Sunday, September 23, 2018

Petting Zoo di Farm in The City, Seri Kembangan

September 23, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat berhujung minggu semua! Selalunya hujung minggu ni ramai yang keluar berjalan-jalan dengan keluarga mahupun dengan insan yang tersayang kan? Sama jugak halnya dengan aku. Minggu lepas, semasa cuti Hari Malaysia, aku dan family sempat menghabiskan masa terluang bersama ke Farm In The City, Seri kembangan.

Klik untuk baca entri yang lepas : JALAN-JALAN KE FARM IN THE CITY BERSAMA KELUARGA TERCINTA (:

PETTING ZOO DI FARM IN THE CITY


Ini kali kedua aku ke FITC. Kali pertama pada hujung tahun lepas dan kali ini bersama-sama dengan keluarga blogger Kelab Ben Ashaari (KBBA9). Kalini husband tak dapat ikut sebab kerja, jadi aku bawa ibu dan adik-adik jalan-jalan. Family bonding session! 

aku kat belakang tu... tak perasan rupanya tengah ambil gambar. haha

Dalam ni ade banyak station yang korang boleh pergi dan beramah mesra dengan haiwan-haiwan dekat situ. Antara station yang ada macam dekat bawah ni:



AKTIVITI DI FITC 

Bermacam-macam aktiviti yang korang boleh buat di Farm In The City ni. Boleh bagi makan dekat haiwan, boleh usap-usap, boleh bergambar dan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun, korang boleh join Pony Ride, tapi dengan sedikit bayaran. Alahai, tak mahal mana pun tau! Yang penting keseronokan anak-anak da pengalaman tu. Nanti dekat sekolah boleh anak-anak cerita dekat kawan-kawan.. hehe

Kakak ni mula-mula takut nak naik, tapi bila tengok budak-budak lain seronok je naik, dia pun jadi tak sabar :)

Muka happy dapat naik kuda padi 


Di antara station yang ada, ada 2 station yang aku dan budak-budak ni paling suka, iaitu Fish Feeding Moon Lake dan juga Longkang Fishing! 


 Sweet pulak tengok si abang share makanan ikan dengan adik. 

Besar gila ikan-ikan dekat sini tau



bergambar sebelum ke station seterusnya 



TEMPAT PERSINGGAHAN PALING LAMA- LONGKANG FISHING!

Dalam ni ada satu station yang dinamakan Longkang Fishing. Tau kenapa? Sebab korang boleh tangkap ikan dalam longkang. Haha. Jangan risau, longkang ikan ni sangat bersih airnya. Tapi lepas tangkap tu kena lepaskan semula ikan tau. Tak boleh bawa balik!

Budak-budak ni singgah paling lama dekat sini, sebab masing-masing tak puas hati selagi tak dapat tangkap ikan. 

Muka tak puas hati sebab masih belum dapat tangkap ikan. 

Sementara tunggu budak-budak pergi tangkap ikan, yang dewasa boleh duduk sini lepak-lepak sambil beli makanan dan minuman yang ada dijual di sebelah tu je. Meja yang ibu duduk ni depan longkang ikan ni je, so boleh duduk berehat sambil perhatikan anak-anak. 


HAIWAN-HAIWAN JINAK DI FITC

Kebanyakan haiwan dekat sini jinak-jinak. Mungkin sebab dah biasa dengan kehadiran pelancong kot kan. Lagi-lagi bila pelancong bagi makan, makin suka lah mereka.

Kambing apa tah nama dia. Jinak sangat! Boleh pegang dan belai-belai, tak gigit pun. Makin dihulur kepala tu adelah. haha!


 Ostrich ni pun jinak jugak, tapi kami takut nak dekat. Takut kot2 tetiba dia nak gigit ke apa kan. haha

Alpaca! Tengok tu bukan main posing lagi. Haha alpaca ni macam sombong sikit, panggil-panggil taknak pun datang dekat. huhu

 Ni haiwan ape eh. Rusa ke seladang ke, tahla, aku tak pasti sangat. Tapi memang kejar orang je minta makanan kerjanya. Langsung tak takut pun!


Turtle! Comel sangat! Besar-besar pulak tu. Ishh. Boleh pegang cengkerang dia tu, jangan duduk atas tu dahla. Kena kawal jugak anak-anak dekat sini.


 Burung-burung menanti untuk diberi makan. Dekat sini korang boleh minta makanan dari staff yang ada dalam ni dan bagi makanan dekat burung tu guna tapak tangan je! Seronok tengok orang bagi makan. Aku tak berani. Budak-bidak ni pun tak berani, kononnya takut berlubang tangan nanti. haha


 Burung ni jinak tau. Aku panggil dia untuk tangkap gambar, terus posing macam tu. hehe comel!


 Dekat kawasan ni ade ular, small crocodile dan haiwan liar. Kat sini tak boleh la nak belai-belai sebab ade dalam dinding kaca. Boleh tengok dari luar je.

Racoon! Masa ni dia nak tidur dah, sebab baru lepas makan. Comel betul tengok tido berpelukan macam tu. 


DAPAT SIJIL PENYERTAAN!

Kanak-kanak yang berkunjung kesini akan diberi sekeping sijil penyertaan waktu keluar nanti. Boleh tulis nama dan letak dalam frame. Kenangan gitu. hehe 

PERSONAL REVIEW
Banyak lagi gambar sebenarnya, tapi aku rasa cukup sampai disini je. Korang perlu pergi sendiri untuk rasai pengalaman live tu. Seronok tau! Aku yang dah 2 kali pergi ni pun rasa macam nak pergi lagi.. So memang tak rugi datang sini dengan keluarga, di samping tengok haiwan-haiwan yang jarang dapat tengok, korang juga boleh eratkan ikatan dan hubungan sesama sendiri, bonding session la kiranya. 


Harga tiket Farm In The City 2018

RM55 Dewasa
RM45 Kanak-kanak (11 tahun ke bawah)
RM45 Warga Emas (60 tahun ke atas)

MyCard diskaun
RM37 Dewasa
RM30 Kanak-kanak (11 tahun ke bawah)
RM30 Warga emas (60 tahun ke atas)
** kanak-kanak 90cm ke bawah Percuma **

Promosi Pakej Family
RM125 – 2 dewasa & 2 kanak-kanak


MAKLUMAT DAN INFO :

OPERATING HOURS
WEEKDAYS10:00am-6:00pm

WEEKENDS09:30am-6:00pm

Closed on every Tuesday, excluding Public holiday & school holiday



WEBSITE:
https://www.farminthecity.my
CUSTOMER SERVICE HOTLINE :
+603-89412099
Alamat : 
Lot 40187-40188, Jalan Prima Tropika Barat, Bandar Putra Permai, Seri Kembangan. 43300 Selangor Darul Ehsan. Malaysia

Friday, September 21, 2018

Penat..

September 21, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



gambar dari google

PENAT!

Sekarang ni emosi agak cepat terganggu walau dengan perkara-perkara yang paling kecil.  Tatkala emosi negatif menyerang rasa, hati terasa sangat-sangat sedih tanpa punca. Nak menangis dan rasa nak menjerit tapi tak mampu nak luahkan. Bila dipendam dan diperam, sampai satu saat pasti akan memakan diri kan? Tapi inilah aku..  bila rasanya lebih baik sesuatu itu didiamkan sahaja, maka biarkan sahaja ia begitu sampai bila-bila.

Masa ni lah rasa rindu sngat-sangat pada ayah dan ibu. Inilah dua orang manusia yang tak pernah menolak aku, tidak pernah buat aku rasa down, tak pernah buat aku kecewa dan selalu bagi sokongan atas segala mimpi-mimpi buruk yang jadi dalam hidup aku. Tanpa ibu dan ayah, aku pun tak akan jadi orang macam sekarang ni. 

Ah sudah..Penyakit emosi ni kalau dah datang boleh jadi tak tentu arah hidup.. Kalau di layan sampai bila pun tak selesai. Hidup cuma sekali, jadi kita buat apa yang kita happy je. okay?

Semoga aku dan kamu yang membaca terus kuat walau apa pun situasi yang mendatang. Sampai berjumpa lagi di next entri (:


Wednesday, September 19, 2018

Hitam Putih - UNIC feat Ustaz Elyas Ismail

September 19, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Dah lama rasanya tak buat posting lagu. Sejak dua menjak ni aku selalu dengar sebuah lagu dari UNIC ni. Muzik dan lirik dia buat aku terus jatuh hati walaupun baru pertama kali dengar. Rasa terbuai-buai sebab bagi aku, lagu ni sangat tenang dan mendamaikan. 

Lagu Hitam Putih mengisahkan tentang jiwa yang terlanjur dengan dosa. Maka beruntunglah jiwa yang gelisah dan pantas menyesali dosa yang terlakukan. Lagu ini menepati ciri-ciri lagu nasyid yang mudah dengan senikata yang menuturkan bait-bait doa - Sumber 

Sumber gambar:google





Lirik Hitam Putih

Album : Syurga Dunia
Munsyid : UNIC feat Ust Elyas Ismail
Sumber lirik : http://liriknasyid.com




Dosa itu meresahi jiwa

Mengundang murka yang Maha Esa
Musnah semua yang diusaha
Sesat di dunia sementara

Sangat resah di hati ini
Jika tanpa redhaMu Ilahi
Jiwa sunyi dan sepi
Kerana dia pemilik hati

C/O
Tubna Ya Allah
Wanadimna Ya Rahman
Waroja'na Ya Rahim
Irhamna Ya Robbana

Keanggunan-Mu yang dinanti
Penyubur jiwa yang telah mati
Membasuh nurani hidupku kembali
Lebih bererti..


Tuesday, September 18, 2018

TTC Journey I Part 2: Appointment pertama di Hospital Putrajaya.

September 18, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua! Dah lama aku tak kongsikan perjalanan TTC aku dalam Blog ni. Untuk kisah yang lepas, korang boleh baca dekat sini : TTC JOURNEY : SET APPOINTMENT DI HOSPITAL PUTRAJAYA


Gambar dari google 

APPOINTMENT YANG PERTAMA DI KLINIK O&G


Selepas 2 bulan menunggu, akhirnya pada bulan Mei yang lalu aku ke Klinik 0&G di Hospital Putrajaya untuk apointment yang pertama. Sebelum masuk berjumpa dengan doktor, kita perlu timbang berat badan sendiri di kaunter terlebih dahulu, dan nanti nurse akan isikan pada satu borang khas.

Lama juga menunggu sebelum dipanggil haritu, sebab orang pun ramai sangat. Sepatutnya perlu datang sejam lebih awal dari masa appointment tu, Ni tak, appointment jam 9.30. Tapi jam 9.15 baru aku pergi mendaftar. So padan muka kena tunggu lama. Asalnya aku ingatkan sistem dia sama macam LPPKN, appointment jam 10, datang jam 9.45 pun takpe, sebab nama akan dipanggil jam 10 jugak. Tapi dekat sini memang based on sape cepat, dia dapat. so aku jadikan ini sebagai satu pengajaran. Lain kali kena datang awal!


APA YANG DOKTOR CAKAP? 


Untuk appointment kali pertama ni, Doktor semak semula report-report ujian yang aku pernah buat semasa di LPPKN. Tapi memandangkan dekat setahun juga aku dah tak follow up dengan LPPKN, jadi doktor cadangkan agar aku melakukan semula semua ujian-ujian tersebut, sebab Dr. bimbang andai result-result tu dah tak valid lagi sebab dah lama sangat kan.. 

So maknanya aku kena ulang semula ujian blood test CD2, CD21 , HSG dan semua yang aku pernah buat semasa treatment di LPPKN dulu lah kan? Tak tahulah, tengoklah pendapat Doktor nanti macam mana. Kita ikut je flow dia. InsyaAllah itu yang terbaik kan.


NEXT APPOINTMENT..


Nurse dah siap-siap tolong bookingkan tarikh untuk next Appointment seperti di bawah :

1) Ujian Darah Hari ke 2 dan 21 period (Unit Day Care, Hospital Putrajaya)
2) 19/9/2018 - Kaunseling (Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR Presint 8, Putrajaya)
3) 26/9/2018- HSA (Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR Presint 8, Putrajaya)
4) 25/10/2018 - Infertility Clinic - (Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR Presint 8, Putrajaya)

Nanti aku akan update lagi untuk next step. Doakan aku ye kawan-kawan (:


updated:

Monday, September 17, 2018

Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana

September 17, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana
Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana
SYARAT-SYARAT :

1. Follow blog anasuhana.com.

2. Follow IG Ana Suhana di SINI.

3. Buat entri bertajuk Giveaway : Let's Be Beautiful by Ana Suhana, upload banner di atas dan backlink ke entri ni.

4. Jangan lupa tinggalkan url di bahagian komen entri ini. Kalau tak, Ana tak dapat detect penyertaan korang.

5. Good luck and all the best to all 😍.


HADIAH :

Pemenang Pertama

Satu set produk SAFI DERMASAFE. Produk details boleh baca di SINI.


Pemenang Kedua

Satu kotak Dr. Jou Six Essence Hyaluronic Acid Mask. Produk details boleh baca di SINI.


Pemenang Ketiga

Satu set produk SAFI BALQIS OXYWHITE - hanya dengan 3 langkah mudah; MEMBERSIH, MERAWAT & MELEMBAP untuk hasil yang cerah sempurna.





Tuesday, September 4, 2018

Jom ke SEEngapore dengan Promosi best dari Traveloka!

September 04, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Ada siapa-siapa dekat sini sedang merancang bercuti ke Singapura tak? Yeaaaa kita Geng! :D

Singapura merupakan salah satu destinasi percutian luar negara yang dah aku masukkan dalam wishlist aku tahun depan. Tahun ni kita jalan-jalan dalam Malaysia dulu. hehe..

Sebab apa nak ke Singapura ?  

Yang pertama mestilah sebab dekat dengan negara kita, aku ni jenis yang akan selalu rimas duduk lama-lama dalam flight. Sebab bila dalam flight pergerakan akan jadi agak terhad, jadi badan aku cepat rasa lenguh-lenguh tak selesa. Biasalah aku kan dah tahap Obese, so memang macam ni kot. haha!  

Selain tu, aku teringin sangat nak masuk Universal Studio Singapore (USS) sebab ade macam-macam permainan dan aktiviti yang menyeronokkan. Serious rasa jeles bila tengok blogger-blogger lain buat review ke USS tau. Selain dari USS, antara tempat-tempat menarik di Singapore yang turut termasuk dalam wishlist aku ialah Marina Bay Sand Skypark, Singapore Flyers, Garden By The Bay, Clacke Quay, Chinatown, Little India dan Underwater world aka SEA Aquarium.

USS -Tak sabar nak pergi sini!  (Sumber dari google)


Nak nikmati pemandangan malam dari Singapore Flyers ni! (Sumber Gambar dari Google)


Survey-survey, terjumpa pulak promo best dari Traveloka!

Aku dan husband memang suka dan selalu lah survey-survey pasal Singapore dalam internet. Yelah, kot-kot ade promo best-best ke kan, taknak lah gigit jari nanti. Lepas  habis satu website, kami bukak satu website yang lain pulak. Sampai lah terjah ke web Traveloka ni haaaa.Berhenti kejap dekat sini. Traveloka? Ala..mesti korang dah biasa dengar kan? Traveloka ni pakar dalam percutian. Kalau korang nak berjalan atau bercuti kat mana-mana, nak tempah flight atau hotel, tempah je dekat Traveloka. Semua ada kat sana, kiranya 'One Stop Travel App' lah orang cakap kan. So.. Parking lama sikit kat sini sebab Traveloka tengah ada tawaran yang best gila! - 

SEEngapora For a roaring good Time!


RM50 Flat rate Diskaun untuk penerbangan pergi-balik dari mana-mana lapangan terbang di Malaysia ke Singapore dengan menggunakan Traveloka samada melalui web atau applikasi dengan menggunakan kupon GOSC.

Bagi aku promosi dari Traveloka ni memang menarik dan sangat- sangat berbaloi! Siapa lagi nak bagi diskaun macam ni kan? Selain itu, Traveloka juga menawarkan potongan tempahan hotel sehingga 20% di Singapore, di mana tiada sebarang kupon diperlukan tau. So kalau korang nak apply, jom tengok syarat dan cara-cara dekat bawah ni ha:


Syarat-syarat untuk mendapatkan penjimatan berganda ke SEEngapura !

Perkara pertama yang perlu kita ambil tahu sebelum grab mana-mana promosi pun mestiah syarat-syaratnya kan. Jangan terlalu over excited sampai ada syarat-syarat yang ditetapkan tak dipenuhi. Sudahnya nanti nangis tak berlagu sebab tak dapat nikmati promosi best ni! Haru biru hidup nanti jadinya.huhu

Jadi... ape ye syarat-syaratnya tu? Lets Check it out!
  1. Promosi MYR50 hanya sah untuk penerbangan pergi-balik dari mana-mana lapangan terbang di Malaysia dalam satu booking ID
  2. Pilih penerbangan dan gunakan kupon kod “GOSG” sewaktu pembayaran
  3. Pilih hotel yang mempunyai diskaun 20% dari harga asal daripada senarai hotel yang terlibat
  4. Tempoh tempahan: 1 September hingga 30 September (Subject to change)
  5. Tempoh Perjalanan: Anytime - Bila-bila masa sahaja tau!

Cara Membuat Tempahan: 

Bila korang dah semak dan pastikan syarat-syarat tersebut dapat dipenuhi, maka barulah korang boleh membuat tempahan. Actually korang boleh buat tempahan dari Website Traveloka menggunakan dekstop. Mobile site ataupun Applikasi di telefon bimbit. Yang aku nak tunjuk pada korang harini ialah cara menempah dengan menggunakan Applikasi dekat Handphone korang tu. 

Ok, dah tak sabar sangat nak buat tempahan kan, so Lets check it out!

  1. Pertama sekali, Sila download Applikasi terkini Traveloka dari Playstore atau App Store. Minimum version 2.15.0 (Android/iOS).
  2. Cari destinasi flight, tarikh dan waktu penerbangan anda dan tekan butang tempah.
  3. Pilih cara pembayaran yang anda mahukan.
  4. Tekan 'apply' pada page pembayaran.
  5. Masukkan kod kupon 'GOSC' dan klik 'apply'
  6. E-ticket akan dihantar pada Applikasi Traveloka dan juga emel yang telah didaftarkan
 Tempah sekarang sehingga 30 September untuk nikmati diskaun ini! 

Terima kasih Traveloka sebab buat promosi yang bagus dan berbaloi macam ni. Yelah, rakyat marhaen macam aku ni kadang-kadang nak kena plan jugak budget untuk pergi melancong. Jadi bila adanya promosi macam ni, secara tak langsung dapat menjimatkan perbelanjaan sedia ada. So duit lebihan nanti kita boleh buat shopping! Horayy! haha


Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers