Tuesday, May 29, 2018

Mystery Giveaway by Flavnesz^

May 29, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Siapa dekat sini suka suprise? Mesti semua suka kan kalau suprise tu sesuatau yang menggembirakan? So kalau nak something yang bakal mengujakan anda semua, jom ramai-ramai bagi support dan join GA dari rakan blogger kita ni. Good luck! 


klik banner untuk join!

Sunday, May 27, 2018

Come On, Traveloka kan ada

May 27, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Tadi masa aku belek-belek kalender kan, aku perasan banyak jugak cuti panjang tahun ni. Korang kalau cuti panjang, selalunya nak pergi mana? Pergi berjalanlah kan..takkan nak duduk rumah aje, boring pulak. Alang-alang cuti panjang sikit, panjang jugaklah langkah, pergilah tempat jauh sikit..Singapura ke Thailand ke Indonesia ke. Bolehlah kenal-kenal budaya jiran serumpun, amik tau cara hidup diorang, makanan apa best dan sebagainya..


Bercuti Dalam Malaysia Pun Okay Kan?

Masa ni duk tengok lembu di Desa Dairy Farm, Kundasang :D


kalau takde passport pun takde hal, boleh jugak melancong dalam negara. Sabah Sarawak misalannya, ada banyak jugak tarikan menarik untuk korang. Lagi pulak sekarang ni ada social media bagai, member-member post gambar berjalan, travel sana sini, buat bakar line je kan. kau pun kenalah rancak travel, live the life kan. Takde duit nak travel? Kumpul duit , menabung la . sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan? Sebenanrnya takde alasan untuk tidak bercuti. Mahu tau tak je.

Aku pun cuti panjang tahun lepas sempat bercuti ke Kundasang Sabah. Sejuk dan nyaman je rasa, dengan pemandangan yang sangat cantik. Memang terasa nak kesana lagi. Tapi tahun ni aku rancang nak ke Pulau Redang di Terengganu. Jatuh hati tengok gambar-gambar laut dan pemandangan yang cantik dekat sana.


Pulau Redang.. nak tengok penyu ! Gambar:google



Tak leceh pun nak rancang percutian

Bila dah ada keinginan untuk bercuti,  mesti benda-benda ni akan berlegar-legar dalam kepala korang macam ni kan?

“Nak pergi mana ea. Tempat apa best ea. Yang boleh ambik gambar lawa-lawa ke”

“Nak tido mana, homestay ke hotel ke chalet ke. Mana nak tau hotel apa yang best, murah.”

“Nak spend sikitlah kat hotel. Ambil besar sikit untuk family / kawan-kawan. Tapi macam mana nak tau hotel ni ada features apa. Nak call hotel malas pulak.”

“Kena book flight lagi. Jenuhnya..nak tengok tiket murah lagi. Nak kena bukak setiap sejam dua jam lagi”

Aku pun sama je macam korang dulu. Tapi sekarang tak lagi dah. Come on guys, Sekarang ni kan semua dihujung jari je!  apa susah susah fikir. Traveloka kan ada!  No more serabut serabut lah!



Dalam Satu Website Macam-Macam Ada!

Kalau korang yang duduk dalam gua tu confirm akan shoot soalan ni...
“Haa apa travel..oka? Travellokar? Eh...amende tu?”

Okeh meh aku cerita sikit kasi tau korang semua. Aku ni dulu pun pening jugak macam korang.   Asal cuti panjang je, pening tak tau nak travel mana. Itinerary tu kekadang rasa macam terlalu leceh. Nak Google lagi, check satu-satu website lagi. Pening weh nak buat research! Lepastu aku jumpalah satu website ni...www.traveloka.com.  Memang baiklah. Semua benda ada dalam satu. UI dia pun senang, friendly..motive kaler biru muda. Chill relax je go around the site.


Macam mana Traveloka ni boleh wujud? Meh aku cerita kat korang :D

Traveloka ni sebenarnya ialah satu company dari Indonesia. Mula beroperasi tahun 2012 dan dibuka oleh Ferry Unardi dan geng, Derianto Kusuma serta Albert Zhang. Idea asal diorang nak bukak Traveloka ni datang dari founder Ferry Unardi, yang stress nak book flight setiap kali nak balik ke kampungnya dekat Padang, Indonesia dari Amerika. Diorang pulang ke Indonesia dari kerja lama diorang kat Amerika semata-mata nak bukak company ni. Bagus betul diorang ni, kalau takde depa nak bukak website ni, aku rasa sampai sekaranglah aku pecah kepala nak book hotellah cari flightlah apalah. Korang pun sama kan? Haha

Tapi dulu diorang ni tak start terus jadi besar macam ni. Diorang buat kecil-kecil je. Masa mula-mula beroperasi dulu, diorang start dengan comparing harga flight ticket dari semua website penerbangan yang ada. Lepastu tahun 2013 baru diorang offer servis untuk book tiket flight. Setahun kemudian baru bukak servis untuk reserve hotel, chalet, homestay dan yang sewaktu dengannya.

Then diorang pun tak terus start kat Malaysia dulu. Diorang mula kat homebase diorang kat Indonesia, pastu baru mula spread ke Malaysia dan negara-negara Asean yang lain macam Thailand, Filipina, Vietnam dan negara jiran Singapura. Daripada team kecil, sekarang dah sebesar 400 orang untuk handle operasi serantau. Slow slow orang kata.


Website yang selamat dan boleh dipercayai. Bukan scammer!

Daripada sejarah Traveloka ni, korang boleh nampaklah yang diorang ni ada proven track record dan kepakaran untuk memudahkan semua urusan travel korang, daripada informasi tentang tempat yang korang nak pergi, hal-hal penerbangan pergi dan balik, penginapan dan lain-lain.

Cukup lengkap pakej diorang ni. Dan semuanya semudah bukak website Traveloka, bukak akaun dan taip je mana korang nak travel. Lepas dah scroll scroll, browse dan jumpa hotel dan flight yang confirm puas hati, boleh check out terus dan bayar online guna kad. See? Semudah tu je kan? Takde lagi kusut-kusut memikirkan cemana nak manage iti nak travel tu !!


Cara-cara merancang percutian menggunakan Applikasi Traveloka di Android
Sebabkan aku rajin harini, meh aku ajar korang cara-cara menggunakan apps Traveloka ni :

1) Install Apps Traveloka di Playstore






2) Lepas sign up dan login, korang akan di bawa ke home page. Boleh start search flight dan hotel





3) Pilih lokasi flight/hotel yang anda inginkan..contohnya kat sini, aku cari untuk Pulau Redang pada 10 Oktober 2018



4)  Isi details peribadi, dan bayar!

See...mudah sangat kan? Kalau ade sebarang masalah ataupun pertanyaan, korang jangan risau sebab Traveloka careline di buka 24 jam! So sangat memudahkan tau!

Jadi...kalau korang tengah plan nak travel tapi takmau rasa serabut Google here Google there, pergi dekat browser korang, bukak je website Traveloka. Takpun download je app Traveloka dekat  Android Playstore macam dekat atas tu bagi sesape yang pakai phone Adroid atau Apple App Store bagi sesiapa yang pakai iPhone. Settle dan dijamin kerja-kerja merancang travel korang tu semestinya jadi mudah dengan adanya Traveloka ni. Tinggal nak packing je lepastu travel mode ON! semestinya dengan Traveloka.



Saturday, May 26, 2018

Selamat Hari Lahir buat insan teristimewa

May 26, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Tanggal 26 Mei, menjadi salah satu tarikh kesukaan aku. sebab apa? sebab pada tarikh ini merupakan tarikh yang sangat istimewa, untuk orang paling istimewa dalam hidup aku. Tanpa dia, takkan ada aku di dunia ni. 

Dengan dia aku belajar segalanya, dengan dia juga aku belajar erti cinta sesama manusia. Dengan dia juga lah, aku menjadi seseorang yang berguna seperti sekarang ni.

Insan itu tidak lain dan tidak bukan ialah..


SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN BUAT IBUKU YANG TERCINTA 


my beautiful lovely mum! 


Aku sentiasa mendoakan ibu supaya dikurniakan kesihatan yang baik, semoga bahagia selalu dan semoga hati ibu sentiasa senang dan tenang. Semoga Allah swt sentiasa melindungi Ibu daripada segala bencana dan bahaya. Sesungguhnya aku tersangat sangat sayangkan ibu. Walaupun aku seorang anak yang tak pandai tunjukkan kasih sayang, tapi aku harap ibu tahu betapa tingginya kasih sayang dan cinta aku pada ibu. 

Ibu merupakan ibu yang paling baik dan terbaik di dunia. I love you so much ibu..


Friday, May 25, 2018

Sampai ke Hari Tua - Aizat Amdan

May 25, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua! Wahhh lama betul tak menaip rasanya. dah seminggu! Sebenarnya aku baru habis berkursus tau. Bukan sebagai peserta, tapi sebagai urusetia. Urusetia letih berganda tau! Nak urus itu, nak urus ini, memang penat sangat.

Btw, tadi masa drive untuk balik ke rumah, dalam radio terdengar lagu Aizat Amdan ni, terus jatuh cinta dengan lagu ni. Balik rumah terus buka dan ulang dan ulang lagi sampai berapa kali entah. Kenapa lah aku baru tau ade lagu sweeettt macam ni ?  haha!


Ok, lets check it out!

Aizat Amdan - Sampai ke Hari Tua

image by google




jika ku radio
dan engkau lagunya
dan aku putarkan
hingga semua terleka

begitulah kita
ditakdirkan
untuk bersama

jika
ku air wudhumu
menjadi serimu
dalam lima waktu

jika
kau kuat percaya
akulah jodohmu
jagamu selalu

menarilah sayang
di hari bahagia
di bawah bulan bintang
kasih kita berdua

jangan bimbang sayang
kita harungi bersama
berdua selamanya...

sampai ke hari tua
mencintaimu..

kaulah watak utama
dalam setiap drama
yang sering dimainkan
menjadi kegilaan
begitulah kita
ditakdirkan untuk bersama

jika..
ku air wudhumu
menjadi serimu
dalam lima waktu

jika..
kau kuat percaya
akulah jodohmu
jagamu selalu

menarilah sayang
di hari bahagia
di bawah bulan bintang
kasih kita berdua

jangan bimbang sayang
kita harungi bersama
berdua selamanya...

sampai ke hari tua
mencintaimu....

jangan bimbang sayang
kita harungi bersama
berdua selamanya..

sampai ke hari tua....

hingga ke akhirnya
kaulah cinta terindah
engkaulah satunya
sampai ke hari tua

menjadi milikku
hingga ke hujung nyawa
mencintai mu....
mencintai mu....
mencintai mu....

Saturday, May 19, 2018

Nak tahu resepi spaghetti bolognese cara aku yang mudah, cepat, simple dan lazat?

May 19, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Salam Ramdahan semua :D
Semoga di bulan yang mulia ini semua doa-doa kita dimakbulkan. Amin..

Korang masak apa untuk berbuka harini? semalam aku masak spaghetti je, sebab bahan-bahan semua ade kat dapur. Harini tak pasti lagi, hehe wait and see je la nanti. Ada sesape peminat spaghetti mcm aku kat sini? meh aku sharekan resepi spaghetti cara aku. Lets check it out!


pic dari google je, sebab semalam lupa nak snap, dah tak tahan nak berbuka :D


Resepi spaghetti bolognese cara aku yang mudah, cepat, simple dan lazat

Bahan-bahan : 

Mee spageti 
2 tin Sos Spageti 
Ayam/ Daging Kisar 
Hotdog - Potong kecil/ potong dadu
Bawang Besar - Potong dadu
Bawang kecil- potong dadu
Cheese keping - potong kecil
Tomato Cherry


Cara-cara

Spaghetti
1. Rebus dulu spaghetti tu, jangan lupa letak minyak sikit untuk pastikan spaghetti tu tak melekat sesama sendiri - Aku suka guna yang jenis Angel Hair, lagi halus dari mee spaghetti biasa. 2 minit je dah siap!

Tak tau yang mana? nak tengok gambar kat bawah. aku suka beli yang Brand Kimball sebab murah :D

pic dari google


Penyediaan Sos Bolognese

1. Panaskan minyak dalam periuk
2. Masukkan bawang besar dan putih yang dah dipotong dadu sampai naik bau
3. Masukkan ayam kisar dan hotdog sampai masak (boleh masukkan air panas sikit)
4. Masukkan sos spaghetti (Biasanya aku suka guna yang brand Prego, cendawan + Tradisi )
5. Masukkan tomato cherry
6. Tabur cheese atas sos dan kacau rata.
* kalau tak suka pekat, sila masukkan air lagi tau

Brand pilihan aku untuk sos pasta /pic:google

Tadaaaa. da siap! senang sangat lah. sesuai untuk yang pemalas kurang rajin macam aku ni :D




Friday, May 18, 2018

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak bagi Negeri Selangor Tahun 2018

May 18, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Alhamdulillah, dapat kita bersama-sama menyambut Bulan Ramadhan yang penuh mulia pada tahun ni. Macam mana dengan puasa dan amalan masing-masing? Semoga segala amalan kita diterima Allah swt.




Jika tiba bulan Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu semua syaitan (HR. Bukhari dan Muslim).


WAKTU BERBUKA DAN IMSAK SELANGOR

Siapa yang sahur dan berbuka dekat Selangor macam aku tahun ni? kita geng! Jom semak sama-sama tarikh berbuka dan Imsak bagi negeri Selangor, supaya korang taklah berbuka awal dan terlepas sahur! 

Zon 1: Gombak, Petaling / Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat dan Sepang




Zon 2: Kuala Selangor dan Sabak Bernam




Zon 3: Klang, Kuala Langat



Semoga jadual di atas menjadi panduan dan rujukan yang berguna buat korang semua. Selamat berpuasa!


Tuesday, May 15, 2018

Shuhaidasaad.com 2nd Giveaway

May 15, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Malam nin terasa nak join segmen/giveaway, so masa blogwalking blog sahabat-sahabat blogger ni, terpandang GA ni, so jom cuba nasib. Mana tau dapat hadiah duit cash ni, boleh tambah tabung duit raya kan? hehe

so dengan lafaz bismillah..


untuk join sekali, klik je banner atas ni okey ;D

Monday, May 14, 2018

Penjawat Awam tidak Perlu bimbang akan desas desus hilang jawatan

May 14, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Bahang kehangatan PRU-14 masih terasa pada semua orang, begitu juga dengan penjawat awam seperti aku. Bila banyak desas desus yang mengatakan akan ada penjawat awam seperti kami ini dilucutkan jawatan, memang amat membimbangkan. Tapi Alhamdulillah, bila PM umumkan yang saiz penjawat awam tidak akan mengecil, memang sangat-sangat lega rasanya. Yelah, apa lah nasib kami kan kalau diberhentikan?

Tun Dr Mahathir Mohamad ketika sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana hari ini. - Foto Bernama

Memetik laporan daripada Astro Awani :

PUTRAJAYA: Penjawat awam dalam negara boleh menarik nafas lega tentang kedudukan mereka apabila Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad mengesahkan bahawa pekerja-pekerja kerajaan tidak akan digugurkan walaupun beberapa perubahan dalam agensi kerajaan akan dilakukan.

“Kita tidak akan gugurkan penjawat awam setelah mereka bekerja.

“Kita akan cari satu cara lain untuk mereka terus bekerja, contohnya dipindahkan ke agensi-agensi yang berlainan,” kata beliau dalam satu sidang media di ibu negara.



Beliau menambah, sewaktu kerajaan mengecilkan saiz penjawat awam dahulu, jabatan-jabatan kerajaan dipindahkan ke syarikat swasa dan diambil pekerja sebagai pegawai tertentu.

Tun Dr Mahathir turut memberi contoh, sewaktu penswastaan Telekom, kakitangan Telekom dipindahkan ke syarikat swasta dan hal itu mengurangkan pekerja dalam kerajaan. 

Isu tersebut timbul apabila terdapat kebimbangan oleh penjawat awam susulan pengumuman oleh beliau untuk mengecilkan saiz kabinet.

Dalam sidang media itu juga, Tun M akan melalui proses perundangan melalui Lembaga Pengampunan Diraja bagi membebaskan Datuk Sri Anwar Ibrahim.

Sunday, May 13, 2018

Selamat Hari Ibu : Kasih ibu membawa ke syurga

May 13, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat Hari Ibu buat dua orang kesayangan, Ibuku Maskinah Slamat dan Ibu mertuaku Zaiton bt Nawi. Tak ternilai jasa ibu di dunia ni dan takkan mampu aku balas walaupun sejuta pelangi yang aku beri. Terima kasih atas semua pengorbanan dan kasih sayang yang diberi, semoga sentiasa berada di bawah lindungan Allah swt selalu..

SELAMAT HARI IBU


Ibu yg cantik

mama mertua (: 


IBU

Ketika tubuhku dibaluti rasa cemas
Tanganmu lah yang siap memberiku kehangatan
Meski letih raga mu tak henti bercucuran

Aku tau ibu kau letih
Namun tak pernah kau tanggalkan sedih di wajahmu
Banyak makna tersirat
Yang tak bisa kuartikan lewat kata
Terkadang senyum mu palsu
Dan aku baru menyadari itu sekarang
Tanpa letih, dan tanpa lelah
Kau haturkan satu persatu kata demi menggugah jiwaku
Meski terkadang kau merasakan sakit atas
Semua perilaku yang kulakukan
Namun tak pernah engkau simpan dendam di dalam hatimu

Engkau tempat ku mengadu setelah Allah
Selalu memberikan yang terbaik
Kau tak pernah ingin aku tau jika ada air mata dibalik senyum hangatmu
Karena kelakuan ku yang tak pernah kau inginkan
“Waah, masakan ibu enak”
Kalimat singkat terdengar menyenangkan

Ya, anakku sedang duduk manis menikmati
Sepiring nasi berlauk kari kesukaanya
Dan semua ini berkat ibuku
Dengan telaten melatihku memadukan
Bahan dapur agar istimewa

Terimakasih ibu, pelajaran yang tak ada di sekolahan pun
Bisa membuatku bahagia
Menjadi seorang ibu karena engkau
Bu, bisakah kau terus menganggapku anak kecilmu?

Jangan suruh aku menjadi dewasa
Karna hanya denganmu aku dapat mengadu
Ketika perjalanan hidup ku sulit terasa

Ibuku, setiap apa yang ada padamu
Adalah doa untukku
Untuk kebaikan anak-anakmu
Aku pun akan selalu berbisik kepada bumi
Agar suara ku terdengar sampai kepada Ars-nya
Dengan selalu ku menyebut nama mu
Ibuku, kau lah syurgaku…

Ibu… engkau lah pahlawanku yang nyata
Tanpamu, aku bukanlah apa-apa
Tanpamu, aku tidak bisa menginjak dan mengerti dunia
Sungguh, keikhlasan mu mengajarkan ku
Untuk lebih berusaha
Berusaha untuk menjadi pahlawan
Keluargaku nantinya

Terimakasih banyak bu…
Karena telah menjadi pahlawanku
Karena mu aku tahu bagaimana sang ibu
Harus bertindak

Itu pelajaran pertamaku sebelum aku tau
Rasanya menjadi “ibu”
Karena tidak semua pengalaman adalah gurunya
Tapi kaulah guruku yang seutuhnya

Ku tau jasamu tak terbalas
Dan hanya doa anak sholih sholihah
Yan mampu sampai kepadamu
Semoga doaku senantiasa tersampaikan
Karena tak ada jalan lain jika aku tak bisa
Lagi bertemu ibu
Kecuali lewat jalan doa

Ibu…
Kudoakan untukmu selalu
Kelak kau akan berada dalam syurganya
Dan itu adalah imbalan untukmu atas semua
Pengorbanan yang kau berikan

**Puisi Oleh Nila Richma, Kiya Ziza, Dhani Almurhif, Neng Upit, Gubuk Kata, Rhany HN, Ramadhan, Sischa Ardiati

Saturday, May 12, 2018

Sejarah tercipta dan janji 100 hari pentadbiran kerajaan baru

May 12, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

9 Mei sejarah tercipta

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14, Pakatan Harapan memenangi 113 daripada 222 kerusi Parlimen bagi membentuk kerajaan Persekutuan yang baharu.


Sejarah tercipta pada Pilihanraya ke-14 pada 9 Mei yang lepas. Aku dan ramai lagi netizen tak jangka sehebat ini kemenangan Pakatan Harapan menewaskan Barisan Nasional (BN). Alhamdulillah, dengan sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan di Malaysia ni, akhirnya suara dan pilihan rakyat mampu mengubah segala-galanya, dan Pelantikan Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ketujuh dah pun diperkenankan oleh Yang Dipertuan Agung (YDPA). Rata-rata yang aku jumpa kebanyakannya gembira dan berharap akan ada perubahan yang terbaik untuk masa depan generasi yang akan datang.


Peralihan kuasa yang aman damai

Alhamdulillah, majlis angkat sumpah Tun M sebagai Perdana Menteri yang ketujuh sempurna dilaksanakan pada 10 Mei 2018 dalam lebih kurang jam 9.40 malam. Ada sumber yang menakutkan dan memomokkan rakyat kononnya bakal ada rusuhan dan kekecohan, tapi tidak. Aman damai tenteram je Malaysia aku tengok. Semua orang melakukan rutin harian seperti biasa, seolah-olah takde apa yang berlaku pun. 

Tun Dr Mahathir Mohamad mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 di hadapan Yang di Pertuan Agong, Sultan Muhammad V di Balai Rong Seri, Istana Negara pada 10 Mei 2018 - sumber gambar : bharian.



Janji Kerajaan PH - 100 hari pertama pentadbiran 

Aku perhatikan di laman sosial khususnya Facebook, ada yang dah mula menuntut janji 100 hari daripada kerajaan baru. Ade yang bising-bising kenapa masih ada gst, kenapa minyak harga tak turun macam yang dijanjijkan dan macam-macam lagi. 

Well, aku rasa nak je ketuk kepala diorang tu. Haha! Tun M baru je angkat sumpah sebagai Perdana Menteri, kabinet belum sepenuhnya dibentuk lagi, netizen dah mula dah nak demand macam-macam! Sabarlah sikit wahai netizen.. semua ni perlukan masa dan planning yang teratur dan strategik. Sejak 5 tahun lepas dah sabar kan, takkan la 100 hari yang singkat ni tak boleh nak sabar? 

Janji kerajaan untuk 100 hari pertama pentadbiran


Harapan aku sebagai rakyat Malaysia

Harapan aku lebih kurang sama macam harapan yang lain nya, semoga dengan pemerintahan Tun kali kedua ini membawa 1001 sinar kepada semua rakyat Malaysia dan membawa perubahan yang terbaik untuk generasi akan datang. Aku doakan semoga Tun sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik dan seterusnya mampu menjadi role model kepada semua.

Amin.. InsyaAllah.. 

Tuesday, May 8, 2018

Aktifkan diri anda Bersama Safi Shayla - Pakar rambut wanita bertudung

May 08, 2018
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua pembaca (:

RELAUNCH SAFI SHAYLA PADA 3 MEI 2018 DI DISTRICT 21 IOI MALL PUTRAJAYA

Alhamdulillah, pada khamis yang lepas aku berpeluang untuk menyertai majlis relaunch Safi Shayla di District 21. Seronok sebab dapat jumpa ramai blogger-blogger yang aku tak pernah jumpa lagi, plus dapat masuk free kat sini. Lepas ucapan dan gambit pelancaran, kami di bahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut tag yang kami terima semasa pendaftaran. Aku dapat grouping dengan kumpulan BIRU. hehehe teringat pulak rumah sukan masa sekolah dulu dulu.

Seronok sangat ! Bermacam-macam aktiviti yang kami buat masa relaunch ni. We all have fun kat sini. Thanks safi shayla!



Gambit peancaran

Orang-orang kuat ni

Zumba dulu sebelum main games!


Geng rumah biru!

Rumah biru menang kategori Energetic dan Aktif


 Mula-mula fikir scary naik ni, tapi best rupanya! haha

Ni dekat trampoline yang boleh lompat-lompat tu. best!


ok, dah cuci mata dengan gambar games, jom kita baca pulak apa yang istimewanya Safi Shayla ni. Lets check it out!

AKTIFKAN DIRI ANDA BERSAMA SAFI SHAYLA - PAKAR RAMBUT WANITA BERTUDUNG

Pada era yang moden ini, masa merupakan sesuatu yang amatlah penting dan tidak boleh dijual beli. Oleh kerana dunia yang semakin pesat membangun dan masa tidak menunggu sesiapa pun, ramai diantara golongan wanita terutamanya yang bertudung sering menghadapi masalah rambut rapuh dan kegatalan kulit kepala. Ini boleh berpunca dari pelbagai faktor antaranya kekalutan dan tekanan bekerja mahupun kekotoran dan habuk akibat pencemaran.

Keyakinan diri adalah kunci utama bagi golongan wanita untuk menjalankan tugasan seharian dengan lebih berkualiti dan bertenaga. Oleh sebab itu, golongan  wanita yang bertudung mahupun tidak, kini usah risau, gentar mahupun kecewa kerana SAFI yang merupakan rangkaian produk Halal yang terbesar di dunia dalam produk penjagaan diri memahami masalah yang dihadapi oleh golongan tersebut. SAFI telah mengeluarkan rangkaian lengkap produk penjagaan rambut wanita bertudung – SAFI SHAYLA.  Produk ini bukan hanya ditambah baik di dalam variasi syampu tetapi SAFI SHAYLA kini memperkenalkan Mist 2 dalam 1 Rambut & Hijab, Serum Rambut dan Minyak Rambut yang membantu golongan wanita bertudung dengan penjagaan rambut yang rapi untuk memberikan rambut yang sihat dan bersinar.

FORMULASI BARU DARI SAFI SHAYLA


SAFI SHAYLA kini mempunyai formulasi baru yang mengandungi 1001 manfaat Habbatus Sauda dan kebaikan Micro Bamboo Charcoal. Habbatus Sauda merupakan ekstrak yang digunakan sejak zaman dahulu lagi dan dipercayai dapat memberikan manfaat kepada penggunanya. SAFI memperkenalkan Habbatus Sauda di dalam produknya kerana ia dapat membantu mengurangkan kegatalan kulit kepala dengan cara mencegah penghasilan bakteria. Tambahan pula, Habbatus Sauda dapat mengekalkan rambut sihat kerana ia dapat menghindari keguguran rambut dan membuat rambut lebih lembap dan bersinar. 

Micro Bamboo Charcoal membantu menghilangkan toksin daripada kulit kepala, mengurangkan rambut berminyak dan memberikan sinar kepada rambut. Dengan mengeluarkan minyak dan kotoran, Micro Bamboo Charcoal menjadikan rambut lebih lebat dan pada masa yang sama dapat mengawal bau rambut. Bau rambut merupakan sesuatu yang penting untuk golongan wanita bertudung kerana ia dapat meningkatkan keyakinan diri.

SAFI SHAYLA kini mengeluarkan rangkaian produk syampu yang baru yang bukan sahaja mengandungi formulasi  Habbatus Sauda dan Micro Bamboo Charcoal tetapi ia juga disertakan dengan pembungkusan baru yang menarik di dalam pelbagai saiz dan disertakan juga dengan haruman yang menyegarkan. Menariknya, haruman ini, ia dapat dapat bertahan selama 48 jam.

Pakar dalam penjagaan diri, SAFI SHAYLA memahami masalah yang menghantui golongan wanita bertudung kerana sudah ramai wanita yang kecundang apabila berhadapan dengan soal penjagaan rambut. Dengan rangkaian produk terbaru ini, SAFI SHAYLA ingin membantu golongan wanita bertudung untuk merasa lebih yakin dengan diri bagi mengejar impian dan cita-cita setinggi gunung, tidak kira di dalam bidang apa sekalipun. Golongan wanita ini dapat mencapai impian bukan sekadar dengan menggunakan syampu yang baharu tetapi juga dengan bantuan rangkaian penjagaan rambut  syampu  Mist 2 dalam 1  Rambut & HIjab, Serum Rambut dan Minyak Rambut untuk mendapat rambut ikal mayang dan kulit kepala yang sihat.


2 IN 1 RAMBUT DAN HIJAB MIST LAIN DARI YANG LAIN



Mist 2 dalam 1 Rambut HIjab boleh disembur terus ke rambut atau hijab kerana sifatnya yang cepat kering. Berbeza dengan produk lain di pasaran yang meninggalkan kesan, jangan khuatir kerana produk ini tidak meninggalkan sebarang kesan ke atas rambut ataupun hijab. Bagi wanita moden, SAFI SHAYLA Mist 2 dalam 1  Rambut & HIjab sangat sesuai dalam kehidupan seharian kerana ia meninggalkan haruman yang menyegarkan di mana ia dapat bertahan selama 24 jam. Selain itu, ia juga dapat mengekalkan kelembapan rambut, mengembalikan sinar, memberikan lebih kelembutan, bermaya dan membuatkan rambut lebih ringan.

Hasil gabungan ramuan syampu dan serum SAFI SHAYLA ia dapat menghasilkan rambut lebih lembut dan ringan. SAFI SHAYLA Serum Rambut didatangi dengan 2 variasi iaitu – Licin Terurus dan Hitam Menawan.

Minyak rambut SAFI SHAYLA pula dapat memberikan rambut yang lembut serta licin sekaligus memberikan rambut kelihatan sihat serta memberikan keharuman yang berpanjangan.

Setiap variasi produk yang dihasilkan dan diformulasi oleh SAFI SHAYLA adalah untuk melengkapi satu sama lain. Dengan menggunakan variasi produk dalam rangkaian SAFI SHAYLA, ia dapat memastikan golongan wanita bertudung memperoleh lebih keyakinan diri dengan mempunyai rambut selembut sutera dan sihat.

Rangkaian produk SAFI SHAYLA boleh didapati dalam pelbagai saiz dengan harga mampu milik 

1.             Syampu – 160G (RM8.35) / 320G (RM13.65) (8 variasi)


a)  SAFI SHAYLA Syampu Segar & Bermaya – Mengandungi Nano Lipid Enhancer dimana ia dapat melindungi rambut dan mengeluarkan kekotoran minyak pada rambut. Selain itu, ia juga dapat membersihkan kulit kepala dengan lebih berkesan dan hasilnya memberikan rambut rasa segar dan bermaya.

b) SAFI SHAYLA Syampu Licin Terurus – Mengandungi Teknologi Perawatan Rambut Lembut yang dapat meluruskan, melembutkan, melindungi dan mengurangkan rambut kerinting. Ia dapat menjadikan rambut anda lebih
mudah untuk djaga/dimanja.

c)     SAFI SHAYLA Syampu Anti-Kelemumur – Mengandungi Micro ZPT Complex dimana ia dapat mengurangkan 99.9% kulat yang boleh menyebabkan kelemumur hanya dengan basuhan yang pertama.

d)   SAFI SHAYLA Syampu Kawalan Rambut Gugur – Mengandungi Pro-Vitamin B5, protein gandum yang dapat mengukuhkan struktur rambut dan mengurangkan keguguran rambut.

e)   SAFI SHAYLA Syampu Hitam MenawanJuga mengandungi Sheen Lock yang merupakan ejen pengunci kilauan yang dapat membuat rambut hitam
berkilat, sihat, lembut dan mudah diurus.

f)    SAFI SHAYLA Syampu Itch-Kontrol– Mengandungi minyak argan dan mentol yang dapat menyegarkan dan menghapuskan bau di kulit kepala. Minyak Argan dan mentol akan membuatkan kulit kepala terasa sejuk dan segar seperti berada di awang-awangan.

g)  SAFI SHAYLA Syampu Kawalan Minyak– Mengandungi citrus dan mentol dimana ia dapat membantu dalam pengawalan rambut berminyak dengan membersihkan liang-liang roma secara mendalam dan memusnahkan minyak yang berlebihan. Citrus dan mentol juga dapat menghilangkan kekotoran dan menyegarkan kulit kepala.

h)  SAFI SHAYLA Syampu Kawalan Rambut Rosak – Mengandungi amino complex yang membantu dalam pemulihan rambut rosak dengan memelihara selaput rambut sekaligus memberikan kelembapan pada rambut.


2.       Syampu pouch – 480G (RM14.65) (5 Variasi)
a)  SAFI SHAYLA Syampu Kawalan  Rambut Gugur
b) SAFI SHAYLA Syampu Segar Bermaya
c) SAFI SHAYLA Syampu Itch-Kontrol
d) SAFI SHAYLA Syampu Anti-Kelemumur
e) SAFI SHAYLA Syampu Licin Terurus


3.       Syampu pump – 520G (RM19.90) (5 Variasi)
a) SAFI SHAYLA Syampu Kawalan Rambut Gugur
b) SAFI SHAYLA Syampu Segar Bermaya
c) SAFI SHAYLA Syampu Itch-Kontrol
d) SAFI SHAYLA Syampu Anti-Kelemumur
e)  SAFI SHAYLA Syampu Licin Terurus


4.    SAFI SHAYLA Mist 2 dalam 1 Rambut dan Hijab – 100ML (RM17.90)

        Terdapat dua variasi iaitu Licin Terus dan Hitam Menawan. Kedua-dua variasi SAFI SHAYLA Mist 2 dalam 1 Rambut dan Hijab mengandungi Habbatus Sauda Organik, perapi asas semulajadi, Pro-Vit B5 dimana ia membekalkan rambut dengan nutrisi,anti-bakteria, perlindungan dari cahaya matahari, memberi kelembapan, mengembalikan sinar, menghindari rambut rosak dan pada masa yang sama ia membuatkan rambut lebih lebat dan sihat.


5.       SAFI SHAYLA Serum Rambut – 50ML (RM17.90)



Juga terdapat dalam dua variasi

Formulasi SAFI SHAYLA Serum Rambut mengandungi:

a)     Minyak organik Habbatus Sauda – Memberikan perlindungan UV, membekalkan nutrisi untuk rambut yang mengandungi anti-bakteria

b)    Minyak Moroccan Argan Organik – Kaya dengan vitamin, mineral dan anti-oxida yang dapat membantu dalam hidrasi rambut. Dengan itu ia dapat menghasilkan rambut yang lebih lembut dan mengurangkan kerosakan rambut rapuh dengan meningkatkan keanjalan rambut. Pada masa yang sama ianya dapat memulihkan kilauan rambut.

c)      Minyak Zaitun Asli – Menyegarkan kembali rambut kering, kusam dan kerinting.

d)     Minyak Vitamin E – Mengekalkan rambut yang kuat dan sihat kerana minyak vitamin E mengandungi anti-oxida yang dapat meneutralkan radikal di rambut.


6.       SAFI SHAYLA Minyak Rambut – 100ML (RM11.90)



         SAFI SHAYLA Minyak Rambut difomulasikan dengan Habbatus Sauda organik dan juga Minyak Zaitun asli. SAFI SHAYLA Minyak Rambut mempunyai 3 variasi iaitu:-

a)    SAFI SHAYLA Anti-Kekeringan – Mengandungi Vitamin E, A & C yang dapat menjadikan kulit kepala lebih sihat dan melindunginya daripada sinaran  cahaya matahari.

b)    SAFI SHAYLA Kawalan Rambut Gugur – Mengandungi minyak argan yang membantu memberikan rambut kelihatan lebih bersinar dan mengurangkan rambut rapuh.

c)    SAFI SHAYLA Anti-Kelemumur – Mengandungi ajen anti-kelemumur dan mentol di mana ia berkesan dalam mengurangkan kelemumur, kegatalan kulit kepala dan kulit kepala yang berminyak. Berbeza daripada 2 minyak rambut yang disebutkan di atas, minyak rambut SAFI Shayla Anti_Kelemumur dipakai sebelum mencuci rambut. Urutkan secara perlahan-lahan minyak rambut di permukaan kulit kepala hingga ke hujung rambut. Biarkan selama 3 – 5 minit, kemudian basuh dan bilas bersama rangkaian produk syampu SAFI SHAYLA.

Rangkaian penjagaan rambut SAFI SHAYLA melengkapi antara satu sama lain dan ia dapat membuahkan hasil yang baik bagi golongan wanita bertudung atau pun tidak.  SAFI SHAYLA ini sangatlah bersesuaian bagi semua golongan wanita daripada wanita bekerjaya sebagai pemain drum, pemain papan luncur, pengajar zumba ataupun penunggang jet-ski kerana SAFI SHAYLA mengurangkan kegatalan dan masalah kulit kepala berminyak sambil meninggalkan kesan haruman sepanjang hari.

Rangkaian produk SAFI SHAYLA adalah dalam lingkungan harga mampu milik dan memiliki sijil halal. SAFI SHAYLA boleh didapati di pasaraya besar, pasar raya dan juga di laman web dalam talian. Untuk keterangan lanjut mengenai produk SAFI, sila log masuk ke laman sesawang Facebook SAFI, www.facebook.com/SAFIMY , laman sesawang Instagram di SAFI@safimalaysia dan Chanel SAFI di Youtube iaitu www.youtube.com/safimalaysia