Sakitnya scaling gigi!

Assalamualaikum
Salam Sejahtera buat semua (:

Alhamdulillah, dah selesai scaling gigi tadi.

Untuk pengetahuan semua, aku ada gigi berlubang yang perlu ditampal. Haritu masa proses nak tampal gigi, gusi yg dekat gigi tu tak berhenti berdarah so doktor cakap tampalan nanti tak cantik. Lepas siap tampal, doktor cadangkan untuk aku buat scaling gigi, katanya sebab gusi aku bengkak-bengkak sebab tu senang berdarah. 

Last scaling gigi masa 2014. hahaha lama kan? Aku ni adalah sejenis yang penakut nak jumpa doktor gigi. Tapi ade ke manusia yang suka jumpa doktor gigi? Ada ke? kalau ade tu macam tak normal je. haha!

image:google

So pagi tadi selepas bermuhasabah diri sendiri, aku pun pergi la Klinik gigi puspanitapuri kat Presint 10 untuk buat scaling. Untuk pengetahuan semua, Klinik gigi kat pusnitapuri ni hanya khas untuk kaum wanita sahaja. Lelaki tak boleh tau. Klinik ni best sebab tak ramai orang macam klinik kerajaan lain. Masa aku datang tadi pun takde orang, aku sorang je patient yang ada. Lagi satu yang bestnya, free je untuk penjawat awam tau. Kalau swasta paling murah pun dalam RM60-RM80 untuk kos scaling gigi ni.

ok, jom sambung cerita.

Masuk-masuk je bilik doktor rasa macam nak patah balik pergi kat kereta. Tak sanggup rasanya nak hadap. Tapi entah macam mana tetiba berani pulak, so kita redah je la. Masa doktor cuci gigi tu okey je, lembut je takde kasar-kasar pun, tapi SAKIT! Scaling gigi memang sakit kan? dulu masa scaling gigi pun sakit sama jugak mcm ni. Doktor cakap sebab gusi aku tak berapa sihat, bengkak-bengkak banyak. Karang gigi tak banyak mana cuma bengkak tu yang banyak. Sebab tu sakit kot, sebab bila gusi dah bengkak mesti sensitif area tu. 

After seminggu buat scaling, baru boleh tampal gigi tu. Doktor cakap nanti kumur je dengan air garam biar bengkak-bengkak di gusi tu hilang. Sakit dekat gusi masih terasa berdenyut-denyut lagi ni tapi dah reda sikit. Harap-harap bengkak ni cepat hilang dan semoga gusi aku kembali sihat. 

Tak sabar nak tampal semua gigi berlubang ni dan nak buat whitening nanti kalau ade rezeki. Nanti boleh senyum tunjuk gigi je. haha!

sehingga berjumpa lagi di next entri.


6 comments

Zuhaira Nasrin said...

baca pun dah terasa ni. haha. memang takut sangat sangat dengan doc gigi :'D

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

teringin nak buat whitening gigi ni ,kasi lebih putih , tapi mahal pulak kosnya

Shahida Dzulkafli said...

Alamak.. Yang baca nie pun dah seram sejuk.. Hubuhu..

Asyiqin said...

tulah, tapi terpaksa sbb nak gigi yg sihat kan (:

Asyiqin said...

kadang-kadang ade klinik yg buat promo, masa promo tu kene grab cepat (:

Asyiqin said...

haha..tapi sehari je rasa sakit mcm tu