[running][carousel][5]


Tuesday, September 14, 2021

Friday, June 11, 2021

Pengalaman temujanji dan Side Effect selepas mendapatkan Vaksin Astrazeneca

June 11, 2021
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Pada 25 Mei 2021 2021, aku dan suami ke PWTC Kuala Lumpur untuk injection vaksin Astrazeneca. Individu yang berhasrat untuk mendapatkan vaksin, perlu mendaftar di dalam applikasi mysejahtera terlebh dahulu sebelum tarikh temujanji ditetapkan. Untuk aku dan suami, kami merupakan first batch penerima vaksin Astrazeneca sukarela yang dibuka untuk penduduk Selangor dan Kuala Lumpur pada pendaftaran pertama bulan April 2021 tempoh hari. Masa tu agak senang nak tempah slot temujanji vaksin sebab website tak jammed sebab belum ramai yang berminat untuk mendapatkan vaksin macam sekarang ni.




Tips penting! 

Sebelum ke tempat pemberian Vaksin, perlu ingat beberapa perkara ni.
1. Makan dulu siap-siap kat rumah, takut nanti takde tenaga pula.
2. Bawa IC atau passport (bagi bukan warganegara)
3. Pastikan handphone ada bateri. Bawa la powerbank siap-siap. Sebab kita kena sentiasa buka applikasi mysejahtera.
4. Bawa pen sendiri! Nanti kena isi beberapa borang. 

Proses suntikan Vaksin di PWTC

Temujanji kami pada jam 9.00pagi. Suasana smooth je walaupun ramai orang yang sama tarikh dan masa temujanji dengan kami. Pihak polis memang sangat membantu dalam mengawal crowd dan perjalanan masuk dan keluar orang daripada pusat pemberi Vaksin ni.

Proses dia tak lama pun, dalam sejam dah siap semua. Sebelum injection tu, akan ada sesi consultation dengan yang pakar dulu. Untuk perempuan Doktor akan tanya adakah sedang hamil atau sedang merancang untuk hamil. Bila aku nyatakan aku dalam proses TTC dan berhasrat untuk menjalankan proses IVF tahun ni, Doktor nasihatkan untuk tunggu 3 bulan selepas pemberian vaksin dos kedua. Maksudnya dalam awal tahun depan baru boleh start semula perjalanan IVF aku. Tapi okey jugak, ada masa aku nak turunkan berat badan. Alhamdulillah...

Masa doktor nak inject tu, dub dab juga rasa hati ni, tapi rupanya langsung tak rasa apa pun even macam kena gigit semut tu pun tak rasa.. memang tak rasa apa! tahu2 dah siap. haha.. Selepas injection, kita akan ditempatkan di ruangan observation untuk pemantauan selepas injection, dalam 15 minit or lebih, masa tu kalau ada rasa apa-apa yang teruk kena inform petugas cepat-cepat. Alhamdulillah aku dan suami okey je..

Selepas selesai first dose, kita akan dibekalkan dengan satu kad. Kad ni perlu dibawa bersama semasa temujanji second dose nanti.

Kesan selepas suntikan Vaksin AstraZeneca

Dalam perjalanan balik rumah, aku dah start rasa berdenyut-denyut kepala dan pening, Rasa nak mual pun ada. Balik rumah je badan dah start rasa panas-panas dan petang tu dah demam panas. Memang berselubung dengan selimut je. Badan rasa seram sejuk. Kejap sejuk, kejap panas. Tempat suntikan tu pun rasa sakit dan bengkak. Aku demam dekat 2 hari juga tau. Demam yang memang demam sungguh la. Tak larat nak buat apa pun. Tapi side effect setiap orang lain-lain jugak, macam husband aku, dia just sakit badan sikit dan lenguh dekat tempat yang disuntik je. 

Untuk makluman, sekiranya ada side effect lepas injection, perlu update dalam mysejahtera tau, supaya pihak KKM boleh membuat pemantauan. Sekiranya side effect teruk sangat, kena terus call talian kecemasan 999. Ni contoh yang aku update dalam mysejahtera: 




Second dose nanti selepas 3 bulan dari first injection. Semoga dengan pengambilan vaksin ni dapat mengurangkan kebarangkalian untuk kita dijangkiti dan menjangkiti wabak Covid-19 ni. Bak kata pepatah, mencegah lebih baik dari mengubati. Semoga dengan ikhtiar ini, kita semua terhindar dengan bahaya Covid-19. InsyaAllah..amin..

#kitajagakita






Thursday, May 13, 2021

Selamat Hari Raya 2021

May 13, 2021
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Salam Aidilfitri semua. Raya tahun ni masih dalam PKP kan.. jadi jaga diri dan keluarga ya. kita jaga diri sendiri dan family.. Semoga tahun depan kita bersama dapat menikmati semula kehidupan normal yang dah 2 tahun kita tak kecapi..

Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan Batin.

Photo by Ihsan Aditya from Pexels


salam sayang,
Asyiqin 

Monday, April 19, 2021

Duit boleh cari, Keluarga tiada ganti

April 19, 2021
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua 

Alhamdullilah dah masuk seminggu kita berpuasa. Kejap je rasanya dah seminggu kan? Alhamdulillah..semoga Ramadhan kali ni membawa kerberkatan kepada kita semua.


Actually aku dalam train ERL sebenarnya ni. Aku rasa aku hanya boleh menaip dan update blog dalam ERL je kot. Sebab kehidupan aku super duper sibuk sekarang ni. Sibuk dengan kerja hakiki yang kerja tak putus-putus. Tapi nak buat macam mana, dah adat bekerja so kita redah jelah. Mana yang mampu buat on time kita buat, mana yang dah melepasi due date dan tak siap2 lagi tu aku buat juga slow-slow. Kerja banyak, team aku 3 orang je. Mana sempat nk kejar semua ontime. Dengan kerja2 wahyu pun kadang lagi banyak. Haha!

Kerja penting. Keluarga sejuta kali lebih penting. Ingat tu. Kerja boleh dicari. Keluarga kalau hilang, tiada pengganti. Jangan dikejar sangat hati bos tu sedangkan keluarga sendiri makan hati. Jangan begitu. Asalkan kita buat kerja kita dengan betul, tu dah cukup dah. 

Aku orangnya family oriented tau. Aku bukan workaholic. Tahu tak apa cita-cita aku selepas habis degree? Nak cari kerja yang duduk di office dalam aircond, buat kerja berhempas pulas tapi still balik on time 8pagi - 5petang. Haha! Selain tu, aku ada satu impian, nak berhenti kerja dan buka kafe. Semoga tercapai satu hari nanti. Aminnnn

Okay lah. Train aku dah nak sampai ke destinasi. Nanti kalau ada masa, aku update blog lagi. Bye!


Wednesday, April 14, 2021

Burnout ?

April 14, 2021
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)




Selamat menyambut bulan Ramadhan untuk semua Umat Islam. Selamat berpuasa kepada semua. Semoga bulan puasa kali ini lebih indah dan bermakna untuk kita semua, InsyaAllah.. Amin..

Tapi puasa hari pertama bagi aku sangat mencabar. Tak tahu kenapa semalam aku rasa kepala aku sakit sangat-sangat, Badan rasa lemah dan tak bermaya dan paling teruk, mudah terasa hati. Officemate buat bising depan cubicles aku pun aku dah menangis teresak-esak. Tak tahu kenapa aku nak terasa hati dengan semua perkara. Masa tulah aku rasa tak dihargai, aku rasa semua orang nak ambil kesempatan dekat aku, nak pijak kepala aku and semua yang negatif-negatif belaka. Sampaikan aku ambil half day semalam, balik rumah dan muhasabah diri sendiri. 

Harini aku mintak permission untuk Work from home. Kepala aku masih sakit sangat tapi tak terlalu teruk macam semalam. Yelah, malam tadi dah bermuhasabah diri dan tidur awal. Actually aku tak tahu kenapa aku jadi macam ni. Mungkin kah burn out? atau stress? Sebab ni baru pertama kali aku rasa benda ni. Semoga tak berulang kembali.. Tak sanggup dah aku nak hadap situasi macam semalam. Mental aku diserang bertubi-tubi oleh perasaan Negatif dalam diri aku sendiri. Dasyat!

Semoga esok dan hari-hari seterusnya baik-baik saja untuk aku..amin...







Post Pilihan

randomposts

Followers