Tuesday, June 19, 2018

Raya pertama yang dirindui..

June 19, 2018 3 Comments
Assalamualaikum 
alam Sejahtera buat semua :)

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018 semua! 

Harini merupakan Hari Raya yang ke 5, dan dah ade pun yang pulang ke ibu kota untuk meneruskan tugasan harian seperti biasa. Ada yang dah mula bekerja pun kan. Aku? aku masih bercuti lagi, tapi tak keluar beraya pun sebab husband kerja. InsyaAllah bila dia cuti nanti boleh lah memenuhi undangan open house kawan-kawan. Raya kan sebulan! :D

Beraya di kampung halaman tahun ni..

Sebenarnya turn ni ialah turn raya rumah mertua, tapi disebabkan ade hal-hal tertentu yang tak dapat dielakkan, maka raya tahun ni kami beraya di kampung sebelah aku. hehe.. Malam raya macam biasa, akan ada takbir raya dari rumah ke rumah. Takbir raya ni memang dah tradisi kampung sejak turun temurun, jadi masih mahu dikekalkan dan diteruskan saban tahun.



Pagi-pagi raya lepas bersarapan, kami satu keluarga akan ke surau berdekatan untuk Solat Sunat Aidilfitri, dan seterusnya ziarah ke kubur sanak saudara yang telah meninggal dunia. Lepas tu baru lah kunjung mengunjung ke rumah saudara mara. Untungnya dekat sini sebab saudara mara sebelah ayah kebanyakannya duduk berhampiran dalam satu kawasan je . jadi senang nak berkunjung dan berziarah sesama sendiri.

Petang selepas Zohor pulak kami akan ke Kampung Labuhan Dagang, Banting selangor untuk menziarahi saudara mara sebelah ibu pulak. Bila balik kampung ni,  teringat kenangan zaman kecik-kecik dulu, betapa meriahnya suasana tu. Rasa nak menitis pulak air mata ni bila ingat kenangan masa arwah nenek dan atuk masih hidup. Allahu.... rindunya pada mereka tak terkata..semoga nenek dan atuk ditempatkan di kalangan orang-orang beriman. Amin..

Next enri aku akan cerita lagi pasal raya. korang kalau yang nak stalk tu boleh la tunggu entri esok lusa pulak. hehe

Selamat Hari Raya!


Sunday, June 3, 2018

Korang nak hadiah best tak?

June 03, 2018 5 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai hai.. dah ade orang rindu ke nak baca tulisan iols. haha! 

Hari ni ( 3 Jun 2018) merupakan hari ke 18 kita berpuasa kan? Dah tak lama dah nak raya. 2 minggu je lagi. Macam mana persiapan raya korang tahun ni? Semoga semuanya dipermudahkan hendaknya.

Tahun ni aku beli baju online yang murah-murah je. Malas dah nak pergi butik atau jalan Tar sebab  semua orang tahu, waktu sekarang ni mesti orang ramai giler berpusu-pusu nak beli kelengkapan raya. Tak dapat bayangkan pulak kena berhimpit-himpit dan berebut-rebut semata-mata nak cari sehelai dua baju kurung tu je. Takpelah, baju biasa-biasa asalkan yang cantik dimata selesa di badan je pun dah okey dah bagi aku. 

Oh ye, berbalik pada tajuk entri harini, aku nak ajak korang memeriahkan Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan , sebabnya aku merupakan salah seorang penaja bagi Giveaway kali ni. Untuk GA ni, aku akan hadiahkan 5 keping Facial Mask untuk yang bertuah tu! Jangan risau, facial mask yang aku hadiahkan tu memang ade jual di Farmasi dan bukannya yang rebranding atau timbang kilo. hehe..

Ni antara salah satu brand yg pemenang akan dapat. Pic google je :D


Selain dari hadiah ni, ade ramai lagi penaja dengan hadiah best-best jugak. so jom lah join, tunggu apa lagi! tekan je banner di bawah ni untuk join. Tarikh tutup dah semakin hampir. Aish rugi kalau x join!



TARIKH TUTUP GA : 11 JUN 2018


Tuesday, May 29, 2018

Mystery Giveaway by Flavnesz^

May 29, 2018 6 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Siapa dekat sini suka suprise? Mesti semua suka kan kalau suprise tu sesuatau yang menggembirakan? So kalau nak something yang bakal mengujakan anda semua, jom ramai-ramai bagi support dan join GA dari rakan blogger kita ni. Good luck! 


klik banner untuk join!

Sunday, May 27, 2018

Come On, Traveloka kan ada

May 27, 2018 11 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Tadi masa aku belek-belek kalender kan, aku perasan banyak jugak cuti panjang tahun ni. Korang kalau cuti panjang, selalunya nak pergi mana? Pergi berjalanlah kan..takkan nak duduk rumah aje, boring pulak. Alang-alang cuti panjang sikit, panjang jugaklah langkah, pergilah tempat jauh sikit..Singapura ke Thailand ke Indonesia ke. Bolehlah kenal-kenal budaya jiran serumpun, amik tau cara hidup diorang, makanan apa best dan sebagainya..


Bercuti Dalam Malaysia Pun Okay Kan?

Masa ni duk tengok lembu di Desa Dairy Farm, Kundasang :D


kalau takde passport pun takde hal, boleh jugak melancong dalam negara. Sabah Sarawak misalannya, ada banyak jugak tarikan menarik untuk korang. Lagi pulak sekarang ni ada social media bagai, member-member post gambar berjalan, travel sana sini, buat bakar line je kan. kau pun kenalah rancak travel, live the life kan. Takde duit nak travel? Kumpul duit , menabung la . sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan? Sebenanrnya takde alasan untuk tidak bercuti. Mahu tau tak je.

Aku pun cuti panjang tahun lepas sempat bercuti ke Kundasang Sabah. Sejuk dan nyaman je rasa, dengan pemandangan yang sangat cantik. Memang terasa nak kesana lagi. Tapi tahun ni aku rancang nak ke Pulau Redang di Terengganu. Jatuh hati tengok gambar-gambar laut dan pemandangan yang cantik dekat sana.


Pulau Redang.. nak tengok penyu ! Gambar:google



Tak leceh pun nak rancang percutian

Bila dah ada keinginan untuk bercuti,  mesti benda-benda ni akan berlegar-legar dalam kepala korang macam ni kan?

“Nak pergi mana ea. Tempat apa best ea. Yang boleh ambik gambar lawa-lawa ke”

“Nak tido mana, homestay ke hotel ke chalet ke. Mana nak tau hotel apa yang best, murah.”

“Nak spend sikitlah kat hotel. Ambil besar sikit untuk family / kawan-kawan. Tapi macam mana nak tau hotel ni ada features apa. Nak call hotel malas pulak.”

“Kena book flight lagi. Jenuhnya..nak tengok tiket murah lagi. Nak kena bukak setiap sejam dua jam lagi”

Aku pun sama je macam korang dulu. Tapi sekarang tak lagi dah. Come on guys, Sekarang ni kan semua dihujung jari je!  apa susah susah fikir. Traveloka kan ada!  No more serabut serabut lah!



Dalam Satu Website Macam-Macam Ada!

Kalau korang yang duduk dalam gua tu confirm akan shoot soalan ni...
“Haa apa travel..oka? Travellokar? Eh...amende tu?”

Okeh meh aku cerita sikit kasi tau korang semua. Aku ni dulu pun pening jugak macam korang.   Asal cuti panjang je, pening tak tau nak travel mana. Itinerary tu kekadang rasa macam terlalu leceh. Nak Google lagi, check satu-satu website lagi. Pening weh nak buat research! Lepastu aku jumpalah satu website ni...www.traveloka.com.  Memang baiklah. Semua benda ada dalam satu. UI dia pun senang, friendly..motive kaler biru muda. Chill relax je go around the site.


Macam mana Traveloka ni boleh wujud? Meh aku cerita kat korang :D

Traveloka ni sebenarnya ialah satu company dari Indonesia. Mula beroperasi tahun 2012 dan dibuka oleh Ferry Unardi dan geng, Derianto Kusuma serta Albert Zhang. Idea asal diorang nak bukak Traveloka ni datang dari founder Ferry Unardi, yang stress nak book flight setiap kali nak balik ke kampungnya dekat Padang, Indonesia dari Amerika. Diorang pulang ke Indonesia dari kerja lama diorang kat Amerika semata-mata nak bukak company ni. Bagus betul diorang ni, kalau takde depa nak bukak website ni, aku rasa sampai sekaranglah aku pecah kepala nak book hotellah cari flightlah apalah. Korang pun sama kan? Haha

Tapi dulu diorang ni tak start terus jadi besar macam ni. Diorang buat kecil-kecil je. Masa mula-mula beroperasi dulu, diorang start dengan comparing harga flight ticket dari semua website penerbangan yang ada. Lepastu tahun 2013 baru diorang offer servis untuk book tiket flight. Setahun kemudian baru bukak servis untuk reserve hotel, chalet, homestay dan yang sewaktu dengannya.

Then diorang pun tak terus start kat Malaysia dulu. Diorang mula kat homebase diorang kat Indonesia, pastu baru mula spread ke Malaysia dan negara-negara Asean yang lain macam Thailand, Filipina, Vietnam dan negara jiran Singapura. Daripada team kecil, sekarang dah sebesar 400 orang untuk handle operasi serantau. Slow slow orang kata.


Website yang selamat dan boleh dipercayai. Bukan scammer!

Daripada sejarah Traveloka ni, korang boleh nampaklah yang diorang ni ada proven track record dan kepakaran untuk memudahkan semua urusan travel korang, daripada informasi tentang tempat yang korang nak pergi, hal-hal penerbangan pergi dan balik, penginapan dan lain-lain.

Cukup lengkap pakej diorang ni. Dan semuanya semudah bukak website Traveloka, bukak akaun dan taip je mana korang nak travel. Lepas dah scroll scroll, browse dan jumpa hotel dan flight yang confirm puas hati, boleh check out terus dan bayar online guna kad. See? Semudah tu je kan? Takde lagi kusut-kusut memikirkan cemana nak manage iti nak travel tu !!


Cara-cara merancang percutian menggunakan Applikasi Traveloka di Android
Sebabkan aku rajin harini, meh aku ajar korang cara-cara menggunakan apps Traveloka ni :

1) Install Apps Traveloka di Playstore






2) Lepas sign up dan login, korang akan di bawa ke home page. Boleh start search flight dan hotel




3) Pilih lokasi flight/hotel yang anda inginkan..contohnya kat sini, aku cari untuk Pulau Redang pada 10 Oktober 2018



4)  Isi details peribadi, dan bayar!

See...mudah sangat kan? Kalau ade sebarang masalah ataupun pertanyaan, korang jangan risau sebab Traveloka careline di buka 24 jam! So sangat memudahkan tau!

Jadi...kalau korang tengah plan nak travel tapi takmau rasa serabut Google here Google there, pergi dekat browser korang, bukak je website Traveloka. Takpun download je app Traveloka dekat  Android Playstore macam dekat atas tu bagi sesape yang pakai phone Adroid atau Apple App Store bagi sesiapa yang pakai iPhone. Settle dan dijamin kerja-kerja merancang travel korang tu semestinya jadi mudah dengan adanya Traveloka ni. Tinggal nak packing je lepastu travel mode ON! semestinya dengan Traveloka.



Saturday, May 26, 2018

Selamat Hari Lahir buat insan teristimewa

May 26, 2018 6 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Tanggal 26 Mei, menjadi salah satu tarikh kesukaan aku. sebab apa? sebab pada tarikh ini merupakan tarikh yang sangat istimewa, untuk orang paling istimewa dalam hidup aku. Tanpa dia, takkan ada aku di dunia ni. 

Dengan dia aku belajar segalanya, dengan dia juga aku belajar erti cinta sesama manusia. Dengan dia juga lah, aku menjadi seseorang yang berguna seperti sekarang ni.

Insan itu tidak lain dan tidak bukan ialah..


SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN BUAT IBUKU YANG TERCINTA 


my beautiful lovely mum! 


Aku sentiasa mendoakan ibu supaya dikurniakan kesihatan yang baik, semoga bahagia selalu dan semoga hati ibu sentiasa senang dan tenang. Semoga Allah swt sentiasa melindungi Ibu daripada segala bencana dan bahaya. Sesungguhnya aku tersangat sangat sayangkan ibu. Walaupun aku seorang anak yang tak pandai tunjukkan kasih sayang, tapi aku harap ibu tahu betapa tingginya kasih sayang dan cinta aku pada ibu. 

Ibu merupakan ibu yang paling baik dan terbaik di dunia. I love you so much ibu..


Friday, May 25, 2018

Lagu ni memang best walaupun banyak kali ulang dengar!

May 25, 2018 4 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua! Wahhh lama betul tak menaip rasanya. dah seminggu! Sebenarnya aku baru habis berkursus tau. Bukan sebagai peserta, tapi sebagai urusetia. Urusetia letih berganda tau! Nak urus itu, nak urus ini, memang penat sangat.

Btw, tadi masa drive untuk balik ke rumah, dalam radio terdengar lagu Aizat Amdan ni, terus jatuh cinta dengan lagu ni. Balik rumah terus buka dan ulang dan ulang lagi sampai berapa kali entah. Kenapa lah aku baru tau ade lagu sweeettt macam ni ?  haha!


Ok, lets check it out!

Aizat Amdan - Sampai ke Hari Tua

image by google




jika ku radio
dan engkau lagunya
dan aku putarkan
hingga semua terleka

begitulah kita
ditakdirkan
untuk bersama

jika
ku air wudhumu
menjadi serimu
dalam lima waktu

jika
kau kuat percaya
akulah jodohmu
jagamu selalu

menarilah sayang
di hari bahagia
di bawah bulan bintang
kasih kita berdua

jangan bimbang sayang
kita harungi bersama
berdua selamanya...

sampai ke hari tua
mencintaimu..

kaulah watak utama
dalam setiap drama
yang sering dimainkan
menjadi kegilaan
begitulah kita
ditakdirkan untuk bersama

jika..
ku air wudhumu
menjadi serimu
dalam lima waktu

jika..
kau kuat percaya
akulah jodohmu
jagamu selalu

menarilah sayang
di hari bahagia
di bawah bulan bintang
kasih kita berdua

jangan bimbang sayang
kita harungi bersama
berdua selamanya...

sampai ke hari tua
mencintaimu....

jangan bimbang sayang
kita harungi bersama
berdua selamanya..

sampai ke hari tua....

hingga ke akhirnya
kaulah cinta terindah
engkaulah satunya
sampai ke hari tua

menjadi milikku
hingga ke hujung nyawa
mencintai mu....
mencintai mu....
mencintai mu....