Tuesday, June 30, 2020

Obese tahap 1

June 30, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Tengok tajuk tu..pergh. Scary kan?
Tapi tu lah hakikatnya.

OBESE TAHAP 1
Sekarang ni BMI aku dah mencapai 32.9
Nak nangis ada, nak gelak pun ada bila timbang tadi.  
Satu pencapaian yang sangat menakutkan bagi aku. haha!


Penat sebenarnya nak diet ni. Tapi bak kata suami, semua ni cuma mindset aku je. 
Aku ni kalau diet, turun lah sikit berat tu, tapi lepastu bila terbabas sikit mula lah berat naik dengan jayanya.

Bukan salah diet tu. Tapi salah diri sendiri yang tak konsisten.
So.. jom la bermuhasabah diri sendiri. You can do it! Jom mula 1 Julai 2020.
Jumpa lagi next entri nanti. Tunggu sebulan lagi aku akan update hasilnya :p

Monday, June 29, 2020

Nota Serah Tugas

June 29, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Nota serah tugas 


Bermula 26 Jun 2020 haritu, tamatlah tugas aku di Unit sebelah sana. Dan akan mula bertuga di unit sini. Walaupun masih dalam Bahagian dan Office yang sama, tapi bos dan rakan sekerja yang berbeza. Semoga semuanya baik-baik saja untuk aku dan kerjaya.Semoga semuanya dapat menerima aku dan kekurangan diri ini.

Aku jenis yang tak berapa gemar untuk cerita pasal kerja dalam Blog. Entah kenapa. Memang dari dulu lagi macam tu. 

Jadi sampai sini jelah entrinya. 

Bye, Assalamualaikum..

Friday, June 26, 2020

Rezeki Hari Jumaat

June 26, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Alhamdulillah, ade rezeki yang tak disangka-sangka harini. Masa sampai office tadi, kakak cleaner, Kak sue bagi 2 bungkus Nasi Lemak. Memang dah lama mengidam nak makan nasi lemak, cuma aku tak beli sebab tengah berdiet. 

Terima kasih kak su, sedap sangat Nasi Lemak ni. Walaupun tengah diet, tetap aku habiskan sebagai tanda penghargaan. Bukan senang tau nak dapat Nasi Lemak alas daun pisang sekarang ni  :p 

Kaksu kata anak dia jual nasi lemak ni. So kalau sesiapa yaang berdekatan Putrajaya dan Dengkil, boleh la emel aku untuk dapatkan nombor Kak Su.

Harga Nasi Lemak yang dijual :
Nasi Lemak Biasa : RM1.50
Nasi Lemak Telur Mata : RM2.50
Nasi Lemak Ayam : RM3.00

Konfirm sedap dan tak menyesal beli. 

Bye, jumpa lagi di lain entri 


Monday, June 15, 2020

Akhirnya aku ada Channel Youtube sendiri!

June 15, 2020
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua :)



Dulu aku selalu tertanya-tanya kenapa orang suka sangat buat Video dan kemudian upload dekat Youtube. Nak popular ke? Nak orang tengok ke? Kalau orang tak tengok macam mana? Tak susah ke nak edit video? Haha.. banyak betul persoalan dalam kepala ni dulu.

Tapi lama kelamaan aku baru faham. Kebanyakan youtuber yang dikenali memang jadikan youtube sebagai tempat menjana income. Ada juga yang macam aku ni, memang sengaja nak upload video untuk kenang-kenangan di masa akan datang. Dekat youtube, semua orang boleh tengok. Kita cuma bagi link dan mereka boleh buka dengan menggunakan internet.  Berbanding dengan upload video di media sosial yang lain, di Youtube lebih teratur.

Contohnya macam Video Hari Raya baru-baru ni, family suka tengok dan kadang-kadang bila sent dekat group whatapps tu susah dah nak cari balik. kena scroll dan kadang kala dah terdelete, dah kena hantar 2 3 kali semula. So bila upload dekat Youtube, memang mudah, Family boleh tengok bila-bila masa sahaja dan dimana sahaja mereka berada, asalkan ade line internet.

So ini lah dia Channel Youtube aku. Sekadar simpanan video untuk memori di masa hadapan.Mana lah tahu bila aku dah takde nanti, Family boleh tengok semua video ni untuk melepaskan rindu. hehe

So korang, jemput la subscribe, klik je pada link dalam gambar di bawah. Nati aku akan subscribe korang pulak :p


jumpa lagi next entry :)

Tuesday, June 2, 2020

Salam Aidilfitri 2020 / 1441H

June 02, 2020
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua  

Selamat Hari Raya semua!

Tahun ni kita beraya dengan norma baharu  disebabkan oleh Pandemik Covid19. Pertama kali rasanya tiada sambutan hari raya yang meriah. Raya yang tak sama macam dulu. Raya kali ini terlalu berbeza. Hanya hari pertama sahaja dibenarkan untuk menziarahi sanak saudara.Itupun dikalangan ahli keluarga dalam negeri yang sama dan tidak boleh melebihi 20 orang. Tapi kita harus akur, semua ini untuk menghapuskan rantaian Covid19 juga.

Aku dan keluarga agak beruntung sebab dapat berkumpul sama-sama di Hari Raya ini disebabkan tinggal berdekatan antara satu sama lain. Syukur Alhamdulillah dapat berkumpul untuk takbir raya, solat sunat Aidilfitri dan bersalam-salaman di pagi raya. Ada juga hikmahnya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ni kan?

Smpat juga aku rakam video untuk kenangan di masa hadapan. Meh la tengok :p


Jumpa lagi di entri seterusnya. bye!


Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers