[Running][carousel][10]


Wednesday, July 15, 2020

I like you so much you'll know it

July 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua!
Aku dah bertukar tempat kerja tau! Baru je tukar unit haritu tiba-tiba dapat tahu kena bertukar ke Jabatan lain. Nanti aku buat entri pasal pertukaran ni okay.

Harini just nak post satu lagu ni. Dah dekat 2 bulan kot aku dengar lagu ni tanpa jemu. Sweet sangat lagu dan lirik dia. Ouch sis melting! Lagu ni OST dalam Chinese Drama kalau tak silap aku. Dan lagu ni pun sebenarnya dalam Bahasa Cina, tapi ramai yang buat cover terjemahan dalam English. 

i like you so much you'll know it



I like your eyes, you look away when you pretend not to care
I like the dimples on the corners of the smile that you wear
I like you more, the world may know but don't be scared
'Cause I'm falling deeper, baby, be prepared
I like your shirt, I like your fingers, love the way that you smell
To be your favorite jacket, just so I could always be near
I loved you for so long, sometimes it's hard to bear
But after all this time, I hope you wait and see
Love you every minute, every second
Love you everywhere and any moment
Always and forever I know I can't quit you
'Cause, baby, you're the one, I don't know how
I love you 'til the last of snow disappears
Love you 'til a rainy day becomes clear
Never knew a love like this, now I can't let go
I'm in love with you, and now you know
I like the way you try so hard when you play ball with your friends
I like the way you hit the notes, in every song you're shining
I love the little things, like when you're unaware

I catch you steal a glance and smile so perfectly
Though sometimes when life brings me down
You're the cure, my love
In a bad rainy day
You take all the worries away

Love you every minute, every second
Love you everywhere and any moment
Always and forever I know I can't quit you

'Cause, baby, you're the one, I don't know how
In a world devoid of life, you bring colors
In your eyes I see the light, my future
Always and forever I know, I can't let you go
I'm in love with you, and now you know
I'm in love with you, and now you know

Tuesday, July 14, 2020

TTC Journey : Aku ada Cyst?

July 14, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Ini entri susulan dari post  sebelum ini. 

Memandangkan period aku sangat-sangat lewat bulan ni, so aku decide untuk pergi check up di klinik, sebab aku takut ada something wrong dengan cycle period aku kali ni. So aku gagahkan diri pergi klinik pada hari ke 17 period lewat.

Aku pergi dua klinik tau. Dua-dua dalam putrajaya. Kenapa aku bazirkan duit pergi dua klinik? Meh aku cerita.

Klinik A
Klinik ni klinik baru lagi kot, tapi iklan dia bukan main lagi di media cetak dan elektronik. Doktor perempuan, semua staff perempuan. Aku pergi sana cerita pasal period first time lewat. Tapi doktor tu buat endah tak endah je. Dia kata biasanya kalau period baru lewat 2 minggu, kita tak buat apa-apa. kalau tak datang 3 bulan baru kita cek. Pergh, then buat apa aku buang masa kan? so aku cakap dengan doktor yang aku nak scan jugak, aku nak tengok keadaan rahim, sebab aku takut ada yang mengganggu. 

Then memang betul. Doktor scan dan nampak cyst! Tak pernah-pernah aku ada cyst tau. Last scan tahun lepas masa buat treatement kat PBBR, okay je, xde cyst pun. Macam mana cyst ni boleh muncul? sedih! tapi doktor cakap tak perlu risau sebab cyst tu kecik je dalam 2cm macamtu. tapi doktor tu nampak macam tak confident je. Tanya2 pun dia just cakap cmni "Saya rasa tak bahaya.. saya rasa takde apa-apa lah ni.. so bila doktor cakap pun teragak-agak, aku rasa macam tak confident dan nak dapatkan second opinion. Doktor pun cakap dinding rahim dah tebal, so tak lama dah akan period. Dia just bagi ubat turun period je. 



Klinik B
Yang ni klinik Pakar wanita dan Kanak-Kanak, dan aku suka sangat dengan layanan dekat sini, samada dari staff sampailah ke doktor. Lembut dan sangat meyakinkan! Dia cek balik cyst tu, doktor scan dari atas dan bawah. siap printkan gambar bagi aku. Dia kata jangan risau sebab size cyst tu kecik je, dan dia ambil darah nak cek samada cyst tu bukanlah cancer. Masa dia scan tu juga dia ada tanya yang aku selalu rasa nak terkencing ke? Sebab dia boleh agak daripada apa yang dia nampak kat mesin scan tu. Dan memang betul pun. Dia kata ada jangkitan kuman kat situ, So dia bagi ubat dan antibiotik. Dan untuk ujian darah tu dia suruh datang seminggu lagi untuk tahu keputusan.

After seminggu, aku pun datang. Alhamdulillah, cyst tu bukan cancer. So lega lah sikit hati ni, period pun dah datang. Hari ke 21 baru dia datang. Behave tau, lepasni jangan datang lewat-lewat sangat! aku risau. Kalau tak datang sebab pregnant takpelah. hehe..

Eh lupa nak bagitahu, doktor ada tawarkan aku pakej iui dekat sini. So aku ingat nak cuba. Tapi disebabkan aku baru dapat surat bertukar jabatan dalam masa terdekat ni, aku hold dulu iui ni. Doktor cakap nanti kalau dah ready nak buat iui, hari pertama period terus call klinik.

Itu sahaja update tentang TTC journey aku kali ni. Nanti ada masa aku cerita lagi okay. Jumpa lagi, bye!





Wednesday, July 1, 2020

TTC Journey : Period Lewat 16 Hari

July 01, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Period Lewat 16 Hari tapi UPT Negatif




Nak pengsan rasa sejuk betul aircond dekat office ni. Aku nak taip entri pun terketar2. mujur ada blazer, boleh cover sikit sejuk ni.

Today 1 Julai 2020, period aku dah lewat 16 hari, Gosh! ni yang paling lama dalam sejarah hidup aku. Selalu teratur je dalam 28-30 days cycle. Pernah sekali lewat juga, tapi cuma 11 hari. Mungkin ovulate lambat kot bulan ni. Rasa menyesal jugak sebab cycle ni tak Cek OPK. Takdelah aku tertunggu-tunggu period datang kan?

Dah cek upt banyak kali tapi result negatif. Malas aku nak cek lagi. Habiskan stock UPT kat rumah tu jer. haha. Aku pun tak mengharap sangat pregnant, sebab kalau pregnant, by this time mesti UPT akan positif. Cuma aku takut if ada apa-apa masalah. Melalui bacaan di internet, katanya period boleh lambat sebab stress, kenaikan berat badan, penurunan berat badan dan macam-macam lagi. Tapi bila fikir balik, cycle ni aku langsung tak rasa stress, berat badan pun takdelah turun atau naik mendadak sangat. 

Buat masa ni aku nak tunggu seminggu lagi. Kalau masih negatif by that time, baru aku akan jumpa doktor untuk minta ubat turunkan period. InsyaAllah semoga Allah permudahkan semuanya untuk aku. Sekarang pun aku tengah dalam proses menurunkan berat badan, semoga dapat kurus balik macam dulu dan sihat. Bila badan dah sihat dan cergas, InsyaAllah nak sambung balik treatment TTC aku nanti.

Doakan ya (: 






Tuesday, June 30, 2020

Obese tahap 1

June 30, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Tengok tajuk tu..pergh. Scary kan?
Tapi tu lah hakikatnya.

OBESE TAHAP 1
Sekarang ni BMI aku dah mencapai 32.9
Nak nangis ada, nak gelak pun ada bila timbang tadi.  
Satu pencapaian yang sangat menakutkan bagi aku. haha!


Penat sebenarnya nak diet ni. Tapi bak kata suami, semua ni cuma mindset aku je. 
Aku ni kalau diet, turun lah sikit berat tu, tapi lepastu bila terbabas sikit mula lah berat naik dengan jayanya.

Bukan salah diet tu. Tapi salah diri sendiri yang tak konsisten.
So.. jom la bermuhasabah diri sendiri. You can do it! Jom mula 1 Julai 2020.
Jumpa lagi next entri nanti. Tunggu sebulan lagi aku akan update hasilnya :p

Monday, June 29, 2020

Nota Serah Tugas

June 29, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Nota serah tugas 


Bermula 26 Jun 2020 haritu, tamatlah tugas aku di Unit sebelah sana. Dan akan mula bertuga di unit sini. Walaupun masih dalam Bahagian dan Office yang sama, tapi bos dan rakan sekerja yang berbeza. Semoga semuanya baik-baik saja untuk aku dan kerjaya.Semoga semuanya dapat menerima aku dan kekurangan diri ini.

Aku jenis yang tak berapa gemar untuk cerita pasal kerja dalam Blog. Entah kenapa. Memang dari dulu lagi macam tu. 

Jadi sampai sini jelah entrinya. 

Bye, Assalamualaikum..

Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers