Showing posts with label Berita. Show all posts
Showing posts with label Berita. Show all posts

Sunday, May 27, 2018

Come On, Traveloka kan ada

May 27, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Tadi masa aku belek-belek kalender kan, aku perasan banyak jugak cuti panjang tahun ni. Korang kalau cuti panjang, selalunya nak pergi mana? Pergi berjalanlah kan..takkan nak duduk rumah aje, boring pulak. Alang-alang cuti panjang sikit, panjang jugaklah langkah, pergilah tempat jauh sikit..Singapura ke Thailand ke Indonesia ke. Bolehlah kenal-kenal budaya jiran serumpun, amik tau cara hidup diorang, makanan apa best dan sebagainya..


Bercuti Dalam Malaysia Pun Okay Kan?

Masa ni duk tengok lembu di Desa Dairy Farm, Kundasang :D


kalau takde passport pun takde hal, boleh jugak melancong dalam negara. Sabah Sarawak misalannya, ada banyak jugak tarikan menarik untuk korang. Lagi pulak sekarang ni ada social media bagai, member-member post gambar berjalan, travel sana sini, buat bakar line je kan. kau pun kenalah rancak travel, live the life kan. Takde duit nak travel? Kumpul duit , menabung la . sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan? Sebenanrnya takde alasan untuk tidak bercuti. Mahu tau tak je.

Aku pun cuti panjang tahun lepas sempat bercuti ke Kundasang Sabah. Sejuk dan nyaman je rasa, dengan pemandangan yang sangat cantik. Memang terasa nak kesana lagi. Tapi tahun ni aku rancang nak ke Pulau Redang di Terengganu. Jatuh hati tengok gambar-gambar laut dan pemandangan yang cantik dekat sana.


Pulau Redang.. nak tengok penyu ! Gambar:google



Tak leceh pun nak rancang percutian

Bila dah ada keinginan untuk bercuti,  mesti benda-benda ni akan berlegar-legar dalam kepala korang macam ni kan?

“Nak pergi mana ea. Tempat apa best ea. Yang boleh ambik gambar lawa-lawa ke”

“Nak tido mana, homestay ke hotel ke chalet ke. Mana nak tau hotel apa yang best, murah.”

“Nak spend sikitlah kat hotel. Ambil besar sikit untuk family / kawan-kawan. Tapi macam mana nak tau hotel ni ada features apa. Nak call hotel malas pulak.”

“Kena book flight lagi. Jenuhnya..nak tengok tiket murah lagi. Nak kena bukak setiap sejam dua jam lagi”

Aku pun sama je macam korang dulu. Tapi sekarang tak lagi dah. Come on guys, Sekarang ni kan semua dihujung jari je!  apa susah susah fikir. Traveloka kan ada!  No more serabut serabut lah!



Dalam Satu Website Macam-Macam Ada!

Kalau korang yang duduk dalam gua tu confirm akan shoot soalan ni...
“Haa apa travel..oka? Travellokar? Eh...amende tu?”

Okeh meh aku cerita sikit kasi tau korang semua. Aku ni dulu pun pening jugak macam korang.   Asal cuti panjang je, pening tak tau nak travel mana. Itinerary tu kekadang rasa macam terlalu leceh. Nak Google lagi, check satu-satu website lagi. Pening weh nak buat research! Lepastu aku jumpalah satu website ni...www.traveloka.com.  Memang baiklah. Semua benda ada dalam satu. UI dia pun senang, friendly..motive kaler biru muda. Chill relax je go around the site.


Macam mana Traveloka ni boleh wujud? Meh aku cerita kat korang :D

Traveloka ni sebenarnya ialah satu company dari Indonesia. Mula beroperasi tahun 2012 dan dibuka oleh Ferry Unardi dan geng, Derianto Kusuma serta Albert Zhang. Idea asal diorang nak bukak Traveloka ni datang dari founder Ferry Unardi, yang stress nak book flight setiap kali nak balik ke kampungnya dekat Padang, Indonesia dari Amerika. Diorang pulang ke Indonesia dari kerja lama diorang kat Amerika semata-mata nak bukak company ni. Bagus betul diorang ni, kalau takde depa nak bukak website ni, aku rasa sampai sekaranglah aku pecah kepala nak book hotellah cari flightlah apalah. Korang pun sama kan? Haha

Tapi dulu diorang ni tak start terus jadi besar macam ni. Diorang buat kecil-kecil je. Masa mula-mula beroperasi dulu, diorang start dengan comparing harga flight ticket dari semua website penerbangan yang ada. Lepastu tahun 2013 baru diorang offer servis untuk book tiket flight. Setahun kemudian baru bukak servis untuk reserve hotel, chalet, homestay dan yang sewaktu dengannya.

Then diorang pun tak terus start kat Malaysia dulu. Diorang mula kat homebase diorang kat Indonesia, pastu baru mula spread ke Malaysia dan negara-negara Asean yang lain macam Thailand, Filipina, Vietnam dan negara jiran Singapura. Daripada team kecil, sekarang dah sebesar 400 orang untuk handle operasi serantau. Slow slow orang kata.


Website yang selamat dan boleh dipercayai. Bukan scammer!

Daripada sejarah Traveloka ni, korang boleh nampaklah yang diorang ni ada proven track record dan kepakaran untuk memudahkan semua urusan travel korang, daripada informasi tentang tempat yang korang nak pergi, hal-hal penerbangan pergi dan balik, penginapan dan lain-lain.

Cukup lengkap pakej diorang ni. Dan semuanya semudah bukak website Traveloka, bukak akaun dan taip je mana korang nak travel. Lepas dah scroll scroll, browse dan jumpa hotel dan flight yang confirm puas hati, boleh check out terus dan bayar online guna kad. See? Semudah tu je kan? Takde lagi kusut-kusut memikirkan cemana nak manage iti nak travel tu !!


Cara-cara merancang percutian menggunakan Applikasi Traveloka di Android
Sebabkan aku rajin harini, meh aku ajar korang cara-cara menggunakan apps Traveloka ni :

1) Install Apps Traveloka di Playstore






2) Lepas sign up dan login, korang akan di bawa ke home page. Boleh start search flight dan hotel





3) Pilih lokasi flight/hotel yang anda inginkan..contohnya kat sini, aku cari untuk Pulau Redang pada 10 Oktober 2018



4)  Isi details peribadi, dan bayar!

See...mudah sangat kan? Kalau ade sebarang masalah ataupun pertanyaan, korang jangan risau sebab Traveloka careline di buka 24 jam! So sangat memudahkan tau!

Jadi...kalau korang tengah plan nak travel tapi takmau rasa serabut Google here Google there, pergi dekat browser korang, bukak je website Traveloka. Takpun download je app Traveloka dekat  Android Playstore macam dekat atas tu bagi sesape yang pakai phone Adroid atau Apple App Store bagi sesiapa yang pakai iPhone. Settle dan dijamin kerja-kerja merancang travel korang tu semestinya jadi mudah dengan adanya Traveloka ni. Tinggal nak packing je lepastu travel mode ON! semestinya dengan Traveloka.



Friday, May 18, 2018

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak bagi Negeri Selangor Tahun 2018

May 18, 2018
Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Alhamdulillah, dapat kita bersama-sama menyambut Bulan Ramadhan yang penuh mulia pada tahun ni. Macam mana dengan puasa dan amalan masing-masing? Semoga segala amalan kita diterima Allah swt.




Jika tiba bulan Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu semua syaitan (HR. Bukhari dan Muslim).


WAKTU BERBUKA DAN IMSAK SELANGOR

Siapa yang sahur dan berbuka dekat Selangor macam aku tahun ni? kita geng! Jom semak sama-sama tarikh berbuka dan Imsak bagi negeri Selangor, supaya korang taklah berbuka awal dan terlepas sahur! 

Zon 1: Gombak, Petaling / Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat dan Sepang




Zon 2: Kuala Selangor dan Sabak Bernam




Zon 3: Klang, Kuala Langat



Semoga jadual di atas menjadi panduan dan rujukan yang berguna buat korang semua. Selamat berpuasa!


Wednesday, August 10, 2011

Tragedi di bulan Ramadhan

August 10, 2011
Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua.

Hai buat yg mengenali. Dah lama rasanya diri ini tak menjengah ke blog blogger yg lain. Belum ada kelapangan lagi nampaknya ^_^. Sedang kita bergembira di bulan ramadhan yg mulia ini, berbuka aneka juadah yg lazat dan sampai tak terhabis tu kan, jgn lupekan mereka yg lain ye.

Di bulan yg mulia ini, ada saudara-saudara kita yg kesusahan dan kesedihan. kehilangan keluarga tercinta, kehilangan harta benda dan sebagainya. Baru baru ini, negara digemparkan dengan kejadian tanah runtuh di tanah tinggi Genting Highlands.Tragedi ini mengorbankan tujuh orang ahli dan 3 antaranya beragama islam. Ketiganya merupakan ahli keluarga iaitu bapa, ibu dan anak lelaki. Allahyarham Jaafar Balad, 48; isterinya, Normah Gunung, 51, dan anak mereka, Mohd Iqbal, 15, antara tujuh mangsa maut yang tertimbus dalam tragedi itu.



all pic from google.


Jenazah tiga beranak yang maut dalam tragedi tanah runtuh di perkampungan Orang Asli Sungai Ruil di Brinchang,selamat dikebumikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Taman Sedia. Semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama golongan yg beriman.Insyaallah.




Saturday, July 30, 2011

Alfatihah buat Ashraf Hafiz:Aleesha

July 30, 2011
Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua..





Pernah dengar tak tentang Mohd Ashraf Hafiz? Baru dapat berita terkini tentang kematian Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz, 25,yang menggemparkan Malaysia dengan tindakannya ingin menukar nama kepada Aleesha Farhana.Oh ya, sumber dapat dari SINI.

Beliau menghembuskan nafas terakhir di Hospital Nur zahirah kira jam 5 pagi tadi.Sebelum tu beliau telah di masukkan ke hospital jam 3 pagi semalam akibat masalah jantung dan tekanan darah rendah..Semalam, doktor mengesahkan Ashraf mengalami serangan jantung yang tidak stabil atau 'unstable angina with cardiogenic shock'.

Katanya Mohd Ashraf Hafiz, 25, sebelum ini mengalami kemurungan selepas permohonan yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu untuk menukar kepada nama wanita, ditolak pada 18 Julai lalu.Mohd Ashraf Hafiz yang berasal dari Seberang Takir, di sini, memohon untuk menukar nama di dalam MyKadnya kepada Aleesha Farhana Abdul Aziz setelah beliau melakukan pembedahan menukar jantina di Thailand dua tahun lalu.

Hurmm...Cume arwah saje yg tahu sebab2 die buat begitu kan. Jangan terus menerus kecam si mati atas perbuatan dia. Doakan Semoga roh beliau ditempatkan bersama golongan yg beriman.. Semoga tuhan mencucuri rahmat pada simati. Kita yg Hidup ni pun pasti akan mati satu hari nanti..


 




Friday, July 29, 2011

Kaum Nabi Luth Akhir Zaman akhirnya Bersorak Gembira.

July 29, 2011
Assalamualaikum.
salam sejahtera buat semua :)

Harini nak kongsi sikit pasal undang-undang perkahwinan yg da diluluskan bagi pasangan sejenis. Maksudnye bukan Julie dgn Remy ye, Tapi Julie dgn Mary dan Remy dgn Peter ye ^_^. Erkk..rase mcm geli je. Kawen same jantina. Orang mcm nie memang dah tersesat jauh. Even agama lain pun mengharamkan perkahwinan sejenis kan. Tah hape hape je kan. Oh lupe, sumber ni dapat dari SINI :) 

Tarikh 24 Julai menjadi hari pertama perkahwinan undang-undang untuk pasangan seks sama jantina di Negeri New York. Kini NY merupakan negeri ketujuh di AS yang menyertai Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont dan Washington DC pada senarai tempat di mana pengamal perkahwinan sejenis gay dan lesbian boleh mendaftar perkahwinan mereka mengikut undang-undang perkahwinan.Sebulan yang lalu, Dewan Senat NY mengundi meluluskan rang undang- undang keluarga yang membenarkan perkahwinan sejenis dengan majoriti 4 undian. Undang-undang yang berkuat kuasa pada 24 Julai telah ditandatangani oleh Gabenor.

Meh kamu tengok sikit gambar manusia yg tak bertamadun nie





Geli tak? Rase mcm nak muntah tak.. eiii.. dah dah jangan tengok lame2.Harapnye siape yg bace entry ni sume tak terjebak la dengan aktiviti yg sgt tak senonoh ni..K, jumpe lagi.Till next entry :)