Tuesday, March 26, 2019

Jom Run Away From Plastic 5KM Fun Run I My Second Medal ❤

March 26, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Alhamdulillah, dipanjang kan umur lagi untuk join Running Event yang kedua tahun ni . Kalini dekat je dengan rumah, iaitu di Cyberjaya. Tujuan utama penganjur ialah untuk memberi kesedaran kepada masyarakat supaya elakkan penggunaan bekas plastik . 

Tengok dalam aturcara yang diberi, Flag Off jam 7.30 pagi. Sebelum tu ada aktiviti zumba untuk panaskan badan. Jadi sempat lah untuk solat subuh terlebih dahulu sebelum pergi berlari. 


Kali ni, jarak nya cuma 5KM sahaja, Kurang 2KM berbanding dengan Larian Wilayahku yang kami sertai pada tarikh yang sama bulan lepas. Medal dia pun cantik dan comel sangat, cuma ringan sikit. Tapi kami berlari bukan sebab medal sangat pun, so soal medal kita letak nombor 2. Yang penting, dapat keluarkan peluh dan sihat. hehe


Sebelum berlari, muka fresh lah sebab awal pagi kan. hehe


Selepas dapat medal, muka dah pucat sebab penat. Haha. Ade je bawak air, tapi sampai ke garisan penamat tak sentuh langsung pun. Bila dah habis larian baru minum. Oh, Milo pun ada, tapi kena beratur panjang giler. So suami belanja minum milo dekat kedai makan. haha. 


We did it for second time. Yeay!


Untuk next month punya running event pun kami dah register. Next months di Shah Alam dan Cyberjaya. Yang dekat cyberjaya tu rasa teruja sikit sebab larian ni dibuat pada malam hari. Sapa yang join Runvengers Cyberjaya April ni? PM tau. mana lah tahu boleh lari sama-sama. hehe

Sampai jumpa lagi di entri yang akan datang. Bye~

Monday, March 25, 2019

Surya ACV I Hati berbunga bila Kembung Perut dah berkurang. Haha!

March 25, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semuanya. Apa khabar hati hari ni?
Harapnya semoga tabah dan sabar sentiasa.

Aku sejenis yang kuat makan. Aku makan semuanya kecuali batu, kayu, (erm..dan juga siput sedut, kaki ayam, telur separuh masak, eww~ )

Bila dah melantak macam-macam makanan sampai dah takde ruang dalam perut, mulalah macam-macam sakit yang datang. Sakit perut, muntah-muntah dan yang selalunya terjadi, perut kembung, mcam belon! Lagi-lagi bila dekat office, memang satu hari tak boleh nak buat kerja, sebab sangat lah tak selesa. Bila lalu lalang pun orang akan cakap 'wahhh dah ade isi..' haha. layankan jelah.

#PerutJeKembung

Cuka Epal?


Aku selalu google dan search info berkenaan cuka epal ni. Rupa-rupanya cuka epal ni merupakan salah satu makanan sunnah dan amalan para Nabi terdahulu. Mesti banyak khasiat kan? Khasiat cuka epal antaranya ialah untuk antioksida, membantu penghadaman dan percernaan, membantu dalam pelawasan, melegakan sakit tekak dan bermacam lagi..  Hurm, di usia 30 Tahun ini lah baru aku dapat try dan rasai sendiri manfaat cuka epal ni. Kenapalah kita tak bertemu lebih awal? haha 


Cuka Epal Surya ada cop Halal! 

Nak mencari cuka epal ni, aku pentingkan status halal tu. Walaupun orang kata boleh minum sesetengah cuka epal yang diimport dari luar negara tu, aku tetap tak percaya sebab kebanyakannya takde logo halal. 

tapi kini...... aku dah jumpa! yeay!

Surya Apple Cider Vinegar with Natural Honey. 
Buatan Malaysia dan siap dengan logo halal Jakim!



Aku beli yang twin pack, satu letak dalam peti ais di office,untuk share bersama officemate, dan satu lagi letak dekat rumah. So tiap hari boleh minum, sebab stock sentiasa ada. Chewah.

Review Surya ACV

Aku dah amalkan dekat Surya ACV ni dekat 2 minggu jugak, makan sekali sehari lepas lunch atau lepas makan berat macam nasi atau mee. Aku memang ikut saranan penggunaan dia, 30ml atau 2 sudu makan. Biasanya aku sukat guna sudu je sebab lagi mudah. Dia macam kordial jugak, campurkan dalam air dan minum. Sedap dan nice je rasa dia, masam-masam manis. Bau pun okey je bagi aku, just nice. tak busuk pun macam Cuka Epal yang lain tu. Dan dalam 2 minggu penggunaan, aku perasan perut yang kembung semakin berkurang dan jadi lebih bertenaga. Best tau. Korang wajib cuba!

Beli dekat mana?

Mudah sangat nak cari SURYA ACV ni. Korang boleh cari di Watsons ataupun farmasi terpilih seluruh Malaysia. Kalau malas nak keluar boleh online shoping je dekat Lazada macam aku buat haritu. Klik je dekat SINI , nanti akan keluar page seperti di bawah ni dan masukkan kod KBBA10 untuk dapatkan diskaun RM5. Super duper jimat!



Kos penghantaran juga percuma dengan pembelian twin pack ni. Wah double jimat! Boleh beli banyak dan hadiahkan untuk orang yang tersayang, biar sama-sama sihat dan cergas gitu.


Untuk maklumat lanjut dan promosi terkini follow -
Facebook Official Fanpage – @Surya.Malaysia
Instagram – @Surya.Malaysia








Tuesday, March 5, 2019

Larian Wilayahku 7KM Fun Run I First Running Events ❤

March 05, 2019
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Aku ade something nak cerita harini. 

New Experience for both of us. Kami join running events!

Asalnya memang dari tahun-tahun lepas kami nak join running events, tapi selalu tertunda dan tergendala disebabkan pelbagai faktor. So tahun ni, kami akan cuba berlari dan join running events sebanyak mungkin.

Kenapa join running events? Kan boleh je jogging sendiri-sendiri dekat Taman? Aha mulanya aku fikir macam tu jugak, tapi bila dah join sekali ni baru aku tahu apa beza dia. First, tak terasa penat sangat pun berlari sebab ramai orang. Makin seronok ada lah. Second, lepas lari dapat medal. wuhuuu tu yang best tu,boleh simpan buat collection sendiri.

So untuk permulaan ni, aku dan suami join Larian Wilayahku 7KM Fun Run. Kami book Hotel di Avenue J hotel KL, tak jauh dari venue, iaitu di Dataran DBKL.

 Okey,muka bangga dapat habiskan larian dan dapat Medal. Yuhuu!


 Ni gambar di awal pagi, sebelum larian bermula. 

Asalnya kami berlari berdua, tapi disebabkan aku lebih banyak berjalan dari berlari, aku suruh husband lari dulu. dannnn..dia sampai 30 minit lebih awal dari aku. Tapi still tunggu aku di akhir checkpoint untuk lari bersama-sama ke garisan penamat. Chewah!


Muka lepas habis larian, Muka aku pucat habis, sebab mekap semua dah cair. Haha.. 

Next event nanti di Cyberjaya, kami dah register. So jom kita berlari. Aim kami bukanlah medal semata-mata tapi untuk rasai keseronokan dan untuk gaya hidup yang sihat. 

Jumpa lagi next entri (:

Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers