Tuesday, June 2, 2020

Salam Aidilfitri 2020 / 1441H

June 02, 2020
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua  

Selamat Hari Raya semua!

Tahun ni kita beraya dengan norma baharu  disebabkan oleh Pandemik Covid19. Pertama kali rasanya tiada sambutan hari raya yang meriah. Raya yang tak sama macam dulu. Raya kali ini terlalu berbeza. Hanya hari pertama sahaja dibenarkan untuk menziarahi sanak saudara.Itupun dikalangan ahli keluarga dalam negeri yang sama dan tidak boleh melebihi 20 orang. Tapi kita harus akur, semua ini untuk menghapuskan rantaian Covid19 juga.

Aku dan keluarga agak beruntung sebab dapat berkumpul sama-sama di Hari Raya ini disebabkan tinggal berdekatan antara satu sama lain. Syukur Alhamdulillah dapat berkumpul untuk takbir raya, solat sunat Aidilfitri dan bersalam-salaman di pagi raya. Ada juga hikmahnya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ni kan?

Smpat juga aku rakam video untuk kenangan di masa hadapan. Meh la tengok :p


Jumpa lagi di entri seterusnya. bye!

Friday, May 22, 2020

Tak sama macam dulu..

May 22, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat berpuasa semua! 
Lagi 2 hari sahaja lagi Bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. Rindu pada Ramadhan pasti mencengkam di hati, sebab belum tentu kita akan dipertemukan lagi dengan ia pada tahun hadapan. Entah sempat entah tidak. Semoga Ramadhan kali ini menjadi yang terbaik buat kita semua.

Suasana Ramadhan dan Raya pada tahun ini sangat berbeza, lagi-lagi sangat terasa buat orang yang jauh terpisan dengan keluarga jauh di perantauan. Tahun ni pertama kali tiada sesi ziarah, kunjung mengunjung, solat berjemaah di surau dan masjid dan macam-macam lagi perkara yang membataskan norma seharian kita gara-gara Virus durjana.


Tapi situasi baru ini ada indahnya juga, dapat mengeratkan silaturrahim untuk orang-orang yang berada di dalam satu bumbung. Contoh macam aku dan suami, kami dapat solat berjemaah bersama dengan lebih kerap, kami dapat masak dan makan bersama, kemas rumah bersama, tengok movie dekat netflix sama-sama, sekarang ni pun banyak dah movie dengan drama kitorang tengok. aku layan korea, dia pun layan jugak.hahaha.. seronok sangat tau, perasaan berbunga macam lepas kahwin tu. cewah :p

Tapi yang tak bestnya bila virus ni membataskan pergerakan kami. Dah susah dan leceh bila nak keluar ke mall atau ke mana-mana, kena pakai mask sentiasa, sembur sanitizer, scan barcod checkin nama bila nak masuk kedai. Penat kan, tapi demi keselamatan dan kesihatan semua, wajib lah kita patuhi.Semoga virus ni cepat hilang dari radar.. tak sabar nak plan next honeymoon trip kami. hehe

Bye semua, jumpa lagi next enti. Jaga diri selalu. Wassalam..




Wednesday, May 20, 2020

Peluang kedua - Nabila Radzali

May 20, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Suka pulak aku dengar lagu ni. Pertama sebab lirik dia, well aku memang suka dengar lagu sedih macam ni. Yang kedua sebab aku suka suara dia, unik bagi aku. 

Peluang kedua - Nabila Radzali



Sepi
Menghukum diri kembali
Untuk mengalirkan air mata
Tanpa henti
Lagi
Sepi
Menghasut diri kembali
Untuk memikirkan tentang kita
Tanpa henti
Lagi
Dan tiada
Salah darimu mengingatkanku
Bila 'ku tak sempurna
Engkau bisikkan 'ku yang paling sempurna
Di matamu hanya aku
Maaf, andai kau terluka
Maaf, 'ku tak sengaja
Tanpa sedar
Sakitimu
Sesalku
Maaf, kerna aku pun terluka
Pintaku hanya
Peluang kedua
Rasa cinta
Darimu
Dan tiada
Salah darimu mengingatkanku
Bila 'ku tak sempurna
Engkau bisikkan 'ku yang paling sempurna
Di matamu hanya aku
Dan andai terbuka hatimu
'Ku di sini menunggu dan terus menunggu
Dirimu
Kembalilah, sayang
Kepadaku
Maaf, andai kau terluka
Maaf, 'ku tak sengaja
Tanpa sedar
Sakitimu
Sesalku
Maaf, kerna aku pun terluka
Pintaku hanya
Peluang kedua
Rasa cinta
Darimu
Rasa cinta
Rasa cinta
Darimu

Monday, May 4, 2020

Kembali bekerja selepas PKP

May 04, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

image from google

Sekarang dah masuk fasa ke 4 PKP ( Perintah Kawalan Pergerakan) bagi menangani wabak Covid-19. Hari ini kami semua diarahkan untuk kembali bekerja oleh ketua jabatan. Harini semua orang kerja macam biasa dan bermula esok kami akan amalkan sistem penggiliran bekerja. 

So ada hari yang perlu bekerja dan ada hari yang tidak perlu bekerja. Kelonggaran untuk work from home diberikan kepada kakitangan yang ada anak 12 tahun ke bawah dan anak oku. So kawan-kawan aku ramai jugak lah yang dapat work from home sepanjang masa PKP ni. Yang mana bujang dan takde anak bawah 12 tahun diperlukan untuk join sistem giliran ni. Aku? aku takde masalah pun sebab duduk rumah pun bosan sebab husband kena kerja.

korang cuti ke kerja? Apa-apa pun kena sentiasa jaga diri tau. Pakai mask dan hand sanitizer selalu. #kitajagakita


Friday, April 3, 2020

Stay at Home

April 03, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua, apa khabar?
Lama dah rasanya tak menulis santai macam ni. 


Harini 3 April 2020. sudah hari ke 17 semenjak arahan Perinta Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Dan sejak dari hari pertama PKP, Baru 2 kali aku keluar rumah. Pertama keluar beli barang dapur dengan suami (Masa ni fasa Pertama PKP, boleh lagi keluar berdua) dan kali kedua sebab aku pergi Poslaju untuk pos barang. Nikmat betul rasanya dapat keluar rumah. haha.. Kalau rumah yang ade halaman, macam dekat kampung-kampung best lah kan, sekurangnya boleh bercucuk tanam, siram pokok bunga, main ting ting kat luar rumah. Kalau rumah Apartment macam aku ni, jawabnya hanya mampu pandang keluar tingkap je lah.

Aktiviti aku sepanjang PKP? Takde yang khusus sangat pun, kemas rumah, makan, mandi, tido, tengok tv dan so on.. Nak update blog pun macam lemau jugak rasanya ni. Tak sabar nak habis PKP, nak pergi ambil angin fresh dekat pantai, sungai or air terjun. Semoga Virus ni cepat berakhir dan semoga semua orang turuti arahan PKP ni untuk kebaikan bersama..

Be safe and Stay Home, everyone!




Sunday, March 1, 2020

Power of Love Fun Run

March 01, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Power of Love Fun Run 5KM
Cyberjaya
1.3.2020

Event ni lain sikit dari yang lain, sebab tak dapat baju dan medal lagi oleh kerana issue Convid-19. Pihak penganjur inform akan pos selewatnya April nanti. So kita tunggu jelah. Btw, event ni ada 2 kategori iaitu 5km dan 10km, dan kami ambil yang 5KM. Nak lari santai-santai je. hehe

Masa hari kejadian ni, kitorang datang lambat tau sebab salah set masa. haha. Flag off 7.15 tapi 7.15 tu lah baru nak gerak dari rumah. Nasib baik rumah dekat je, dalam 15 minit dah sampai. Memang lengang lah tapak event masa tu sebab semua orang dah berlari, tapi sempat lah kami lari kejar peserta yang kat depan. So masa sampai finishing line, ramai lagi kat belakang. Nasib tak jadi sweeper.hehe

Jom tengok gambar (: 




Nanti bila dah dapat baju dan medal, aku update ye.
jumpa lagi lain entri! 

Sunday, February 16, 2020

My Veteren My Hero Charity Run 2020

February 16, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

My Veteren My Hero Charity Run 2020
16.2.2020
Bukit Jalil 
5KM

Lari bersama-sama dengan Hubby, Zizar dan Su. Dorang dah jadi geng larian sekarang ni, dan macam kebiasaan antara 4 orang ni, aku lah sweeper nya. Biasalah dorang pace 7, aku masih pace 11. Takleh lari laju sebab badan pun berat kan, lemak banyak lagi. haha (:

Jom tengok gambar (: 



Jumpa lagi next running event (: 

Saturday, February 15, 2020

Cara Pakai Pelembab Muka (Moisturizer Water Based) I Hansaegee Nature

February 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Pelembab atau Moisturizer merupakan salah satu step wajib dalam rutin penjagaan kulit harian. Sejak dari zaman anak dara lagi, aku memang jarang skip pakai moisturizer. Sehari tak pakai pasti terasa macam ada yang tak kena. Lagi-lagi bila nak pakai mekap, tanpa pelembab kulit jadi tak best, mekap pun cepat cair dan tak tahan lama. Rimas sungguh!

Aku pernah cuba beberapa jenis pelembab, tapi ada satu je yang melekat di hati sampai sekarang. Tak lain tak bukan mestilah Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream. Pelembab ni bukan sahaja membantu kulit mendapatkan kelembapan maksimum yang diperlukan, tapi juga membantu untuk mencerahkan kulit wajah. Kiranya ia bertindak 2 dalam 1, melembab dan juga mencerahkan kulit. Bestnya!



Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream




Kalau kita lihat dari pandangan mata, Tekstur dia warna putih dan macam gel, tapi bila rasa dengan jari, tekstur sangat light dan dah boleh rasa dia punya watery moisture tu.


Aku paling suka bila part sapu krim ni dekat kulit muka sebab tiba-tiba akan muncul titisan air atau water drop. Hehe best!

Bahan-Bahan yang terkandung dalam pelembab ni ialah :
Water, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Niacinamide, Pinus densiflora leaf extract, Sodium chloride, Angelica acutiloba root extract, Cnidium officinale root extract, Paeonia albiflora root extract, Rehmannia chinensis root extract, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Camelia japonica seed oil, Betaine, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, DMDM Hydantoin, Perfume, Gardenia florida fruit extract.

Kalau kita tengok dekat ingredients paling atas sekali ialah water. So kita dah boleh tahu yang ianya water based moisturizer.. Tekstur krim ni sangat light dan cepat menyerap ke dalam kulit dan tanpa ada rasa berminyak langsung. So sangat sesuai untuk semua jenis kulit, terutamanya yang jenis berminyak dan kombinasi.

Selain melembabkan, ianya juga membantu untuk mencerahkan kulit wajah. Kandungan Niacinamide sebagai agent pencerah membantu mengurangkan tona kulit yang tak sekata, mencerahkan kulit, membantu melegakan kulit sensitive dan sebagai anti aging, kurangkan kedutan pada wajah. Yelah, dalam usia 30 an ni dah kena jaga kulit wajah, tak nak lah tua sebelum usia kan.

CARA PENGGUNAAN


1. Selepas mencuci wajah, sapukan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream pada wajah dan leher. Water drop akan muncul dalam beberapa saat.
2. Tepuk tepuk dan urut kulit wajah sehingga krim menyerap dengan sempurna.Boleh digunakan pada waktu siang dan malam. Untuk malam digalak kan untuk buat double layer untuk hasil yang memuaskan.


Pada pandangan peribadi aku sendiri, Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream dapat memberikan kelembapan yang diperlukan oleh kulit aku sepanjang hari, sebab kulit rasa lembab, tak kering dan tak berminyak. Lepas pakai muka jadi lebih glowing dan berseri.Kalau tengah sunburn dan apply krim ni, memang best sangat sebab rasa fresh dan sejuk je sepanjang hari tu. Yang paling bestnya mekap lebih tahan lama di wajah dan tak bercapuk. Sangat recommended untuk korang try juga.



Video:


Untuk keterangan lanjut dan pertanyaan, boleh refer maklumat di bawah :


🍁Brand: Hansaegee Nature

Sunday, February 9, 2020

I❤️ Bukit Jalil Fun Run

February 09, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

I❤️  Bukit Jalil Fun Run
Taman Rekreasi Bukit Jalil
9.2.2020
5KM

Harini lari bertiga, dengan hubby dan Zizar, tapi macam biasa lah, aku sweeper nya. haha. First time masuk Taman Rekreasi Bukit Jalil ni, nice place untuk jogging dan riadah bersama keluarga. Nanti next time, boleh datang lagi sini.






Jumpa lagi next! 

Saturday, February 8, 2020

Wednesday, January 29, 2020

Food Hunter di Penang!

January 29, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Korang tahu tak apa maksud Gastronomi? Gastronomi merupakan satu perkataan yang membawa maksud aktiviti individu atau secara kumpulan yang melawat ke sesuatu tempat dengan tujuan untuk merasa keunikan makanan-makanan yang ada di sesuatu destinasi yang dipilih oleh mereka. Haa. In Simple word, food hunter la. Payah benor nak explain. 

Jadi, hari ni aku nak share dengan korang bagaimana dan di mana nak jadi food hunter yang berjaya kat Malaysia ni. Salah satu tempat yang memang mempunyai daya tarikan pelancong yang agak kuat terhadap makanannya dan terkenal juga di seantero dunia, ialah Pulau Pinang atau lebih mesra di panggil Penang.



Untuk ke Penang, aku naik flight je. Dan dah jadi tabiat aku untuk mencuba flight yang nama pelik pelik. Masa survey hotel, aku perasan Jetstar punya iklan dan aku cuba la cari Jetstar flights tickets ada ke tidak terbang ke Penang. Malangnya takde lah pulak. Tapi kalau korang nak ke Thailand, Japan, Indonesia, Singapore, dia ada sediakan. Macam best jugak actually Jetstar ni.
  

So aku beralih pada book cheap flights to Penang dan jumpa la flight tambang murah. Okay la tu untuk pergi Penang je.So tiket dah dapat, hotel dah. Yang aku kena standby perut yang kosong sebab banyak jugak tempat aku nak pergi ni. 

Korang dah bayangkan makanan apa nak try di Penang? Rojak? Nasi Kandar? Char Kuey Teow? Laksa? Mee udang? Uih. Banyak ooo. So hari ni jadi tanggungjawab aku untuk senaraikan kat korang tempat-tempat best untuk korang cuba sendiri nanti bila ada peluang korang ke sana okay. Let’s begin the journey of food~~

1. Jeruk Madu Pak Ali



Tak sah kalau mai Penang tak shopping Jeruk Madu Pak Ali ni. Jeruk ini adalah salah satu makanan wajib yang korang kena beli untuk bawak balik sebagai ole-ole untuk keluarga dan kawan-kawan. Pelbagai jenis jeruk yang korang boleh cuba. Jeruk kedondong, mangga, sengkuang, salak dan banyak lagi. Favourite aku mesti lah jeruk mangga. Hehe Nak cari jeruk ni tak susah pun sebab kalau dah sampai Penang memang banyak cawangan yang jual jeruk ni di sekitar Penang. Kalau kat Georgetown, korang boleh terus je singgah di Pasar Chowrosta.

2. Cucur Udang Chowrosta

image : google

Dah jalan-jalan, nak minum petang pulak, meh singgah gerai cucur udang ni kat Lebuh Tamil. Aku gerenti cucur udang ni menjaminkan kerangupan dan taufu yang super lembut. Diapitkan pulak dengan kuah kacang yang lazat, lagi menghidupkan rasa hidangan cucur udang tersebut. Gerai ni jugak ada menjual minuman special, iaitu sirap yang dicampur dengan biji selasih dan kelapa. Rasa dia? Datang la cuba baru tau.

3. Ais Tingkap

image : google

Selalu nama pelik-pelik ni mendatangkan keraguan jugak dengan tahap kesedapan dia tu. Tapi lepas tengok orang duk beratur, aku pun terjerumus sekali. Nama minuman ni ialah Ais Sarbat. Keunikan air yang dibuat oleh kedai ni dah popular sejak dulu lagi. Kalau ikut cerita yang tersebar, kedai ni mula bertapak sejak dari 3 generasi peniaga ni lagi. Lama juga tu. Campuran kelapa dan biji selasih didalam air sirap ni dah jadi trademark turun temurun air minuman yang korang kena cuba. Bawah panas terik tu, dapat air sejuk. Uihh. Legaa tekak.

4. Hameediyah Nasi Kandar

                                                                                                  image : google

Terletaknya berhampiran dengan Masjid Kapitan Keling. Fakta menarik untuk restoran nasi kandar yang satu ni ialah ia merupakan restoran nasi kandar yang paling lama atau tertua di Pulau Pinang. Kiranya dia paling senior la dengan yang lain lain tu.

Dari segi keenakan hidangan restoran ni, tak perlu la nak disangkal lagi. Kalau tak macam mana boleh survive lama-lama meniaga kan. Cumanya apa yang best ialah restoran dia boleh dikatakan selesa la untuk korang datang sebab kebersihan menjadi keutamaan dorang dan restoran dia ada aircond. Tapi kalau terkena time ramai orang tu, sesak la jugak sikit.

5. Sani Char Kuey Teow

                                                                                               image : google

Antara kedai char kuey teow yang terkenal dengan portion hidangan yang agak besar dan rasa yang enak. Aku makan hari tu kenyang jugak. Ditambahkan pula kuah yang agak pekat, aku yakin korang akan repeat lagi untuk makan kat kedai ni. Pilihan menu yang ada untuk hidangan Char kuey teow ni lengkap dengan kerang, udang dan telur. Tapi kalau nak pilih salah satu pun tak ada masalah

6. Ais Kepal Armenian Street




Tempat wajib singgah kalau ke Penang! Lepas puas berjalan-jalan ambil gambar dekat Armenian Street, korang wajib try Ais Kepal ni. Nikmatnya rasa bila dapat hirup ais yang bewarna-warni dan manis macam ni. Tengok lah tu kawan-kawan aku makan, sedap sangat katanya.

So korang, macam mana? Ada yang dah start bayangkan makanan apa yang korang nak try nanti tak? Meh la ke Penang. Aku jamin korang takkan rasa rugi punya. Personally bagi aku, aku akan repeat lagi untuk rasa lagi makanan lain yang ada kat sana. Kalau korang ada idea yang lebih menarik, share lah dengan aku tau. Jumpa lagi nanti. Bye!


Saturday, January 25, 2020

Happy Our 5th Anniversary, Love

January 25, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Teringat detik-detik perkenalan dulu.

Perkenalan melalui kawan. Mula-mula start chatting dekat phone, Bila waktu kerja tak boleh main fon, kita chat melalui emel pulak. Bila jumpa awak buat pertama kali, rasa malu dan kaku tak boleh nak kata apa. haha!

Allah dah susun indah perjalanan kita..

Mei 2014 - Berkawan
Ogos 2014 - Betunang
Januari 2015 - Nikah

Alhamdulillah, 24.1.2020
sekarang dah 5 tahun. Syukur Alhamdulillah.


Untuk suamiku,
terima kasih untuk segalanya.
Saya sayangkan awak, selamanya.
Love you and always do.

Semoga hubungan kita utuh, hingga ke syurga (: 

Saturday, January 11, 2020

Jomrun 2nd Anniversary Run

January 11, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Event : Jom Run 2nd Anniversary Run
Date : 11 Januari 2020 
Venue : Putrajaya
Distance : 5KM

Hai semua. Ini event larian pertama aku dan hubby untuk tahun 2020! Tahun ni banyak register event di Putrajaya dan Cyberjaya je sebab dekat dengan rumah. Lagipun boleh kata tiap2 minggu dekat kawasan ni ada organizer yang buat event run.

Event kali ni cuma ade 1 kategori je iaitu 5KM, tapi ade 5 kali pelepasan. Jam 7.00, 7.15,7.30,7.45 dan 8.00 pagi. Aku dan hubby join yang pelepasan pertama tu, cepat sikit sampai. hehe

Jom tengok gambar

 The Medalsss. Cantik kan?

 Selfie dengan medal is a must!

 With hubby (:

 Dengan Mira (: 

 Anis Zulaikha. Comel budak ni. geram sangat nak cubit2 pipi dia bila jumpa :p

 Dengan Group runners (:

 Eh eh ada juga gambar kita dari official photog :p



Love you :p



Next event minggu depan! Tak sabar. haha walaupun pace kelaut, tapi sis tetap semangat nak lari. jumpa lagi next entry (: 


Friday, January 10, 2020

Happy Birthday my love ❤

January 10, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat Hari Jadi suamiku.
semoga berada di bawah Lindungan Allah swt sentiasa, InsyaAllah (: 

Semoga panjang umur, diperluaskan rezeki yang tidak pernah putus, diberikan kesihatan yang berpanjangan, diberikan kebahagian buat kita sekeluarga.

dan..
Semoga tetap cintakan saya seorang sampai bila-bila 😘

Love you so much, and will always do.
Forever and ever 

p/s : Nasib baik dia suka hadiah yang isteri dia ni bagi. hehe 


Friday, January 3, 2020

Selamat datang 2020

January 03, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Akhirnya tahun 2020 tiba jugak. Sakit perit suka duka 2019 yang lepas biarlah  ia terus berlalu. Kalau nak diluahkan betapa peritnya 2019 bagi aku, mungkin sampai esok tak habis lagi nak diceritakan. Biarlah.. buat apa nak mengenang sangat kan? 

Tapi disebalik perit tu, ada juga manisnya. Eh banyak juga yang manis sebenarnya. 

1) Dapat beli rumah sendiri. Rumah tu akan siap dalam jangkaan pada awal 2022. Yeay!

2) Dapat kuarters kerajaan. Jimat setengah ringgit daripada bayaran rumah sewa. Jimat minyak juga sebab rumah 5 minit je dari office . Alhamdulillah, syukur sangat (: 

3) Dapat join banyak Fun Run dengan suami, which is salah satu cara kami spent time together (:

4) Dapat bercuti dekat tempat yang dah lama teringin nak pergi, which is Bukit Tinggi. haha! Memang dari dulu teringin nak pergi. So hujung tahun haritu suami ambil cuti 3 hari untuk spent time dengan isteri dia ni, kami ke Bukit Tinggi dan KL Bird Park. Nanti aku cerita di entri yang lain.

Banyak lagi yang manisnya, tapi yang lain biarla aku je yang tahu. hehe.Semoga di tahun baru ni semuanya akan lebih indah dan bermakna. Untuk aku dan untuk semua yang membaca. Amin, InsyaAllah..









Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers