Sunday, December 31, 2017

Selamat tinggal 2017.

December 31, 2017 8 Comments
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua pembaca (:

Apa khabar hati di penghujung tahun 2017 ni?
Semoga semuanya baik-baik sahaja

Macam tak percaya kan harini penghujung bagi tahun 2017? Terasa terlalu cepat masa berlalu. Usia pun terus meningkat. Semoga masa-masa yang berlalu menjadi tauladan dan pengajaran buat kita semua.



APA ISTIMEWANYA 2017 BAGI AKU?

Hmm. takde sangat kot. 2017 kurang memberi impak dalam hidup aku. Masih juga sama seperti tahun-tahun yang lepas. Banyak perkara yang masih perlu diselesaikan. Tapi insyaAllah semuanya akan baik-baik je. Amin..

Tahun ni aku sibuk dengan kerja. kerja dan kerja sampai nak update blog pun terkejar-kejar. Tapi sebenarnya aku je yang tak pandai bahagikan masa. Tapi InsyaAllah tahun depan semuanya akan berubah. aku akan plan semua masa aku. ha.. harapnya bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam ye Asyiqin!

USAHA TTC 

Kalau sesiapa yang ade baca dekat tab page TTC journey kat atas tu tahu yang aku stop dulu segala treatment sejak bulan Mac 2017. Bukan aku giveup untuk teruskan treatment untuk hamil, tapi aku penat sikit dengan kerja yang sangat busy dan jadual yang tak menentu. Jadi aku dan husband decide untuk stop dulu dan just enjoy dulu untuk tahun ni. Tahun depan kami akan sambung treatment semula.Tentang treatment TTC pun aku tak pernah lagi share di blog. InsyaAllah tahun depan aku akan share ye? 

Bulan 1 tahun depan genaplah usia perkahwinan kami yang ke 3 tahun... dan masih belum dikurniakan zuriat lagi. InsyaAllah tahun ni mungkin rezeki aku. Aminnn.. Usia pun dah nak masuk 29 dah pada tahun depan. dah tua kan? Nanti anak baru nak masuk Universiti aku dah tua kerepot. hihihi.

Tahun ni aku banyak dapat anak buah tau. Alhamdulillah, rezeki mereka sangat-sangat murah, ade yang sebulan dua terus lekat, ada yang bunting pelamin. Aku? dengar sambil senyum je. Tapi hati aku tercuit jugak. jeles, sedih, kecewa semua bergabung menjadi satu. Tapi perasaan ni aku dah boleh abaikan sikit, tak seteruk tahun pertama perkahwinan dulu. Memang berendam air mata bila orang terdekat mengandung. Sekarang aku dah boleh kawal perasaan ni, Alhamdulillah.

Doakan rezeki aku ya kawan-kawan..

BLOGGING

Aku sebenarnya suka menulis. sebab tu lah wujudnya blog ni, cuma sejak kahwin, makin dah tak aktif berblogging sebab sibuk uruskan rumahtangga kot. chewahh! Takdelah, sebenarnya sebab sedikit busy dengan kerja. Tu je sebabnya.

Tapi sejak September 2017, aku dah kembali aktif menulis di sini. Sayang kan blog yang dah dibuat sejak 2010 ni terkubur macam tu je? Lagipun berblogging ni boleh hilang stress jugak kan?

Untuk aktifkan blog ni, aku rajin join GA dan Contest dan aku pun ade anjurkan GA jugak. Follower kat blog yang makin bertambah pun buatkan aku terus bersemangat nak share everthing dekat sini.  Selain tu aku try apply Google Adsense dan alhamdulillah berjaya dengan sekali apply je (:

Dalam tahun 2017 ni juga aku ditawarkan berkolobarasi dengan Traveloka, di mana aku kena tulis satu entri yang berkaitan dan dapat cash!

Harapnya di tahun 2018 nanti akan lebih banyak peluang untuk berkoloborasi dengan mana-mana pihak. Doakan ye (:

KERJA? MAKAN ANGIN? TRAVEL?

Tapi dalam sedar tak sedar tu, banyak juga tempat-tempat atau hotel yang aku pergi atas urusan kerja dan juga bersiar-siar sepanjang tahun ni. Cuma memang tak sempat buat review je. kalau  tak mesti banyak entri aku kan? hehe. Antara tempat yang aku pergi ialah :

1) Palm Hotel, Seremban
2) Extreme Park Hotel, Kluang
3) Langkawi Seaview Hotel, Pulau Langkawi
4) Homestay di Machang Kelantan
5) Kalumpang Resort dan Training Centre, Hulu Selangor
6) Glory Beach Resort, Port Dickson
7) The Lexis Hotel, Port Dickson
8) Yomi Hotel, Kota Kinabalu
9) Ayana Holiday Resort, Kundasang
10) Dynasty Hotel, Kuala Lumpur
11) Prescott Hotel, Kuala Lumpur
12) Gold Coast Hotel, Morib

banyak jugak kan? tapi satu entri pun takde berkenaan hotel dan penginapan yang aku duduk ni.  Rasa rugi pulak tak dapat share dalam blog ni. Tahun depan 2018 , InsyaAllah aku akan rajin tulis entri atau review tentang kemana saja aku pergi (:

Tak banyak nak yang dicoretkan untuk rumuskan tahun 2017 ni. Tapi aku bersyukur, segala kesulitan dan kesusahan yang datang, aku ada insan-insan positif yang sentiasa support dari belakang. Terima kasih suami, ibu, ayah, adik beradik, family mertua dan rakan-rakan. Tanpa sokongan dari kalian aku mungkin boleh jadi manusia tanpa akal. 

Esok kalau ada masa aku akan coretkan azam untuk tahun 2018 pulak.

so jumpa lagi next entri, 
Wassalam.

Saturday, December 30, 2017

Jalan-jalan ke Farm In The City bersama keluarga tercinta (:

December 30, 2017 6 Comments
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua pembaca (:

Alhamdulillah, penghujung cuti sekolah tahun ni dapat juga bawa family tersayang berjalan-jalan di Farm In The City, Sebenarnya memang plan lama dah nak bawa jalan ke sini memandangkan rumah sewa yang aku tinggal sekarang sangat dekat, dalam 5 minit je boleh sampai kat sini. Kalau siapa nak dtg sini, landmark dia betul-betul belakang Giant Seri Kembangan dan bersebelahan dengan Downtown Seri Kembangan. senang je cari tempat ni. Cumanya tempat parking agak terhad, tapi parking dekat luar pun boleh, banyak je parking kosong dekat bangunan sebelah, The Atmosphere tu (:

So nak dijadikan cerita, pagi rabu haritu bertolak dari rumah family di Nilai. Perjalanan untuk sampai ke FITC ni dari Nilai cuma mengambil masa 40 minit je sebab dekat sangat. plus, jalan pun tak jem masa ni, sebab waktu orang bekerja. Budak-budak pun dah bangun awal sebab tak sabar nak pergi berjalan. hehe.. Sampai-sampai je cari parking di dalam tapi dah penuh, so kita parking jelah kat luar tu.dekat je pun.

Kat bawah ni gambar pintu gerbang nak ke kaunter pembayaran tiket dan harga tiket untuk masuk. Pic ambil dari google je, so tak letak watermark.


Related image
Kanak-kanak bawah 90 cm free je masuk (: 

Aku pergi kat sini bersama-sama suami, ibu, adik bongsu, Afifah dan Alif (Anak buah) , Kak Nik dan Ikah (Anak angkat ibu). Cumanya dalam ni gambar aku seorang je takde sebab takde yang melepasi piawai. hihi. 

Banyak betul haiwan dalam ni tau. budak-budak pun seronok sangat dan teruja. Boleh  pegang, boleh bagi makan, minta je makanan dekat petugas. Kalau makanan dekat petugas dah habis, korang boleh beli makanan dekat mesin token. Untuk hygiene jangan risau, sebab tempat cuci tangan dan sabun ade disediakan. 

So jom kita layan gambar-gambar sepanjang berada dalam ni:




Part paling lama singgah ialah dekat kawasan arnab dengan longkang ikan, sebab budak-budak sibuk nak tangkap ikan. Selagi tak dapat selagi tu tak puas hati dan taknak berganjak pergi mana-mana pun. hahaha. biasalah budak-budak kan, bila dah dapat tangkap, senyum sampai ke telinga!




So far, kalau diberi peluang untuk pergi, memang akan repeat lagi sebab memang sangat puas hati. Budak-budak ni pun asik duk bercerita je walaupun dah balik dan dah sampai rumah. 

Jadi, kalau nak bawa anak-anak berjalan, boleh lah datang ke sini. Sangat best! (:

Friday, December 29, 2017

UKJK PTD Gred M41 Bagi Tahun 2018

December 29, 2017 12 Comments
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua (:

Pihak SPA baru keluarkan tarikh dan tempat untuk UKJK bagi jawatan PTD M41 hari ini. Jadi sesiapa yang berkaitan boleh semak di SINI 

UKJK akan berjalan selama seminggu (20-26 Januari) dan ada 2 sesi (Pagi dan Petang). Setiap peserta akan hadir menjalani ujian selama sentengah hari sahaja mengikut sesi masing-masing.

Tempat untuk menjalankan UKJK ialah :


1) Institut Tadbir Awan Negara (INTAN) Bukit Kiara
2) Institut Kemajuan Desa (Infra), Bangi
3) Institut Penyiaran dan Penerangan Tun Abdul Razak (IPPTAR)
4) Institut Kemahiran Belia Negara, Bachok
5) Institut Tadbir Awam Negara (INTAN) Wilayah Selatan
6) Institut Tadbir Awam Negara (INTAN) Wilayah Timur
7) Institut Kemahiran Belia Negara, Bukit Mertajam
8) Institut Tadbir Awam Negara (INTAN) Sabah
9) Institut Tadbir Awam Negara (INTAN) Sarawak

Sesi aku bila?
jom tengok screenshot kat bawah ni :


23 Januari 2018 ( Selasa) Sesi Pagi di INFRA.
(Tahun lepas kena dekat IKWAS, Jauh.huhu)

BMI yang wajib lulus ialah sekitar 19-29. BMI aku seakarng ni 32 dan dah dikira tahap obese kot? tapi masih ade masa 3 minggu untuk mula diet dan exercise. InsyaAllah aku mesti boleh punya. siapa lagi kan kalau bukan diri sendiri yang kene bersemangat. hihi.. Pantang berundur sebelum berjuang!

Hanya calon yang berjaya melepasi saringan kesihatan dan UKJK sahaja akan ke peringkat seterusnya (PAC). Harap-harap aku tergolong dalam kumpulan yang berjaya ni. Kalau ade rezeki tak ke mana kan? Doakan ye..

Tahun ni style dia lain sikit dari tahun  lepas. Tahun ni UKJK dan PAC diasingkan, sementara tahun lepas memang jalan serentak. Mungkin ada prosedur baru tahun ni kan? 

Semoga semuanya baik-baik sahaja. InsyaAllah (: 

Sunday, December 24, 2017

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

December 24, 2017 7 Comments

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog, 
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Year End Giveaway by Husnieyhusain

December 24, 2017 15 Comments
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua (:


Hadiah Istimewa Menanti Anda!



🌸 Hadiah bernilai RM 50 (2 Pemenang)

1x Headphone, 1x Optical Mouse, 1x Wallet Key Holder


🌸 Hadiah Bernilai RM 30 (1 Pemenang)

1x Headphone, 1x Wallet Key Holder



- Wallet Key Holder -


Dalam wallet key holder




🍁Hadiah Tajaan (Saguhati)

Wang tunai RM 30 x 1

Wang tunai RM 20 x 1

Planner Kit x 1


Menarikkan semua hadiah ini? 
Comel comel je semua

Tarikh Berlangsung 

23 Dis 2017 sehingga 05 Jan 2018 Jumaat, 11.59 pm 

Friday, December 22, 2017

Tarikh Pembayaran Gaji Penjawat Awam Tahun 2018

December 22, 2017 0 Comments
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua pembaca :)

Siapa yang tak suka bila dah nak dekat gaji? 
Mesti takde kan..

Tapi  kadang-kadang masa musim perayaan, selalu gaji akan diberi awal untuk penjawat awam buat persiapan dan sebagainya. Ade ke manusia macam aku yang tak suka bila gaji masuk awal? Sebab aku selalu terguna duit tu dan bila dah hujung-hujung rasa seksa yang amat. haha! Huhu..salah sendiri kan, siapa suruh tak berapa pandai nak manage duit gaji tu. haha! 



Wednesday, December 20, 2017

Demam 3 serangkai

December 20, 2017 0 Comments
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua pembaca blog 

Apa khabar harini?
Semoga baik-baik sahaja hendaknya di sana (macam tulis surat kiriman tak rasmi pulak. haha)

Image result for demam 3 serangkai

Aku tak berapa nak sihat ni. Badan dah memang panas macam nak demam sejak semalam lagi, malam tadi diserang selsema pulak sampai susah sangat nak tidur dan harinii... batuk dan sakit tekak pulak menyerang. Haiyaaaa

Dulu aku ni susah betul nak demam tau. Mungkin sekarang dengan usia akan mengajak akhir 20an ni sistem imunisasi badan pun dah tak seberapa kan? Siksa rasanya bila sakit macam ni, rasa badan tak bermaya je. Tengahari tadi pun aku terlelap kat surau office dekat sejam setengah jugak la.. nasib baik bos tak marah. hehe..

Semoga aku cepat sembuh. Doakan ye :) 

Monday, December 18, 2017

Kisah pandai bawa motor dan kereta

December 18, 2017 2 Comments


Assalamualaikum 
Salam sejahtera buat semua pembaca blog ni :)

Dah 6 hari sejak last post. Rasa macam lamaaaaa sangat dah tak update blog tau. Kekangan masa menjadi salah satu sebab utama blog ni bersawang untuk seketika. Insyaallah nanti nak buat 1 hari 1 entri. Aminn

Eh, aku nak cerita pasal apa harini? Pasal ringkasan kehidupan tahun 2017 ni ke? Takk...awal lagi la. Nanti akhir tahun baru kita cerita pasal tu okay? 

Harini nak cerita pasal pengalaman aku beranikan diri bawa kenderaan. Which is motor dan kereta.

AMBIL LESEN B2 DAN D

Aku ambil lesen pada tahun 2007 di Akedemi Memandu Nilai, masa ni umur aku 18, baru habis SPM tu. Ayah suruh ambil lesen motor B2 dgn D sekali jalan. Harga ambil lesen ni murah je dulu, dalam RM800 je untuk kedua-dua lesen tu. Sekarang aku taktau lah berapa, mahal berganda kot? 

titian cinta :p

Perjalanan ambil lesen bagi aku bukanlah mudah (chewahhh! ayat poyo kan ). Test JPJ lesen untuk motor aku ambil 2 kali, yang first tu gagal sebab jatuh dekat titian cinta tu. Lagipun aku tak pernah bawa motor oii. First bawa motor pun masa dekat sekolah memandu tu la. Masa belajar aku kene kuarantin dari orang2 lain. Maksudnya, ade cikgu khas yang ajar aku sorang-sorang. Cara nak start enjin, dan lain-lain. haha! Kelakar bila ingat balik.

Image result for ambil lesen kereta
Masa dulu ambil lesen pakai kereta kancil manual ni la

Kereta pulak aku ambil 2 kali, semuanya gagal yang dekat jalan raya. Tapi litar dah lulus sekali ambil je. Hehe, Yang pertama sebab salah jalan, yang kedua sebab langgar divider. Yang ketiga lulus dengan jayanya! Yeah! Tapi lesen aku tersimpan rapi dalam laci untuk tempoh yang agak lama jugak walaupun direnew setiap tahun. hehe..

kenapa?

Yang pertama, prinsip aku sebab aku taknak bawa motor atau kereta orang lain walaupun ahli keluarga sendiri, sebab aku taknak tanggung risiko kalau rosak ke apa ke kan. Nampak macam ego kan? Hmm..memang pun, masa tu ego melebihi segalanya.

Yang kedua, sebab masa tu takde keperluan lagi untuk aku bawa kenderaan sendiri, tengah belajar, dan masa kerja pun aku lebih banyak naik pengangkutan awam.

BILA KEADAAN MEMAKSA, SEMUANYA BOLEH!

Aku start bawa motor dulu di jalan raya. Waktu ni aku dalam semester kedua Degree di UiTM Shah Alam. Masa ni aku terpaksa bawa motor sebab dah duduk rumah sewa diluar kampus. Masa awalnya aku menumpang naik motor dengan seorang kawan ni, tapi bila lama-lama aku rasa aku banyak menyusahkan dia, so aku decide yang aku nak bawa motor sendiri. Mula-mula takut jugak sebab lama dah sejak ambil lesen tu, tapi dalam hati aku terdetik. 'kalau dia boleh, aku pun mesti boleh punya!' So akupun sms ibu cakap nak bawa motor dan ayah pun belikan lah aku motor atas nama aku sendiri. Motor Ex5 merah kesayanganku. So sejak dari itu aku pun merempit lah kemana-mana sahaja. Pergi kelas, pergi shopping, pergi tengok wayang, pergi praktikal sampailah masa aku kerja gomen di kl pun aku masih gunakan motor Ex5 yang banyak berjasa. 


Image result for afraid drive car cartoon

Dan kisah bawa kereta pula bila aku ditukarkan ke Putrajaya, di mana jarak rumah sewa dan tempat kerja dalam 30km. Mula-mula aku naik motor je merempit pergi kerja, tapi bila ibu dengan ayah kata risaukan keselamatan aku bila naik motor jauh-jauh, so aku pun decide belajar kereta dengan suami aku. Ambil masa dalam sebulan jugak untuk beranikan diri. Sampailah satu saat tu aku cakap dekat husband ' Isnin depan sayang akan bawa kereta pergi kerja. Inilah masanya' heheh . So dari saat tu aku slow-slow beranikan diri bawa kereta dan Alhamdulillah, sekarang dah dekat 2 tahun dah drive sendiri pergi kerja. Paling jauh aku pernah drive sendiri ialah di Melaka, sebab ada program Jabatan, Jenis aku ni pulak, aku malas dan tak suka susahkan orang untuk tumpang dan sebagainya, so aku prefer gerak sendiri je kalau tak terdesak. Ada tak yang segeng dengan aku tak?

Jadi, advise aku untuk orang yang takut bawa kenderaan sendiri, which is motor atau kereta, korang kena face it! Itu je cara dia. Selagi kita tak berani nak hadap, sampai bila-bilapun kita takkan pandai. Dulu aku pernah menangis tau sebab jelous tengok orang lain boleh bawa kereta. Lagipun sekarang ni drive tu ialah keperluan untuk seseorang lagi-lagi perempuan macam aku. Takkan nak berharap pada suami sampai bila-bila kan? Jadi bangun, dan cari keberanian tu.

So pengalam korang pulak macam mana? cerita dekat komen bawah tau!

Thursday, December 7, 2017

Too Good At Goodbyes by Sam Smith...

December 07, 2017 2 Comments
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua


Best jugak dengar lagu ni, selalu dengar dekat radio. Orang yang sedang putus cinta sesuai sangat untuk dengar lagu ni, sebab lirik dia bagus la untuk korang move on.

Buat apa terhegeh-hegeh kalau orang dah tak sudi kan? Well, bunga bukan sekuntum, kumbang pun bukannya seekor kan?  Sit back and relax :p

Jom dengar lagu ni sambil baca lirik dia.


You must think that I'm stupid
You must think that I'm a fool
You must think that I'm new to this
But I have seen this all before

I'm never gonna let you close to me
Even though you mean the most to me
'Cause every time I open up, it hurts
So I'm never gonna get too close to you
Even when I mean the most to you
In case you go and leave me in the dirt

But every time you hurt me, the less that I cry
And every time you leave me, the quicker these tears dry
And every time you walk out, the less I love you
Baby, we don't stand a chance, it's sad but it's true

I'm way too good at goodbyes
(I'm way too good at goodbyes)
I'm way too good at goodbyes
(I'm way too good at goodbyes)

I know you're thinking I'm heartless
I know you're thinking I'm cold
I'm just protecting my innocence
I'm just protecting my soul

I'm never gonna let you close to me
Even though you mean the most to me
'Cause every time I open up, it hurts
So I'm never gonna get too close to you
Even when I mean the most to you
In case you go and leave me in the dirt

But every time you hurt me, the less that I cry
And every time you leave me, the quicker these tears dry
And every time you walk out, the less I love you
Baby, we don't stand a chance, it's sad but it's true

I'm way too good at goodbyes
(I'm way too good at goodbyes)
I'm way too good at goodbyes
(I'm way too good at goodbyes)
No way that you'll see me cry
(No way that you'll see me cry)

I'm way too good at goodbyes
(I'm way too good at goodbyes)
No
No, no, no, no, no
(I'm way too good at goodbyes)
No, no, no, no
No, no, no
(I'm way too good at goodbyes)
(No way that you'll see me cry)
(I'm way too good at goodbyes)

'Cause every time you hurt me, the less that I cry
And every time you leave me, the quicker these tears dry
And every time you walk out, the less I love you
Baby, we don't stand a chance, it's sad but it's true
I'm way too good at goodbyes


Monday, December 4, 2017

New Rules by Dua Lipa, Best!

December 04, 2017 2 Comments
Assalamaualaikum
Salam sejahtera buat semua pembaca (:

Entah kenapa sekarang suka sangat dengar lagu dari Dua Lipa- New Rules. Mungkin sebab lagu dia yang catchy dan suara penyanyi asal yang deep. best tau suara dia. Lirik dia pun best jugak, dimana  dia bagi nasihat dan buat rules untuk diri sendiri supaya tak mudah jatuh cinta dengan orang yang baru dikenali.

Penyanyi asal dia seksi, so aku bagi yang versi Shila Amzah je lah untuk letak dalam entri ni. kalau nak dengar yang original punya, boleh cari sendiri dalam youtube ye :p

btw, Shila Amzah nyanyi pun best jugak tau! Jom dengar lagu ni:


Lirik lagu :
Talkin' in my sleep at night
Makin' myself crazy
(Out of my mind, out of my mind)
Wrote it down and read it out
Hopin' it would save me
(Too many times, too many times)
My love, he makes me feel like nobody else
Nobody else
But my love, he doesn't love me, so I tell myself
I tell myself

One, don't pick up the phone
You know he's only calling 'cause he's drunk and alone
Two, don't let him in
You'll have to kick him out again
Three, don't be his friend
You know you're gonna wake up in his bed in the morning
And if you're under him, you ain't getting over him

I got new rules, I count 'em
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself
I got new rules, I count 'em
I gotta tell them to myself

I keep pushin' forwards, but he keeps pullin' me backwards
(Nowhere to turn) no way
(Nowhere to turn) no
Now I'm standing back from it, I finally see the pattern
(I never learn, I never learn)
But my love, he doesn't love me, so I tell myself
I tell myself
I do, I do, I do

Practice makes perfect
I'm still tryna' learn it by heart
(I got new rules, I count 'em)
Eat, sleep, and breathe it
Rehearse and repeat it, 'cause I
(I got new, I got new, I...)

Don't let him in, don't let him in
Don't, don't, don't, don't
Don't be his friend, don't be his friend
Don't, don't, don't, don't
Don't let him in, don't let him in
Don't, don't, don't, don't
Don't be his friend, don't be his friend
Don't, don't, don't, don't
You gettin' over him

Friday, December 1, 2017

Takpelah

December 01, 2017 6 Comments
Image result for jaga hati sendiri

Takpelah, siapalah aku kan? 
Insan serba kekurangan yang tak sedar diri lagi.

Aku lah tu.
Takpelah..

Thursday, November 30, 2017

Mengomel

November 30, 2017 0 Comments
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua :)


Apa khabar sahabat blogger harini? Semoga sihat selalu hendaknya. Aku tengah bersuka ria ni. sebab apa? sebab esok cuti. haha! Hari isnin lepas baru perasan jumaat cuti. Itu pun sebab officemate inform, kalau tak sampai ke sudah taktau, datang je office esok buatlah kerja sorang-sorang. 

Eh tapi mana ade kerja dah sekarang ni, akhir tahun memang kurang sikit pressure dan workload. Tapi start je masuk tahun depan memang dah kena start terus. Memang tak terkejar la jawabnya, SKT yang bos bagi banyak oii. bertabahlah Asyiqin ye..

Azam 2017 yang kononnya nak kurus tu macam mana?

Ahaha.. failed! 

Tapi masih ade sebulan lagi start esok. so apalagi, kita pulun habis-habisan. Agak-agak diet dan exercise dalam masa sebulan ni boleh turun berapa kilo eh? jeng jeng jeng...kita tengok nanti.

Jumpa lagi next entri (: 

Monday, November 27, 2017

Ada apa dengan bloglist ?

November 27, 2017 12 Comments
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

Macam mana dengan kehidupan harini?
semoga bertambah ceria selalu.

Aku ada satu habit bila blogwalking. selain baca entri tuan blog, perkara kedua yang aku pasti akan buat ialah buat some screening on bloglist dalam blog tersebut, dan mana-mana blog yang aku rasa kena dengan jiwa aku atau aku rasa suka bila baca entri-entri dalamnya, aku akan follow.

Tau tak kenapa? 

Sebab aku akan masukkan dalam bloglist untuk semua blog yang aku follow. Jadi nanti bila ada entri dan update terbaru yang tuan blog kongsikan, boleh la aku baca kan? Untuk pengetahuan semua juga, ada 2 jenis bloglist yang aku wujudkan untuk blog ni. Satu spesifik dan satu lagi general.



❤ TTC POWER ❤
Bloglist ni aku wujudkan untuk menambah bahan bacaan, ilmu pengetahuan dan info berkenaan fertiliti dan kesuburan, kaedah-kaedah rawatan kesuburan dan info mengenainya. Kalau ada yang  sedia maklum, aku sekarang sedang berusaha untuk mempunyai zuriat setelah 3 tahun mendirikan rumahtangga bersama suami tercinta. Jadi, bloglist ni sebagai salah satu medium usaha jugak. Please, doakan aku (:

❤ READ THEM ❤
Bloglist ni pula aku wujudkan untuk menghimpunkan semua blog-blog yang aku follow. Nanti kalau buka blog, pasti aku akan pergi kat list ni dan baca entri-entri baru yang diupdate oleh rakan-rakan blogger. Kadang-kadang jadi silent reader, kadang aku suka juga komen. ikut mood jugak tu. So kalau korang tergolong dalam bloglist ni, confirm sure aku akan buka blog korang dan baca entri dalam tu, cuma antara tinggal jejak atau tak je. jeng jeng jeng. haha!

Jadi korang punya bloglist pulak macam mana? Jom share dengan aku.


DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA

November 27, 2017 16 Comments
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua (:


Click banner to join :
25/11/2017 hingga 25/12/2017


So, the two lucky winners will be receiving :

1st winner: Brand New Duck Scarves Satin Silk - Rich Monaco colour. 



2nd winner: Brand New Duck Whenever Planner ( pink colour ) + New ' Tadabbur ' book.

Saturday, November 25, 2017

Sis Gee First Giveaway

November 25, 2017 6 Comments
Assalamualaikum
Saam sejahtera buat semua pembaca (:


Nak join klik banner kat atas tu ye ! 

HADIAH-HADIAH :


1 x hadiah utama : 

1 Planner 2018 yang comel
1 fridge magnet 
1 keychain
Dimasukkan dalam bloglist


2 x hadiah ke dua
1 Fridge Magnet Penyu
1 Keychain 
Dimasukkan dalam bloglist

10 x blogger bertuah
Dimasukkan dalam bloglist Blog Sis Gee

TARIKH GIVEAWAY :

24 November 2017
hingga
12 Disember 2017

Friday, November 24, 2017

Yeay! Dah tukar header baru!

November 24, 2017 8 Comments
Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera buat semua

Sekarang ni kat office tak banyak sangat kerja, so masa rest sekejap tadi aku pun try la buat header untuk blog ni supaya berwajah baru sikit. Sebabnya header yang dipakai dah terlalu lama dan aku rasa macam nak buat header lain yang simple tapi canti di pandangan mata aku. so ini lah hasilnya...

Header lama :



...........dan header baru kat bawah ni :


Untuk header blog yang baru ni, aku search freebies doodles kat internet dan kemudiannya edit guna Photoscape je. Untuk font pula aku cuma download di dafont.com. Senang dan mudah! credit untuk yang bagi freebies doodles ni, banyak membantu blogger-blogger macam aku yang tak berapa kreatif ni ^_^

errr... bila da siap pasang baru aku perasan ada satu kesilapan dekat header tu. url patutnya https://asyiqin89.blogspot.my bukannya .com! Tapi nak edit semula perlukan kerajinan balik sebab apps photoscape tadi dah buang dah. hehe...

Takpelah, tak perasan sangat kan? kan? kan?

Thursday, November 23, 2017

"Giveaway Photo Polaroid Azhafizah.Com"

November 23, 2017 5 Comments
Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/

Read more: http://www.azhafizah.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html#ixzz4zG522HEf

"GIVEAWAY SHFYQHAZHR x PRINTCIOUS"

November 23, 2017 4 Comments
Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua pembaca (:


uolls nak join? klik je banner atas ni ^_^



Korang tau tak apa tu Printcious?

Kalau taktau, mulai harini kena dan wajib tahu tau! Buka je websitenya kat SINI.  

Untuk pengalaman membeli belah dengan Printcious ni memang takde lagi, tapi sebenarnya iols dah lama tahu dah pasal kewujudan kedai online ni. Korang boleh print muka korang dan tersayang dekat baju, mug, buat puzzle, fridge magnet, bantal dan macam-macam lagi lah! Tengok harga pun amatlah berpatutan sekali!

contoh servis yang printcious sediakan:

image   image  image

Menarik kan? iols pun ada bercita-cita juga nak beli something dari printcious ni untuk harijadi suami nanti. Apa dia? suprise!

Sehingga kita berjumpa lagi di next entri.

Tuesday, November 21, 2017

Kau takde anak, bestlah kan tak payah fikir apa pun..

November 21, 2017 4 Comments

" Kau takde anak, bestlah kan tak payah fikir apa.. "

" Suruh orang yang takde anak pergi buat kerja tu.. "

"Dia takde anak senangla, ada masa nak buat itu ini.."

" Aku nak tengok bila dia ada anak nanti, tenteram tak hidup dia? "


Guys,

Berdosa ke sebab aku takde anak lagi? Salah aku ke.. Ingat aku tak nak ke? kau ingat aku tak fikir apa? aku selalu fikir sampai sakit kepala,  kenapa orang lain senang, aku susah?. Hari-hari aku menangis dalam hati. kau tau ke?

Betapa beruntungnya kau ada zuriat sendiri, aku? belum ada... bukan aku tak nak, tapi Allah maha mengetahui.

Orang takde anak pun ade life sendiri, ada cabaran sendiri, ade dugaannya sendiri. Sama juga macam kau yang dah ade anak banyak. Tolong la jangan bandingkan lagi.

Jadi stop la bagi alasan suruh aku buat itu ini atas alasan ' kau takde anak lagi'.. sedangkan sebenarnya banyak lagi sebab lain yang kau boleh bagi.. bukan sebab tu yang kadang takde kena mengena pun.

Related image



....dalam hati ni sakit sangat.. kau apa tau?