Thursday, May 18, 2017

Pengalaman interview kerajaan (SPA)

May 18, 2017
Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera buat semua :)

Hai semua. lama dah kan aku tak menaip. Bukan apa, sibuk sikit dengan urusan peribadi dan kerja. Tapi aku rasa sayang pulak kalau blog ni terus dibiar sepi sebab dengan blog ni lah aku bebas nak meluahkan, bercerita dan berkongsi apa-apa sahaja. 

Tiga ulan lepas aku baru je selesai menghadiri Temuduga jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD M41). tapi nasib tak menyebelahi aku untuk jawatan tu, aku redha je dan cuba lagi tahun depan kalau ada peluang.

Sebenarnya nak berkongsi cerita tentang interview SPA yang aku pernah dapat dan pernah lalui. Aku mula mengisi portal SPA sejak habis SPM lagi (dalam tahun 2007 kalau tak silap). Jadi aku rumuskan di bawah senarai jawatan yang pernah aku dipanggil untuk temuduga.

1. Jururawat Masyarakat
Tidak berjaya - First time ever interview dan masih kebudak-budakan masa ni.

2. Jururawat
Tidak hadir - Tengah Exam (Diploma)

3. Penolong Pegawai Arkib S29
Tidak berjaya

4. Penolong Pegawai Tadbir N27
Tidak berjaya

5. Penolong Pegawai Undang-Undang N27
Calon Simpanan

6. Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 (Jabatan Kebajikan Masyarakat)
Tidak Berjaya

7. Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 
Calon Simpanan (dan diserap sebagai pegawai tetap sekarang, Alhamdulillah)

8. Penolong Penguasa Kastam W27
Exam online- Tak jawab sebab dah kerja gred yang sama, cuma skim berbeza. Bagi peluang orang lain :)

9. Penolong Pegawai Penerangan S27
Exam online- Tak jawab sebab dah kerja gred yang sama, cuma skim berbeza. Bagi peluang orang lain :)

10. Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41
Exam online 2015 - Tak jawab sebab hal peribadi yang tak dapat dielakkan.

11. Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41
LULUS Exam online 2016 , LULUS PAC, cuma terkandas di step terakhir, Interview. belum             rezeki lagi kat sini. hehe

Bila tengok list dekat atas, Alhamdulillah aku bersyukur sebab dipaggil banyak kali untuk menghadiri exam dan temuduga kerajaan. Ada beberapa kenalan yang sekali pun tidak pernah merasai pengalaman ini. Takpe, InsyaAllah masing-masing ada peluang nanti. Kalau dah rezeki tak kemana kan? Kerja swasta ke, kerja kerajaan ke semuanya rezeki yang Allah dah atur untuk kita. Jadi kita kena bersyukur selalu. Ada hikmahnya, InsyaAllah, Sabar itu Indah.

Wednesday, November 2, 2016

Bila hati hancur

November 02, 2016
Allah..
Bantu aku melupakan semua itu
Bantu aku supaya ikhlas memaafkan..
Bantu aku kuatkan hati ini..
Bantu aku ya Allah.. 

Wahai insan yang melukakan,
memafkan memang senang, tapi segalanya masih bermain di ingatan.
Ahhhh.. aku benci perasaan mcm ni.

Aku nampak tenang tapi hakikatnya hati aku hancur
Aku tak kuat sebenarnya..

Kuatkan hati ini setiap hari ya Allah..
Hanya padamu ku berserah.


Image result for kuatkan hati

Monday, September 5, 2016

Emosi

September 05, 2016
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk menaip entri di blog ni. Syukur Ya Allah..

Apa khabar hati harini?
Entah..
kenapa?
tak tahu..

ye, tak tahu. sejak dua menjak ni aku perasan yang aku agak beremosi sikit. Kenapa Syu? Hmm.. Tiap masa aku nak menangis je. Masa tengah taip entri ni pun aku rasa nak menangis sekrang. but i dont know why. Bayangkan bila drive kereta balik kerja atau pergi kerja atau pergi mana-mana jelah, dengar lagu kat radio pun aku boleh menangis teresak-esak. Hmm

Nak kata masalah kerja? takde masalah pun. Hubungan dengan rakan sekerja pun baik-baik je. Nak kata ade masalah dengan Family? Lansung takde rasanya. Mungkin masalah dengan diri sendiri kot. 

Mungkin aku emosi sebab banyak fikir kot.. entahlah. hurmm. Aku memang tak suka keadaan macamni, sedih tapi kau tak tahu apa punca dia. Rasa macam kau teringin nak makan something tapi tak tahu nk makan apa. Haaa gitu. ahahaha.

Doakan aku cepat sembuh dari penyakit emosi ni ye semua. Ok, aku nk buat kerja. babai



Till next entri



Friday, September 2, 2016

Sakit

September 02, 2016
Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera

Dah seminggu lebih agaknya aku rasa sakit masa menses. Bukan rasa senggugut, tapi rasa yg mencengkam dekat abdomen. Ni semua lepas makan ubat dari doktor, ubat kuatkan rahim tu. Tak tahu lah sebabkan side effect ubat atau sebab hormon yang nak stabil semula? Sebab lepas makan Duphaston tu menses datang tepat 28 hari.

Masih menanti upt jadi 2 line pekat. Pernah je dapat upt 2 line tapi samar-samar dan berakhir dengan menses. Doktor cakap progesterone low mcm aku ni mmng senang gugur awal kehamilan , baby susah nk menempel katanya. Dia suggest untuk kuruskan badan sebab obesiti salah satu punca hormon tak seimbang. Ubatnya cuma pemakanan seimbang dan lifestyle yg sihat je. Bukan susah cuma perlu disiplin je nak stabilkan hormon ni.

Tapi entahlah..

Entah berapa kali rasanya menangis sendiri, ade jugak menangis depan suami sebab rasa diri ni tak sempurna. Tiap kali tu jugak suami tak pernah jemu pujuk dan bagi semangat. Tapi aku just sedih. Sedih bila menses dtg. Sedih yg tak tahu nk cakap camne rasa tu.

Tapi rezeki anak ni semua dari Allah kan.. Lagipun usia perkahwinan kami masih baru lagi. Orang kata masih masa masa honeymoon lagi . Tapi dua-dua kerja kan, kalau nk pergi bercuti mana-mana macam susah sikit. Susah nak mintak cuti sikit.

Tapi aku tahu, Allah akan beri bila dia tahu kita dah cukup sedia. bersangka baik dengan DIA. InsyaAllah semuanya dipermudahkan.. Alhamdulillah.. terima kasih atas ujian ini Ya Allah.


Till next entry 

Friday, July 1, 2016

Raya 2016

July 01, 2016
Assalamualaikum wbt

Hai ! Dah lama tak menaip kan? Nak kata sibuk, semua orang sibuk. Ahaha.

Aku dekat office sekarang ni. Harini hari terakhir kerja sebelum bercuti raya. Minggu depan dah Raya. Raya tahun ni kami balik Tumpat Kelantan, kampung suami belah abah kalau tak silap. 

Perasaan?

Macam-macam aku rasa.
Eksaited sebab first time pergi rumah tokma. Sedih sebab tak beraya dengan family sendiri. sob sobb.. Selama 27 tahun hidup di muka bumi ni, ini kali pertama tidak beraya di rumah sendiri bersama family sendiri. Kesian ibu. Maafkan anakmu ini..

Gerak balik kelantan 2 hari sebelum Raya, so plannya raya kedua pagi-pagi tu dah gerak balik Nilai pulak. Semoga dipermudahkan perjalanan kami seperti yang dirancang. Aminnn




Monday, December 14, 2015

Galau

December 14, 2015
Kecewa.
Entah kenapa.
Dalam tahun 2015.. inilah kali pertama aku rasa macam ni.

Jangan tanye ape sebabnye,
Entahlah. aku tak tahu. pusing !

Aku rasa insecure sangat.
Semua benda rase mcm tak kena.
Benci!

Tiba-tiba,
aku rasa mcm takde siapa yg sayangkan aku
takde siapa pun yg pedulikan aku
Aku mcm kena jaga hati sendiri.

Ah..
meluat aku dengan perasaan ni.
Aku nak tido, cuba lupakan semua ni
nak mimpi indah-indah..
tapi kalau dalam mimpi pun sakit hati?

Aku nak buat apa lagi?

noktah.




❤ BLOG I LOVE ❤

Instagram