[Running][carousel][6]


Saturday, November 16, 2019

Dugaan berumahtangga

November 16, 2019
Assalamualaikum
Salam Sejahtera (: 


Hidup berumahtangga ni memang banyak dugaan dan ujian yang datang. Dulu aku ingat bila dah berkahwin ni, semuanya akan okey je, sebab kahwin pun atas dasar duka sama suka, mana mungkin nak bergaduh atau bertikam lidah kan? Tapi lumrah lah bila ada pasang surut dalam rumahtangga. Kadang baik, kadang bergaduh, kadang-kadang merajuk and the list goes on. Aku dan suami pun macam tu, semua orang yang berkahwin akan rasa pengalaman tu. 

Jenis aku akan cepat panas kalau ada yang tak kena. Jenis suami pula suka berdiam dan tunggu keadaan reda sebelum start berkomunikasi untuk selesaikan salah faham atau masalah antara kami. Sebab tu Allah ciptakan pasangan tu saling melengkapi antara satu sama lain. Sebab memang saling memerlukan antara satu sama lain, bila salah seorang tak ada, rasa sangat-sangat lain dan berbeza dan rasa tak best. Walaupun kadang bergaduh, tapi tetap rasa rindu setiap waktu.

Surat Ar-Ruum: 21
Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah yang menciptakan istri-istrimu untukmu dari jenismu sendiri. Sesungguhnya kamu cendrung dan merasa tentram kepadanya. Dan dijadikannya  di antara kalian rasa kasih dan sayang. Karena sesungguhnya apa yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi para kaum yang berfikir.”


Bila datangnya ujian namun bila dah ada persefahaman semula tu akan terasa manis sangat kan, rasa macam kembali masa zaman bercinta semula macam dulu - dulu pulak. Pasangan lain lagi hebat dugaannya dari kami. Siapa lah aku untuk terus mengeluh kan?

Aku bersyukur dikurniakan suami dan keluarga mertua yang sangat baik. Walaupun aku banyak kekurangan, tapi layanan mereka baik sangat pada aku sampaikan aku yang selalu segan dan malu sebab masih belum dapat bagi mama dan abah cucu baru. Tapi tak pernah sekali pun keluarga mertua perli, marah atau hina aku, tentang zuriat atau apa-apa pun. Terima kasih (:

Usia perkahwinan aku dan suami bakal menginjak ke 5 tahun pada bulan Januari 2020. Mohon doa kalian semoga ikatan ini sentiasa di bawah lindungan Allah SWT. Semoga kami dikurniakan zuriat pelengkap keluarga kecil kami ini. Semoga kami sama-sama kuat menempuh segala ujian dan dugaan yang datang singgah dalam rumahtangga kami. Dan semoga doa kalian akan berbalik juga pada kalian nanti. InsyaAllah.. amin..



Sunday, November 10, 2019

9 to 5 run 2019

November 10, 2019

gambar sebelum lari. Flag Off untuk 5KM jam 7.30 pagi
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

9 to 5 run 2019

11.10.2019
Dataran Putrajaya 
5KM

Macam biasa, jom tengok gambar :p



Dah sampai, nak pergi ambil medal, ada paparazzi :p


 Selfie dengan Medal..


Minta orang tolong tangkapkan gambar. suka pic ni sebab nampak kurus. haha , Ada stroller kat sebelah. InsyaAllah tahun depan lari bawa stroller pulak . Aminnn..

 Medal direka khas sempena Meraikan Pertabalan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong 


Our love will never end. Chewahhh :P

Jumpa lagi next running event!

Saturday, November 2, 2019

Garmin Marathon 2019

November 02, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Garmin Marathon 2019 


Tarikh : 2 November 2019

Tempat : Kompleks Sukan Air, Putrajaya
Jarak Larian : 42KM, 21KM,10KM,5KM

Untuk larian ni, aku join yang 5KM dan husband join yang 21KM. Half Marathon yang pertama untuk husband, dan aku masih 5KM lagi. Next year baru join yang 10KM pulak. Upgrade slowly :p

Flag Off untuk 21KM ialah jam 5.00 pagi dan Flag off untuk 5KM ialah 7.15 pagi. Biasanya kami gerak naik motor, yelah memandangkan sekarang dah duduk kurters dekat Putrajaya, memang dekat sangat dengan tempat event tu. Tapi disebabkan husband kesian tengok isteri dia ni yang kena tunggu lama, so kami gerak naik kereta je pagi tu, so boleh lah wife dia ni tido dulu dalam kereta sementara tunggu solat subuh dan Flag Off.  :p

Warna baju berbeza ikut jarak larian yang diambil. 42KM kelabu, 21KM biru, 10KM Purple dan 5KM Merah.So baju hubby biru, dan aku merah.

Jom tengok gambar macam biasa..

 Gambar selfie dengan medal wajiblah ada :p


 Husband dengan Finisher-T untuk 21KM


 The Medals, Cantik kan?


 Me!


Hubby!


Dengan kawan-kawan hubby. Berapa kali dah join dengan diorang ni. hehe

Next week ada lagi running, tak sabar pulak. Rasa macam ketagih je nak lari setiap minggu, hehe. Jom awak, lari sama-sama (:

Tuesday, October 29, 2019

Cut Zuhra - Mengalah

October 29, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



CUT ZUHRA - MENGALAH


Kini tiada lagi yang dapat kurasakan
Tulus cinta dari dirimu, sayang
Aku telah kau sisihkan tanpa ada kesalahan
Dan terpaksa 'ku harus merelakan
Mungkinkah takdirku selalu dalam kesedihan
Yang kuharap menjadi kenyataan
Sia-sia kukorbankan cinta dengan perasaan
Tapi sakit kini yang engkau berikan
Cukuplah sudah aku ini kau sakiti
Biarkan kupergi
Agar tak menjadi duri di dalam cintamu
Harusnya aku dari mula dulu menyadari
Bahwa diriku bukanlah yang terbaik untukmu
Perihnya hati ini tiada siapa yang tahu
Cukuplah sudah aku ini kau sakiti
Biarkan kupergi
Agar tak menjadi duri di dalam cintamu
Harusnya aku dari mula dulu menyadari
Bahwa diriku bukanlah yang terbaik untukmu
Perihnya hati ini tiada siapa yang tahu
Takkan kusesali
Cintaku berakhir begini
Suatu saat nanti
Kau jua pasti merasai

Friday, October 25, 2019

Tips kulit tidak berminyak,kusam dengan pencuci muka Aloe Vera l Hansaegee Nature

October 25, 2019
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua


Susah nak cari pencuci muka (face cleanser) yang bersesuaian

Kulit muka aku jenis kombinasi,jadi selalunya boleh menggunakan apa- apa jenis pencuci muka tanpa ada sebarang iritasi. Tapi yang selalu merunsingkan aku ialah bila selalunya muka ni rasa tak bersih dan masih berminyak selepas mencuci muka. Lagi merunsingkan bila masa datang bulan, jerawat tumbuh dengan jayanya. Haih memang rasa tak senang duduk je selalu. Kejap kejap pergi masuk bilik air cuci muka dan tak lama lepastu kulit muka kembali berminyak.

Banyak dah produk yang aku cuba. Dari semurah-murah produk sampai lah semahal-mahal produk, masih tak jumpa yang paling berkenan di hati. Runsing tau.  Yelah  dengan usia  dah menganjak  30  tahun ni, penjagaan wajah memang sangat penting bagi aku, kalau boleh nak lah kekal awet muda walaupun dah berusia nanti kan?

Satu hari tu aku cuba pula pencuci muka dari Hansaegee Nature. Ala, saja nak try and error jugak. Harap-harapnya kena dengan citarasa. Nama Pencuci muka ni ialah ALOE AC Clean Bubble Cleanser dan juga ialah pencuci muka Aloe Vera. First impression aku dengan produk ni mestilah pada packaging dia. Kotak warna hijau, tenang rasa hati. Lagi-lagi produk ni dibuat di Korea, so semoga wajah aku pun kekal cantik macam artis korea. Hehe. 

Packaging ALOE AC Clean Bubble Cleanser


Info berkenaan ALOE AC Clean Bubble Cleanser ada di belakang kotak packaging 


Kandungan Utama dalam ALOE AC Clean Bubble Cleanser

ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni sesuai untuk semua jenis kulit muka. Diasaskan daripada daun lidah buaya dan tea tree leaf oil yang sangat bagus untuk kulit wajah kita. Lidah buaya memang terkenal untuk melembabkan  dan  menyejukkan  kulit  wajah.  Kadang-kadang  kulit muka aku ni selalu jadi gatal dan merah-merah, so kandungan lidah buaya  ni  sangat  membantu  aku  untuk  buat  kulit  muka  kembali bertenang.

Tea Tree Leaf Oil pula sangat penting untuk menghindarkan jerawatdan memudarkan parut di wajah. So gabungan dua jenis kandungan bahan dalam ALOE AC Clean Bubble Cleanser memang sesuai untuk keadaan kulit muka aku sekarang ni

Bahan lain yang terkandung dalam ALOE AC Clean Bubble Cleanser

Antara kebaikan dan keistimewaannya ialah :

-   Menghindarkan jerawat
-   Mengawal minyak pada wajah
-   Membuang lebihan minyak di wajah
-   Menanggalkan kotoran diwajah
-   Mencuci wajah dengan lebih mendalam ke dalam pori
-   Melembutkan dan meghaluskan kulit wajah


Cara Penggunaan ALOE AC Clean Bubble Cleanser

Cara guna dia senang sangat. Syarat utama dia kita kena basahkan muka dan tapak tangan terlebih dahulu. Kemudian barulah pamkan di tapak tangan. Pencuci muka ni dia akan jadi buih buih halus tau, buih buih halus ni akan mebersihkan kulit wajah kita secara lebih mendalam untuk buang segala kotoran dan solekan di wajah. 


 First step, basahkan muka dan tangan


 Second step, pamkan pencuci muka di tangan 


Sapukan buih-buih halus di wajah dan kemudian bilas


Hasilnya sangat memuaskan hati



The best part tentang ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni ialah buih-buih halus dia. Korang boleh tengok dekat bawah ni.


Bila pegang dan goncang botol, kita akan dengar bunyi air tau. Tapi bila pump, magic sangat sebab air tu bertukar menjadi buih-buih air yang sangat halus dan lembut. Mesti korang pun akan teruja macam aku masa mula-mula pump pencuci muka ni. hehe



  
Buih-buih dia sangat lembut dan jenis yang water-moisture, so lepas guna kulit akan rasa lembut dan tak mengeringkan macam sesetengah pencuci muka jenis bubble yang lain.





Gambar di bawah ni  pula  aku try cuba  pada lipstick jenis  matte yang memang susah nak tanggal kalua guna pencuci muka biasa je, biasanya aku kena gunakan baby oil atau oil cleanser untuk buang kesan lipstick ni. Tapi sekarang bila guna ALOE AC Clean Bubble Cleanser, rasa seronok sangat. tengok tu betapa halusnya buih-buih tu, cuci dan bilas sikit je terus hilang kesan lipstick tu tau. Disebabkan ianya membersihkan kulit wajah secara mendalam ke dalam liang pori dan buang sel-sel kulit mati, kulit wajah akan rasa lebih bersih dan nampak semakin cerah tau. Kulit tak kusam lagi dah. Senang dan best kan? 




Pandangan Peribadi selepas menggunakan ALOE AC Clean Bubble Cleanser

Selepas menggunakan ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni selama lebih kurang 3 minggu, aku perasan beberapa perubahan pada kulit wajah. Muka lebih lembab, tapi dah kurang berminyak. Jerawat pun dah malu- malu nak tunjukkan diri tau. Bila cuci muka sekali je dah rasa bersih sangat.  Hilang  segala  mekap  yang  aku  pakai  dan  muka  jadi  lebih bersih sebab dia cuci hingga ke dalam. Jadi tak payah dah nak cuci muka berkali-kali lagi dah sekarang ni.  Inilah  pencuci  muka  yang terbaik untuk kulit berminyak. So aku bagi 5 bintang! Korang wajib try tau.


Di mana nak dapatkan ALOE AC Clean Bubble Cleanser?

Untuk dapatkan produk ni, korang boleh terus ke website Hansaegee atau klik je link di bawah. Selamat mencuba!



Brand:HansaegeeNature

Harga : RM65 / 150 ml




 Youtube page:





Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers