Tuesday, July 31, 2018

McDonald’s Malaysia luaskan rangkaian McDelivery selaras dengan potensi pertumbuhan dalam khidmat penghantaran

July 31, 2018

McDonald’s Malaysia luaskan rangkaian McDelivery selaras dengan potensi pertumbuhan dalam khidmat penghantaran

Capaian dan liputan McDelivery akan diperluas sehingga 310 titik penghantaran menjelang akhir tahun dan 90 peratus restoran menyediakan perkhidmatan McDelivery menjelang 2025



PETALING JAYA, 30 Julai 2018 – Memesan sajian McDonald’s dalam keselesaan anda sendiri dipermudah dengan langkah McDonald’s Malaysia meluaskan rangkaian perkhidmatan penghantaran McDelivery. Aplikasi mudah alih bahru McDonald’s, tambahan titik penghantaran di seluruh negara, dan kerjasama dengan foodpanda dalam satu pakatan perkongsian strategik kini membolehkan pelanggan memesan makanan kegemaran mereka pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja.

Usaha meluaskan rangkaian perkhidmatan penghantaran ini dilakukan selepas McDonald’s mengamati perubahan trend dan kecenderungan pengguna serta perubahan dalam landskap perniagaan yang telah mengwujudkan peluang untuk menghantar hidangan  makanan McDonald’s , manisan  atau minuman McCafe dengan memanfaatkan kemudahan e-dagang.

Dengan peluasan rangkaian McDelivery dan kerjasama dengan foodpanda, McDonald’s menjangkakan kenaikan ketara sumbangan hasil daripada McDelivery seiring perkembangan pesat saluran perniagaan ini. Untuk tempoh antara Januari hingga Jun 2018, McDelivery sudah pun mencatat kadar pertumbuhan 80 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Aplikasi mudah alih baharu McDonald’s, yang boleh dimuat turun dari Apple App Store dan Google Play Store, bukan sekadar aplikasi untuk membuat pesanan makanan. Fungsi lain yang menarik termasuk promosi dan tawaran eksklusif harian untuk pelanggan, tempahan untuk majlis hari jadi, mencari lokasi restoran, permohonan pekerjaan, berita dan maklumat terkini daripada McDonald’s, dan juga maklum balas pelanggan.

Bukan setakat itu sahaja, pelanggan McDonald’s juga ditawarkan promosi tersuai menggunakan aplikasi baharu ini berdasarkan rekod  pembelian bagi memastikan mereka menerima tawaran paling relevan untuk mereka. Fungsi baharu ini membuktikan bahawa aplikasi direka bentuk sebagai “pusat setempat” untuk menyenangkan pelanggan zaman sekarang yang sentiasa sibuk ke sana sini.

Selain daripada itu, peminat setia McDonald’s boleh merasa gembira kerana McDelivery kini boleh didapati 24 jam sehari.

Menurut Melati Abdul Hai, Naib Presiden / Ketua Pegawai Pemasaran McDonald’s Malaysia, usaha meluaskan perkhidmatan McDelivery adalah kerana peningkatan permintaan, yang sebahagian besarnya didorong oleh perubahan gaya hidup pengguna dan juga anjakan dalam landskap perniagaan yang sentiasa berubah.
“Pada zaman sekarang, rakyat Malaysia mendapati sukar untuk keluar makan disebabkan kesibukan dan jadual tugas yang ketat. Sama ada mereka tersangkut dalam mesyuarat kerja, kesesakan jalan raya, atau lebih suka berehat di rumah, mereka patut diberi pilihan untuk menikmati makanan kegemaran mereka.

“Sebagai sebahagian daripada rancangan peluasan ini, McDonald’s komited untuk mencuba saluran yang belum diterokai sebelum ini bagi mencapai matlamat yang kami tetapkan, seperti menyediakan lebih 310 titik penghantaran menjelang tahun ini,” katanya sambil menjelaskan bahawa strategi jangka panjang adalah untuk melengkapkan sekurang-kurangnya 90 peratus restoran McDonald’s dengan perkhidmatan McDelivery menjelang 2025.

Pakatan perkongsian strategik dengan foodpanda akan memperluas dan mendekati lebih ramai pelanggan McDonald’s di seluruh negara, dan menghantar ke  kawasan baharu menerusi rangkaian penghantaran foodpanda yang luas.

Melati seterusnya menjelaskan bahawa sebagai rakan kerjasama terbesar foodpanda, McDonald’s teruja kerana dapat memanfaatkan rangkaian luas yang telah dibina oleh foodpanda untuk mendekati  kepada lebih ramai pelanggan di Malaysia.

Pengarah Urusan foodpanda Malaysia, Sayantan Das, berkata, “Kami amat gembira untuk meletakkan McDonald’s Malaysia dalam rangkaian pengurusan penghantaran foodpanda. Pakatan perkongsian strategik ini selaras dengan misi kami untuk membawa makanan yang menceriakan kehidupan seharian dan  memuaskan selera pelanggan kami yang meminati McDonald’s dalam keselesaan rumah atau pejabat mereka sendiri.”

Memandangkan perkhidmatan  penghantaran makanan kini menjadi lebih relevan, McDonald’s berhasrat untuk menjalin lebih banyak kerjasama dengan pengendali pihak ketiga pada masa akan datang.

Di majlis yang sama, McDonald’s Malaysia juga memperlihatkan logo baharu McDelivery kepada wakil media, dengan janji untuk membawa senyuman kepada pelanggan dari satu tempat ke satu tempat.  


Mengenai McDonald’s

McDonald’s ialah peruncit perkhidmatan makanan global yang terkemuka di dunia dengan kira-kira 36,000 cawangan restoran di serata dunia, yang berkhidmat kepada lebih daripada 70 juta pelanggan di lebih daripada 100 negara. Setelah bertapak kukuh selama 35 tahun di Malaysia, McDonald’s berkhidmat kepada 13.5 juta pelanggan sebulan di lebih daripada 267 restoran di seluruh negara. McDonald’s disokong tenaga kerja lebih daripada 12,000 kakitangan rakyat Malaysia di rangkaian restorannya di seluruh negara, yang menyediakan peluang kerjaya, latihan dan pembangunan. Untuk maklumat lanjut mengenai McDonald’s, sila layari www.mcdonalds.com.my.

Mengenai foodpanda Malaysia
Foodpanda memainkan peranan membawa sajian kegemaran kepada penggemar makanan di seluruh dunia dari restoran tempatan terpilih. Sejak penubuhannya, permintaan bagi perkhidmatan penghantaran makanan telah meningkat kepada lebih 27,000 rakan restoran di lebih 190 bandar raya di  11 negara Asian dan Eropah Tengah. foodpanda aktif di Hong Kong, Singapura, Thailand, Malaysia, Pakistan, Taiwan, Filipina, Bangladesh, India, Romania dan Bulgaria. Ia dimiliki oleh Delivery Hero, pemimpin industri penghantaran makanan dunia. Untuk maklumat lanjut, sila ke laman www.foodpanda.my

Monday, July 30, 2018

DEKAT MANA NAK BELI HADIAH YANG BEST UNTUK YANG TERSAYANG?

July 30, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



MENCARI HADIAH ISTIMEWA UNTUK SUAMI TERCINTA

Sebenarnya aku tengah cari something yang ade sentimental value yang aku boleh beri untuk someone yang sangat special dalam hidup aku. Ye, tak lain dan tak bukan untuk suamiku tercintaaaa! Haha..!  Walaupun sebenanrnya hari jadi dia dan tarikh Anniversary kami lambat lagi, tapi tak salah rasanya kan bagi hadiah  sebagai tanda menghargai masa susah dan senang bersama kan ? :D

So, untuk merealisasikan hasrat hati aku, puas jugak lah aku godek-godek encik google tadi, tengok dan sempat baca beberapa tips dari para bloggers dan… tiba-tiba aku tertarik pada satu website ni. :



Kenapa ye aku tertarik? Ada apa-apa yang best ke? Jawapanyaaaaa ialah..

..SEBAB KITA BOLEH REKA SENDIRI HADIAH TU!

Kata nak cari something yang ada nilai sentiment tu kan? So website ni memang sesuai sangat dengan aku sebab menepati ciri-ciri yang aku inginkan, iaitu pertama, aku boleh beli secara online, so jimat duit minyak dan parking kereta. Kedua, harganya mestilah yang semestinya  murah dan berbaloi-baloi, Ketiga,  aku nak reka dan cipta sendiri hadiah tu ikut citarasa aku sendiri, dan keempat hadiah tu mestilah ada nilai-nilai sentimental value dan praktikal, maksudnya yang boleh digunakan dan bukan disimpan dalam almari je

Dekat printcious ni semua ciri-ciri yang aku nak tu lengkap. Caya tak caya? Kalau tak caya jom tengok bawah ni :


JENIS-JENIS HADIAH UNTUK SI DIA

Dalam website ni macam-macam hadiah yang kita boleh pilih seperti T-Shirt, Keychain, Kanvas, Puzzle, Magic Mug, kusyen, Bantal, Button Badge, Pad Tetikus, Jubin seramik dan juga Baby Romper. Serious best giler!

Antara hadiah yang disediakan oleh printcious




4 STEP UNTUK REKA SENDIRI HADIAH ANDA :



1 ) Pilih Produk anda.
Dalam banyak-banyak pilihan yang ada tu, korang prefer yang mana ye? Aku suka bantal dan Kanvas tu. Bantal boleh la suami peluk hari-hari dan Kanvas tu boleh gantung dekat dinding supaya dia boleh tatap hari-hari kan. Chewah macam sweet pulak kan. haha! So aku rasa aku nak beli dua-dua ni nanti. Tapi jom kita design yang bantal tu dulu!



2) Muat naik gambar atau rekaan anda.
Muat naik je gambar apa-apa yang korang suka. Untuk bantal design yang aku pilih ni ade side depan dengan belakang, so korang boleh letak 2 gambar yang berbeza.



3) Tambah dan Sunting Teks
Font dalam ni banyak dan semua cantic-cantik. Rambang jugak mata aku ni tadi. Macam dalam gambar di atas tu, aku guna font Buxton Skecth.


4) Buat Pesanan!

Bila dah siap design tu, boleh la buat pesanan pula tau. Ni kira step yang terakhir lah. Best kan? Senang pun senang. Murah pun sangat lah murah! Rugi kalau korang tak grab satu.

Tengok tu, ada diskaun 40% lagi dan Free postage untuk pembelian RM50 ke atas si semenanjung Malaysia. So, dah jimat banyak betul ni!




Tak sabar pulak nak tengok hasil bantal yang dah siap tu nanti. Nanti bila dah siap aku buat satu lagi entri ya. Jangan lupa baca tau. Hihi..


PRINTCIOUS – YOUR PRECIOUS GIFT

Website

Facebook

Instagram


Jika ada event apa-apa pun dan korang sedang mencari hadiah terbaik untuk tetamu, jangan lupa untuk hubungi mereka. Selain tu, mereka juga boleh sediakan Party Photo Booth untuk majlis Hari jadi .
Mencari sponsor untuk event University dan Kolej? Boleh klik dekat sini : Sponsorship for Event “


Sunday, July 29, 2018

Dah makan ubat cacing ke belum ?

July 29, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Harini nak cerita pasal ubat cacing.. haha.. lets check it out!


Kenapa perlu makan ubat cacing?
Mestilah sebab nak bunuh cacing yang ade dalam usus korang tu! Seeloknya makan selang 6 bulan untuk pastikan tiada masalah kecacingan. Aku pun dah start makan ubat cacing ni ikut jadual sejak tahun lepas lagi. Sayang oi usus tu!

Siapa perlu makan dan dos ubat cacing ?


sumber : google
geli pulak aku tengok..huhu

Untuk Roundworm, whipworm dan pinworm
Kanak-kanak berusia 12bulan - 24 bulan : 1 Tablet (200mg)
- dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu

Kanak-kanak/dewasa berusia 24 bulan dan ke atas  : 2 Tablet (400mg)

Untuk Threadworm dan Tapeworm (cacing degil ni..)
Kanak-kanak/dewasa berusia 24 bulan dan ke atas  : 2 Tablet (400mg), makan selama 3 hari berturut-turut dalam single dose.

Wednesday, July 25, 2018

Tuesday, July 24, 2018

Pengalaman Menghantar Ibu dan Ayah ke Kompleks Haji KLIA untuk melaksanakan ibadah Haji tahun ini

July 24, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


TERPILIH MENUNAIKAN HAJI PADA MUSIM HAJI 2018

Alhamdulillah, pada tahun ini, Ibu , ayah, maksu dan paksu telah terpilih untuk menunaikan haji pada musim haji kali ini. Ini ibadah haji kali kedua bagi ayah, tapi kali pertama bagi ibu. Oh ya, dulu pada usia 36 tahun ayah dah dipanggil untuk menunaikan haji, dan alhamdulillah syukur, rezeki ayah, tahun ini sekali lagi dapat panggilan dari Tabung Haji, dapatlah temankan ibu nanti. Satu berita lain yang menggembirakan juga sebab ibu dan ayah dapat pergi bersama-sama maksu dan paksu dalam batch dan penerbangan yang sama, sekurang-kurangnya nanti ibu dan ayah ade kawan dekat sana, boleh saling bantu antara satu sama lain kan (:


LAUNGAN AZAN DI RUMAH SEBELUM BERTOLAK





Pada 17 Julai iaitu hari selasa lepas, kami sekeluarga menghantar ibu dan ayah ke Komples Tabung Haji KLIA yang terletak di Sepang. Sebelum bertolak ke sana, azan dilaungkan dulu di rumah. Sayunya rasa masa tu. Aku tengok wajah ibu dan ayah masa tu. Ayah muka bersahaja dan cool je macam biasa, ibu pulak terpancar keceriaan dan keterujaan nak melaksanakan rukun haji yang ke5 tu. Bila tengok keterujaan ibu dan ayah, risau di hati sedikit kurang, semoga baik-baik sahaja dan sihat selalu orang tuaku di sana nanti. 


KOMPLEKS TABUNG HAJI KLIA, SEPANG




Alhamdulillah, syukur sebab pada tahun ini ibu dan ayah dapat mendaftar di Komples Tabung Haji yang baru siap dibina di Sepang. Mulai tahun ini, semua jemaah haji di seluruh negara akan mendaftar di sini mengikut tarikh penerbangan masing-masing. 

Jarak perjalanan dari rumah ke Kompleks TH ni tak samapi pun 30 minit tau sebab rumah kami di Nilai je, memang dekat sangat-sangat, dan memang sangat memudahkan kami untuk kesana, sebab kalau di Kompleks TH Kelana Jaya agak jauh jugak kan? Memang rezeki ibu dan ayah tahun ini..


PARKING DI MASJID KLIA, BERSEBELAHAN KOMPLEKS TABUNG HAJI 

Untuk yang membawa jemaah haji, boleh turunkan jemaah haji betul-betul di depan Tempat pendaftaran, dan selepas itu boleh lah parking di masjid. Parking banyak tau, senang sangat, kalau parking penuh pun, masih ada ruang-ruang yang kita boleh selit tanpa menganggu kenderaan lain. Masjid ni pun betul-betul bersebelahan dengan kompleks,so senang lah.










Bila masuk je perkarangan Kompleks, nampak ambulans dekat sini, mungkin untuk kegunaan kalau ada apa-apa emergency nanti.


PENDAFTARAN, SESI BERGAMBAR, BERSALAMAN

Sebaik sahaja sampai, ibu dan ayah pergi mendaftar dulu di ruang legar dan mengambil tag nama dan juga beg sandang yang diberikan oleh pihak Tabung Haji. Tag tu kena selalu pakai sebab apa-apa yang jadi nanti senang untuk  pihak Tabung Haji mengambil tindakan yang sewajarnya. Beg yang dibekalkan pulak agak besar, so senang nak isi macam-macam dalam tu macam powerbank, purse, spray wuduk, stoking, alquran mini dan lain-lain lagi.



 pass 


beg kuning yang dibekalkan pihak TH

Selepas pendaftaran, ibu dan ayah ada masa lagi sebelum dipanggil untuk masuk ke dalam dewan bagi sesi taklimat. Dalam dewan tu hanya bakal jemaah dan petugas sahaja yang boleh masuk tau. Yang lain-lain dah boleh balik dah lepas bakal jemaah masuk dalam tu. Nanti jemaah haji akan terus dihantar ke gate direct naik bas dari Kompleks TH KLIA tu.








So, sementara tunggu masa dipanggil tu, sesi bersalaman dan bergambar bersama ibu dan ayah. Aduh, sayu betul hati masa ni, tapi sekali lagi bila tengok wajah ceria dan teruja ibu ayah tu, hilang sikit rasa sayu tu. Kenapa nak sedih kan, mereka ke sana dengan tujuan yang baik, menjadi tetamu Allah dan beribadah. Jadi semuanya akan baik-baik je nanti. 

Ibu sempat pesan kat aku supaya selalu balik jenguk adik-adik kat rumah. Ibu jugak pesan dekat suami supaya jaga aku elok-elok. Part ni sedihhhhh sangat, tapi macam aku sebut td, kenapa perlu sedih kan? so sabar ye asyiqin.


SEMUANYA DIPERMUDAHKAN DAN BERJALAN LANCAR, SYABAS SEMUA PETUGAS TH

Alhamdulillah, aku sekeluarga cukup puas hati dengan TH. Ibu pun cakap semuanya mudah. Dari proses dapat surat untuk musim haji, uruskan passport, medical check up, kursus haji,kursus perdana dan ketika pendaftaran di Kompleks Haji KLIA tahun ni, semuanya mudah dan senang. Terima kasih buat semua petugas TH.





Kalau terserempak dengan ibu ayah saya kat sana, jaga diorang elok-elok ya! 


Dan.. ni video dekat Kompleks Tabung Haji tu kalau korang nak tengok :D


Sampai berjumpa lagi di lain entri!

Monday, July 16, 2018

Buntu nak tulis entri? Nah 100 idea untuk anda!

July 16, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Haaaa.. untuk sesiapa yang blur-blur dan tak tau nak tulis entri apa harini, aku dah tolong listkan 100 idea untuk korang semua. Sumber dari SINI





  1. 10 things you probably don’t know about me post
  2. Share your top 10 favorite movies
  3. Travel bucket list
  4. Travel essentials
  5. How to properly pack a suitcase
  6. Favorite childhood memory
  7. An interview with someone you admire
  8. Inspirational quotes and/or your thoughts on them
  9. Outfit of the day post
  10. Recipe post
  11. Share a few embarrassing stories with your readers
  12. Favorite restaurants
  13. Friday favorites post where you link to your favorite articles/sites from that week
  14. 10 things I can’t live without post
  15. Top 5 beauty products of all time
  16. Book review
  17. Music playlist post
  18. Date ideas post
  19. Weekend snapshot post where you share with your readers what you did that weekend
  20. Monthly goals
  21. Your favorite blogs that you read regularly
  22. Podcasts your readers need to listen to
  23. Share with your readers your biggest success in life so far
  24. Share with your readers your most epic failures and how you overcame them
  25. Talk about an important life lesson you’ve learned recently
  26. Your morning routine
  27. Your bedtime routine
  28. How you relax after a long day
  29. Share with your readers your idea of “the perfect day”
  30. A “day in the life of me” post where you write about what a typical day looks like for you
  31. Grocery haul post showing your readers your latest finds from the grocery store
  32. Beauty/fashion haul post showing your readers the latest things you’ve bought
  33. Ask your readers a question
  34. Write a letter to a younger version of yourself
  35. Top 10 TV series of all time
  36. Your favorite books
  37. A post about why you started blogging
  38. An arts and crafts tutorial
  39. Host a giveaway
  40. A what’s in my bag post
  41. Share your fitness routine
  42. Talk about your favorite way to exercise
  43. A post about your dream job
  44. If you could have lunch with one influential person, who would it be?
  45. Share your favorite phone apps
  46. A monthly must-haves post (things you’re currently obsessed with)
  47. Things that make you happy post
  48. Share the things that keep you organized
  49. When do you feel the most creative?
  50. Participate in a challenge (think push-up challenge or no-spend challenge) + share your experience
  51. Share pictures of your workspace
  52. Your favorite blogging tools
  53. Talk about a hobby of yours
  54. Your favorite YouTube channels
  55. Q & A post (ask for questions on your social media channels and answer them on your blog)
  56. What’s your favorite holiday and why?
  57. Find a TedTalk you love, embed it into a blog post, and write about it
  58. X things I’ve learned in X amount of years post (you can publish it on your birthday)
  59. Favorite Etsy shops
  60. Birthday wish list
  61. A list of your favorite people to follow on Twitter
  62. Share a freebie (create a checklist or a printable or something your readers can download)
  63. Share your pet peeves
  64. Make a reverse bucket list – share all the cool things you’ve done already
  65. Talk about your pets if you have any and why you love them so much
  66. Write about a particular fashion trend you’re loving (or hating)
  67. 5 fun things to do with your friends
  68. Visit a new coffee or donut shop, take lots of pictures, and write about it
  69. Share your favorite things about Fall,Winter, Spring, and Summer (a separate post each season)
  70. Put together a roundup post (ex: 10 beautiful spring tablescapes)
  71. Write about your strengths
  72. Write about your weaknesses
  73. How do you love to spend your “me-time”?
  74. Free activities to do in your city
  75. What’s your family like?
  76. Things you love about your significant other
  77. Share some budgeting/finance advice
  78. If there’s an article you’ve read lately that you’ve LOVED, share it and let everyone know how you feel about it
  79. Your favorite brands
  80. Write about your fears – what scares you?
  81. Put together a gift guide
  82. Share pictures from any trip you take
  83. Things you’ve learned from your mom or dad
  84. Planners and stationary that you’re loving
  85. Put together a best-friend care package
  86. Share your favorite cocktail recipe
  87. Your favorite Instagram accounts to follow
  88. Have an at-home spa night
  89. Subscription box review
  90. Share your favorite healthy snacks
  91. How to spring clean your life/blog
  92. How to throw a dinner party/brunch
  93. Home tour (just don’t give away your address in case creepers are reading)
  94. Everyday makeup routine
  95. Favorite dollar store/drug store finds
  96. Things you don’t mind splurging on
  97. Productivity tips
  98. Food prepping
  99. Share any life hacks that you know
  100. DIY gifts for any occasion

Wednesday, July 11, 2018

Friday, July 6, 2018

Rehat lama nak buat apa?

July 06, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua
Salam Jumaat, penghulu segala hari.

Dah lama tak tanya khabar hati kan?
Alhamdulillah.. semoga semuanya baik-baik je.

Hari Jumaat waktu rehat untuk penjawat awam agak lama, dalam 2 jam setengah. Kalau lelaki memang masa untuk solat jumaat. Tapi kalau pekerja wanita macam aku ni buat apa je bila rehat lama macam ni? Haa.. jeng jeng jeng.. 


credit image : here

1 ) SAMBUNG BUAT KERJA
Eh apa ni masa rehat pun nak buat kerja? haha eh ikut suka hati aku la. haha! Kadang-kadang ada kerja yang agak penting dan hati aku takkan tenang selagi tak siapkan kerja tu, so aku akan setelkan task yang bos bagi masa ni lah. Tenang sikit buat kerja masa office sunyi, sebab kebanyakan officemate akan keluar pergi lunch. haha! Kalau kerja tak siap haritu, nanti masa weekend hati aku terkenang-kenang dan jadi tak tenteram. So, kalau rajin, aku siapkan lah mana kerja yang urgent tu.


2) UPDATE BLOG 
Ni macam yang aku sedang buat sekarang ha. kadang-kadang kalau tak up entri baru, aku akan edit entri sedia ada ataupun entri yang dalam draf, takpun godek2 coding template blog ke kan.. Atau kadang-kadang blogwalking blog org lain. hihi

3) TENGOK MOVIE
Ni akan terjadi kalau aku dah terlalu bosan sangat. Dalam hard disk ni banyak movie yang aku dah download siap-siap dekat rumah. So bila waktu rehat memang kadang-kadang aku tengok movie. Pastu kadang bila waktu rehat dah habis, aku sambung balik tengok kat rumah kalau jalan cerita tu best. Sebab dekat rumah pun ade kiki (meow) je sebab kadang-kadang husband shift petang. so apalagi.. nak layan anak, anak takde lagi, so aku ajak lah kiki teman. siap pakej kena gigit kaki lagi. kadang-kadang kena cakar. hadap jelah. haha!

Ni contoh apa yang aku buat masa rehat panjang ni. Korang macam mana pulak? Share lah dekat comment tau.

 Eh! 15 minit waktu rehat dah nak habis. So jom lah kita buat apa yang patut. Jumpa lagi di lain entri! 


Tuesday, July 3, 2018

Bersediakah aku ?

July 03, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Sedar tak sedar, cepat betul masa berlalu kan? Baru semalam rasanya jadi budak kecik yang main basikal sekeliling kampung dengan sepupu dan kawan-kawan, pejam celik macamtu je dan sekarang budak ni dah nak masuk 29 tahun dah bulan 10 nanti...

Semua orang akan merasai perubahan ni kan? Dari Baby comel jadi budak comot, masuk sekolah rendah, masuk universiti, kerja dan berjauhan dari kelurga, berkahwin, tiba-tiba tak sedar dah jadi tua.. 

image : google

Sekarang ni pun dah mula menghadapi situasi perit di mana insan-insan terdekat dalam hidup pergi meninggalkan kita. Situasi ni kita akan hadap jugak satu hari nanti. Bersediakan aku? Sekarang ni aku takut sangat bila fikir pasal mati.. Terfikir nanti macam mana keadaan aku bila aku mati, sempat tak aku mengucap? Sempat tak aku bertaubat? 

Kadang aku menangis sendiri terbayang saat-saat tu. Ini kenyataan kan? Aku pun akan mati satu hari nanti.. tapi kenapa aku  masih lagha dengan sandiwara dunia ni ye? Hari-hari tak pernah terlepas dari melakukan dosa.. dosa setinggi gunung.. mungkin lebih lagi.. tapi apa amalan aku? Rasa nak meronta bila ingat balik, berapa kerat sangat lah amalan yang aku dah buat untuk menyelamatkan aku ketika di hari perhitungan nanti..

Takut... bersediakah aku ? 




Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers