Friday, December 17, 2010

aAhamdulillah..

December 17, 2010



Assalamualaikum.
Salam sejahtera


akhirnye ade masa untuk tulis entri lagi. hari ni sy off day. alhamdullillah, sy dapat smbung belajar lagi.

Ijazah sarjana muda pentadbiran korporat - uitm Shah Alam.
Tahniah buat diri sendiri..tapi rase nk nanges sbb 2 of ma best friend dapat kat melaka!! huhu.. tiqa amik BASS n intan amek HR.. sedih laa dorg xde.. sedih sgt tak terkata.. tapi da sy nak sgt amek course ni da mmng course ni ade kat s.alam je pon kan. Takpe, sy bole survive punye lahh.. insyaallah.

** intan n tiqa.. aku mesti rindu korang sgt2 pasni.. :(

Lastly, tetap rasa happy juge sbb ade seseorang kat sane yg bole temankan sy ^_^


Till next entry


Monday, December 13, 2010

Result akhir semester.. finally suda grad ;p

December 13, 2010

Assalamualaikum.
Salam sejahtera



Salam,hye. lambat tulis entry tentang result. Result kuar jumaat haritu bersamaan dgn 10 disember. sekarang ni sistem uitm da semakin baik, uitm hantar result final exam guna emel je. jadi xpyh da nk berebut2 n tggu lama2 depan lptop semata2 nk tgk result. dup dap dup dap.. finally... alhamduliiah.. walaupun keputusan bole dikategorikan sbgai ok je.. tp sy bersyukur sbb grad dgn cgpa 3 pointer dan keatas. Sekarang tgh tggu result untuk smbung degree pulak hari rabu nie. yg nie lagi lah berdebar2. doakan yg terbaik untuk sy k ;p

Monday, December 6, 2010

Bukit Gambang waterpark

December 06, 2010
Salam,hye. hari jumaat smpai la ke ahad hari tu, sy n family pergi bukit Gambang Waterpark. ade family day la tempat ayah bekerja. yg menarik dan tertariknya, ini kali pertama semenjak sy hidup selama 21 tahun ni menjejakkan kaki ke waterpark. haha. syahdu kan. rasenye lau xde family day ni, xkn sampai lah diri ni nak main2 air kat waterpark cmni.. huhu..

Mcm2 dugaan datang nak sampai kat bukit gambang. Dah la dlm pejalanan kiri kanan hutan je.. bosan betol. xde pemandangan warna warni pun. hijau je semua..x membangun lg ke pahang nie..ish2. marah org pahang nanti. pastu terpaksa menahan diri nak buang air sbb petrol station yg kami pergi semua takde air tuk 2 hari. gila!! Dalam perjalanan, sempatlah singgah di rumah sepupu ibu di Felda Lepar 2 kat mane tah. dalam pahang laa..kat kuantan kot.x dapat la nak dipastikan. ^_^. sbbnye nk chek in kat resort ne tggu kul 3 ptg.

Ni sepupu sy, Aina. sgt bising mulut die mengalahkan mak nenek.
asik tnye bile nk sampai. nape x sampai2 lg.
asik tnye jam kul bape je. geram betol melayan minah ni. aii..


Ok, da pukul 3, so pas makan2 kat umah sepupu ibu, kami gerak la p bukit gambang resort. pe eh namenye..carribean resort lau x silap. masing2 muke tensen je. penat2. x sabar2 nk cari katil dan tido dgn lenanya. huhu ;p bile da sampai, solat asar berjemaah dan pastu mate mmng xle tahan da. lelap2 smpai la ke mgrib.. Ibu kejut sbb nk pi dinner, so pas solat mgrib kami pun bersiap2 la. Bengang jugak rasenye sbb pihak resort tak sediakan iron/ seterika. haha. demand kau syu. yela, sbb dulu semua hotel n resort yg pena kami pegi semuanya lengkap. yg ni aje cmni. tp xpe la, sbb resort ni kan baru lg.dimaafkan.So, dgn baju yg nerkedut seribu sy melangkah dgn yakinnye p mkn tnpe menoleh kiri dan kanan. haha

ni maso ngah bersiap tuk makan mlm. dari kiri me, my sis n Aina.



Sempat lg tgk persembahan akrobat n magic show dr Atlet china.


Sampailah saat yg dinanti2. masa bermain air di waterpark!! haha. leceh betul la. nk kena p tuka tiket laa.. ne topap bagai, nak g sewa pelampung n sewa loker. Semua ni sy yg ne buat sbb ayah xmo ikut main2 air. huii lama sgt. sbb ramai sgt org yg dtg. mcm2 org, india, cina melayu ada. lengkap wakil 1 malaysia. xdpt snap pic byk kat cni sbb i guna kamera x cnggih.. x kalis air.. huhu.

ni si Aina n my sis. bdak 2 org ni x mengenal lapar n penat. puas la ibu n sy ajak balik, tp xmo, so terpksa la tunggu dorg puas main air. huhu

2 pic ni ihsan dr cik google.

Keychain

Ni masa annual grand dinner. pada malam kedua harinye di waterpark ballroom. temanye hijau. kami tak tau pun ne kai hijau. ayah tak bagi tau pun. huhu..xde sorang pun dlm famili kami pkai hijau. ayah kai cream color, ibu dgn maroon nye, si Aina dgn jubah merah, my sis kai purple n me kai oren. haha. lansung x ikut tema ^_^. oh, no 56 tu no meja kami.

budak 2 org ni mmng suke begambo.

okeh, time untuk pulang. balik ke tempat asal. di sini bukan tempat kami..

Bye2..jumpe lagi..insyaallah ;p

Tuesday, November 23, 2010

gud luck 4 all spm cndidates :)

November 23, 2010

Salam,hye.selamat pagi. jap lg kul 10 nk g keje, sekarang bole la g jln2 dlm dunia maya nie.

Semalam first day keje part time.. mmng xde keje pun. hehe. duk je tgk customer lalu lalang. ade gak la yg beli kasut skola tu, tp x ramai. yela. bdk2 kan baru je cuti skola..Tp yg x bestnye tu, tempat kasut tu duk kat tgh2. Dikelilingi department2 len mcm pampers, brgn muslimin n textile. Dah la staff tak ramai pun. ataupun xde staff.bole la gitu.hee.. jadi sy dgn illa la jadi mangsa melayan karenah2 customer yg nk itu ini. hehe..bos, patutnye byr gaji kami lebih tau.. ini kan bukan keje kami sbnrnye. kami cume promoter (: tapi x kesahla, seronok gak keje cmni. walaupun agak letih.

Eh2, harini SPM kan. my adik ngn sepupu yg 3 org tu amek spm arini. paper BM katenye. Harap mereka dapat buat yg terbaik. n Selamat menempuh peperiksaan buat spm candidates kat luar sane. chaiyok2!! ^_^

Ehem. bile la agaknye result uitm nk kuar nie.. dup dap dup dap rase jntung nie. i nk grad dgn flying colours.. insyaallah. n yg x sabonye nak tau dapat degree kt mane nt.. huhu.. ^_^

Sunday, November 21, 2010

Blogger in da house : khas buat blogger baru

November 21, 2010


Salam, hye.hari ni nk join satu mende best. Satu segmen drp Encik Ben Ashaari untuk membantu blogger2 baru termasuk la sy ^_^ . terima kasih yaa En Ben :)

Kepada blogger2 lain, blog burok ni lebih kurang mcm blog org lain, kdg2 ade cerita tentang kehidupan seharian, n kdg2 ade info siket2 yg diselitkan. pendek kan cerita, blog nie biase2 je :)

Hope lepas ni dapat ramai kwn2 blogger ye.. Salam ukhwah drp saya.. =)

uniknye si juling ^_^

November 21, 2010


Korang mesti selalu jumpa orang2 di sekeliling yang bermata juling kan? Dorg ni biasanya mmg nampak x cantik dan nampak macam pelik je...( ade aku kesah?.. huhu ) Kalau kat sekolah ke dah mestilah budak2 yang juling ni kene ejek dengan budak2 lain. (tp i x penah kena lg la..) Tapi tau tak korang juling ni adalah bersebab, dan jika dikesan dari awal yakni pada zaman kanak2, juling ni dapat dirawat.. Kat sini disenaraikan Frequently Asked Question tentang juling ni....


Amende sebenarnya juling ni?

Juling (Squint) adalah keadaan dimana kedua-dua mata tidak selari. Maksudnya, satu mata macam memandang ke arah lain dan sebaliknya..Orang yang juling ni ada yang matanya kelihatan masuk ke arah dalam (ke arah hidung) dan ada yang ke arah luar (ke arah telinga). Ada jugak kategori juling mata ke arah atas dan ke arah bawah, tetapi kes seperti ni mmgrare....


Ape yang sebabkan juling nih?

Biasanya disebabkah oleh otot- otot mata yang tidak berkeseimbangan dan lemah. Juling konvergen menyebabkan mata terarah ke dalam, manakala juling divergen pulak terarah ke luar. Sebagai contoh, otot yang mengawal pergerakan mata kanan ke arah dalam telah lemah. Ini akan menyebabkan mata kanan akan lebih terdorong untuk bergerak ke arah luar (ke arah telinga) berbanding mata kiri yang mempunyai keseimbangan otot2 yg baik...


Mengapakah juling boleh menjadi masalah?

Untuk penglihatan yang normal, kedua-dua mata perlu selari. Dengan mata juling, setiap mata akan melihat imej yang berlainan. Disebabkan itu, otak kanak-kanak akan tidak menghiraukan imej dari mata yang lebih lemah untuk mengelakkan kekeliruan. Inilah yang akan menyebabkan ambliopia atau mata malas. Jadi adalah penting untuk mengesan masalah mata juling pada usia yang awal kerana rawatan adalah lebih berkesan untuk kanak-kanak yang lebih muda umurnya.

Apakah rawatan untuk mata juling?

Juling ni tak bolen hilang dengan sendiri. Rawatan segera diperlukan. Beberapa kaedah rawatan boleh digunakan bergantung kepada jenis juling...

  • Cermin mata atau kanta sentuh biasanya diperskripsikan untuk membantu mata melihat dengan lebih baik.
  • Ubat airmata atau ointment boleh juga diberi, dengan atau tanpa cermin mata. Ubat suntikan ke dalam otot mata adakalanya diberikan.
  • Pembedahan kadang2 diperlukan untuk menyelarikan mata.
  • Latihan senaman mata dan terapi juga boleh dilakukan untuk jenis juling tertentu.

Friday, November 19, 2010

kalau jmpe binatang nie,cpt2 lari k :p

November 19, 2010



Salam,hye. Pernah tak nmpak lalat yg rupe die mcm nie? (geleng2..x penah lg nmpak)

Tapi kalau la terserempak, lari la cepat2, atau amik je pemukul lalat tu, pukul je sampai die koma. okeh??

Kejam ke? tak laa. bahaya tau lalat pasir nie.
Die la punce kpd penyakit Cutaneous Leishmaniasis (CL) (nk tau lebih2 p la cek kat pak google ye :p)


Ia adalah sejenis penyakit parasit yang disebarkan oleh lalat pasir betina atau phlebotomine. Serangga Sepanjang dua hingga tiga milimeter itu memerlukan darah manusia atau haiwan untuk membolehkannya membiak. (mcm vampire pulak..aish )
Penyakit nie boleh dirawat dengan ubat-ubatan dan tidak membahayakan nyawa. Tapi tinggalkan kudis pd mangsa..eii.. :(
walaupun kononnye x merbahaya. tapi korang nk ke kulit korg yg lawa putih gebu cun melecun jd mcm nie? kompem xnk kan..jadi anti sosial pulak nnt..

Nak bg elok pun ampai ne cucuk2 oit. sakit tuu..

jadi mulai skrg, jagelah kebersihan persitaran anda.Awasilah lau ade lalat2 yg terbang2 tu ye..
sbb lalat nie suke tmpat2 yg TAK bersih aje.. ^_^

.sumber dari kosmo online.

Thursday, November 18, 2010

Gadis2, kasihanilah ayah anda :)

November 18, 2010

Salam,hye. hari ni nak ongsi entri ni untuk gadis2 di luar sana. tau x sebenarnye siapa yg tanggung dosa kite selama ni. meh2.. nk tau lebih lanjut bace sampai abes k. sgt penting ni !!

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini:Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat shj: Sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.Seorg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Jadi bg gadis2, kasihani la ayah anda, sbb seorang ayah perlu menanggung dosa sendiri, dosa ibu kita, dan dosa anak2 gadis sehingga mereka berkahwin. berat betul tanggungan seorang ayah.so, kalau ayah2 marah2 anda sbb pakai baju yg sendat mendat, atau ape2 perkara lain. tolonglah faham. tolongla ringankan beban yg ayah kite tnggung. renung2kn dan selamat beramal!! hehe ^_^


Kanak-kanak
Lelaki : Dosa ayah (lelaki) yang tanggung.
Perempuan : Dosa ayah (lelaki) yang tanggung.

Bujang (baligh)
Lelaki : Tanggung dosa sendiri.
Perempuan : Dosa ayah (lelaki) yang tanggung.

Berkahwin
Lelaki : Tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan anak lelaki yang belum baligh. BERAT BUKAN?!
Perempuan : Dosa suami (lelaki) yang tanggung.

Tanggungjawab
Lelaki :Hukum menjelaskan anak LELAKI perlu bertanggungjawab ke atas ibunya. Berdosa baginya jika tidak menjalankan tanggungjawab terutama anak lelaki yang tua.
Perempuan : Hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik, pahala dapat kepadanya. Buat jahat, dosanya ditanggung suaminya.


  • Auratnya lebih sukar dijaga berbanding lelaki
  • Perlu izin dari suami apabila mahu keluar tetapi tidak bagi lelaki
  • Saksinya kurang berbanding lelaki
  • Menerima pusaka kurang dari lelaki
  • Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak
  • Wajib taat kepada suaminya
  • Talak terletak di tangan suami bukan isteri
  • Kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas


1)Perempuan wajib taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang perempuan?

2)Perempuan menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya.Tetapi Lelaki yang menerima pusaka perlu menggunakan harta itu untuk menyara isteri dan anak.

3)Lelaki wajib memberi nafkah kepada isteri, tetapi tidak bagi isteri. Namun begitu, isteri boleh membantu meringankan beban suami. HARAM bagi suami bertanyakan pendapatan isteri apatah lagi menggunakannya tanpa izin.

4)Perempuan perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan,malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).


Friday, November 12, 2010

Lusa last paper, suda grad :p

November 12, 2010
salam,hye. lamenye dah x update blog nie. sibuk la. paper last si finance lusa. byk jugak chpter nk kena cover lg nie. lepas tu kire dah grad laa.. ^_^ ahad nie mknenye da berakhir la diari hidup sbg seorang mahasiswi.Lepas nie kalau xde aral, smbung degree pule. Insyaallah.

Sebelum keluar result last ni, ingat nk cari duit saku lebih lahh. yela, mane de duit lg kat poket nie. duit ptptn da abes.hee byr duit sewa umah, bil api bil air, duit mkn.. dah la bil api ngn bil air tu melambung2 tingginye. padahal bukan guna byk mane pun..aishh..sadis. ni la sgt menggatal nk duk luar, padahal boleh je lau nk mohon duk dalam. tp byk la pulak borang nak ne isi. leceh pule di situ nmpknye.

Keje part time da dpt. mintak dkt mydin je. promoter kasut sekolah. 20 hb ni stat la keje.kan x lame lg budak2 nk cuti skolah.. mydin je la dekat dgn umah. yelah, lau bole bwk trnspot sdri bole la g cri keje jauh2 sikit. ape gunenye ade lesen moto dgn keta ni syuhada.. nak bwk motor sdri g keje ibu x bg pulak. bahaye katenye. dah tu dulu suruh pulak amik lesen motor dgn kereta. Aishh. xpe2. da keje tetap nt bole beli sebijik kereta. okeh2.  blaja pndai2 syue, nt bole dpt keje best ^_^ 


Tetibe terase sayu sedih pulak nk tinggalkan kwn2 i kat Londu ni. walaupun peel dorg tu mcm2, kdg byk menyakitkan hati je, tp bile berjauhan nt rase kosong pulak. rase rindu tu pasti ade. hmm, byk betul kenangan selama 3 tahun nie. byk yg terjadi, kenapa la harus berakhir mcm nie..tak faham, tapi harus terima.

Tuesday, November 9, 2010

blog serabut. sepahkan lagi :p

November 09, 2010
Hye.salam.hari ni nak kemas2 balik blog nie.eh2.bukan3. hari ni nk selekehkan blog.mggu depan baru ade masa nk kemas2 blog.oleh sbb blog saye da semakin berat dari hari ke hari, so saye amik keputusan tuk buang template yg haritu. skrg pakai yg minima je lahh,nt ade mase bole buat yg cntik2 lagi. tggu ade mase je lahh ;))


Bukan nye ape. bile blog da berat.loading pun lame sgt.da pakai widget tuk ringankan blog tu, mmng la ringan, tp effectnye pic x muncul2 pulak..hehe (^_^)


okeyh2..sampai cni je lah coretan tuk hari ni.saye ne study finance maa~last paper untuk last sem nie. wish me luck ya kwn2.. ;))

Friday, November 5, 2010

Pesta cahaya, hari jadi dak intan :p

November 05, 2010


okeh. entry harini xmo letak panjang-panjang lah.
so, hepi deepavali buat semua kawan2 sy yg beragama hindu ;D

amboi2..org2 india kat taman ni pun da sibuk2..
men mercun kuat2..
vakum rumah kuat2..
gelak kuat2..
borak kuat2..
hepi je tgk..
tapi yg x hepinye..
.
.
.

sy x bole tumpu study maa...sgt kuat tuu dorg nye mercun..
dari mlm td ke sekarang nie..
aiyoyo..udah2 la tu kwn..
ish3...
tp xpe laahh..
setahun sekali je kan..
orait2. alasan diterima yaa.. ;))

DEEPAVALI atau ‘pesta cahaya’. Masyarakat Hindu menggunakan cahaya sebagai makna simbolik untuk menyatakan kebaikan akan mengatasi kejahatan. Dalam kepercayaan agama Hindu, ada dinyatakan bahawa Athma (roh) mengatasi jasad dan minda. Ia adalah sesuatu yang suci, tidak terbatas dan akan kekal abdi. ( Den x paham..)



DAN Hari ni juge..


Selamat ulang tahun ke-21
buat my friend,
intan shakina Ismail.


die yg kai bj kunin tuu.. ;D
semoga dipnjgkn umur, dimurahkan rezeki k cyg!! (^_^)

wah3... bestnye die smbut besday dgn deepavali skali..hehe ;D

Thursday, November 4, 2010

supposed to start studying

November 04, 2010
Need to start studying.need the strength.something hurt. need to forget n forgive.need to start everything again.just forget the thing and focusing.me, myself determine my future. not anyone else.so plis syuhada, open the book.focus. only focusing. forget everytin else.switch off the phone.So nobody will disturbing u.


ONLY FOCUSING AND FORGET EVERYTHING THAT HURT YOU

Wednesday, November 3, 2010

salah faham

November 03, 2010


kepala da penin2 lalat nie.
sbb apa???


salah baca buku laa!!
next paper ahad nie sepatutnya
paper development admins!!



TAPI..

saya bace buku financial
yg seminggu lg punye paper..ish3

tapi xpe, alhamdulillah
sbb ada masa lg 4 hari untuk baca

wish me luck ya..!!


Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers