Sunday, September 29, 2019

TTC JOURNEY I PART 7 : CLOMID 150MG , INJECTION PREGNYL DAN RESULT

September 29, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Dah lama kan tak update tentang TTC Journey ? Ramai yang mesej  personal dekat Instagram dan komen dekat Blog tanya kenapa tak update2 lagi? Aku minta maaf tau.. bukan taknak update tapi adalah sebab tertentu yang buatkan aku rasa terbantut nak update tentang perjalanan TTC. But lepasni InsyaAllah aku akan selalu update. Untuk korang yang baru baca entri ni, boleh baca entri lepas-lepas dulu. Klik je dekat bawah ni okey (:



Dalam entri yang lepas aku ade ceritakan yang aku makan Clomid 100mg, jumpa telur yang matang tapi tak berjaya conceive, So next appointment ni Dr bagi aku Clomid 150mg, banyak sikit dos nya daripada cycle yang lepas. Jom ikut Kronologi di bawah : 

29 Januari 2019
PBBR Presint 8
FT D10 / CD10

Result untuk CD10
Saiz ET (Dinding Rahim) : 5mm
Ada 4 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 13.5mm dan 9mm kiri : 12.5mm dan 12.5mm
Memandangkan telur belum cukup matang, so kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 12.


31 Januari 2019
PBBR Presint 8
FT D12 / CD12

Result untuk CD12
Saiz ET (Dinding Rahim) : 10mm
Ada 3 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 18.5mm  kiri : 14.5mm dan 15.5mm
Memandangkan ade telur yang dah matang di sebelah kanan, jadi doktor inform akan buat injection pada hari ni juga. So kena pergi ambil ubat untuk injection tu di Farmasi di Aras 3 dan serahkan pada nurse.

Prosedur sama macam entri-entri yang lepas, nurse akan cucuk ubat di perut dan inform kita untuk bersama suami dalam masa 36 jam . If inject jam 10 pagi, Jam 10 malam esok perlu bersama suami, Kemudian setiap selang 2hari selepas itu perlu bersama (:

RESULT
Akhirnya..period turun dengan jayanya 
Gagal misi kali ini
teruskan makan clomid 150mg lagi untuk next cycle 





1 April  2019
PBBR Presint 8
FT D11 / CD11

Result untuk CD11
Saiz ET (Dinding Rahim) : 6.9mm
Ada 5 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 10mm dan 8.5mm kiri : 15mm,14.5 dan 8.6mm
Memandangkan telur belum cukup matang, so kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 13.


3 April 2019
PBBR Presint 8
FT D13 / CD13

Result untuk CD13
Saiz ET (Dinding Rahim) : 9.2mm
Ada 5 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 13.3mm dan 11.4mm  kiri : 20mm,18mm dan 8,6 mm.
Memandangkan ade 2 telur yang dah matang di sebelah kiri, jadi doktor inform akan buat injection pada hari ni juga. So kena pergi ambil ubat untuk injection tu di Farmasi di Aras 3 dan serahkan pada nurse.

Prosedur sama macam entri-entri yang lepas, nurse akan cucuk ubat di perut dan inform kita untuk bersama suami dalam masa 36 jam . If inject jam 10 pagi, Jam 10 malam esok perlu bersama suami, Kemudian setiap selang 2hari selepas itu perlu bersama (:

RESULT
Gagal lagi misi kali ini

Untuk next cycle, Doktor tak nak bagi clomid lagi dah. Doktor advise untuk turunkan berat badan sehingga BMI bawah 30 baru datang untuk next session. Mungkin IUI kot? sebab dulu doktor cakap try 3 kali clomid, then akan proceed dengan iui.

Sekarang BMI aku 32.1, perlu kurangkan lebih kurang 7kg untuk set next appointment. Masa aku taip entri ni baru berjaya kurangkan 2kg. Doakan aku berjaya untuk kurangkan berat badan ye kawan-kawan. 

Jumpa lagi next Journey seterusnya (: 






Wednesday, September 25, 2019

Dah jadi Bokitta Lover?

September 25, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Semua orang mesti ada jenis tudung kegemaran kan? Macam aku dulu masa single dan kurus suka sangat pakai bawal kangaroo. Bila dah kahwin, rajin pakai shawl pula. Sekarang ni dah upgrade sikit pergi ke instant dan Instant pilihan semestinya Bokitta! hehe..

google pic

Mula-mula saje nak try Bokitta sebab nak pakai masa hari Raya Aidilfitri haritu. Sekali bila dah sarung kat kepala, rasa jatuh cinta terus sebab material dan keselesaan dia. Lagi pula kita tak payah pin dekat dagu. so dagu takdelah rasa gatal-gatal semua tu.

Bokitta ade 4 saiz. Voila, Voila Maxi, Chic dan Chic Maxi. Aku selesa pakai yang paling labuh iaitu Chic Maxi, sebab menutup dada dan nampak sopan sebab badan aku berisi kan. Konsep bokitta ni pinless hijab, means tak payah pakai pin. Tapi disebabkan Chic Maxi agak labuh, so aku prefer pin di kiri dan kanan bahu. 

Meh nak tunjuk koleksi Bokitta yang aku beli setakat ni. hehe


Ni pun sebenarnya tengah tunggu Abang poslaju hantarkan Bokitta yang aku baru beli kelmarin. Haha. kebanyakannya memang beli online je daripada butik. Butik bukan jauh sangat dari rumah tapi sebab malas nak rambang mata bila pergi sana, so order online je. Selamat duit. haha. Bayagkan lah kalau sehelai je dah RM139.. fuh. menangis kalau beli banyak. Ni pun dah banyak rasanya ni, 8 helai dalam masa 4 bulan. haha

Kalau korang, korang suka tudung apa? 
jom lah share.


Sampai jumpa lagi next entri nanti (:  

Sunday, September 15, 2019

Wany Hasrita & Dato' Jamal Abdillah - Belenggu Rindu

September 15, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Pertama kali dengar lagu ni dah fall in love.

Bila dengar banyak kali baru faham yang actually lagu ni berkisar tentang seorang ayah yang beri nasihat kepada anak gadisnya dalam percintaan/perkahwinan. It is a very nice song. Yang single dan belum kahwin tu better dengar lagu ni.

Aku suka dengan lirik ni 'Sia-sia jika diturutkan hatimu'.. teringat ibu dan ayah. Ibu selalu bagi nasihat, ayah pun selalu juga kirimkan whatapps nasihat, kadang-kadang ayah sampaikan pada ibu, dan ibu sampaikan pada kami. Allah, kakak rindu..

Jom dengar lagu sambil baca lirik dia

Wany Hasrita & Dato' Jamal Abdillah
Lagu & Lirik: Hael Husaini & Ezra Kong
©2019 FMC Music Sdn Bhd

Kalau benar bagai dikata
Aku rela serahkan semua
Ingin ku dimanja hidup serba mewah

Bukan benar bagai dikata
Godaan manisan pujangga
Dah kita dicipta bukan untuk bermegah

Saat di hanyut asmara
Asmara riang membara
Di jiwa

Sia-sia jika diturutkan hatimu
Yang terleka dibuai kata-kata palsu

Sia-sia jika tak dicuba dahulu
Kerna hatiku di belenggu rindu

Pasrah pasrah pasrah
Bila diperdaya dan terasa
Pedihnya bila
(Hatiku di belenggu rindu)

Kalau benar bagai dikata
Maka sudah dia berpunya
Sungguh tak ku duga begini akhirnya

Saat dihanyut asmara
Asmara riang membara
Di jiwa

Sia-sia jika diturutkan hatimu
Yang terleka dibuai kata-kata palsu

Sia-sia jika tak dicuba dahulu
Kerna hatiku dibelenggu rindu

Hati yang luka raga binasa

Jaga ku sampai sedar semula
Hati yang baik benangkan ia
Tenunkan jiwa dan raga
(Harus bersulamkan cinta)

Sia-sia jika diturutkan hatimu
Yang terleka dibuai kata-kata palsu

Sia-sia jika tak dicuba dahulu
Kerna hatiku dibelenggu rindu

Pasrah pasrah pasrah
Bila diperdaya dan terasa
Pedihnya bila
(Hatiku dibelenggu rindu)

Pasrah pasrah pasrah
(Dihatiku)
(Hatiku di belenggu rindu)

Saturday, September 14, 2019

Himalaya Welness Supplement untuk TTCians : Shatavari dan Goshkura

September 14, 2019
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua 

Selain menjaga pemakanan dan juga senaman secara berkala, kita juga disarankan untuk mengamalkan pengambilan supplement tambahan sebagai pelengkap diet harian. Lagi-lagi dengan cuaca sekarang yang tak menentu, apatah lagi tengah musim jerebu kan sekarang ni. memang kesihatan diri terutama kesihatan dalaman perlu dititik beratkan.

Untuk orang yang tengah berikhtiar untuk hamil (TTC) macam aku dan suami, kami memang mengamalkan pengambilan supplement yang berkaitan untuk dalaman masing-masing. Sejak awal kahwin memang dah amalkan produk dari Himalaya, sebabnya yakin sangat sebab supplement tu dari herba semulajadi, so selamat dan takde kesan sampingan yang buruk sepanjang kami amalkan. Untuk baca serita pasal TTC Journey aku, boleh klik SINI

Himalaya Women Wellness Shatavari


Actually, semasa mula berTTC seawal 3 bulan perkahwinan kami aku memang dah amalkan pengambilan Shatavari ni sebab Shatavari ni memang agak popular dikalangan TTCians, sebab antara khasiatnya mampu stabilkan hormon dalaman wanita, yang dapat membantu meningkatkan kesuburan.Cuma dulu packaging dia lain sikit, sekarang dah upgrade jadi lagi cantik.

Apa yang aku perasan, sejak konsisten amalkan shatavari, sengugut yang teruk aku alami sejak zaman anak dara dulu beransur-ansur hilang dengan sendirinya, dan emosi aku pun senang nak handle. Takdelah rasa nak marah orang je selalu bila tengah PMS. Yelah, hormon tengah tak betul kan masa PMS tu, Selain tu, bila amalkan Shatavari ni, senang nak dapat Positive OPK (Ovuvalation Test) setiap bulan. OPK ni bantu kita detect masa ovulation. Alhamdulillah, memang senang sangat jumpa OPK Positif, tapi rezeki tu je yang belum ada lagi. Soon, InsyaAllah. Allah sebaik-baik perancang kan?

Shatavari ni bukan untuk TTCians je tau, yang bukan ttcians pun boleh amalkan. Antara kebaikan Supplement ni seperti di bawah:
  • Menormalkan rembesan hormon.
  • Membantu dalam penyusuan susu ibu.
  • Melegakan simptom menopause
  • Merawat gejala PMS, melegakan kesakitan dan mengawal kehilangan darah
  • Meningkatkan kesuburan dimana ia menyuburkan organ pembiakan wanita dan mengawal ovulasi.


Himalaya Men Wellness (Goshkura)




Alhamdulillah, beruntung dapat seorang suami yang sangat supportive. Aku ajak pergi rawatan, ikut, Suggest makan supplement pun tak membantah. Suami pun dari dulu memang ada amalkan supllement, tapi bertukar-tukar brand. Katanya tak jumpa lagi Brand yang dekat dihati. Chewah!

So bila restock Shatavari haritu, mata terpandang supplemet Goshkura ni, memang khas untuk kesihatan dalaman lelaki, aku suggest husband untuk cuba. Memandangkan husband ni kerja shift tak menentu, kadang tu dari awal-awal pagi sampai lah ke tengah malam, so nampak muka yang keletihan bila balik dari kerja, emosi pun kadang-kadang tak stabil sampai aku pun naik risau. Kadang sampai demam-demam pun gagahkan diri pergi kerja. Orang workaholic kan, memang jauh berbeza dengan aku yang jenis santai je ni.

Sejak amalkan pengambilan Goskura ni, lebih kurang sebulan lebih dah pun, memang nampak sangat perubahan ketara tu. Bila balik rumah dah tak nampak penat, nampak happy je dapat jumpa isteri comel dia ni, haha! Sama macam aku, emosi dia pun dah boleh kawal. Emosi yang stabil dan badan yang bertenaga tu penting tau untuk conceive. Tu sebagai salah satu ikhtiar untuk TTCians juga. 

Cara Penggunaan


Ambil 1 biji selepas makan. Dimakan dua kali sehari 



Untuk maklumat lanjut korang boleh layari web Himalaya di bawah ataupun media sosial Himalaya.


Thursday, September 12, 2019

You Don’t Know - Katelyn Tarver

September 12, 2019

You Don’t Know - Katelyn Tarver

Semalam sebenarnya aku dah post entri ni, tapi aku rasa ayat-ayat yang diluahkan terlalu kasar, jadi aku decide untuk edit semula.

Lirik lagu ni sama dengan apa yang aku rasakan semalam, tapi tidak untuk hari ini. Aku nak percaya yang semuanya akan baik-baik je, apa  yang jadi milik aku, tetap akan jadi milik aku andai di Izinkan Allah swt. Allah sebaik-baik perancang. 



I know you've got the best intentions
Just trying to find the right words to say
I promise, I've already learned my lesson
But right now I wanna be not okay
I'm so tired, sitting here waiting
If I hear one more "Just be patient"
It's always gonna stay the same

So let me just give up
So let me just let go
If this isn't good for me
Well I don't wanna know

Let me just stop trying
Let me just stop fighting
I don't want your good advice
Or reasons why I'm alright

You don't know what it's like
You don't know what it's like
Can't stop these feet from sinking

And it's starting to show on me
You're staring while I'm blinking
But just don't tell me what you see
I'm so over all this bad luck

Hearing one more "Keep your head up"
Is it ever gonna change?
So let me just give up

So let me just let go
If this isn't good for me
Well I don't wanna know
Let me just stop trying
Let me just stop fighting
I don't want your good advice
Or reasons why I'm alright
You don't know what it's like
Yeah, you don't know what it's like
Don't look at me like that

Just like you understand
Don't try to pull me back
Let me just give us
Let me just let go
If this isn't good for me 

Well I don't wanna know
Let me just stop trying
Let me just stop fighting
I don't want your good advice
Or reasons why I'm alright
You don't know what it's like
Yeah, you don't know what it's like

You don't know
You don't know
You don't know

Yeah, you don't know what it's like
You don't know what it's like
Yeah, You don't know
You don't know
You don't know what it's like

Yeah, you don't know what it's like