Saturday, November 16, 2019

Dugaan berumahtangga

November 16, 2019
Assalamualaikum
Salam Sejahtera (: 


Hidup berumahtangga ni memang banyak dugaan dan ujian yang datang. Dulu aku ingat bila dah berkahwin ni, semuanya akan okey je, sebab kahwin pun atas dasar duka sama suka, mana mungkin nak bergaduh atau bertikam lidah kan? Tapi lumrah lah bila ada pasang surut dalam rumahtangga. Kadang baik, kadang bergaduh, kadang-kadang merajuk and the list goes on. Aku dan suami pun macam tu, semua orang yang berkahwin akan rasa pengalaman tu. 

Jenis aku akan cepat panas kalau ada yang tak kena. Jenis suami pula suka berdiam dan tunggu keadaan reda sebelum start berkomunikasi untuk selesaikan salah faham atau masalah antara kami. Sebab tu Allah ciptakan pasangan tu saling melengkapi antara satu sama lain. Sebab memang saling memerlukan antara satu sama lain, bila salah seorang tak ada, rasa sangat-sangat lain dan berbeza dan rasa tak best. Walaupun kadang bergaduh, tapi tetap rasa rindu setiap waktu.

Surat Ar-Ruum: 21
Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah yang menciptakan istri-istrimu untukmu dari jenismu sendiri. Sesungguhnya kamu cendrung dan merasa tentram kepadanya. Dan dijadikannya  di antara kalian rasa kasih dan sayang. Karena sesungguhnya apa yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi para kaum yang berfikir.”


Bila datangnya ujian namun bila dah ada persefahaman semula tu akan terasa manis sangat kan, rasa macam kembali masa zaman bercinta semula macam dulu - dulu pulak. Pasangan lain lagi hebat dugaannya dari kami. Siapa lah aku untuk terus mengeluh kan?

Aku bersyukur dikurniakan suami dan keluarga mertua yang sangat baik. Walaupun aku banyak kekurangan, tapi layanan mereka baik sangat pada aku sampaikan aku yang selalu segan dan malu sebab masih belum dapat bagi mama dan abah cucu baru. Tapi tak pernah sekali pun keluarga mertua perli, marah atau hina aku, tentang zuriat atau apa-apa pun. Terima kasih (:

Usia perkahwinan aku dan suami bakal menginjak ke 5 tahun pada bulan Januari 2020. Mohon doa kalian semoga ikatan ini sentiasa di bawah lindungan Allah SWT. Semoga kami dikurniakan zuriat pelengkap keluarga kecil kami ini. Semoga kami sama-sama kuat menempuh segala ujian dan dugaan yang datang singgah dalam rumahtangga kami. Dan semoga doa kalian akan berbalik juga pada kalian nanti. InsyaAllah.. amin..



Sunday, November 10, 2019

9 to 5 run 2019

November 10, 2019

gambar sebelum lari. Flag Off untuk 5KM jam 7.30 pagi
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

9 to 5 run 2019

11.10.2019
Dataran Putrajaya 
5KM

Macam biasa, jom tengok gambar :p



Dah sampai, nak pergi ambil medal, ada paparazzi :p


 Selfie dengan Medal..


Minta orang tolong tangkapkan gambar. suka pic ni sebab nampak kurus. haha , Ada stroller kat sebelah. InsyaAllah tahun depan lari bawa stroller pulak . Aminnn..

 Medal direka khas sempena Meraikan Pertabalan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong 


Our love will never end. Chewahhh :P

Jumpa lagi next running event!

Saturday, November 2, 2019

Garmin Marathon 2019

November 02, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Garmin Marathon 2019 


Tarikh : 2 November 2019

Tempat : Kompleks Sukan Air, Putrajaya
Jarak Larian : 42KM, 21KM,10KM,5KM

Untuk larian ni, aku join yang 5KM dan husband join yang 21KM. Half Marathon yang pertama untuk husband, dan aku masih 5KM lagi. Next year baru join yang 10KM pulak. Upgrade slowly :p

Flag Off untuk 21KM ialah jam 5.00 pagi dan Flag off untuk 5KM ialah 7.15 pagi. Biasanya kami gerak naik motor, yelah memandangkan sekarang dah duduk kurters dekat Putrajaya, memang dekat sangat dengan tempat event tu. Tapi disebabkan husband kesian tengok isteri dia ni yang kena tunggu lama, so kami gerak naik kereta je pagi tu, so boleh lah wife dia ni tido dulu dalam kereta sementara tunggu solat subuh dan Flag Off.  :p

Warna baju berbeza ikut jarak larian yang diambil. 42KM kelabu, 21KM biru, 10KM Purple dan 5KM Merah.So baju hubby biru, dan aku merah.

Jom tengok gambar macam biasa..

 Gambar selfie dengan medal wajiblah ada :p


 Husband dengan Finisher-T untuk 21KM


 The Medals, Cantik kan?


 Me!


Hubby!


Dengan kawan-kawan hubby. Berapa kali dah join dengan diorang ni. hehe

Next week ada lagi running, tak sabar pulak. Rasa macam ketagih je nak lari setiap minggu, hehe. Jom awak, lari sama-sama (:

Tuesday, October 29, 2019

Cut Zuhra - Mengalah

October 29, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



CUT ZUHRA - MENGALAH


Kini tiada lagi yang dapat kurasakan
Tulus cinta dari dirimu, sayang
Aku telah kau sisihkan tanpa ada kesalahan
Dan terpaksa 'ku harus merelakan
Mungkinkah takdirku selalu dalam kesedihan
Yang kuharap menjadi kenyataan
Sia-sia kukorbankan cinta dengan perasaan
Tapi sakit kini yang engkau berikan
Cukuplah sudah aku ini kau sakiti
Biarkan kupergi
Agar tak menjadi duri di dalam cintamu
Harusnya aku dari mula dulu menyadari
Bahwa diriku bukanlah yang terbaik untukmu
Perihnya hati ini tiada siapa yang tahu
Cukuplah sudah aku ini kau sakiti
Biarkan kupergi
Agar tak menjadi duri di dalam cintamu
Harusnya aku dari mula dulu menyadari
Bahwa diriku bukanlah yang terbaik untukmu
Perihnya hati ini tiada siapa yang tahu
Takkan kusesali
Cintaku berakhir begini
Suatu saat nanti
Kau jua pasti merasai

Friday, October 25, 2019

Tips kulit tidak berminyak,kusam dengan pencuci muka Aloe Vera l Hansaegee Nature

October 25, 2019
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua


Susah nak cari pencuci muka (face cleanser) yang bersesuaian

Kulit muka aku jenis kombinasi,jadi selalunya boleh menggunakan apa- apa jenis pencuci muka tanpa ada sebarang iritasi. Tapi yang selalu merunsingkan aku ialah bila selalunya muka ni rasa tak bersih dan masih berminyak selepas mencuci muka. Lagi merunsingkan bila masa datang bulan, jerawat tumbuh dengan jayanya. Haih memang rasa tak senang duduk je selalu. Kejap kejap pergi masuk bilik air cuci muka dan tak lama lepastu kulit muka kembali berminyak.

Banyak dah produk yang aku cuba. Dari semurah-murah produk sampai lah semahal-mahal produk, masih tak jumpa yang paling berkenan di hati. Runsing tau.  Yelah  dengan usia  dah menganjak  30  tahun ni, penjagaan wajah memang sangat penting bagi aku, kalau boleh nak lah kekal awet muda walaupun dah berusia nanti kan?

Satu hari tu aku cuba pula pencuci muka dari Hansaegee Nature. Ala, saja nak try and error jugak. Harap-harapnya kena dengan citarasa. Nama Pencuci muka ni ialah ALOE AC Clean Bubble Cleanser dan juga ialah pencuci muka Aloe Vera. First impression aku dengan produk ni mestilah pada packaging dia. Kotak warna hijau, tenang rasa hati. Lagi-lagi produk ni dibuat di Korea, so semoga wajah aku pun kekal cantik macam artis korea. Hehe. 

Packaging ALOE AC Clean Bubble Cleanser


Info berkenaan ALOE AC Clean Bubble Cleanser ada di belakang kotak packaging 


Kandungan Utama dalam ALOE AC Clean Bubble Cleanser

ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni sesuai untuk semua jenis kulit muka. Diasaskan daripada daun lidah buaya dan tea tree leaf oil yang sangat bagus untuk kulit wajah kita. Lidah buaya memang terkenal untuk melembabkan  dan  menyejukkan  kulit  wajah.  Kadang-kadang  kulit muka aku ni selalu jadi gatal dan merah-merah, so kandungan lidah buaya  ni  sangat  membantu  aku  untuk  buat  kulit  muka  kembali bertenang.

Tea Tree Leaf Oil pula sangat penting untuk menghindarkan jerawatdan memudarkan parut di wajah. So gabungan dua jenis kandungan bahan dalam ALOE AC Clean Bubble Cleanser memang sesuai untuk keadaan kulit muka aku sekarang ni

Bahan lain yang terkandung dalam ALOE AC Clean Bubble Cleanser

Antara kebaikan dan keistimewaannya ialah :

-   Menghindarkan jerawat
-   Mengawal minyak pada wajah
-   Membuang lebihan minyak di wajah
-   Menanggalkan kotoran diwajah
-   Mencuci wajah dengan lebih mendalam ke dalam pori
-   Melembutkan dan meghaluskan kulit wajah


Cara Penggunaan ALOE AC Clean Bubble Cleanser

Cara guna dia senang sangat. Syarat utama dia kita kena basahkan muka dan tapak tangan terlebih dahulu. Kemudian barulah pamkan di tapak tangan. Pencuci muka ni dia akan jadi buih buih halus tau, buih buih halus ni akan mebersihkan kulit wajah kita secara lebih mendalam untuk buang segala kotoran dan solekan di wajah. 


 First step, basahkan muka dan tangan


 Second step, pamkan pencuci muka di tangan 


Sapukan buih-buih halus di wajah dan kemudian bilas


Hasilnya sangat memuaskan hati



The best part tentang ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni ialah buih-buih halus dia. Korang boleh tengok dekat bawah ni.


Bila pegang dan goncang botol, kita akan dengar bunyi air tau. Tapi bila pump, magic sangat sebab air tu bertukar menjadi buih-buih air yang sangat halus dan lembut. Mesti korang pun akan teruja macam aku masa mula-mula pump pencuci muka ni. hehe



  
Buih-buih dia sangat lembut dan jenis yang water-moisture, so lepas guna kulit akan rasa lembut dan tak mengeringkan macam sesetengah pencuci muka jenis bubble yang lain.





Gambar di bawah ni  pula  aku try cuba  pada lipstick jenis  matte yang memang susah nak tanggal kalua guna pencuci muka biasa je, biasanya aku kena gunakan baby oil atau oil cleanser untuk buang kesan lipstick ni. Tapi sekarang bila guna ALOE AC Clean Bubble Cleanser, rasa seronok sangat. tengok tu betapa halusnya buih-buih tu, cuci dan bilas sikit je terus hilang kesan lipstick tu tau. Disebabkan ianya membersihkan kulit wajah secara mendalam ke dalam liang pori dan buang sel-sel kulit mati, kulit wajah akan rasa lebih bersih dan nampak semakin cerah tau. Kulit tak kusam lagi dah. Senang dan best kan? 




Pandangan Peribadi selepas menggunakan ALOE AC Clean Bubble Cleanser

Selepas menggunakan ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni selama lebih kurang 3 minggu, aku perasan beberapa perubahan pada kulit wajah. Muka lebih lembab, tapi dah kurang berminyak. Jerawat pun dah malu- malu nak tunjukkan diri tau. Bila cuci muka sekali je dah rasa bersih sangat.  Hilang  segala  mekap  yang  aku  pakai  dan  muka  jadi  lebih bersih sebab dia cuci hingga ke dalam. Jadi tak payah dah nak cuci muka berkali-kali lagi dah sekarang ni.  Inilah  pencuci  muka  yang terbaik untuk kulit berminyak. So aku bagi 5 bintang! Korang wajib try tau.


Di mana nak dapatkan ALOE AC Clean Bubble Cleanser?

Untuk dapatkan produk ni, korang boleh terus ke website Hansaegee atau klik je link di bawah. Selamat mencuba!



Brand:HansaegeeNature

Harga : RM65 / 150 ml




 Youtube page:




Monday, October 21, 2019

I Will Be Loving You - Chester See

October 21, 2019



I Will Be Loving You (Original) - Chester See

Your eyes, speak the words you won't. tell the truths you don't On how to leave behind. Your love as honest as your soul For someone else to hold Is he holding you tonight? Your Reckless heart has crashed into mine. Now I need all you are and you need time So I will be loving you no matter what you do If you end up in someone else's arms I will still love you from a far If I have to count the years I'll still be standing here If it turns out I'm not the one you kiss I love just knowing you exist. I will love you for the rest of my life cause I will be yours even when you're not mine. Your kiss, only few have known I wish, that I was told that now it's just for me And your smile makes me do the same I'll dream about the day it's always there to see Your Reckless heart has crashed into mine Now I need all you are and you need time So I will be loving you, no matter what you do If you end up in someone else's arms I will still love you from afar. If I have to count the years I'll still be standing here If it turns out I'm not the one you kiss I love just knowing you exist I will love you for the rest of my life Cause I will be yours even when you're not mine. Wherever you go Whatever you do As long as you're smiling I'll be smiling too. So I'll be loving you No matter what you do If you end up in someone else's arms I will still love you from afar If I have to count the years I'll still be standing here If it turns out I'm not the one you kiss I'll love just knowing you exist I will love you for the rest of my life Cause I will be yours even if you're not mine. Ooooo.....ooohhhhh

Sunday, October 20, 2019

Pinktober Run 2019

October 20, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Pinktober Run 2019

Tarikh : 20 Oktober 2019
Tempat : IOI Mall Putrajaya
Jarak : 5KM

Oktober adalah bulan Breast Cancer Awareness, so medal dia berbentuk Bra.
Comel nau. hehe. Jom tengok gambar (:


Medal dia. Cantik kan?


Baru nak lari masa ni. 5KM je, so kita lari sama-sama dengan husband (:


Kena tarik sebab kita jalan lambat. Haha, tapi rasa romantik pula, so sis biarkan je :p

 Dah habis lari, tapi muka kami maintain je. hihik

 The medalss

 Pinktober - You Go Girl 2019

Dapat Cabutan bertuah The Body Shop. Hehe, thanks!

Best sebenarnya join run ni. Selain dapat kumpul medal dan baju, dapat juga exercise untuk sihatkan badan. So, jom kita lari sama-sama nanti (:

Saturday, October 19, 2019

Suby & Ina - Sakinah Bersamamu

October 19, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Mood jiwang.
Lagu ni ditujukan buat suami saya, Muhammad Nurhadi (: 
I love you.



Suby & Ina - Sakinah Bersamamu

Senandung rindu terukir
Sebagai tanda ikatan cinta yang suci
Penantian pun berakhir
Kala dua hati berikrar janji

Kuberikan hati ini
Walau kusadar ku bukanlah sempurna
Hadirmu telah melengkapi
Bersama berdua bahagia

Reff
Kubersyukur
Atas rasa cinta ini
Yang telah dia berikan       
Yang kan menuntunku tuk ke surganya

Kupercaya
Ku telah tercipta untukmu
Berdua bersauh mesra
Dan sakinah bersamamu

Tuesday, October 15, 2019

Trust Issue

October 15, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Trust issue.
Aku rasa sekarang ni aku tengah ada trust issue ni.
Susah nak mempercayai seseorang. Susah.

Tapi perasaan ni datang mesti ada sebab kan? Dan aku pun bukannya perfect nak bersangka baik dengan orang setiap masa. Penat tau sebenarnya bila perlu jaga hati semua orang sampai hati aku sendiri terbiar terkontang kanting tak terjaga.

Dulu aku memang always positif. Sebab positif tu juga aku jadi kuat dan cekal. Tapi lama-lama bila terasa selalu dipijak-pijak, perasaan nak positif tu pun sekali sekala hilang entah ke mana.

Rindunya aku yang dulu.. serius, aku rindu pada diri aku yang positif dan selalu bersangka baik pada semua orang.Hurm..Semoga hari hari di depan nanti aku boleh jadi semula macam dulu.

Doakan aku ye.
InsyaAllah..


وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (QS. Al-Baqarah: 216).



Sunday, October 13, 2019

Proton HSN 21KM 2019 Run

October 13, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Proton HSN 2019 21KM Run
13.10.2019 (Ahad)
Putrajaya

Ada 3 kategori, 5KM,10KM dan 21KM.
Aku join yang 5KM dan husband ambil yang 10KM.

Event ni banyak complaint dari runners, lagi-lagi yang join 21KM. Dari segi crew yang bertugas sampailah ke pembahagian medal, agak kelam kabut. Mungkin boleh perbaiki lagi in future.

Jomlah kita tengok gambar.


 Yeay! sis berjaya habiskan 5KM. Alaaaa 5KM je pun. jadilah kan.


Sebelum mulakan larian. Masa ni jam 6.00 pagi kot. 
Ambil wuduk siap-siap dari rumah dan solat dekat tempat event


Lepas habis lari. Muka sis masih maintain. haha


 Dengan kawan kerja suami


 With Sufia, kawan kerja suami.


 Lagi gambar dengan kawan kerja suami


Jam Running.
Husband belikan untuk birthday tahun ni. hehe


And the Medals!
Medal sama je, cuma lanyard je ade tulis berapa KM kita join

Next week ade running lagi. Tak sabar!
Jumpa lagi di lain entri (: 



Thursday, October 10, 2019

Alhamdulillah, genap 30 tahun ❤

October 10, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



10.10.2019

Alhamdulillah, pada tarikh ini genaplah usia aku 30 tahun. Dah 30 tahun rupanya jantung ini berdegup, dan  pada 30 tahun lalu lah ibu kesakitan bila melahirkan aku ke dunia yang penuh pancaroba ni. Terima kasih buat ibu dan ayah, tanpa mereka tiadalah aku di sini, tiadalah aku menjadi seorang manusia pada hari ini. Semoga Allah panjangkan umur ibu dan ayahku, banyak lagi jasa mereka yang belum sempat aku balas, walaupun aku tahu tak kan mungkin aku dapat balas. Kakak rindu ibu dan ayah..hurm.

Dalam kehidupan aku ni, banyak sangat perkara manis dan pahit yang aku lalui. Yang manis aku simpan dalam lipatan memori menjadi cerita untuk generasi akan datang. Yang pahit tetap aku akan simpan supaya menjadi peringatan dan pengajaran untuk diri sendiri di kemudian hari. Dugaan dan ujian tuhan silih berganti datang dan pergi. Ada ujian yang tak pernah aku duga akan terjadi dalam hidup aku, tapi terpaksa aku redha dan terima. Mungkin ini yang buatkan aku jadi lebih kuat dan cekal, mungkin ini ujian yang Allah beri pada aku supaya aku kembali dekat denganNYA? Siapa tahu kan.. Allah lebih mengetahui.

Selain dugaan yang satu tu, dugaan Anak juga selalu buatkan aku murung seketika. Dah nak masuk 5 tahun dan langsung tidak pernah mengandung, memang satu seksaan bagi kaum isteri. Sebab salah satunya tujuan berkahwin juga untuk menambahkan bilangan ahli keluarga, menambahkan bilangan keturunan kan? Tapi aku masih belum mampu pun nak bagi suami anak. Bila balik kampung memang akan rasa down. Lagi-lagi bila balik rumah mertua. Tahun ni mama dapat 3 orang cucu baru. 3 orang mengandung pada tahun yang sama dan aku? hanya mampu memandang dan terus rasa rendah diri. 

Suami beritahu jangan rasa macam tu, katanya tak kisah pun ada anak atau tak, sebab berkahwin ni bukan nak anak semata-mata. Katanya kawan dia kahwin lebih lama, tanpa anak, tetap bahagia.Tapi entahlah, yang orang salahkan tetap aku, bukan suami. Dan kalau satu hari nanti kalau hati suami beralih arah kepada yang lain, aku pun tak tahu apa yang akan jadi dengan diri aku lagi. Mampu ke aku kuat? Aku pun tak tahu. Allah sebaik-baik perancang. Allah tahu apa yang terbaik untuk kami.Semoga jodoh ini tetap bersatu kukuh hingga ke syurga. 

Okey, lupakan lah luahan perasaan aku yang emosi tu, bagi can je lah sekejap kan birthday girl nak emosi. 

Harini dapat suprise dari Encik Suami. Tengari tu, tiba-tiba dapat mesej dari nombor yang tak dikenali katanya suruh turun sebab nak bagi kek. Aku dalam kepelikkan tu pun turun lah ke lobi office. haha. tengok-tengok dapat suprise. tadaaa...!

Kita dapat bunga, kek dan belon sekali tau. haha

Much love katanya, Love you too.

 Velvet kek ni sedap giler. Kawan-kawan office yang cakap. hehe



Terima kasih buat encik suami sebab buatkan suprise untuk isteri dia ni. Perasaan terkejut campur happy sangat tau, rasa disayangi jer sepanjang hari tu. Chewahh. haha! Malam tu pula suami bawa makan makanan korea. Lagi lah bertambah sayang. Ececeh. Tahun ni pula tahun banyak sangat dapat hadiah dari dia. Mungkin sempena angka baru di hadapan kot. Yelah, tahun lepas masih 20an, tahun ni dah 30 an . haha


Thank you love!


Terima kasih juga untuk semua yang beri ucapan dan wish yang baik-baik belaka. Semoga apa yang didoakan untu aku bakal berbalik semula pada kamu semua. Semoga Allah SWT memberkati dan merahmati kita semua nya. Aminn..

Jumpa lagi next entri.. Much love, 
Asyiqin




Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers