di digigit oleh Zombie, tapi ade sorang doctor dekat markas The Right Arm tu gunakan darah Thomas sebagai ubat untuk melambatkan proses pertukaran Zombie tu pada Bertha. Anggaran dorang paling lama Bertha akan bertahan pun cuma selama beberapa bulan. 

Oh ya, Bertha dirawat sebab Thomas sebenarnya merupakan informer untuk 'The Right Arm. sebenarnya masa kerja dengan WICKED, Thomas memang tak setuju dan memang berniat nak selamatkan kawan-kawan dia sebab tu dia minta untuk dimasukkan dalam Maze. Kalau bukan sebab Thomas, kemungkinan Bertha dah dibunuh pun.

Tapi last sekali, Teresa berpaling tadah dan bocorkan rahsia kat mana markas 'The Right Arm' ni dekat WICKED . WICKED pun datang lah serang tempat tu dan bunuh ramai orang yang tak berdosa. Semua ni sebab  Teresa! geram pulak aku. haha! Sebab bagi Teresa, tak salah korbankan beberapa orang untuk selamatkan berjuta orang yang lain dengan formula antivirus tu. Akhirnya beberapa tawanan dibawa pulang ke markas WICKED termasuklah si Minho.. so bersambung lah cerita ni..



Maze Runner : The Death Cure (2018)

Lama kot nak tunggu sekuel last Maze runner ni! huhu..Sekuel kali ni, si Thomas nak selamatkan Minho, tapi agak leceh sebab pertahanan di WICKED terlalu ketat. So akhirnya dorang bekerjasama dengan Gally ( hidup rupanya Gally ni lagi, sebab diselamatkan oleh seseorang masa tu) untuk culik Teresa. Dorang culik Teresa ni sebab nak suruh Teresa buang tag WICKED yang ada kat belakang leher dorang, dan juga dorang berpura-pura menyamar jadi pengawal dan escort Teresa untuk tunjukkan jalan kat mana Minho berada.

Semasa diculik, Teresa pelik sebab Bertha masih bertahan dan tak jadi Zombi lagi. so dia senyap-senyap curi cebisan kain Thomas yang berdarah tu untuk dikaji dalam makmal. Dan hasil ujian makmal tu, Teresa dapat tahu yang sebenarnya darah Thomas lah yang paling imun sekali,yang dapat bunuh sel-sel virus zombie tu. So Teresa pujuk Thomas untuk bkerjasama semula dengan WICKED.

Tapi semuanya dah terlambat sebab masa ni bff  si Thomas iaitu Newth dah mati sebab dah kena virus tu... dan apakah kesudahannya?...  pergila tengok sendiri kat pawagam! ni dah banyak kot aku cerita kat korang. haha. 

Memang best cerita ni, sangat rugi kalau tak tengok. aku bagi 4 dari 5 bintang! 4 bintang tu sebab Newth mati la.. huhu.. sedih!

So, pada korang yang belum tengok lagi, boleh lah pergi tengok cepat okay! 


❤ BLOG I LOVE ❤

Instagram