Sunday, September 29, 2019

TTC JOURNEY I PART 7 : CLOMID 150MG , INJECTION PREGNYL DAN RESULT

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)



Dah lama kan tak update tentang TTC Journey ? Ramai yang mesej  personal dekat Instagram dan komen dekat Blog tanya kenapa tak update2 lagi? Aku minta maaf tau.. bukan taknak update tapi adalah sebab tertentu yang buatkan aku rasa terbantut nak update tentang perjalanan TTC. But lepasni InsyaAllah aku akan selalu update. Untuk korang yang baru baca entri ni, boleh baca entri lepas-lepas dulu. Klik je dekat bawah ni okey (:



Dalam entri yang lepas aku ade ceritakan yang aku makan Clomid 100mg, jumpa telur yang matang tapi tak berjaya conceive, So next appointment ni Dr bagi aku Clomid 150mg, banyak sikit dos nya daripada cycle yang lepas. Jom ikut Kronologi di bawah : 

29 Januari 2019
PBBR Presint 8
FT D10 / CD10

Result untuk CD10
Saiz ET (Dinding Rahim) : 5mm
Ada 4 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 13.5mm dan 9mm kiri : 12.5mm dan 12.5mm
Memandangkan telur belum cukup matang, so kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 12.


31 Januari 2019
PBBR Presint 8
FT D12 / CD12

Result untuk CD12
Saiz ET (Dinding Rahim) : 10mm
Ada 3 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 18.5mm  kiri : 14.5mm dan 15.5mm
Memandangkan ade telur yang dah matang di sebelah kanan, jadi doktor inform akan buat injection pada hari ni juga. So kena pergi ambil ubat untuk injection tu di Farmasi di Aras 3 dan serahkan pada nurse.

Prosedur sama macam entri-entri yang lepas, nurse akan cucuk ubat di perut dan inform kita untuk bersama suami dalam masa 36 jam . If inject jam 10 pagi, Jam 10 malam esok perlu bersama suami, Kemudian setiap selang 2hari selepas itu perlu bersama (:

RESULT
Akhirnya..period turun dengan jayanya 
Gagal misi kali ini
teruskan makan clomid 150mg lagi untuk next cycle 





1 April  2019
PBBR Presint 8
FT D11 / CD11

Result untuk CD11
Saiz ET (Dinding Rahim) : 6.9mm
Ada 5 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 10mm dan 8.5mm kiri : 15mm,14.5 dan 8.6mm
Memandangkan telur belum cukup matang, so kena datang lagi untuk buat TVS pada pada CD ke 13.


3 April 2019
PBBR Presint 8
FT D13 / CD13

Result untuk CD13
Saiz ET (Dinding Rahim) : 9.2mm
Ada 5 telur yang respon dengan clomid : Kanan : 13.3mm dan 11.4mm  kiri : 20mm,18mm dan 8,6 mm.
Memandangkan ade 2 telur yang dah matang di sebelah kiri, jadi doktor inform akan buat injection pada hari ni juga. So kena pergi ambil ubat untuk injection tu di Farmasi di Aras 3 dan serahkan pada nurse.

Prosedur sama macam entri-entri yang lepas, nurse akan cucuk ubat di perut dan inform kita untuk bersama suami dalam masa 36 jam . If inject jam 10 pagi, Jam 10 malam esok perlu bersama suami, Kemudian setiap selang 2hari selepas itu perlu bersama (:

RESULT
Gagal lagi misi kali ini

Untuk next cycle, Doktor tak nak bagi clomid lagi dah. Doktor advise untuk turunkan berat badan sehingga BMI bawah 30 baru datang untuk next session. Mungkin IUI kot? sebab dulu doktor cakap try 3 kali clomid, then akan proceed dengan iui.

Sekarang BMI aku 32.1, perlu kurangkan lebih kurang 7kg untuk set next appointment. Masa aku taip entri ni baru berjaya kurangkan 2kg. Doakan aku berjaya untuk kurangkan berat badan ye kawan-kawan. 

Jumpa lagi next Journey seterusnya (: 






2 comments:

  1. Semoga dipermudahkan segala urusan aamiin :)

    ReplyDelete
  2. semoga di permudahkan urusan dan di murahkan rezki,sabar ,usaha dan dantawakal ye..

    ReplyDelete