Showing posts with label TTC. Show all posts
Showing posts with label TTC. Show all posts

Sunday, September 29, 2019

TTC JOURNEY I PART 7 : CLOMID 150MG , INJECTION PREGNYL DAN RESULT

September 29, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Dah lama kan tak update tentang TTC Journey ? Ramai yang mesej  personal dekat Instagram dan komen dekat Blog tanya kenapa tak update2 lagi? Aku minta maaf tau.. bukan taknak update tapi adalah sebab tertentu yang buatkan aku rasa terbantut nak update tentang perjalanan TTC. But lepasni InsyaAllah aku akan selalu update. Untuk korang yang baru baca entri ni, boleh baca entri lepas-lepas dulu. Klik je dekat bawah ni okey (:



Dalam entri yang lepas aku ade ceritakan yang aku makan Clomid 100mg, jumpa telur yang matang tapi tak berjaya conceive, So next appointment ni Dr bagi aku Clomid 150mg, banyak sikit dos nya daripada cycle yang lepas. Jom ikut Kronologi di bawah : 

29 Januari 2019
PBBR Presint 8
FT D10 / CD10

Result untuk CD10
Saiz ET (Dinding Rahim) : 5mm
Ada 4 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 13.5mm dan 9mm kiri : 12.5mm dan 12.5mm
Memandangkan telur belum cukup matang, so kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 12.


31 Januari 2019
PBBR Presint 8
FT D12 / CD12

Result untuk CD12
Saiz ET (Dinding Rahim) : 10mm
Ada 3 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 18.5mm  kiri : 14.5mm dan 15.5mm
Memandangkan ade telur yang dah matang di sebelah kanan, jadi doktor inform akan buat injection pada hari ni juga. So kena pergi ambil ubat untuk injection tu di Farmasi di Aras 3 dan serahkan pada nurse.

Prosedur sama macam entri-entri yang lepas, nurse akan cucuk ubat di perut dan inform kita untuk bersama suami dalam masa 36 jam . If inject jam 10 pagi, Jam 10 malam esok perlu bersama suami, Kemudian setiap selang 2hari selepas itu perlu bersama (:

RESULT
Akhirnya..period turun dengan jayanya 
Gagal misi kali ini
teruskan makan clomid 150mg lagi untuk next cycle 





1 April  2019
PBBR Presint 8
FT D11 / CD11

Result untuk CD11
Saiz ET (Dinding Rahim) : 6.9mm
Ada 5 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 10mm dan 8.5mm kiri : 15mm,14.5 dan 8.6mm
Memandangkan telur belum cukup matang, so kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 13.


3 April 2019
PBBR Presint 8
FT D13 / CD13

Result untuk CD13
Saiz ET (Dinding Rahim) : 9.2mm
Ada 5 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 13.3mm dan 11.4mm  kiri : 20mm,18mm dan 8,6 mm.
Memandangkan ade 2 telur yang dah matang di sebelah kiri, jadi doktor inform akan buat injection pada hari ni juga. So kena pergi ambil ubat untuk injection tu di Farmasi di Aras 3 dan serahkan pada nurse.

Prosedur sama macam entri-entri yang lepas, nurse akan cucuk ubat di perut dan inform kita untuk bersama suami dalam masa 36 jam . If inject jam 10 pagi, Jam 10 malam esok perlu bersama suami, Kemudian setiap selang 2hari selepas itu perlu bersama (:

RESULT
Gagal lagi misi kali ini

Untuk next cycle, Doktor tak nak bagi clomid lagi dah. Doktor advise untuk turunkan berat badan sehingga BMI bawah 30 baru datang untuk next session. Mungkin IUI kot? sebab dulu doktor cakap try 3 kali clomid, then akan proceed dengan iui.

Sekarang BMI aku 32.1, perlu kurangkan lebih kurang 7kg untuk set next appointment. Masa aku taip entri ni baru berjaya kurangkan 2kg. Doakan aku berjaya untuk kurangkan berat badan ye kawan-kawan. 

Jumpa lagi next Journey seterusnya (: 






Saturday, September 14, 2019

Himalaya Welness Supplement untuk TTCians : Shatavari dan Goshkura

September 14, 2019
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua 

Selain menjaga pemakanan dan juga senaman secara berkala, kita juga disarankan untuk mengamalkan pengambilan supplement tambahan sebagai pelengkap diet harian. Lagi-lagi dengan cuaca sekarang yang tak menentu, apatah lagi tengah musim jerebu kan sekarang ni. memang kesihatan diri terutama kesihatan dalaman perlu dititik beratkan.

Untuk orang yang tengah berikhtiar untuk hamil (TTC) macam aku dan suami, kami memang mengamalkan pengambilan supplement yang berkaitan untuk dalaman masing-masing. Sejak awal kahwin memang dah amalkan produk dari Himalaya, sebabnya yakin sangat sebab supplement tu dari herba semulajadi, so selamat dan takde kesan sampingan yang buruk sepanjang kami amalkan. Untuk baca serita pasal TTC Journey aku, boleh klik SINI

Himalaya Women Wellness Shatavari


Actually, semasa mula berTTC seawal 3 bulan perkahwinan kami aku memang dah amalkan pengambilan Shatavari ni sebab Shatavari ni memang agak popular dikalangan TTCians, sebab antara khasiatnya mampu stabilkan hormon dalaman wanita, yang dapat membantu meningkatkan kesuburan.Cuma dulu packaging dia lain sikit, sekarang dah upgrade jadi lagi cantik.

Apa yang aku perasan, sejak konsisten amalkan shatavari, sengugut yang teruk aku alami sejak zaman anak dara dulu beransur-ansur hilang dengan sendirinya, dan emosi aku pun senang nak handle. Takdelah rasa nak marah orang je selalu bila tengah PMS. Yelah, hormon tengah tak betul kan masa PMS tu, Selain tu, bila amalkan Shatavari ni, senang nak dapat Positive OPK (Ovuvalation Test) setiap bulan. OPK ni bantu kita detect masa ovulation. Alhamdulillah, memang senang sangat jumpa OPK Positif, tapi rezeki tu je yang belum ada lagi. Soon, InsyaAllah. Allah sebaik-baik perancang kan?

Shatavari ni bukan untuk TTCians je tau, yang bukan ttcians pun boleh amalkan. Antara kebaikan Supplement ni seperti di bawah:
  • Menormalkan rembesan hormon.
  • Membantu dalam penyusuan susu ibu.
  • Melegakan simptom menopause
  • Merawat gejala PMS, melegakan kesakitan dan mengawal kehilangan darah
  • Meningkatkan kesuburan dimana ia menyuburkan organ pembiakan wanita dan mengawal ovulasi.


Himalaya Men Wellness (Goshkura)




Alhamdulillah, beruntung dapat seorang suami yang sangat supportive. Aku ajak pergi rawatan, ikut, Suggest makan supplement pun tak membantah. Suami pun dari dulu memang ada amalkan supllement, tapi bertukar-tukar brand. Katanya tak jumpa lagi Brand yang dekat dihati. Chewah!

So bila restock Shatavari haritu, mata terpandang supplemet Goshkura ni, memang khas untuk kesihatan dalaman lelaki, aku suggest husband untuk cuba. Memandangkan husband ni kerja shift tak menentu, kadang tu dari awal-awal pagi sampai lah ke tengah malam, so nampak muka yang keletihan bila balik dari kerja, emosi pun kadang-kadang tak stabil sampai aku pun naik risau. Kadang sampai demam-demam pun gagahkan diri pergi kerja. Orang workaholic kan, memang jauh berbeza dengan aku yang jenis santai je ni.

Sejak amalkan pengambilan Goskura ni, lebih kurang sebulan lebih dah pun, memang nampak sangat perubahan ketara tu. Bila balik rumah dah tak nampak penat, nampak happy je dapat jumpa isteri comel dia ni, haha! Sama macam aku, emosi dia pun dah boleh kawal. Emosi yang stabil dan badan yang bertenaga tu penting tau untuk conceive. Tu sebagai salah satu ikhtiar untuk TTCians juga. 

Cara Penggunaan


Ambil 1 biji selepas makan. Dimakan dua kali sehari 



Untuk maklumat lanjut korang boleh layari web Himalaya di bawah ataupun media sosial Himalaya.


Saturday, February 2, 2019

TTC JOURNEY I PART 6 : CLOMID 100mg , Injection Pregnyl DAN RESULT

February 02, 2019

TTC JOURNEY I PART 6 : CLOMID 100mg , Injection Pregnyl DAN RESULT


Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Hai semua, semalam masa baca komen dekat blog ade seseorang minta sambungan TTC Part 6. Wahhh ade orang baca la blog kita. hihi teruja kejap tau.

Hai Syafiqah! 

Kebetulan minggu ni cuti lama sempena Cuti Hari Wilayah dan Tahun Baru Cina, so jom la baca TTC journey Asyiqin episod ke 6. hehe. Untuk entri yang lepas, korang boleh klik link di bawah ni :



Kalau korang dah baca sampai Part 5, appointment terakhir adalah pada 25/10/2018. Doktor suggest untuk makan clomid untuk bantu besarkan saiz ovum. Untuk period bulan 11, aku belum makan lagi clomid sebab sibuk sangat dengan kerja hakiki bulan tu. Jadi aku start makan pada Cycle period bulan 12. 


18/12/2018
CD1
Period datang dengan jayanya. Hari ini aku kena start makan Pil Progynova yang berfungsi untuk tebalkan dinding rahim. Perlu makan dari Hari pertama hingga ke 14 period. 


19/12/2018
CD2
Period hari kedua. Perlu start makan clomid 100 mg (2 biji sekali makan, sebab satu biji tu 50mg ). Clomid perlu dimakan pada hari kedua hingga hari ke enem period. Walaupun period dah habis pada hari ke 3-4, still kena makan clomid sampai habis.


27/12/2018
PBBR Presint 8
FT D10 / CD10
Harini hari Ke 10 dari first period (CD10). Nurse minta datang pada hari ke 10 untuk cek saiz telur. Untuk cek saiz telur ni, doktor akan buat Transvaginal Scan (TVS) iaitu cek dari bawah, means dari faraj kita. Contoh macam gambar di bawah ni :

Doktor akan tengok ketebalan dinding rahim (ET) dan saiz telur dari skrin monitor tu. 
Ketebalan dinding rahim yang paling bagus ialah 8mm ke atas 
manakala Saiz telur yang diperlukan ialah 18mm ke atas. 


Result untuk CD10
Saiz ET (Dinding Rahim) : 7mm
Ada 3 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 8mm dan 7mm, kiri : 8mm
Memandangkan telur belum cukup matang, kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 14.


31/12/2018
PBBR Presint 8
FT D14 / CD14

Result untuk CD14
Saiz ET (Dinding Rahim) : 8mm
Ada 2 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 12.5mm, kiri : 14.5mm
Memandangkan telur belum cukup matang, so kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 16.


2/1/2019
PBBR Presint 8
FT D16 / CD16

Result untuk CD16
Saiz ET (Dinding Rahim) : 10mm
Ada 2 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 15.5 mm, kiri : 19.5mm
Memandangkan ade telur yang dah matang di sebelah kiri, jadi doktor inform akan buat injection pada hari ni juga. So kena pergi ambil ubat untuk injection tu di Farmasi di Aras 3 dan serahkan pada nurse.

Ubat ni yang akan disuntik dalam badan nanti

Nurse akan suntik PREGNYL 5000IU ni dekat perut tau. Memandangkan untuk cycle ni telur sebelah kiri yang lebih besar, so nurse akan inject dekat perut sebelah kiri. Lepas inject ni, lepas 36 jam baru boleh bersama suami, dan selepas tu setiap selang 2 hari lagi kena bersama. 

Nurse pesan untuk cek upt sebulan selepas tarikh injection ni. kalau upt positif, kena call klinik, kalau upt negatif kena start makan clomid pada cycle seterusnya. Aku dah dibekalkan siap-siap dengan Pil Progynova dan Clomid 150mg (3 biji sekali makan) untuk dimakan sekiranya cycle ni tak berjaya.

Bila diberika suntikan Pregnyl, upt juga akan dapat false positif tau, sebab nurse cucuk hormon mengandung dalam badan kita. So kalau nak cek upt, boleh cek 2 minggu selepas suntikan ni untuk pastikan yang Hormon HCG dari suntikan betul-betul dah dikeluarkan dari badan.


RESULT 

Jeng jeng jeng,,,

resultnya adalah NEGATIF!. Tepat 33 hari period pun datang dengan jayanya. Cuma kali ni sengugut bukan main sakitnya.tapi sekejap je lah. effect ubat kot kan? 

So sekarang aku tengah teruskan dengan clomid 150mg, nanti aku akan cerita lagi di blog untuk Part 7 ye. stay tunned! 

Sunday, January 6, 2019

Jenis-Jenis Pregnancy Test yang anda perlu tahu

January 06, 2019

Jenis-Jenis Pregnancy Test yang anda perlu tahu


Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat malam! 

Aku obses dengan Urine pregnancy test (UPT) , tiap-tiap bulan tetap nak cek walaupun tahu dah tak mengandung pun. Alahai, orang kata dah jadi habit dan kebiasaan.Sekarang pun bila cek takde dah air mata jatuh berlinang bila dapat result negatif.. sebab dah biasa sangat. Pernah dia jadi positif, itu pun sebab kesan sampingan injection yang doktor bagi untuk pecahkan telur yang matang, so keputusan tak boleh diterima pakai sekiranya buat prosedur tu. Tapi sempat lah berangan jugak masa tu, kan best kalau betul-betul positif sebab ada baby. haha!

Okey, selesai sesi meluahkan perasaan. So harini nak share dengan korang jenis-jenis pregnany test yang ada di pasaran. Lets check it out! 

1. UPT STRIP 


UPT ni yang paling banyak sekali ada di jual di pasaran. Ianya jenis strip di mana kita perlu celup kan strip di dalam urine. Pastikan tidak melebihi garisan maximum untuk elakkan keputusan invalid.

2. UPT CASSETE

UPT Cassete ni jenis titis, biasanya penitis tu memang dah disediakan sekali dengan pregnancy test tu. Harganya mahal sikit daripada yang jenis strip tu. Penggunaan pun berbeza dengan jenis strip, di mana korang perlu titiskan urine ke lubang di cassete tu. Selalunya pastikan hanya 2-3 titisan je untuk mengelakkan terlebih titis sebab takut result jadi invalid disebabkan over urine.

3. UPT MIDSTREAM

UPT Midstream ni yang paling senang pakai. Tak ayah tadah urine macam UPT Stip dan Cassete. Just tadah je dan tunggu keputusan.UPT Midstream terbahagi kepada dua iaitu yang jenis biasa dan juga digital.UPT Digital yang aku pernah nampak ada dua, satu yang clear bue digital dan satu lagi yang jenis keluar simbol senyum if positif. Tapi yang kenis simbol ni jarang ade jual dekat Malaysia ni, so kita fokus lebih dekat clear blue je.Clearblue digital dia akan keluar Pregnant dan indicator berapa lama dah conceive seperti 1-2 weeks, 2-3 weeks dan 3+. Indicator ni bukanlah usia sebenar kandungan tapi just tunjuk bacaan anggaran berapa lama persenyawaan dah terjadi.


Clear Blue Digital Pregnancy Test

Clear Blue Indicator Result

BEZA UPT STRIP.CASSETE DAN MIDSTREAM

Boleh refer pada gambar di bawah untuk ketahui perbezaan UPT ni:

Perbezaan setiap UPT

FAKTOR MEMPENGARUHI KETETPATAN RESULT UPT: 


Digalakkan untuk para wanita membuat ujian pregnancy test hanya pada 2 minggu selepas lewat haid sebab pada ketika ini hormon HCG dah tinggi. Kebiasaanya, keputusan pregnancy test ni ditentukan juga pada beberapa: 
  • Waktu melakukan ujian. Waktu yang paling sesuai untuk buat ujian pregnancy test adalah menggunakan air kencing yang pertama selepas bangun dari tidur pada waktu pagi. Kebiasannya urine pada masa ini agak pekat dan hormon HCG lebih senang nak detect berbanding waktu-waktu yang lain.
  • Sensitivity UPT. Semakin rendah sensitivity UPT tu, maka semakin cepat lah ianya dapat detect kehadiran hormon HCG dalam badan kita. Biasanya dekat packaging dia akan tulis berapa sensitivity dia (miu). Kebiasaan nya UPT terdapat dalam 10/25/50 miu. Jadi UPT yang mempunyai sensitivi 10miu lebih cepat detect dari UPT yang mempunyai sensitivit 50miu.

So lepas ni kalau nak beli pregnancy test, boleh beli ikut sensitiviti dan cara penggunaan yang korang rasa selesa okey.So, sampai sini dulu, jumla lagi di entri seterusnya.