Thursday, April 19, 2018

Movie Review #3 I Rampage , Big meets Bigger. Best giler !

April 19, 2018 0 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Siapa dah tengok Rampage? Ala yg the Rock berlakon tuu..! Aku dan suami berpeluang untuk tengok movie ni pada hari jumaat yang lepas. Bagi aku cerita ni best gila! Nak tau kenapa? meh aku cerita sikit. 

image : google

Hubungan unik seorang Primatologist dan Gorilla Albino

Davis (The Rock) merupakan seorang Primatologist (yang mengkaji tentang haiwan),  manakala ada seekor gorilla Albino yang dinamakan George. Spesis Gorilla Albino ni mahal tau sebab jarang sangat-sangat dijumpai dalam dunia ni, sebab tu ia diburu.

Davis merupakan orang yang bertanggungjawab menyelamatkan George daripada pemburu haram di hutan. Masa tu George masih kecik lagi tapi dia ada satu kenangan pahit. Apa dia? Sedih tau sebab George tengok sendiri depan mata bagaimana ibu dia ditembak dan disembelih oleh pemburu haram bedebah tu!

Sebab tu lah,walaupun dah besar dan meningkat usia ni, George masih trauma dan akan mengganas bila tengok orang pegang senapang. Sedihnyaaa. 

Tapi apa pun, bonding antara Davis dengan George sangat kuat, hinggakan dorang boleh berkomunikasi guna bahasa isyarat, sebab Davis yang ajar George. Ala, bahasa isyarat macam orang yang cacat pendengaran guna tu. Comel betul tau! 


Eksperiment Gila 

Biasalah kan, dalam sejuta orang mesti ade seorang yang tak tenteram bila dunia ni aman damai. Ada sebuah company ni mencipta satu formula yang gila. Formula tu akan menjadikan haiwan-haiwan dalam dunia ni besar dan mengganas. George pun turut terkena tempias dari formula tu. Kesian George!

Selain George, ada 2 ekor haiwan yang turut menjadi mangsa eksperiment gila ni. So, Davis dengan dibantu oleh seorang doktor wanita menjalankan misi untuk menyelamatkan George dan menghentikan huru-hara yang terjadi akibat dari eksperiment gila tersebut.


Spoiler

Nak kena bagi spoiler ke? haha buat masa ni, tu je yang aku boleh cerita. Nak cerita banyak lagi tak boleh la sebab movie ni masih lagi ditayangkan di pagawam seluruh Malaysia. Kalau nak tau apa yang terjadi pada George dan Davis, boleh pergi beli tiket cepat-cepat tau!

5 Bintang! 

Aku bagi 5 bintang! sebabnya movie ni bermain dengan emosi tau. Kejap sedih, kejap happy, kejap rasa nak marah pulak. Tapi sebab utama aku bagi 5 bintang ialah sebab cerita ni berkisarkan hubungan dan layanan baik manusia terhadap haiwan. Walaupun haiwan tak berakal, tapi mereka ada perasaan. Sama la macam cerita ni. So apa lagi, yan tak tengok tu mesti kena tengok. Confirm tak menyesal! 

Wednesday, April 18, 2018

Cara semakan nama daftar Pemilih bagi Pilihan Raya ke 14 ( 9 Mei 2018)

April 18, 2018 10 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Umum dah maklum yang kita bakal mengundi pada 9 Mei 2018 (Rabu). (Baca:Pengumuman Tarikh Pilihan Raya Umum ke 14)

Undi tu adalah rahsia, dan merupakan satu kewajipan serta tanggungjawab kita sebagai seorang rakyat Malaysia untuk memilih calon yang berwibawa sebagai pemimpin negara. Untuk yang bakal mengundi nanti, perkara paling wajib korang lakukan ialah dengan menyemak nama korang dan tempat korang mengundi nanti. Mana lah tau korang pernah buat urusan untuk tukar pusat mengundi kan, so better cek awal-awal supaya tak berlaku kesilapan semasa hari mengundi nanti.

Cara semakan nama daftar Pemilih bagi Pilihan Raya ke 14 

Untuk menyemak, korang boleh klik pada pautan di bawah ni : 


Bila dah klik, just masukkan no kad pengenalan dan akan keluar status macam di bawah :
Selamat mengundi semua !

Tuesday, April 17, 2018

Pengalaman pertama kali memandu di Kuala Lumpur

April 17, 2018 12 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Ahad yang lepas, aku join Bengkel Videofon yang dianjurkan oleh Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) bertempat di MaTiC. Jalan Ampang Kuala Lumpur. Ni merupakan aktiviti aku yang pertama dengan KBBA9 selepas menjoinkan diri dalam KBBA9 pada Mac yang lepas. Seronok, tapi yang ni aku akan cerita di entri lain. Sabar tau! hehe



image: google


Wishlist 2018

Korang tahu tak? sebenarnya salah satu wish list aku pada tahun 2018 ni ialah untuk drive masuk KL! haha. Nampak senang je kan? tapi entah kenapalah aku agak risau kalau tengok org drive masuk KL. Mungkin sebab sikap pemandu disana yang bagi aku macam over kot. Sampailah kalau takde yang hantar, aku sanggup naik erl/ktm sekiranya nak pergi KL. Padahal dulu sewaktu bertugas di KL, aku selamba je merempit dari Batu ke tempat kerja di Jalan Sultan Ismail. Ada beza ke motor dengan kereta Asyiqin? entahlah.  haha! 

Kenapa naik kereta? 

Memang mula-mula aku nak naik pengangkutan awam je ke sana. Tapi suami lah yang bising suruh je bawak kereta. Katanya aku dah pernah drive sendiri jauh-jauh ke PD, ke Melaka, takkan lah KL  yang dekat sekangkang kera je dari rumah tu tak nak drive kan? Haha. Maka bermula lah dialog ini : 

Aku     : "Awak percaya ke saya boleh drive masuk KL? hihi.."
Suami : "Mesti boleh punya" 

Dari situlah semangat tu makin meluap-meluap tingginya.  Haha!


Guna Google Maps 

Aku ni tak tahu sangat selok-belok KL. Bukan KL je, nak balik rumah kalau ikut jalan lain pun aku kena buka Google Maps dulu, baru rasa diri berada di jalan yang betul. haha! Kebetulan, aku ada ajak officemate jugak untuk turut serta dalam bengkel tu, tapi rupanya dia pun tak reti jugak jalan nak ke MaTiC tu. So bergoogle maps lah kita ye. Google Maps ni memang banyak memudahkan aku untuk ke mana-mana. Jarang sangat destinasi atau jalan yang ditunjukkan tu salah. 

Jalan tutup pulak! 

Ahad haritu jalan yang nak ke MaTiC tutup sebab ada fun run. Jawabnya sebab kitorang ni tak tahu jalan, maka 3 kali lah kami berpusing pusing di tempat yang sama. Nasib baik kali ke 4 akhirnya polis buka jalan tu. kalau tidak agaknya berapa kali pusingan lah kami lalui haritu ea? haha! 

Selamat sampai dan Selamat Pulang 

Alhamdulillah, akhirnya berbekal kan confident level dan keberanian yang tinggi, akhirnya selamat sampai ke tempat yang dituju. Masa nak balik rumah pun smooth je walaupun tersasar masuk lorong smart pulak. Argh! masuk terowong ni memang aku tak suka. dah la panjang nau! Terbayang cerita zombi di fikiran masa lalu kat sini. haha! 

Alhamdulillah, aku bangga dengan pencapaian pemanduan aku setakat ini. Lepas ni dah berani dah nak drive ke mana-mana pun. InsyaAllah, amin..

Monday, April 16, 2018

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

April 16, 2018 22 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Klik banner untuk join
13 April-13 Mei 2018

Komen untuk blog siqah:

Blog siqah simple dan kemas, tapi kin macam susah sikit nak scroll ke bawah sebab tak berapa nampak tab untuk scroll tu, dah sama kaler dengan background blog (: 

Saturday, April 14, 2018

Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

April 14, 2018 12 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Selamat tengah malam.

Tak lama je lagi kita akan menyambut kedatangan bulan yang penuh mulia, iaitu bulan Ramadhan. Semoga segala persediaan dan amalan kita di diterima Allah swt. InsyaAllah

Harini aku nak share sesuatu yang best masa bulan Ramadhan nanti . Yang ni khas untuk korang yang tinggal di putrajaya dan sekitarnya.

Apa dia? Lets check it out!




Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

"Bersempena dengan ketibaan Ramadan yang saban tahun dinantikan oleh seluruh umat Islam khususnya, bakal berlangsung JUALAN BARANGAN RAYA FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018 bermula 17 Mei 2018 (1 Ramadan 1439) selama sebulan bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3. Dengan objektif untuk menyatukan ukhuwah rakyat Malaysia yang berbilang agama dan budaya, penganjuran festival ini juga membuka peluang perniagaan kepada usahawan muda yang pada hari ini seakan menjadi satu senario menarik setiap kali tibanya Ramadan.

Festival Ramadan Putrajaya 2018 disasarkan untuk mereka yang berada di kawasan seperti Bangi, Kajang serta kejiranan yang berhampiran bagi memudahkan mereka merancang masa untuk persiapan raya sepanjang Ramadan. Di samping itu, festival tersebut turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik sepanjang Ramadan untuk para pengunjung.

Cabutan bertuah dan Persembahan Artis Popular

Selain itu, turut disediakan hadiah utama yang berupa sebuah kereta ataupun motosikal untuk cabutan bertuah, persembahan ‘busking’ para artis popular masa kini, penampilan artis-artis istimewa yang akan diumumkan dari masa ke masa serta akan diserikan lagi dengan gerai para selebriti terkenal seperti Ella, Hanez Suraya, Kaka Azraff, Ekin, Leez Rosli, Sofi Jikan, Haiza, Saiful Apek, Siti Sarah, Shuib dan ramai lagi. Program ini menggabungkan seramai 30 selebriti terkenal tanahair.



Program kerohanian dan Iftar bersama Anak yatim
  
Malah, turut diberikan perhatian khusus dalam penganjuran festival ini adalah program kerohanian. Tazkirah Ramadan bersama selebriti pilihan dan ceramah agama dari penceramah jemputan bakal menghiasi kalendar sepanjang bulan tersebut. Sebelah petang pula, program bubur lambuk akan memeriahkan lagi festival tersebut. Hujung minggu pula, direncanakan majlis iftar bersama anak-anak yatim yang terpilih.


Tumpuan juga akan diberikan kepada barisan gerai daripada pelbagai jenama terkenal dari kalangan hijabista dan lain-lain. Penjualan di gerai akan merangkumi tawaran pakaian muslimin  dan muslimah terkini, alat solek, perhiasan rumah serta kuih raya untuk persediaan Syawal kelak. 


Pastinya Festival Ramadan Putrajaya 2018 akan memudahkan persiapan keluarga mahupun individu kerana di sinilah bakal tertumpunya pelbagai aktiviti menarik dari segi intelektual dan kerohanian, penawaran jenama terkenal yang mampu milik dan juga ruang untuk beramah mesra dengan personaliti popular tanahair. 


Maklumat lanjut dan informasi terkini : 

Unit Publisiti Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajya 2018
(TEL:  Izainil: 017-3031 953/ Ashraf 017-8892909) "

Friday, April 13, 2018

Adsense lulus selepas 2 minggu tukar domain

April 13, 2018 18 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Alhamdulillah..
ada berita baik harini tau.

Lepas tukar domain pada 28 Mac yang lalu, aku tengok  iklan adsense dah tak ada menari-nari di blog ini. So aku pun godek dan cari apa yang tak kena. Bila refer pada google search, baru aku tau puncanya. Rupanya lepas tukar domain blog, kita wajib request semula untuk iklan adsense ni.


gambar : google


Cara-cara reapply adsense selepas tukar domain

1) Log masuk account Adsense anda
2) Klik My Ads
3) Klik Other Products
4) Copy code yang diberi dan paste dalam HTML Blog
5) Tick dalam kotak kecil
5) Send! 

Selepas lengkap step di atas, kita cuma perlu tunggu je emel dari pihak google Adsense. Paling cepat katanya 3 hari, paling lambat mungkin dalam sebulan. Untuk blog Asyiqin.com ni, aku cuma perlu tunggu dalam masa 14 hari je untuk iklan adsense ni diluluskan. Alhamdulillah, dua kali apply adsense, dua kali tak pernah direject lagi tau (:

Buat sahabat-sahabat blogger yang adsens nya masih belum di approve lagi, sabar tau. InsyaAllah, ada hasilnya nanti. Jangan lupa klik iklan dalam blog ni tau!

Tuesday, April 10, 2018

Dah 3 tahun kahwin, belum pernah mengandung lagi ?

April 10, 2018 24 Comments
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat malam
Semoga malam ini menjadi malam yang indah buat semua :) 

Baru je lepas blogwalking dekat blog-blog sahabat tadi. Memang dah jadi kebiasaan untuk blogwalking dulu sebelum update entri. Semoga rakan-rakan blogger pun senang hati dengan kunjungan aku tu. InsyaAllah (:


Hati berbunga ria 

Masa update entri ni hati tengah berbunga-bunga tau. haha! sebab apa? sebab husband dah baik rumah lepas 2 minggu pergi outstation kat Sarawak. Banyak betul ole-ole yang dibeli untuk isteri beliau nih. Thank you husband! Al maklumlah, mana pernah laki bini ni berjauhan macam ni sejak kahwin. haha! So bila dia dah balik ni rasa macam nak melompat-lompat je. Happy tak terkata (: 

image:google

Dah 3 tahun, tak pernah mengandung lagi ? 

Sepanjang 3 tahun perkahwinan ni, bermacam dugaan dan usaha yang kami dah lalui untuk dapatkan zuriat, cahaya mata pengikat kasih sayang. Tapi walau banyak manapun usaha,bila Allah kata belum, maka belum lagi lah rezeki itu diberi. Aku dan suami tak akan pernah mengeluh dan berhenti berusaha berharap dalam menanti zuriat kami sendiri (: 

Dalam pada itu, aku bersyukur sebab keluarga sendiri mahupun keluarga mertua tak pernah memberi tekanan pada aku dan suami berkenaan hal zuriat ni. Lagi banyak nasihat dan semangat yang diberi adalah. Alhamdulillah, syukur sangat dikurniakan keluarga yang memahami. 

Kata-kata orang

Tapi..diam tak diam pernah jugak ada kata-kata dari orang sekeliling yang mengguris hati aku;

'Tak pandai buat lah tu' 
'salah teknik lah tu' 
'gemuk sebab tu takde anak lagi' 
'aku ni gemuk pun subur je'
'kau ni bila lagi? Lambatnya'

Sampai hatikan manusia-manusia ni cakap macamni. Macam takde hati dan perasaan. Aku tak minta pun dikasihani atau simpati dari siapa-siapa, tapi cukuplah sekadar memahami. Aku tak pernah marah kalau makcik-makcik tanya dah ada anak ke belum sebab aku tau itu cuma modal mereka untuk berborak dengan aku. Tapi bila ada yang bertanya dengan nada yang menjengkelkan, memang murung jugak hari hari yang aku lalui.

Orang cakap rilekslah, biarkan je mulut-mulut jahat macam tu. Tapi situasi orang yang merasa takkan sama dengan orang yang tak pernah laluinya. Memang muka nampak cool je bila hadap orang macam ni, tapi hati yang sakit ni hanya tuhan je yang tahu. Dorang sedap bercakap dan menghina,tapi sakitnya aku je yang rasa. Tapi InsyaAllah, masih mampu bersabar lagi.

Rezeki dari Allah SWT

Tak pernah aku mempersoalkan aturan Allah SWT. Aku berpegang pada prinsip yang aku tak kan diuji melebihi kemampuan aku sendiri. Lagipun rezeki setiap orang tak sama, banyak ke sikit ke, cepat atau lambat ke semua tu bukan urusan kita nak tentukan. Masih ramai lagi yang senasib dan menunggu zuriat sendiri di luar sana, ada yang berbelas dan berpuluh tahun baru dikurniakan rezeki terindah tu, Jadi siapalah aku yang baru 3 tahun ni untuk mengeluh?

Setiap yang berlaku ada hikmahnya kan syg?

Jadi.. terus berusaha, usaha dan usaha. Semoga DIA perkenankan usaha yang tiada hentinya ini. InsyaAllah, Amin..