Wednesday, August 22, 2018

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

August 22, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Hai semua! Macam mana Raya haji tahun ni? 
Semoga semuanya gembira walaupun di mana sahaja korang berada.



SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA!

Aku dekat kampung sekarang ni, merayakan Aidil Adha bersama-sama keluarga. Tapi raya ni rasa kurang meriah sikit sebab suami kena kerja dan ibu dan ayah nun jauh di Mekah sana sedang menunaikan rukun islam yang ke-5. Semoga ayah dan ibu dapat menunaikan ibadah haji dengan sempurna, kami menanti kepulangan ayah dan ibu ke tanah air. Tak lama je lagi nak balik dah. hihi..

KALI PERTAMA BUAT KUAH KACANG
Raya tahun ni first time aku buat kuah kacang. Ambil resepi dari google dan compare dengan resepi dari google. haha okey lah, tak sesedap ibu buat tapi still ade rasa kuah kacang tu. Okay lah, yang makan pun kata sedap. Tapi tak mahu la reveal resepi kat sini, sebab aku pun tiru resepi orang je kan. Tapi puas hati jugak rasa bila dapat masak sendiri ni. Nanti lain kali boleh buat lagi. InsyaAllah.

KALI PERTAMA BERAYA TANPA AYAH DAN IBU
Rutin raya macam biasa, pagi-pagi dah ke surau untuk sembahyang sunat Aidil Adha dan lepastu balik rumah makan makan dan makan. Haha, bila ibu ayah tak beraya sekali ni kadang dah jadi blur pulak nak buat apa time raya ni. Haha.. maklumlah kali pertama juga beraya di kampung tanpa ibu dan ayah kan, so semuanya serba tak kena je. Aish rindu pulak..

Petang raya tu, aku dan adik-adik pergi jalan jalan jap. Girls Day Out katanya. Yelah, kadang bila balik tu jarang sangat dapat spent time bertiga. So kira macam bonding session jugak lah tadi :D

So apa  cerita hari raya haji korang tahun ni? kalau ade entri boleh la share, nanti aku dtg jengah (: 



Monday, August 20, 2018

CANNIS: A CUMPULSORY APPS IN YOUR SMARTPHONE

August 20, 2018

Assalamualaikum
Good day to all

Hi peeps!
English session today: D

Here I share with you about the new apps called the CANNIS APP.

CANNIS APPS

WHAT IS THE CANNIS APP?

Combining the online e- commerce, online shopping, live broadcast and blockchain, the CANNIS APP has covers daily basic like food, drink, entertainment, clothing, food etc, and stimulates a new wave of business models and drives the new wave of APP.

LAUNCH CONFERENCE 2018

Cannis is headquartered in Kuala Lumpur, Malaysia, and held a global launch conference at the Setia City Convention and Exhibition Center (SCCC) on August 18, 2018. It has a few offices in Taipei, Guangzhou, Hong Kong and Penang, and a technical team in Hangzhou. It is the star of the most promising APP in 2018.


MOU Signing Ceremony

Great performance during the launch conference

THE LEADERSHIP

The chairman of Cannis Group is Her Royal Highness Crown Princess, the sister of Sultan of the Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Al-Haj, who has assisted hundreds of well known companies with very experienced corporate coaching experience. The Vice Chairman, Tan Sri Dato Sri Ong Tee Keat and the Chief Executive Officer is Datuk Dr. Azman Ching.


The chairman of Cannis Group,
Her Royal Highness Crown Princess, the sister of Sultan of the Selangor (Middle)

Tan Sri Dato Sri Ong Tee Keat (Middle)

Ong Tee Keat said that the rapid growth of Chinese social media users, the penetration rate has risen remarkably, and the rise of the blockchain has overturned the current industry and social operation. Blockchain, artificial intelligence and the Internet are among the top three technologies that China needs to strengthen.

"Live broadcast has begun its social networking in 2016. The scale of China's online live broadcast was close to 58 billion yuan. The domestic analysis of China expects that the live broadcast industry will exceed 100 billion yuan in 2018. Today, the live broadcast has become a social phenomenon, and a commercial product too." Said the Vice Chairman

 Booths


The Crowds

He believes that the live broadcast economy, online shopping, and the blockchain, which is regarded as a new technology that will replace the current network economy, will inevitably stimulate a new wave of business models, and Cannis will become a new era of Internet users, a compulsory App in smartphone.

"In China, the market value of online store sales and marketing advertising revenues operated by live broadcasting has surpassed the film industry. The mainland report even more pointed out: influencers are more valuable than movie stars"


U THINK IT, WE BUILD IT


Lots of entrepreneur and professionals from well-known enterprises, venture capital companies, blockchains and network-related fields from various countries such as China, Hong Kong, Indonesia, Cambodia, South Korea, India, Russia and other has attended the grand launch conference of Cannis APP

The main guests attending the conference included the technology, internet and blockchain industries, as well as leaders from the political and business circles, relevant industry associations in China, government agencies and related organizations. They are looking forward about the future development potential of Cannis APP





Guest and Media

The main guests present included the founder, chairman and chief capitalist Aaron Tsai, who is a professional capitalist in assisting Chinese companies to list on the New York Stock Exchange, Nasdaq and GEM, and the president of the Korea Blockchain Association and the World Blockchain South Korea Ambassador Jason H, Guangdong, Hong Kong Economic and Trade Association Chairman of the Foshan Presidium and Foshan CPPCC member Dr. George So, Indonesian tourism and business platform co-founder Robbie Fanggetsu, and Russia CryptoOcean GmbH chief executive and founder Mr. Yuri Myshinskly , and Praneet Kumar, co-founder of the Global Blockchain Foundation from India



SOCIAL MEDIA


Cannis App It is available on google play store but not Apple Playstore yet but you Still can install from http://api.ickapay.com/download/index.html and follow the instructions there.

Website :  www.cannis.app
Instagram :  www.instagram.com/CannisApp
Facebook :  www.facebook.com/CannisApp

.... Malay and English version of Cannis Apps Coming soon! Can't wait! 

Sunday, August 19, 2018

Move on and be strong!

August 19, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Lama dah rasanya tak menaip. Last post 12 Ogos 2018. Kononya haritu azam tahun baru hari-hari nak update blogpost,hmm..  tak tercapai lah nampaknya. Masih ade beberapa entri event dan review yang perlu update segera. InsyaAllah dalam minggu ini aku akan lunaskan semua hutang-hutang blogpost tu.

Sejak dua menjak ni emosi diri sendiri sangat tak menentu. Ada sahaja yang tak kena dengan diri aku ni. Ade je yang aku rasa tak betul dan memberontak dari dalam. Bila kau tengok muka aku macam biasa je tapi dalam hati ni dah berperang dengan bermacam perasaan, macam boleh kena sakit jiwa pulak. Sakit tau bila ade perasaan yang kita tak boleh luah dekat siapa-siapa, Yang kau hanya boleh mengadu pada tuhan, sebab end up kau taknak melukakan hati siapa-siapa pun. Sebab bila aku bertindak, boleh jadi di luar kawalan.

Aku pun tak faham, dulu boleh je handle bila rasa macam ni datang, boleh je usir anasir-anasir negatif yang menjelma macam sekarang ni. Tapi sekarang, seolah-olah aku membiarkan diri diselebungi dengan awan hitam ni. Aku diam dan tak buat apa. Nak menangis, tak boleh. Nak ketawa, tak mampu. Hmm. Mungkin sebab dah jauh dari Tuhan.. Ibadat pun tak menetu, sebab tu hati jadi tak tenteram kan? Ya Allah.. maafkanlah hambamu ini.

Tapi kan, lumrah lah bila ada rasa macam ni kan.. siapa je yang tak pernah ade kecelaruan hati dan fikiran macam aku rasa sekarang kan? Cuma yang membezakan kita situasi dan cara nak hadap tu je.

So, untuk yang senasib dengan aku sekarang ni, jom kita lawan rasa ni dan bangkit. Move on dengan segala masalah-masalah yang mendatang. Face it, jangan menyorok. Nak tak nak memang kita kena hadap sampai selesai.

 Jom jadi kuat sama-sama :D


Sunday, August 12, 2018

Kekasih - Devotees

August 12, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Harini nak share sebuah lagu dengan liriknya. Lagu Kekasih daripada kumpulan Nasyid Dehearty ni dah lama kan, tapi aku suka sangat lagu ni. Lagi-lagi bila yang ade orang yang buat lagu ni dengan background klip video sedutan dari filem UP. 

Dalam filem tu, mereka bahagia sampai kehujung nyawa walaupun tak dikurniakan zuriat. Tapi kesedihan dan kesayuan tu tetap ade walaupun nampak macam gembira kan. Bak kata netizen, zuriat tu lah pelengkap rumahtangga.. Tapi aku pun sendiri takut, macam mana kalau nasib aku pun jadi sama macam klip video ni kan.. Hanya Allah yang maha mengetahui segalanya. 

Semua yang baik datang dariNYA.. Semoga aku juga berpeluang menjadi seorang ummi nanti.





Kasih
Telah terbina sebuah mahligai
Menjadi tanda agungnya cinta kita
Kasih
Telah kubinakan sebuah istana
Menjadi tanda cinta sejati

Mekar menghiasi taman kasih kita
Dan diiringi haruman firdausi
Dikaulah permaisuri di hati suami
Penyejuk mata penenang di hati

Tapi angin yang mendatang
Bagaikan badai yang melanda
Kau pergi dulu tanpa menungguku
Kerna takdir kurelakan jua

Kekasih
Akan kupahatkan doaku
Di dalam lena dan jua jagaku
Kekasih
Akan kusirami pusaramu
Dengan cinta sejati

Oh andai takdir
Kita bersama lagi
Kuingin hidup bahagia bersamamu


Sunday, August 5, 2018

Segmen Bloglist 2018 A Secret Journey

August 05, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



SERBA SEDIKIT TENTANG DIRI ANDA

Terima kasih tuan tanah anjurkan segmen ni. Bila kena bercerita tentang diri sendiri ni rasanya kekok pulak. But to be honest lah kan.. aku seorang yang tak banyak cakap, dan sebenarnya tak berapa suka banyak bercakap. Aku more to observing dan memerhati. Aku hanya akan banyak cakap dengan sesetengah orang je. So. kalau ade yang perasan aku banyak cakap dengan korang, means i am super selesa dengan orang tersebut. haha, tapi aku tak sombong tau. dan aku jugak selalu mulakan perbualan dengan yang baru kenal. Cuma nak bercakap huha huha tu takdelah kot.

Berkenaan dunia blogging pulak, aku dalam dunia ni cuma part time je. ada masa aku nak menaip, aku akan menaip. Ada masa aku tak menaip tapi aku jadi silent reader dekat blog orang. Dannnn. apa yang aku tulis kebanyakan berkisarkan tentang diri aku sendiri je. Sebab bila aku dah takde nanti, blog ni lah yang akan jadi kenangan dan tatapan kalau ade orang rindukan aku nanti kan :D

ok dah membebel. jom korang join segmen ni. klik je banner di atas tau!