Monday, August 24, 2020

Dunia baru

August 24, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Hai!
Akhirnya ada masa untuk aku menaip entri pada hari ni. Rindu nak belek-belek blog, blogwalking dan edit entri yang lama-lama. Tapi belum ada masa lagi. 


Kenaikan Pangkat 

Alhamdulillah..Hampir 6 tahun sebagai penjawat awam, Sekarang aku mendapat tawaran kenaikan pangkat ke Gred yang lebih tinggi. Syukur sangat-sangat. Memang tak sangka secepat ini. Terima kasih Allah.. Untuk kenaikan pangkat ni aku masih dalam tempoh percubaan selama 6 bulan. Harapnya dalam masa 6 bulan ni bos berpuas hati dengan prestasi kerja aku. I will do my best, InsyaAllah.

Bertukar ke Jabatan Lain

Mula-mula dapat tawaran tu, hati aku sedikit gusar, sebab dalam ramai-ramai batch aku, cuma aku yang kena bertukar Jabatan. Walapun masih di dalam Kementerian yang sama, tapi semuanya berbeza tau. Sekarang aku tengah menyesuaikan diri dengan suasana baru, cara kerja baru, bekerja untuk kumpulan sasar yang baru dan segalanya baru bagi aku. Kawan-kawan dan workmate dekat sini pun okay semuanya, alhamdulillah rasa kekok tu aku boleh atasi dengan cepat. 

Belajar benda baru

Dekat sini aku kena buat benda baru. Totally lain dari apa yang aku buat dekat tempat kerja lama. Dah lah bos laju! Kadang sampai aku tak terkejar. Aku jenis yang slow sebenarnya tau. Slow untuk faham, slow untuk adapt. So aku terpaksa push diri aku untuk cepat belajar. Bila aku push diri aku untuk cepat adapt, aku jadi cepat letih. Balik kerja terus rasa letih, dah tak boleh nak layan korea macam selalu. haha! Tapi aku jadikan ini sebagai cabaran untuk aku berjaya. Aku boleh! I can do this. Aku percaya dengan diri aku sendiri.

Jadi untuk sesiapa yang membaca coretan aku harini, doakan aku ye. Doakan aku dapat fokus, dapat buat kerja dengan baik dan sentiasa berfikiran positif. InsyaAllah semoga doa yang baik-baik itu kembali kepada kalian juga.

Terima kasih. Jumpa lagi  di lain entri. Bye!





Saturday, August 15, 2020

Kula Cakes, Kuantan.

August 15, 2020
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Semalam aku ade meeting di Kuantan. Alang-alang dah ke sana, aku ajak suami singgah ke Kula Cakes. Dulu pernah viral kan Mango Cheese Cake dia tu. Masa aku sampai ramai juga la orang tengah que untuk order. Walaupun que panjang tapi turn menunggu tu tak la lama pun. masih boleh diterima. 


Kami beli 3 jenis kek kat sini :

Mango Cheese Cake 
Burn Cheese Cake 
Pandan Gula Melaka 

Rasa dia? 
Just okay bagi aku. Mango Cheese Cake paling sedap antara ketiga jenis tu dan Pandan Gula Melaka paling tak sedap. Takde rasa pandan dan takde pun rasa gula melaka. Entahlah, mungkin juga sebab aku tak berapa suka kek pandan. Tapi serius la kek ni takde rasa pandan, Mungkin ada tapi tertalu sedikit? Entahlah atau mungkin tekak aku je kot tak boleh terima. Tapi husband suka pulak. so memang bergantung pada citarasa masing-masing.


Masa kami datang sini, ramai yang take away je. Tak ramai yang makan dekat sini. so suasana dekat tempat makan dia agak lengang. Okay la kan tak bising, dapat makan dengan tenang dan tenteram. 


Thank you husband sebab bawa ke sini. Lain kali belanja lagi okay!

Post Pilihan

randomposts

Instagram

Followers