[ttc][carousel][10]


Tuesday, October 13, 2020

PKPB

October 13, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Dah lama tak menaip entry, jadi blur pulak bila guna template blogspot yang baru ni. Rasa macam tak best pulak. Tak best sebab tak biasa lagi kot. Harap lepasni dapat selalu update blog, InsyaAllah.



Semalam kerajaan umumkan akan dilaksanakan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya disebabkan peningkatan kes Covid -19. PKPB kali ini dalam masa 2 minggu sahaja iaitu bermula esok 14.10.2020 sehingga 27.10.2020 untuk turunkan kadar penularan kebolehjangkitan covid ni. Semoga Malaysia dan seluruh dunia bebas dari jangkitan Covid ni dan semoga semua orang boleh hidup seperti biasa lepasni. Tak perlu nak pakai mask, tak perlu nak ada penjarakkan sosial. InsyaAllah.

Sekarang ni aku dah boleh adjust jadual aku. Dulu bukan main lagi malam-malam sampai ke pagi aku buat kerja office. Yelah sebab benda baru kan satu apa pun kau tak tahu. Sekarang ni aku try taknak sentuh kerja office dekat rumah. Biarlah, lepas balik kerja ialah masa dengan keluarga tau. So kita spend time je dengan keluarga sambil tengok kdrama. barulah ade work life balance. haha!

Actually banyak benda aku nak update. banyak sangat! so slow2 lah ye, kalau ada masa nanti aku buat entri baru lagi. InsyaAllah. bye










Monday, August 24, 2020

Dunia baru

August 24, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai!
Akhirnya ada masa untuk aku menaip entri pada hari ni. Rindu nak belek-belek blog, blogwalking dan edit entri yang lama-lama. Tapi belum ada masa lagi. 


Kenaikan Pangkat 

Alhamdulillah..Hampir 6 tahun sebagai penjawat awam, Sekarang aku mendapat tawaran kenaikan pangkat ke Gred yang lebih tinggi. Syukur sangat-sangat. Memang tak sangka secepat ini. Terima kasih Allah.. Untuk kenaikan pangkat ni aku masih dalam tempoh percubaan selama 6 bulan. Harapnya dalam masa 6 bulan ni bos berpuas hati dengan prestasi kerja aku. I will do my best, InsyaAllah.

Bertukar ke Jabatan Lain

Mula-mula dapat tawaran tu, hati aku sedikit gusar, sebab dalam ramai-ramai batch aku, cuma aku yang kena bertukar Jabatan. Walapun masih di dalam Kementerian yang sama, tapi semuanya berbeza tau. Sekarang aku tengah menyesuaikan diri dengan suasana baru, cara kerja baru, bekerja untuk kumpulan sasar yang baru dan segalanya baru bagi aku. Kawan-kawan dan workmate dekat sini pun okay semuanya, alhamdulillah rasa kekok tu aku boleh atasi dengan cepat. 

Belajar benda baru

Dekat sini aku kena buat benda baru. Totally lain dari apa yang aku buat dekat tempat kerja lama. Dah lah bos laju! Kadang sampai aku tak terkejar. Aku jenis yang slow sebenarnya tau. Slow untuk faham, slow untuk adapt. So aku terpaksa push diri aku untuk cepat belajar. Bila aku push diri aku untuk cepat adapt, aku jadi cepat letih. Balik kerja terus rasa letih, dah tak boleh nak layan korea macam selalu. haha! Tapi aku jadikan ini sebagai cabaran untuk aku berjaya. Aku boleh! I can do this. Aku percaya dengan diri aku sendiri.

Jadi untuk sesiapa yang membaca coretan aku harini, doakan aku ye. Doakan aku dapat fokus, dapat buat kerja dengan baik dan sentiasa berfikiran positif. InsyaAllah semoga doa yang baik-baik itu kembali kepada kalian juga.

Terima kasih. Jumpa lagi  di lain entri. Bye!





Saturday, August 15, 2020

Kula Cakes, Kuantan.

August 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Semalam aku ade meeting di Kuantan. Alang-alang dah ke sana, aku ajak suami singgah ke Kula Cakes. Dulu pernah viral kan Mango Cheese Cake dia tu. Masa aku sampai ramai juga la orang tengah que untuk order. Walaupun que panjang tapi turn menunggu tu tak la lama pun. masih boleh diterima. 


Kami beli 3 jenis kek kat sini :

Mango Cheese Cake 
Burn Cheese Cake 
Pandan Gula Melaka 

Rasa dia? 
Just okay bagi aku. Mango Cheese Cake paling sedap antara ketiga jenis tu dan Pandan Gula Melaka paling tak sedap. Takde rasa pandan dan takde pun rasa gula melaka. Entahlah, mungkin juga sebab aku tak berapa suka kek pandan. Tapi serius la kek ni takde rasa pandan, Mungkin ada tapi tertalu sedikit? Entahlah atau mungkin tekak aku je kot tak boleh terima. Tapi husband suka pulak. so memang bergantung pada citarasa masing-masing.


Masa kami datang sini, ramai yang take away je. Tak ramai yang makan dekat sini. so suasana dekat tempat makan dia agak lengang. Okay la kan tak bising, dapat makan dengan tenang dan tenteram. 


Thank you husband sebab bawa ke sini. Lain kali belanja lagi okay!

Wednesday, July 15, 2020

I like you so much you'll know it

July 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua!
Aku dah bertukar tempat kerja tau! Baru je tukar unit haritu tiba-tiba dapat tahu kena bertukar ke Jabatan lain. Nanti aku buat entri pasal pertukaran ni okay.

Harini just nak post satu lagu ni. Dah dekat 2 bulan kot aku dengar lagu ni tanpa jemu. Sweet sangat lagu dan lirik dia. Ouch sis melting! Lagu ni OST dalam Chinese Drama kalau tak silap aku. Dan lagu ni pun sebenarnya dalam Bahasa Cina, tapi ramai yang buat cover terjemahan dalam English. 

i like you so much you'll know it



I like your eyes, you look away when you pretend not to care
I like the dimples on the corners of the smile that you wear
I like you more, the world may know but don't be scared
'Cause I'm falling deeper, baby, be prepared
I like your shirt, I like your fingers, love the way that you smell
To be your favorite jacket, just so I could always be near
I loved you for so long, sometimes it's hard to bear
But after all this time, I hope you wait and see
Love you every minute, every second
Love you everywhere and any moment
Always and forever I know I can't quit you
'Cause, baby, you're the one, I don't know how
I love you 'til the last of snow disappears
Love you 'til a rainy day becomes clear
Never knew a love like this, now I can't let go
I'm in love with you, and now you know
I like the way you try so hard when you play ball with your friends
I like the way you hit the notes, in every song you're shining
I love the little things, like when you're unaware

I catch you steal a glance and smile so perfectly
Though sometimes when life brings me down
You're the cure, my love
In a bad rainy day
You take all the worries away

Love you every minute, every second
Love you everywhere and any moment
Always and forever I know I can't quit you

'Cause, baby, you're the one, I don't know how
In a world devoid of life, you bring colors
In your eyes I see the light, my future
Always and forever I know, I can't let you go
I'm in love with you, and now you know
I'm in love with you, and now you know

Tuesday, July 14, 2020

TTC Journey : Aku ada Cyst?

July 14, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Ini entri susulan dari post  sebelum ini. 

Memandangkan period aku sangat-sangat lewat bulan ni, so aku decide untuk pergi check up di klinik, sebab aku takut ada something wrong dengan cycle period aku kali ni. So aku gagahkan diri pergi klinik pada hari ke 17 period lewat.

Aku pergi dua klinik tau. Dua-dua dalam putrajaya. Kenapa aku bazirkan duit pergi dua klinik? Meh aku cerita.

Klinik A
Klinik ni klinik baru lagi kot, tapi iklan dia bukan main lagi di media cetak dan elektronik. Doktor perempuan, semua staff perempuan. Aku pergi sana cerita pasal period first time lewat. Tapi doktor tu buat endah tak endah je. Dia kata biasanya kalau period baru lewat 2 minggu, kita tak buat apa-apa. kalau tak datang 3 bulan baru kita cek. Pergh, then buat apa aku buang masa kan? so aku cakap dengan doktor yang aku nak scan jugak, aku nak tengok keadaan rahim, sebab aku takut ada yang mengganggu. 

Then memang betul. Doktor scan dan nampak cyst! Tak pernah-pernah aku ada cyst tau. Last scan tahun lepas masa buat treatement kat PBBR, okay je, xde cyst pun. Macam mana cyst ni boleh muncul? sedih! tapi doktor cakap tak perlu risau sebab cyst tu kecik je dalam 2cm macamtu. tapi doktor tu nampak macam tak confident je. Tanya2 pun dia just cakap cmni "Saya rasa tak bahaya.. saya rasa takde apa-apa lah ni.. so bila doktor cakap pun teragak-agak, aku rasa macam tak confident dan nak dapatkan second opinion. Doktor pun cakap dinding rahim dah tebal, so tak lama dah akan period. Dia just bagi ubat turun period je. 



Klinik B
Yang ni klinik Pakar wanita dan Kanak-Kanak, dan aku suka sangat dengan layanan dekat sini, samada dari staff sampailah ke doktor. Lembut dan sangat meyakinkan! Dia cek balik cyst tu, doktor scan dari atas dan bawah. siap printkan gambar bagi aku. Dia kata jangan risau sebab size cyst tu kecik je, dan dia ambil darah nak cek samada cyst tu bukanlah cancer. Masa dia scan tu juga dia ada tanya yang aku selalu rasa nak terkencing ke? Sebab dia boleh agak daripada apa yang dia nampak kat mesin scan tu. Dan memang betul pun. Dia kata ada jangkitan kuman kat situ, So dia bagi ubat dan antibiotik. Dan untuk ujian darah tu dia suruh datang seminggu lagi untuk tahu keputusan.

After seminggu, aku pun datang. Alhamdulillah, cyst tu bukan cancer. So lega lah sikit hati ni, period pun dah datang. Hari ke 21 baru dia datang. Behave tau, lepasni jangan datang lewat-lewat sangat! aku risau. Kalau tak datang sebab pregnant takpelah. hehe..

Eh lupa nak bagitahu, doktor ada tawarkan aku pakej iui dekat sini. So aku ingat nak cuba. Tapi disebabkan aku baru dapat surat bertukar jabatan dalam masa terdekat ni, aku hold dulu iui ni. Doktor cakap nanti kalau dah ready nak buat iui, hari pertama period terus call klinik.

Itu sahaja update tentang TTC journey aku kali ni. Nanti ada masa aku cerita lagi okay. Jumpa lagi, bye!






Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers