[running][carousel][5]


Monday, April 19, 2021

Duit boleh cari, Keluarga tiada ganti

April 19, 2021
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua 

Alhamdullilah dah masuk seminggu kita berpuasa. Kejap je rasanya dah seminggu kan? Alhamdulillah..semoga Ramadhan kali ni membawa kerberkatan kepada kita semua.


Actually aku dalam train ERL sebenarnya ni. Aku rasa aku hanya boleh menaip dan update blog dalam ERL je kot. Sebab kehidupan aku super duper sibuk sekarang ni. Sibuk dengan kerja hakiki yang kerja tak putus-putus. Tapi nak buat macam mana, dah adat bekerja so kita redah jelah. Mana yang mampu buat on time kita buat, mana yang dah melepasi due date dan tak siap2 lagi tu aku buat juga slow-slow. Kerja banyak, team aku 3 orang je. Mana sempat nk kejar semua ontime. Dengan kerja2 wahyu pun kadang lagi banyak. Haha!

Kerja penting. Keluarga sejuta kali lebih penting. Ingat tu. Kerja boleh dicari. Keluarga kalau hilang, tiada pengganti. Jangan dikejar sangat hati bos tu sedangkan keluarga sendiri makan hati. Jangan begitu. Asalkan kita buat kerja kita dengan betul, tu dah cukup dah. 

Aku orangnya family oriented tau. Aku bukan workaholic. Tahu tak apa cita-cita aku selepas habis degree? Nak cari kerja yang duduk di office dalam aircond, buat kerja berhempas pulas tapi still balik on time 8pagi - 5petang. Haha! Selain tu, aku ada satu impian, nak berhenti kerja dan buka kafe. Semoga tercapai satu hari nanti. Aminnnn

Okay lah. Train aku dah nak sampai ke destinasi. Nanti kalau ada masa, aku update blog lagi. Bye!


Wednesday, April 14, 2021

Burnout ?

April 14, 2021
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)




Selamat menyambut bulan Ramadhan untuk semua Umat Islam. Selamat berpuasa kepada semua. Semoga bulan puasa kali ini lebih indah dan bermakna untuk kita semua, InsyaAllah.. Amin..

Tapi puasa hari pertama bagi aku sangat mencabar. Tak tahu kenapa semalam aku rasa kepala aku sakit sangat-sangat, Badan rasa lemah dan tak bermaya dan paling teruk, mudah terasa hati. Officemate buat bising depan cubicles aku pun aku dah menangis teresak-esak. Tak tahu kenapa aku nak terasa hati dengan semua perkara. Masa tulah aku rasa tak dihargai, aku rasa semua orang nak ambil kesempatan dekat aku, nak pijak kepala aku and semua yang negatif-negatif belaka. Sampaikan aku ambil half day semalam, balik rumah dan muhasabah diri sendiri. 

Harini aku mintak permission untuk Work from home. Kepala aku masih sakit sangat tapi tak terlalu teruk macam semalam. Yelah, malam tadi dah bermuhasabah diri dan tidur awal. Actually aku tak tahu kenapa aku jadi macam ni. Mungkin kah burn out? atau stress? Sebab ni baru pertama kali aku rasa benda ni. Semoga tak berulang kembali.. Tak sanggup dah aku nak hadap situasi macam semalam. Mental aku diserang bertubi-tubi oleh perasaan Negatif dalam diri aku sendiri. Dasyat!

Semoga esok dan hari-hari seterusnya baik-baik saja untuk aku..amin...






Monday, March 15, 2021

Tarikh Gaji Penjawat Awam tahun 2021

March 15, 2021
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Tarikh Gaji Penjawat Awam tahun 2021


Bagi semua yang bekerja, hari gaji adalah saat yang paling dinanti-nantikan pada setiap bulan. Dengan duit  itulah kita akan berbelanja barang keperluan, selesaikan hutang-hutang dan komitmen bulanan dan sebagainya. 

Bagi penjawat awam, kita boleh semak tarikh kemasukan gaji bulanan melalui Laman sesawang akauntan Negara. Untuk jadual gaji bagi tahun 2021 adalah seperti berikut :

Di musim-musim perayaan, gaji akan masuk lebih awal. Jadi kena pandai urus pengurusan kewangan masing-masing ye. Kena beringat sebelum merana. gituuu.

ok bye..


Sunday, February 21, 2021

Saturday, February 20, 2021

TTC Journey : Jom amalkan gaya hidup sihat!

February 20, 2021
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Seperti yang aku ada nyatakan dalam entri yang lepas-lepas, tahun ini memang aku lebih serius kepada usaha TTC. Salah satunya ialah untuk menjalani gaya hidup sihat. Dari dulu lagi memang doktor ada minta aku untuk kurangkan berat badan, sekurangnya 10% dari berat badan sekarang. Jadi, lets make it happen! InsyaAllah by pertengahan bulan ni nak proceed untuk IVF. Semoga dengan asbab penjagaan diri dan kesihatan ni dapat membantu kami menimang cahaya mata yang ditunggu-tunggu selama ni.

So lepas gagal IUI tempoh hari, aku dan suami slow-slow berubah ke arah gaya hidup yang lebih sihat. Sekarang baru fasa permulaan, kadang-kadang ada tersasar juga tapi cepat-cpat la cover balik. Berat badan aku pun ade pengurangan sekarang ni, Alhamdulillah. Bila dah berkurang berat ni, nak exercise macam jogging dan skipping tu dah mudah rasanya, sebab dah tak sakit kaki. Dulu kalau setiap kali jogging atau join event run, balik tu mesti kaki akan terjengket-jengket sakit giler! tapi now okay dah. tak sakit pun. sukanya happy gila aku!

Haritu slow jog dengan husband. hehe ni pace aku memang slow gini, kalau hubby dah berdesup dah ke depan. Sayang bini kan, so bila jog dgn bini kena lah layan pace bini. haha

Aku cuba istiqamah dan jadikan exercise rutin harian aku. Sekurangnya 30 minit sehari. InsyaAllah.. semoga tak tersasar lagi :p  Hasil pembacaan aku daripada pengalaman sahabat-sahabat yang berjaya dalam proses IUI dan IVF, ade beberapa jenis supplement yang baik dan bagus untuk kualiti sperm dan telur wanita. Contohnya di bawah :

Isteri : COQ10, Vitamin D, Fish Oil Omega 3, Acid Folic 
Suami : Surbex Zink/ Surbex Protect / Profortil 


Aku start amaklan supplemet tu, dan suami amalkan Surbex Zink tu. InsyaAllah semoga semuanya baik-baik je. Nanti aku sharekan di lain entri secara details lagi tentang supplement ni. InsyaAllah.


So jumpa lagi, bye!




Post Pilihan

randomposts

Followers