Monday, August 24, 2020

Dunia baru

August 24, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai!
Akhirnya ada masa untuk aku menaip entri pada hari ni. Rindu nak belek-belek blog, blogwalking dan edit entri yang lama-lama. Tapi belum ada masa lagi. 


Kenaikan Pangkat 

Alhamdulillah..Hampir 6 tahun sebagai penjawat awam, Sekarang aku mendapat tawaran kenaikan pangkat ke Gred yang lebih tinggi. Syukur sangat-sangat. Memang tak sangka secepat ini. Terima kasih Allah.. Untuk kenaikan pangkat ni aku masih dalam tempoh percubaan selama 6 bulan. Harapnya dalam masa 6 bulan ni bos berpuas hati dengan prestasi kerja aku. I will do my best, InsyaAllah.

Bertukar ke Jabatan Lain

Mula-mula dapat tawaran tu, hati aku sedikit gusar, sebab dalam ramai-ramai batch aku, cuma aku yang kena bertukar Jabatan. Walapun masih di dalam Kementerian yang sama, tapi semuanya berbeza tau. Sekarang aku tengah menyesuaikan diri dengan suasana baru, cara kerja baru, bekerja untuk kumpulan sasar yang baru dan segalanya baru bagi aku. Kawan-kawan dan workmate dekat sini pun okay semuanya, alhamdulillah rasa kekok tu aku boleh atasi dengan cepat. 

Belajar benda baru

Dekat sini aku kena buat benda baru. Totally lain dari apa yang aku buat dekat tempat kerja lama. Dah lah bos laju! Kadang sampai aku tak terkejar. Aku jenis yang slow sebenarnya tau. Slow untuk faham, slow untuk adapt. So aku terpaksa push diri aku untuk cepat belajar. Bila aku push diri aku untuk cepat adapt, aku jadi cepat letih. Balik kerja terus rasa letih, dah tak boleh nak layan korea macam selalu. haha! Tapi aku jadikan ini sebagai cabaran untuk aku berjaya. Aku boleh! I can do this. Aku percaya dengan diri aku sendiri.

Jadi untuk sesiapa yang membaca coretan aku harini, doakan aku ye. Doakan aku dapat fokus, dapat buat kerja dengan baik dan sentiasa berfikiran positif. InsyaAllah semoga doa yang baik-baik itu kembali kepada kalian juga.

Terima kasih. Jumpa lagi  di lain entri. Bye!





Saturday, August 15, 2020

Kula Cakes, Kuantan.

August 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Semalam aku ade meeting di Kuantan. Alang-alang dah ke sana, aku ajak suami singgah ke Kula Cakes. Dulu pernah viral kan Mango Cheese Cake dia tu. Masa aku sampai ramai juga la orang tengah que untuk order. Walaupun que panjang tapi turn menunggu tu tak la lama pun. masih boleh diterima. 


Kami beli 3 jenis kek kat sini :

Mango Cheese Cake 
Burn Cheese Cake 
Pandan Gula Melaka 

Rasa dia? 
Just okay bagi aku. Mango Cheese Cake paling sedap antara ketiga jenis tu dan Pandan Gula Melaka paling tak sedap. Takde rasa pandan dan takde pun rasa gula melaka. Entahlah, mungkin juga sebab aku tak berapa suka kek pandan. Tapi serius la kek ni takde rasa pandan, Mungkin ada tapi tertalu sedikit? Entahlah atau mungkin tekak aku je kot tak boleh terima. Tapi husband suka pulak. so memang bergantung pada citarasa masing-masing.


Masa kami datang sini, ramai yang take away je. Tak ramai yang makan dekat sini. so suasana dekat tempat makan dia agak lengang. Okay la kan tak bising, dapat makan dengan tenang dan tenteram. 


Thank you husband sebab bawa ke sini. Lain kali belanja lagi okay!

Wednesday, July 15, 2020

I like you so much you'll know it

July 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua!
Aku dah bertukar tempat kerja tau! Baru je tukar unit haritu tiba-tiba dapat tahu kena bertukar ke Jabatan lain. Nanti aku buat entri pasal pertukaran ni okay.

Harini just nak post satu lagu ni. Dah dekat 2 bulan kot aku dengar lagu ni tanpa jemu. Sweet sangat lagu dan lirik dia. Ouch sis melting! Lagu ni OST dalam Chinese Drama kalau tak silap aku. Dan lagu ni pun sebenarnya dalam Bahasa Cina, tapi ramai yang buat cover terjemahan dalam English. 

i like you so much you'll know it



I like your eyes, you look away when you pretend not to care
I like the dimples on the corners of the smile that you wear
I like you more, the world may know but don't be scared
'Cause I'm falling deeper, baby, be prepared
I like your shirt, I like your fingers, love the way that you smell
To be your favorite jacket, just so I could always be near
I loved you for so long, sometimes it's hard to bear
But after all this time, I hope you wait and see
Love you every minute, every second
Love you everywhere and any moment
Always and forever I know I can't quit you
'Cause, baby, you're the one, I don't know how
I love you 'til the last of snow disappears
Love you 'til a rainy day becomes clear
Never knew a love like this, now I can't let go
I'm in love with you, and now you know
I like the way you try so hard when you play ball with your friends
I like the way you hit the notes, in every song you're shining
I love the little things, like when you're unaware

I catch you steal a glance and smile so perfectly
Though sometimes when life brings me down
You're the cure, my love
In a bad rainy day
You take all the worries away

Love you every minute, every second
Love you everywhere and any moment
Always and forever I know I can't quit you

'Cause, baby, you're the one, I don't know how
In a world devoid of life, you bring colors
In your eyes I see the light, my future
Always and forever I know, I can't let you go
I'm in love with you, and now you know
I'm in love with you, and now you know

Tuesday, July 14, 2020

TTC Journey : Aku ada Cyst?

July 14, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Ini entri susulan dari post  sebelum ini. 

Memandangkan period aku sangat-sangat lewat bulan ni, so aku decide untuk pergi check up di klinik, sebab aku takut ada something wrong dengan cycle period aku kali ni. So aku gagahkan diri pergi klinik pada hari ke 17 period lewat.

Aku pergi dua klinik tau. Dua-dua dalam putrajaya. Kenapa aku bazirkan duit pergi dua klinik? Meh aku cerita.

Klinik A
Klinik ni klinik baru lagi kot, tapi iklan dia bukan main lagi di media cetak dan elektronik. Doktor perempuan, semua staff perempuan. Aku pergi sana cerita pasal period first time lewat. Tapi doktor tu buat endah tak endah je. Dia kata biasanya kalau period baru lewat 2 minggu, kita tak buat apa-apa. kalau tak datang 3 bulan baru kita cek. Pergh, then buat apa aku buang masa kan? so aku cakap dengan doktor yang aku nak scan jugak, aku nak tengok keadaan rahim, sebab aku takut ada yang mengganggu. 

Then memang betul. Doktor scan dan nampak cyst! Tak pernah-pernah aku ada cyst tau. Last scan tahun lepas masa buat treatement kat PBBR, okay je, xde cyst pun. Macam mana cyst ni boleh muncul? sedih! tapi doktor cakap tak perlu risau sebab cyst tu kecik je dalam 2cm macamtu. tapi doktor tu nampak macam tak confident je. Tanya2 pun dia just cakap cmni "Saya rasa tak bahaya.. saya rasa takde apa-apa lah ni.. so bila doktor cakap pun teragak-agak, aku rasa macam tak confident dan nak dapatkan second opinion. Doktor pun cakap dinding rahim dah tebal, so tak lama dah akan period. Dia just bagi ubat turun period je. 



Klinik B
Yang ni klinik Pakar wanita dan Kanak-Kanak, dan aku suka sangat dengan layanan dekat sini, samada dari staff sampailah ke doktor. Lembut dan sangat meyakinkan! Dia cek balik cyst tu, doktor scan dari atas dan bawah. siap printkan gambar bagi aku. Dia kata jangan risau sebab size cyst tu kecik je, dan dia ambil darah nak cek samada cyst tu bukanlah cancer. Masa dia scan tu juga dia ada tanya yang aku selalu rasa nak terkencing ke? Sebab dia boleh agak daripada apa yang dia nampak kat mesin scan tu. Dan memang betul pun. Dia kata ada jangkitan kuman kat situ, So dia bagi ubat dan antibiotik. Dan untuk ujian darah tu dia suruh datang seminggu lagi untuk tahu keputusan.

After seminggu, aku pun datang. Alhamdulillah, cyst tu bukan cancer. So lega lah sikit hati ni, period pun dah datang. Hari ke 21 baru dia datang. Behave tau, lepasni jangan datang lewat-lewat sangat! aku risau. Kalau tak datang sebab pregnant takpelah. hehe..

Eh lupa nak bagitahu, doktor ada tawarkan aku pakej iui dekat sini. So aku ingat nak cuba. Tapi disebabkan aku baru dapat surat bertukar jabatan dalam masa terdekat ni, aku hold dulu iui ni. Doktor cakap nanti kalau dah ready nak buat iui, hari pertama period terus call klinik.

Itu sahaja update tentang TTC journey aku kali ni. Nanti ada masa aku cerita lagi okay. Jumpa lagi, bye!





Wednesday, July 1, 2020

TTC Journey : Period Lewat 16 Hari

July 01, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Period Lewat 16 Hari tapi UPT Negatif




Nak pengsan rasa sejuk betul aircond dekat office ni. Aku nak taip entri pun terketar2. mujur ada blazer, boleh cover sikit sejuk ni.

Today 1 Julai 2020, period aku dah lewat 16 hari, Gosh! ni yang paling lama dalam sejarah hidup aku. Selalu teratur je dalam 28-30 days cycle. Pernah sekali lewat juga, tapi cuma 11 hari. Mungkin ovulate lambat kot bulan ni. Rasa menyesal jugak sebab cycle ni tak Cek OPK. Takdelah aku tertunggu-tunggu period datang kan?

Dah cek upt banyak kali tapi result negatif. Malas aku nak cek lagi. Habiskan stock UPT kat rumah tu jer. haha. Aku pun tak mengharap sangat pregnant, sebab kalau pregnant, by this time mesti UPT akan positif. Cuma aku takut if ada apa-apa masalah. Melalui bacaan di internet, katanya period boleh lambat sebab stress, kenaikan berat badan, penurunan berat badan dan macam-macam lagi. Tapi bila fikir balik, cycle ni aku langsung tak rasa stress, berat badan pun takdelah turun atau naik mendadak sangat. 

Buat masa ni aku nak tunggu seminggu lagi. Kalau masih negatif by that time, baru aku akan jumpa doktor untuk minta ubat turunkan period. InsyaAllah semoga Allah permudahkan semuanya untuk aku. Sekarang pun aku tengah dalam proses menurunkan berat badan, semoga dapat kurus balik macam dulu dan sihat. Bila badan dah sihat dan cergas, InsyaAllah nak sambung balik treatment TTC aku nanti.

Doakan ya (: 






Tuesday, June 30, 2020

Obese tahap 1

June 30, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Tengok tajuk tu..pergh. Scary kan?
Tapi tu lah hakikatnya.

OBESE TAHAP 1
Sekarang ni BMI aku dah mencapai 32.9
Nak nangis ada, nak gelak pun ada bila timbang tadi.  
Satu pencapaian yang sangat menakutkan bagi aku. haha!


Penat sebenarnya nak diet ni. Tapi bak kata suami, semua ni cuma mindset aku je. 
Aku ni kalau diet, turun lah sikit berat tu, tapi lepastu bila terbabas sikit mula lah berat naik dengan jayanya.

Bukan salah diet tu. Tapi salah diri sendiri yang tak konsisten.
So.. jom la bermuhasabah diri sendiri. You can do it! Jom mula 1 Julai 2020.
Jumpa lagi next entri nanti. Tunggu sebulan lagi aku akan update hasilnya :p

Monday, June 29, 2020

Nota Serah Tugas

June 29, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Nota serah tugas 


Bermula 26 Jun 2020 haritu, tamatlah tugas aku di Unit sebelah sana. Dan akan mula bertuga di unit sini. Walaupun masih dalam Bahagian dan Office yang sama, tapi bos dan rakan sekerja yang berbeza. Semoga semuanya baik-baik saja untuk aku dan kerjaya.Semoga semuanya dapat menerima aku dan kekurangan diri ini.

Aku jenis yang tak berapa gemar untuk cerita pasal kerja dalam Blog. Entah kenapa. Memang dari dulu lagi macam tu. 

Jadi sampai sini jelah entrinya. 

Bye, Assalamualaikum..

Friday, June 26, 2020

Rezeki Hari Jumaat

June 26, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Alhamdulillah, ade rezeki yang tak disangka-sangka harini. Masa sampai office tadi, kakak cleaner, Kak sue bagi 2 bungkus Nasi Lemak. Memang dah lama mengidam nak makan nasi lemak, cuma aku tak beli sebab tengah berdiet. 

Terima kasih kak su, sedap sangat Nasi Lemak ni. Walaupun tengah diet, tetap aku habiskan sebagai tanda penghargaan. Bukan senang tau nak dapat Nasi Lemak alas daun pisang sekarang ni  :p 

Kaksu kata anak dia jual nasi lemak ni. So kalau sesiapa yaang berdekatan Putrajaya dan Dengkil, boleh la emel aku untuk dapatkan nombor Kak Su.

Harga Nasi Lemak yang dijual :
Nasi Lemak Biasa : RM1.50
Nasi Lemak Telur Mata : RM2.50
Nasi Lemak Ayam : RM3.00

Konfirm sedap dan tak menyesal beli. 

Bye, jumpa lagi di lain entri 


Monday, June 15, 2020

Akhirnya aku ada Channel Youtube sendiri!

June 15, 2020
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua :)



Dulu aku selalu tertanya-tanya kenapa orang suka sangat buat Video dan kemudian upload dekat Youtube. Nak popular ke? Nak orang tengok ke? Kalau orang tak tengok macam mana? Tak susah ke nak edit video? Haha.. banyak betul persoalan dalam kepala ni dulu.

Tapi lama kelamaan aku baru faham. Kebanyakan youtuber yang dikenali memang jadikan youtube sebagai tempat menjana income. Ada juga yang macam aku ni, memang sengaja nak upload video untuk kenang-kenangan di masa akan datang. Dekat youtube, semua orang boleh tengok. Kita cuma bagi link dan mereka boleh buka dengan menggunakan internet.  Berbanding dengan upload video di media sosial yang lain, di Youtube lebih teratur.

Contohnya macam Video Hari Raya baru-baru ni, family suka tengok dan kadang-kadang bila sent dekat group whatapps tu susah dah nak cari balik. kena scroll dan kadang kala dah terdelete, dah kena hantar 2 3 kali semula. So bila upload dekat Youtube, memang mudah, Family boleh tengok bila-bila masa sahaja dan dimana sahaja mereka berada, asalkan ade line internet.

So ini lah dia Channel Youtube aku. Sekadar simpanan video untuk memori di masa hadapan.Mana lah tahu bila aku dah takde nanti, Family boleh tengok semua video ni untuk melepaskan rindu. hehe

So korang, jemput la subscribe, klik je pada link dalam gambar di bawah. Nati aku akan subscribe korang pulak :p


jumpa lagi next entry :)

Tuesday, June 2, 2020

Salam Aidilfitri 2020 / 1441H

June 02, 2020
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua  

Selamat Hari Raya semua!

Tahun ni kita beraya dengan norma baharu  disebabkan oleh Pandemik Covid19. Pertama kali rasanya tiada sambutan hari raya yang meriah. Raya yang tak sama macam dulu. Raya kali ini terlalu berbeza. Hanya hari pertama sahaja dibenarkan untuk menziarahi sanak saudara.Itupun dikalangan ahli keluarga dalam negeri yang sama dan tidak boleh melebihi 20 orang. Tapi kita harus akur, semua ini untuk menghapuskan rantaian Covid19 juga.

Aku dan keluarga agak beruntung sebab dapat berkumpul sama-sama di Hari Raya ini disebabkan tinggal berdekatan antara satu sama lain. Syukur Alhamdulillah dapat berkumpul untuk takbir raya, solat sunat Aidilfitri dan bersalam-salaman di pagi raya. Ada juga hikmahnya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ni kan?

Smpat juga aku rakam video untuk kenangan di masa hadapan. Meh la tengok :p


Jumpa lagi di entri seterusnya. bye!

Friday, May 22, 2020

Tak sama macam dulu..

May 22, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat berpuasa semua! 
Lagi 2 hari sahaja lagi Bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. Rindu pada Ramadhan pasti mencengkam di hati, sebab belum tentu kita akan dipertemukan lagi dengan ia pada tahun hadapan. Entah sempat entah tidak. Semoga Ramadhan kali ini menjadi yang terbaik buat kita semua.

Suasana Ramadhan dan Raya pada tahun ini sangat berbeza, lagi-lagi sangat terasa buat orang yang jauh terpisan dengan keluarga jauh di perantauan. Tahun ni pertama kali tiada sesi ziarah, kunjung mengunjung, solat berjemaah di surau dan masjid dan macam-macam lagi perkara yang membataskan norma seharian kita gara-gara Virus durjana.


Tapi situasi baru ini ada indahnya juga, dapat mengeratkan silaturrahim untuk orang-orang yang berada di dalam satu bumbung. Contoh macam aku dan suami, kami dapat solat berjemaah bersama dengan lebih kerap, kami dapat masak dan makan bersama, kemas rumah bersama, tengok movie dekat netflix sama-sama, sekarang ni pun banyak dah movie dengan drama kitorang tengok. aku layan korea, dia pun layan jugak.hahaha.. seronok sangat tau, perasaan berbunga macam lepas kahwin tu. cewah :p

Tapi yang tak bestnya bila virus ni membataskan pergerakan kami. Dah susah dan leceh bila nak keluar ke mall atau ke mana-mana, kena pakai mask sentiasa, sembur sanitizer, scan barcod checkin nama bila nak masuk kedai. Penat kan, tapi demi keselamatan dan kesihatan semua, wajib lah kita patuhi.Semoga virus ni cepat hilang dari radar.. tak sabar nak plan next honeymoon trip kami. hehe

Bye semua, jumpa lagi next enti. Jaga diri selalu. Wassalam..




Wednesday, May 20, 2020

Peluang kedua - Nabila Radzali

May 20, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Suka pulak aku dengar lagu ni. Pertama sebab lirik dia, well aku memang suka dengar lagu sedih macam ni. Yang kedua sebab aku suka suara dia, unik bagi aku. 

Peluang kedua - Nabila Radzali



Sepi
Menghukum diri kembali
Untuk mengalirkan air mata
Tanpa henti
Lagi
Sepi
Menghasut diri kembali
Untuk memikirkan tentang kita
Tanpa henti
Lagi
Dan tiada
Salah darimu mengingatkanku
Bila 'ku tak sempurna
Engkau bisikkan 'ku yang paling sempurna
Di matamu hanya aku
Maaf, andai kau terluka
Maaf, 'ku tak sengaja
Tanpa sedar
Sakitimu
Sesalku
Maaf, kerna aku pun terluka
Pintaku hanya
Peluang kedua
Rasa cinta
Darimu
Dan tiada
Salah darimu mengingatkanku
Bila 'ku tak sempurna
Engkau bisikkan 'ku yang paling sempurna
Di matamu hanya aku
Dan andai terbuka hatimu
'Ku di sini menunggu dan terus menunggu
Dirimu
Kembalilah, sayang
Kepadaku
Maaf, andai kau terluka
Maaf, 'ku tak sengaja
Tanpa sedar
Sakitimu
Sesalku
Maaf, kerna aku pun terluka
Pintaku hanya
Peluang kedua
Rasa cinta
Darimu
Rasa cinta
Rasa cinta
Darimu

Monday, May 4, 2020

Kembali bekerja selepas PKP

May 04, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

image from google

Sekarang dah masuk fasa ke 4 PKP ( Perintah Kawalan Pergerakan) bagi menangani wabak Covid-19. Hari ini kami semua diarahkan untuk kembali bekerja oleh ketua jabatan. Harini semua orang kerja macam biasa dan bermula esok kami akan amalkan sistem penggiliran bekerja. 

So ada hari yang perlu bekerja dan ada hari yang tidak perlu bekerja. Kelonggaran untuk work from home diberikan kepada kakitangan yang ada anak 12 tahun ke bawah dan anak oku. So kawan-kawan aku ramai jugak lah yang dapat work from home sepanjang masa PKP ni. Yang mana bujang dan takde anak bawah 12 tahun diperlukan untuk join sistem giliran ni. Aku? aku takde masalah pun sebab duduk rumah pun bosan sebab husband kena kerja.

korang cuti ke kerja? Apa-apa pun kena sentiasa jaga diri tau. Pakai mask dan hand sanitizer selalu. #kitajagakita


Friday, April 3, 2020

Stay at Home

April 03, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai semua, apa khabar?
Lama dah rasanya tak menulis santai macam ni. 


Harini 3 April 2020. sudah hari ke 17 semenjak arahan Perinta Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Dan sejak dari hari pertama PKP, Baru 2 kali aku keluar rumah. Pertama keluar beli barang dapur dengan suami (Masa ni fasa Pertama PKP, boleh lagi keluar berdua) dan kali kedua sebab aku pergi Poslaju untuk pos barang. Nikmat betul rasanya dapat keluar rumah. haha.. Kalau rumah yang ade halaman, macam dekat kampung-kampung best lah kan, sekurangnya boleh bercucuk tanam, siram pokok bunga, main ting ting kat luar rumah. Kalau rumah Apartment macam aku ni, jawabnya hanya mampu pandang keluar tingkap je lah.

Aktiviti aku sepanjang PKP? Takde yang khusus sangat pun, kemas rumah, makan, mandi, tido, tengok tv dan so on.. Nak update blog pun macam lemau jugak rasanya ni. Tak sabar nak habis PKP, nak pergi ambil angin fresh dekat pantai, sungai or air terjun. Semoga Virus ni cepat berakhir dan semoga semua orang turuti arahan PKP ni untuk kebaikan bersama..

Be safe and Stay Home, everyone!




Sunday, March 1, 2020

Power of Love Fun Run

March 01, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Power of Love Fun Run 5KM
Cyberjaya
1.3.2020

Event ni lain sikit dari yang lain, sebab tak dapat baju dan medal lagi oleh kerana issue Convid-19. Pihak penganjur inform akan pos selewatnya April nanti. So kita tunggu jelah. Btw, event ni ada 2 kategori iaitu 5km dan 10km, dan kami ambil yang 5KM. Nak lari santai-santai je. hehe

Masa hari kejadian ni, kitorang datang lambat tau sebab salah set masa. haha. Flag off 7.15 tapi 7.15 tu lah baru nak gerak dari rumah. Nasib baik rumah dekat je, dalam 15 minit dah sampai. Memang lengang lah tapak event masa tu sebab semua orang dah berlari, tapi sempat lah kami lari kejar peserta yang kat depan. So masa sampai finishing line, ramai lagi kat belakang. Nasib tak jadi sweeper.hehe

Jom tengok gambar (: 




Nanti bila dah dapat baju dan medal, aku update ye.
jumpa lagi lain entri! 

Sunday, February 16, 2020

My Veteren My Hero Charity Run 2020

February 16, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

My Veteren My Hero Charity Run 2020
16.2.2020
Bukit Jalil 
5KM

Lari bersama-sama dengan Hubby, Zizar dan Su. Dorang dah jadi geng larian sekarang ni, dan macam kebiasaan antara 4 orang ni, aku lah sweeper nya. Biasalah dorang pace 7, aku masih pace 11. Takleh lari laju sebab badan pun berat kan, lemak banyak lagi. haha (:

Jom tengok gambar (: 



Jumpa lagi next running event (: 

Saturday, February 15, 2020

Cara Pakai Pelembab Muka (Moisturizer Water Based) I Hansaegee Nature

February 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)


Pelembab atau Moisturizer merupakan salah satu step wajib dalam rutin penjagaan kulit harian. Sejak dari zaman anak dara lagi, aku memang jarang skip pakai moisturizer. Sehari tak pakai pasti terasa macam ada yang tak kena. Lagi-lagi bila nak pakai mekap, tanpa pelembab kulit jadi tak best, mekap pun cepat cair dan tak tahan lama. Rimas sungguh!

Aku pernah cuba beberapa jenis pelembab, tapi ada satu je yang melekat di hati sampai sekarang. Tak lain tak bukan mestilah Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream. Pelembab ni bukan sahaja membantu kulit mendapatkan kelembapan maksimum yang diperlukan, tapi juga membantu untuk mencerahkan kulit wajah. Kiranya ia bertindak 2 dalam 1, melembab dan juga mencerahkan kulit. Bestnya!



Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream




Kalau kita lihat dari pandangan mata, Tekstur dia warna putih dan macam gel, tapi bila rasa dengan jari, tekstur sangat light dan dah boleh rasa dia punya watery moisture tu.


Aku paling suka bila part sapu krim ni dekat kulit muka sebab tiba-tiba akan muncul titisan air atau water drop. Hehe best!

Bahan-Bahan yang terkandung dalam pelembab ni ialah :
Water, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Niacinamide, Pinus densiflora leaf extract, Sodium chloride, Angelica acutiloba root extract, Cnidium officinale root extract, Paeonia albiflora root extract, Rehmannia chinensis root extract, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Camelia japonica seed oil, Betaine, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, DMDM Hydantoin, Perfume, Gardenia florida fruit extract.

Kalau kita tengok dekat ingredients paling atas sekali ialah water. So kita dah boleh tahu yang ianya water based moisturizer.. Tekstur krim ni sangat light dan cepat menyerap ke dalam kulit dan tanpa ada rasa berminyak langsung. So sangat sesuai untuk semua jenis kulit, terutamanya yang jenis berminyak dan kombinasi.

Selain melembabkan, ianya juga membantu untuk mencerahkan kulit wajah. Kandungan Niacinamide sebagai agent pencerah membantu mengurangkan tona kulit yang tak sekata, mencerahkan kulit, membantu melegakan kulit sensitive dan sebagai anti aging, kurangkan kedutan pada wajah. Yelah, dalam usia 30 an ni dah kena jaga kulit wajah, tak nak lah tua sebelum usia kan.

CARA PENGGUNAAN


1. Selepas mencuci wajah, sapukan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream pada wajah dan leher. Water drop akan muncul dalam beberapa saat.
2. Tepuk tepuk dan urut kulit wajah sehingga krim menyerap dengan sempurna.Boleh digunakan pada waktu siang dan malam. Untuk malam digalak kan untuk buat double layer untuk hasil yang memuaskan.


Pada pandangan peribadi aku sendiri, Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream dapat memberikan kelembapan yang diperlukan oleh kulit aku sepanjang hari, sebab kulit rasa lembab, tak kering dan tak berminyak. Lepas pakai muka jadi lebih glowing dan berseri.Kalau tengah sunburn dan apply krim ni, memang best sangat sebab rasa fresh dan sejuk je sepanjang hari tu. Yang paling bestnya mekap lebih tahan lama di wajah dan tak bercapuk. Sangat recommended untuk korang try juga.



Video:


Untuk keterangan lanjut dan pertanyaan, boleh refer maklumat di bawah :


🍁Brand: Hansaegee Nature

Sunday, February 9, 2020

I❤️ Bukit Jalil Fun Run

February 09, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

I❤️  Bukit Jalil Fun Run
Taman Rekreasi Bukit Jalil
9.2.2020
5KM

Harini lari bertiga, dengan hubby dan Zizar, tapi macam biasa lah, aku sweeper nya. haha. First time masuk Taman Rekreasi Bukit Jalil ni, nice place untuk jogging dan riadah bersama keluarga. Nanti next time, boleh datang lagi sini.






Jumpa lagi next! 

Saturday, February 8, 2020

Wednesday, January 29, 2020

Food Hunter di Penang!

January 29, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Korang tahu tak apa maksud Gastronomi? Gastronomi merupakan satu perkataan yang membawa maksud aktiviti individu atau secara kumpulan yang melawat ke sesuatu tempat dengan tujuan untuk merasa keunikan makanan-makanan yang ada di sesuatu destinasi yang dipilih oleh mereka. Haa. In Simple word, food hunter la. Payah benor nak explain. 

Jadi, hari ni aku nak share dengan korang bagaimana dan di mana nak jadi food hunter yang berjaya kat Malaysia ni. Salah satu tempat yang memang mempunyai daya tarikan pelancong yang agak kuat terhadap makanannya dan terkenal juga di seantero dunia, ialah Pulau Pinang atau lebih mesra di panggil Penang.



Untuk ke Penang, aku naik flight je. Dan dah jadi tabiat aku untuk mencuba flight yang nama pelik pelik. Masa survey hotel, aku perasan Jetstar punya iklan dan aku cuba la cari Jetstar flights tickets ada ke tidak terbang ke Penang. Malangnya takde lah pulak. Tapi kalau korang nak ke Thailand, Japan, Indonesia, Singapore, dia ada sediakan. Macam best jugak actually Jetstar ni.
  

So aku beralih pada book cheap flights to Penang dan jumpa la flight tambang murah. Okay la tu untuk pergi Penang je.So tiket dah dapat, hotel dah. Yang aku kena standby perut yang kosong sebab banyak jugak tempat aku nak pergi ni. 

Korang dah bayangkan makanan apa nak try di Penang? Rojak? Nasi Kandar? Char Kuey Teow? Laksa? Mee udang? Uih. Banyak ooo. So hari ni jadi tanggungjawab aku untuk senaraikan kat korang tempat-tempat best untuk korang cuba sendiri nanti bila ada peluang korang ke sana okay. Let’s begin the journey of food~~

1. Jeruk Madu Pak Ali



Tak sah kalau mai Penang tak shopping Jeruk Madu Pak Ali ni. Jeruk ini adalah salah satu makanan wajib yang korang kena beli untuk bawak balik sebagai ole-ole untuk keluarga dan kawan-kawan. Pelbagai jenis jeruk yang korang boleh cuba. Jeruk kedondong, mangga, sengkuang, salak dan banyak lagi. Favourite aku mesti lah jeruk mangga. Hehe Nak cari jeruk ni tak susah pun sebab kalau dah sampai Penang memang banyak cawangan yang jual jeruk ni di sekitar Penang. Kalau kat Georgetown, korang boleh terus je singgah di Pasar Chowrosta.

2. Cucur Udang Chowrosta

image : google

Dah jalan-jalan, nak minum petang pulak, meh singgah gerai cucur udang ni kat Lebuh Tamil. Aku gerenti cucur udang ni menjaminkan kerangupan dan taufu yang super lembut. Diapitkan pulak dengan kuah kacang yang lazat, lagi menghidupkan rasa hidangan cucur udang tersebut. Gerai ni jugak ada menjual minuman special, iaitu sirap yang dicampur dengan biji selasih dan kelapa. Rasa dia? Datang la cuba baru tau.

3. Ais Tingkap

image : google

Selalu nama pelik-pelik ni mendatangkan keraguan jugak dengan tahap kesedapan dia tu. Tapi lepas tengok orang duk beratur, aku pun terjerumus sekali. Nama minuman ni ialah Ais Sarbat. Keunikan air yang dibuat oleh kedai ni dah popular sejak dulu lagi. Kalau ikut cerita yang tersebar, kedai ni mula bertapak sejak dari 3 generasi peniaga ni lagi. Lama juga tu. Campuran kelapa dan biji selasih didalam air sirap ni dah jadi trademark turun temurun air minuman yang korang kena cuba. Bawah panas terik tu, dapat air sejuk. Uihh. Legaa tekak.

4. Hameediyah Nasi Kandar

                                                                                                  image : google

Terletaknya berhampiran dengan Masjid Kapitan Keling. Fakta menarik untuk restoran nasi kandar yang satu ni ialah ia merupakan restoran nasi kandar yang paling lama atau tertua di Pulau Pinang. Kiranya dia paling senior la dengan yang lain lain tu.

Dari segi keenakan hidangan restoran ni, tak perlu la nak disangkal lagi. Kalau tak macam mana boleh survive lama-lama meniaga kan. Cumanya apa yang best ialah restoran dia boleh dikatakan selesa la untuk korang datang sebab kebersihan menjadi keutamaan dorang dan restoran dia ada aircond. Tapi kalau terkena time ramai orang tu, sesak la jugak sikit.

5. Sani Char Kuey Teow

                                                                                               image : google

Antara kedai char kuey teow yang terkenal dengan portion hidangan yang agak besar dan rasa yang enak. Aku makan hari tu kenyang jugak. Ditambahkan pula kuah yang agak pekat, aku yakin korang akan repeat lagi untuk makan kat kedai ni. Pilihan menu yang ada untuk hidangan Char kuey teow ni lengkap dengan kerang, udang dan telur. Tapi kalau nak pilih salah satu pun tak ada masalah

6. Ais Kepal Armenian Street




Tempat wajib singgah kalau ke Penang! Lepas puas berjalan-jalan ambil gambar dekat Armenian Street, korang wajib try Ais Kepal ni. Nikmatnya rasa bila dapat hirup ais yang bewarna-warni dan manis macam ni. Tengok lah tu kawan-kawan aku makan, sedap sangat katanya.

So korang, macam mana? Ada yang dah start bayangkan makanan apa yang korang nak try nanti tak? Meh la ke Penang. Aku jamin korang takkan rasa rugi punya. Personally bagi aku, aku akan repeat lagi untuk rasa lagi makanan lain yang ada kat sana. Kalau korang ada idea yang lebih menarik, share lah dengan aku tau. Jumpa lagi nanti. Bye!



Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers