Petting Zoo di Farm in The City, Seri Kembangan

Assalamualaikum 
Salam Sejahtera buat semua :)

Selamat berhujung minggu semua! Selalunya hujung minggu ni ramai yang keluar berjalan-jalan dengan keluarga mahupun dengan insan yang tersayang kan? Sama jugak halnya dengan aku. Minggu lepas, semasa cuti Hari Malaysia, aku dan family sempat menghabiskan masa terluang bersama ke Farm In The City, Seri kembangan.

Klik untuk baca entri yang lepas : JALAN-JALAN KE FARM IN THE CITY BERSAMA KELUARGA TERCINTA (:

PETTING ZOO DI FARM IN THE CITY


Ini kali kedua aku ke FITC. Kali pertama pada hujung tahun lepas dan kali ini bersama-sama dengan keluarga blogger Kelab Ben Ashaari (KBBA9). Kalini husband tak dapat ikut sebab kerja, jadi aku bawa ibu dan adik-adik jalan-jalan. Family bonding session! 

aku kat belakang tu... tak perasan rupanya tengah ambil gambar. haha

Dalam ni ade banyak station yang korang boleh pergi dan beramah mesra dengan haiwan-haiwan dekat situ. Antara station yang ada macam dekat bawah ni:



AKTIVITI DI FITC 

Bermacam-macam aktiviti yang korang boleh buat di Farm In The City ni. Boleh bagi makan dekat haiwan, boleh usap-usap, boleh bergambar dan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun, korang boleh join Pony Ride, tapi dengan sedikit bayaran. Alahai, tak mahal mana pun tau! Yang penting keseronokan anak-anak da pengalaman tu. Nanti dekat sekolah boleh anak-anak cerita dekat kawan-kawan.. hehe

Kakak ni mula-mula takut nak naik, tapi bila tengok budak-budak lain seronok je naik, dia pun jadi tak sabar :)

Muka happy dapat naik kuda padi 


Di antara station yang ada, ada 2 station yang aku dan budak-budak ni paling suka, iaitu Fish Feeding Moon Lake dan juga Longkang Fishing! 


 Sweet pulak tengok si abang share makanan ikan dengan adik. 

Besar gila ikan-ikan dekat sini tau



bergambar sebelum ke station seterusnya 



TEMPAT PERSINGGAHAN PALING LAMA- LONGKANG FISHING!

Dalam ni ada satu station yang dinamakan Longkang Fishing. Tau kenapa? Sebab korang boleh tangkap ikan dalam longkang. Haha. Jangan risau, longkang ikan ni sangat bersih airnya. Tapi lepas tangkap tu kena lepaskan semula ikan tau. Tak boleh bawa balik!

Budak-budak ni singgah paling lama dekat sini, sebab masing-masing tak puas hati selagi tak dapat tangkap ikan. 

Muka tak puas hati sebab masih belum dapat tangkap ikan. 

Sementara tunggu budak-budak pergi tangkap ikan, yang dewasa boleh duduk sini lepak-lepak sambil beli makanan dan minuman yang ada dijual di sebelah tu je. Meja yang ibu duduk ni depan longkang ikan ni je, so boleh duduk berehat sambil perhatikan anak-anak. 


HAIWAN-HAIWAN JINAK DI FITC

Kebanyakan haiwan dekat sini jinak-jinak. Mungkin sebab dah biasa dengan kehadiran pelancong kot kan. Lagi-lagi bila pelancong bagi makan, makin suka lah mereka.

Kambing apa tah nama dia. Jinak sangat! Boleh pegang dan belai-belai, tak gigit pun. Makin dihulur kepala tu adelah. haha!


 Ostrich ni pun jinak jugak, tapi kami takut nak dekat. Takut kot2 tetiba dia nak gigit ke apa kan. haha

Alpaca! Tengok tu bukan main posing lagi. Haha alpaca ni macam sombong sikit, panggil-panggil taknak pun datang dekat. huhu

 Ni haiwan ape eh. Rusa ke seladang ke, tahla, aku tak pasti sangat. Tapi memang kejar orang je minta makanan kerjanya. Langsung tak takut pun!


Turtle! Comel sangat! Besar-besar pulak tu. Ishh. Boleh pegang cengkerang dia tu, jangan duduk atas tu dahla. Kena kawal jugak anak-anak dekat sini.


 Burung-burung menanti untuk diberi makan. Dekat sini korang boleh minta makanan dari staff yang ada dalam ni dan bagi makanan dekat burung tu guna tapak tangan je! Seronok tengok orang bagi makan. Aku tak berani. Budak-bidak ni pun tak berani, kononnya takut berlubang tangan nanti. haha


 Burung ni jinak tau. Aku panggil dia untuk tangkap gambar, terus posing macam tu. hehe comel!


 Dekat kawasan ni ade ular, small crocodile dan haiwan liar. Kat sini tak boleh la nak belai-belai sebab ade dalam dinding kaca. Boleh tengok dari luar je.

Racoon! Masa ni dia nak tidur dah, sebab baru lepas makan. Comel betul tengok tido berpelukan macam tu. 


DAPAT SIJIL PENYERTAAN!

Kanak-kanak yang berkunjung kesini akan diberi sekeping sijil penyertaan waktu keluar nanti. Boleh tulis nama dan letak dalam frame. Kenangan gitu. hehe 

PERSONAL REVIEW
Banyak lagi gambar sebenarnya, tapi aku rasa cukup sampai disini je. Korang perlu pergi sendiri untuk rasai pengalaman live tu. Seronok tau! Aku yang dah 2 kali pergi ni pun rasa macam nak pergi lagi.. So memang tak rugi datang sini dengan keluarga, di samping tengok haiwan-haiwan yang jarang dapat tengok, korang juga boleh eratkan ikatan dan hubungan sesama sendiri, bonding session la kiranya. 


Harga tiket Farm In The City 2018

RM55 Dewasa
RM45 Kanak-kanak (11 tahun ke bawah)
RM45 Warga Emas (60 tahun ke atas)

MyCard diskaun
RM37 Dewasa
RM30 Kanak-kanak (11 tahun ke bawah)
RM30 Warga emas (60 tahun ke atas)
** kanak-kanak 90cm ke bawah Percuma **

Promosi Pakej Family
RM125 – 2 dewasa & 2 kanak-kanak


MAKLUMAT DAN INFO :

OPERATING HOURS
WEEKDAYS10:00am-6:00pm

WEEKENDS09:30am-6:00pm

Closed on every Tuesday, excluding Public holiday & school holiday



WEBSITE:
https://www.farminthecity.my
CUSTOMER SERVICE HOTLINE :
+603-89412099
Alamat : 
Lot 40187-40188, Jalan Prima Tropika Barat, Bandar Putra Permai, Seri Kembangan. 43300 Selangor Darul Ehsan. Malaysia

8 comments:

  1. Wah bestnya. Banyak station jugak ye. Tak sabar pulak nak pergi Rabu nanti😁

    ReplyDelete
  2. Wahh seronoknyeee.. nak pergi jugak nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 seronok sangat. hehe kita yg da besar ni pun seronok.

      Delete
  3. Happy sangat budak2 datang sini. Macam2 haiwan ada kat sini. Jinak pulak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. jinak.. kita pulak yg takut. haha

      Delete
  4. Bestnya kalau dapat bawa anak2 pergi sini. Mesti diorg excited tgk binatang2 ni

    ReplyDelete
  5. nak bawa anak2 ke sini, x de anak lagi...so bawa diri sendirilah ke sini nnt ;-)

    ReplyDelete